Typen metselwerk en kenmerken van de constructie

Ondanks het wijdverspreide gebruik van moderne bouwmaterialen, blijft traditionele baksteen erg in trek. Maar we moeten rekening houden met de eigenaardigheden van de toepassing ervan. Voor bepaalde soorten metselwerk en hebben specifieke blokken nodig.

Algemene principes van metselwerk

Voorbereidingen voor de bouw van bakstenen muren met uw eigen handen, moet u dezelfde nauwkeurigheid, verantwoordelijkheid tonen, die specifiek is voor professionele metselaars. En de eerste stap is altijd rekening te houden met de details van de baksteen, de structuur ervan. De vliegtuigen van dit materiaal hebben de namen vastgelegd in de bouwpraktijk. Deze namen zijn duidelijk verankerd in de staatsnorm.Het "bed" wordt dus meestal de grootste zijde genoemd, wat in relatie tot het leggen op de boven- of onderkant kan liggen.

"Bed" vormt het zogenaamde vlak van de eerste categorie. Lepelbouwers noemen een langwerpig verticaal vlak dat zowel binnen als buiten kan worden geplaatst. Een zak is een doel, vaak kijkend naar het tegenovergestelde einde of naar buiten.

Slechts zeer zelden wordt het noodzakelijk om de tychkovy kant op een andere manier te leggen. Nadat u deze momenten hebt behandeld, kunt u doorgaan met de regels van het leggen (of, zoals experts het noemen, "snijden").

De lijnen waarop bakstenen worden gelegd, gaan noodzakelijkerwijs horizontaal, maar ook onderling parallel. Deze regel is te wijten aan het feit dat de steen goed wordt verdragen door compressie, maar buigen is daar slecht voor. Als u de aanbeveling schendt, kan het buigmoment de afzonderlijke stenen beschadigen. Nog een basisprincipe: peuken en lepels worden onder een hoek van 90 graden zowel tussen henzelf als ten opzichte van het "bed" geleid.

De consequenties van deze regel zijn:

 • strikt aanhoudende geometrie van individuele stenen;
 • uniforme (goed geselecteerde) dikte van de naden;
 • ontbreken van horizontale en verticale afwijkingen voor alle rijen.

Zonder het tweede principe in acht te nemen, kunnen amateurbouwers binnenkort het uitzicht op een gebarsten muur "bewonderen". En het derde principe zegt: de mechanische belasting van elke steen moet minstens in twee aangrenzende blokken worden verdeeld. Naast de drie basispunten, is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan de dikte van de wanden die worden geplaatst. De categorie wordt bepaald door de werkelijke breedte te delen door de breedte van de jabs.

Het is gebruikelijk om de volgende opties te markeren (in meters):

 • half-steen (0,12);
 • baksteen (0,25);
 • anderhalve baksteen (0,38 m);
 • twee stenen (0,51 m).

Soms toegepast met twee en een halve baksteen. De dikte van dergelijke muren is 0,64 m. Dergelijke constructies zijn alleen gerechtvaardigd in het geval dat u de hoogste beveiliging nodig hebt. Zelfs dikkere muren in woningbouw worden niet gebruikt, omdat het bouwen ervan te moeilijk en duur is. Als de wanddikte 1,5 bakstenen of meer is, worden de longitudinale voegen tussen de aangrenzende stenen ook meegenomen in de berekeningen.

Soorten stenen

Naast de soorten metselwerk, is het ook belangrijk om te weten wat deze of andere baksteennamen betekenen.Massieve keramische stenen worden gebruikt om bijzonder belangrijke structuren te construeren. We hebben het over gebouwen en hun elementen, die onder alle omstandigheden extreem stabiel en stabiel moeten zijn, ongeacht de belasting. Maar vanwege het gewicht van massieve steen, wordt het vooral gebruikt bij de constructie van dragende wanden. Het is ook onpraktisch om dergelijke blokken te gebruiken voor afwerking, voor niet-essentiële elementen - ze zijn te zwaar en verhogen onnodig de belasting van de fundering.

Op plaatsen waar het niveau van mechanische spanning minder is en de eisen voor thermische isolatie hoger zijn, worden holle keramische stenen veel gebruikt. Meestal is zijn draagvermogen voldoende voor de constructie van de hoofdmuren, omdat bij particuliere woningbouw extreme belasting zelden voorkomt. Silicaatsteen kan zowel hol als corpulent zijn, de toepassingsgebieden ervan zijn dezelfde als die van de keramische tegenhanger. Maar samen met deze twee soorten zijn er de afgelopen decennia verschillende andere soorten verschenen. Dankzij de moderne technologie kunt u nog steeds hyperpressed brick gebruiken.

De belangrijkste component van dit materiaal zijn kleine fragmenten van gesteenten verkregen door de open methode van steengroeven. Om er een geheel van te maken, wordt portlandcement van hoge kwaliteit gebruikt. Afhankelijk van de verwerkingsmethoden en ideeën van technologen, kan een hypergeperste steen ideaal gelijk zijn aan of lijken op een "gescheurde steen". Maar de gradatie in de bouw betreft niet alleen de chemische samenstelling en technologie van bakstenen. Het is gebruikelijk om ze op doel te sorteren.

Gebouw, het is een gewone baksteen is bedoeld voor de bouw van de hoofdmuren. Bij gebruik zijn de afwerking van de gevel en maatregelen voor de speciale bescherming verplicht. De gevelsteen, soms front genoemd, wordt zeker gemaakt zonder de minste gebreken. Chemisch gezien kan het heel anders zijn, inclusief overmatig geperst, maar de silicaatvoering wordt niet gebruikt op plaatsen met een hoge luchtvochtigheid.

Ongeacht het specifieke type, moeten stenen een "bed" -lengte van 0,25 m hebben, anders is het gelijktijdig gebruik van verschillende soorten blokken onmogelijk.

Noodzakelijke tool

Wat de baksteenbouwers ook zetten, wat het doel van de structuur en omvang van het werk ook is, speciale gereedschappen zijn nodig. Traditioneel gebruikte troffel: het wordt gewaardeerd om het gemak van vastleggen en de nauwkeurig berekende hoek. Maar als een troffel en alle andere gereedschappen die door metselaars worden gebruikt, behoren tot een van de twee groepen. Het is een werkinstrument (dat helpt om de muren zelf op te bouwen, andere constructies) en gebruikt voor metingen, voor controle. Tijdens het werken gebruiken metselaars:

 • houweel (speciale hamer);
 • ontrafelen;
 • shvabrovku;
 • schop (voor mortelbewerkingen).

Gebruik voor het nauwkeurig meten van lijnen, horizontalen, verticale vlakken en vlakken:

 • loodlijnen;
 • de regels;
 • niveaus;
 • pleinen;
 • roulette;
 • vouwmeter;
 • tussenliggende slingers;
 • hoekige volgorde;
 • interim-regelingen;
 • speciale patronen.

Typen en methoden

Na het bekijken van de soorten gereedschappen die door metselaars zijn gebruikt, met soorten stenen, is het nu belangrijk om te zien welke soorten metselwerk.

Lepel rij

En de eerste van hen is een lepelserie. Zogenaamde strepen, waarbij de lange zijwand grenst aan het buitenoppervlak van de muur.Behalve de lepels, moeten de tychkovy-rijen ook worden gebruikt - ze kijken naar buiten met de korte kant. Daartussen bevindt zich de zogenaamde zabutka (extra stenen).

Multi rij optie

Er zijn verschillende ondersoorten van het leggen van meerdere rijen stenen.

Bij tegenaanvallen:

 • nivellering van het bed met de rechterhand met behulp van een troffel;
 • hark de oplossing gedeeltelijk;
 • druk het tegen de verticale rand van de baksteen die zojuist is gelegd;
 • links een nieuw blok;
 • nadat je een steen hebt gelegd, druk je hem naar beneden tot een troffel;
 • verwijder het;
 • overtollig cementmengsel verwijderen.

Multi-rij weergave kan anders worden gedaan. Een beetje baksteen kantelen, een oplossing vinden op de rand van de tychkovy. Dit gebeurt op 0,1-0,12 m van het eerder gelegde blok. Verplaats de steen op zijn plaats, controleer of deze op de juiste manier is geïnstalleerd en druk hem omlaag naar het bed. Controleer voor de definitieve bevestiging of de oplossing de hele naad heeft gevuld.

Ketting verband

Het woord "ligatie" metselaars betekent niet het gebruik van knooppunten en de lay-out van bouwstenen. Onervaren bouwers negeren dit moment vaak, in de overtuiging dat het alleen nodig is om de stenen op de juiste manier te leggen, "en de rij zelf zal vorm krijgen."Ketting, het is een rij, ligatie impliceert een strikte afwisseling van tychkovy en lepels. Deze techniek zorgt voor de betrouwbaarheid en stabiliteit van de muur, maar dan zal het niet werken om met decoratieve baksteen aan de buitenkant te versieren.

versterking

Extra verharding wordt zowel op meerdere rijen als op een rij toegepast. Het wordt gebruikt om te creëren:

 • gebogen elementen;
 • putten;
 • deur- en raamopeningen;
 • andere inkepingen en elementen onderworpen aan verhoogde belasting.

Afhankelijk van de richting waaronder de mechanische impact wordt toegepast, wordt de wapening verticaal of horizontaal geproduceerd. Versterkende elementen worden in de mortel ingebracht, wanneer hij al een beetje greep, maar toch de plasticiteit behoudt. Het bepalen van de dominante richting van de belasting is erg moeilijk.

Soms is het alleen mogelijk door professionele ingenieurs die rekening houden met:

 • wind;
 • sneeuw;
 • temperatuur;
 • seismische effecten;
 • grondbeweging.

Lichtgewicht metselwerk

De hevigheid van de baksteen dwingt de bouwers niet alleen te zorgen voor de sterkte van de constructie, maar ook om de massa ervan te verminderen. Lichtgewicht metselwerk houdt in dat de buitenmuur met een halve steen wordt aangelegd.De binnenste laag wordt gelegd in 1 of 1,5 stenen. Deze ontwerpen delen de kloof, die zeer zorgvuldig wordt berekend. Lichtgewicht metselwerk note nooit uitgevoerd op een rij regeling - het maakt een multi-rij wijze.

Decoratieve optie

Strikt genomen, decoratief metselwerk, in tegenstelling tot lichtgewicht, is niet een specifiek type. Vaak wordt dit gedaan met het al genoemde 'keten'-schema. Maar er zijn ook "Engels" Het "block" methode - in dit geval, en de brancard adhesief series veranderen elkaar in serie en de gewrichten strikt een verticale lijn geplaatst. "Vlaamse" vorm decoratief metselwerk impliceert dat de gewrichten worden bewogen door 0,5 baksteen. Als u "wilde" moet worden veranderd willekeurig stoten en lepels.

Maar naast deze typen zijn er nog steeds legale opties, aandacht waard. Hierboven werd al in het kort vermeld over het goed leggen van stenen. Zo genoemd op een speciale manier drie rijen.

De buitenwand wordt bereid met een tweetal schotten elk met een dikte die 0,5 stenen of minder. Goede constructies worden verkregen door scheidingswanden te verbinden met stenen bruggen,horizontaal of verticaal.

In principe worden traditionele stenen binnen en buiten geplaatst:

 • keramische steen;
 • silicaatblokken;
 • Keramzit.

Het voordeel van deze methode hangt samen met het besparen van duur bouwmateriaal en met een afname van de thermische geleidbaarheid van de wanden. Maar we moeten rekening houden met de afname in kracht en de penetratie van koude lucht. Vaak wordt het leggen van de put verbeterd door wanden op te zetten met verwarmen met geëxpandeerde klei en andere stoffen. Als u de sterkte van de muur verder wilt verhogen, gebruikt u beton of slakken. Deze isolatoren weerstaan ​​mechanische vervorming goed, maar slakken kunnen worden geïmpregneerd met vocht.

Het metselwerk van rioolgaten heeft zijn eigen kenmerken. Meestal wordt hiervoor rode baksteen met verhoogde sterkte gebruikt. Hoekblokken (vuurtorens) worden eerst geplaatst en grondig uitgelijnd. Als er geen ervaring is, is het raadzaam om het niveau van alle stenen te controleren. Getrainde metselaars controleren zichzelf meestal om de 2 of 3 rijen. Ook noodzakelijkerwijs uitgevoerd waterdicht.

Ongeacht waar de bakstenen muur wordt geplaatst, moet u speciale aandacht besteden aan het ontwerp van de hoeken.Ze veroorzaken de grootste problemen voor onervaren en slordige bouwers. Pas de diagonalen en rechte hoeken op het snoer aan. Helemaal aan het begin wordt een proefberekening (zonder oplossing) uitgevoerd. Hiermee kunt u nauwkeurig bepalen waar supplementen nodig zijn, hoe u ze correct kunt rangschikken.

Om de beoordeling van de soorten metselwerk te voltooien, is het passend om kachels en open haarden van baksteen te maken. Ze zijn alleen gemaakt van brandvrije keramische blokken van vol gewicht. Producten met lege ruimtes binnen zijn uiteraard niet geschikt. Het is het beste om een ​​oven te bouwen met kant-en-klare mengsels van klei en zand, die in een speciaalzaak worden verkocht. Voor het leggen wordt de keramische steen gedurende 3 minuten geweekt en worden de vuurvaste producten drooggelegd, behalve soms spoelen en stof verwijderen.

Veiligheid bij het uitvoeren van werkzaamheden

Alle metselwerk moet zeer zorgvuldig worden gebouwd, met alle voorzorgsmaatregelen. Controleer de machine vóór de bouw. Zowel op werkende delen, als op het hanteren van de kleinste defecten, zijn bramen onontvankelijk. Evalueer hoe hendels worden aangebracht, ongeacht of ze stevig in de daarvoor bestemde ruimte worden gehouden. Dergelijke controles moeten aan het begin en het einde van elke dag worden uitgevoerd, evenals bij het hervatten van het werk na een pauze.

Metselaars moeten alleen in wanten werken. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de juiste constructie van bossen en de betrouwbaarheid van trappen. Gereedschap en materialen plaatsen waar ze de doorgang kunnen belemmeren, is verboden. Bossen zijn uitgerust met planken van planken, en als je auto's erop moet richten, bereiden ze speciale rollende bewegingen voor. Ladders, die het bos beklimmen en van hen afdalen, moeten een reling hebben.

In de volgende video wacht je op de soorten metselwerk en kenmerken van de constructie.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer