Eigenschappen van mortel voor het leggen van stenen en de technologie van hun bereiding

Voordat u besluit over leg, moet u eerst uw budget zorgvuldig evalueren, want het is een ding om stenen te kopen en een heel andere om een ​​metselmix te kiezen. Het kan duurder zijn dan de stenen zelf. Vaak kiezen mensen voor de goedkoopste optie, maar het is niet altijd geschikt. Om een ​​oplossing voor uw behoeften te kiezen, moet u meer te weten komen over de soorten mengsels, hoe ze verschillen, wat hun voor- en nadelen zijn.

Typen metselmortels

Er zijn verschillende opties voor metselwerkmengsels. De meest gebruikte cementgebaseerde oplossing, die ook zandcement wordt genoemd. Naast metselwerk is het perfect voor ruwe pleisterwerk, maar ook voor betonnen vloermortel.Het hangt allemaal af van de consistentie. Een dikkere mortel is geschikt voor metselwerk, spreidt zich niet uit tijdens het werk en laat geen vegen achter, en het metselwerk zal gelijk en netjes zijn, de stenen zullen niet bewegen.

De cementmortel heeft nogal wat minpunten, de kracht is de belangrijkste. Het mengsel na het drogen heeft een hoge stijfheid, tijdens het krimpen van de structuur, waarbij het frame is gemaakt van beton, of het uitzetten van thermische uitzetting kan barsten, waardoor de sterkte van de structuur wordt verminderd.

Vaak vereisen metselwerk op cementmortel isolatie.

Cementmortel wordt gekenmerkt door lage mobiliteit, wat zich niet zo goed manifesteert in het proces van het bouwen van metselwerk. De mobiliteit van het mengsel wordt bepaald door de factor van zijn verspreiding over het oppervlak onder zijn eigen gewicht. De motiliteit kan worden verminderd of verhoogd door bestanddelen van het mengsel toe te voegen. Met deze eigenschap kunt u de verticale en horizontale naden gelijkmatig vullen.

Kalkmortel is, in tegenstelling tot cement, meer plastisch en warm. Maar het is veel minder duurzaam en daarom wordt het zelden gebruikt voor metselwerkmuren, die een grote lading dragen, meer bedoeld voor laagbouw.Het wordt voornamelijk in droge ruimtes gebruikt. Kalkhoudende mengsels drogen langer, waardoor de tijd van het leggen tot het afwerken toeneemt. Dergelijke oplossingen worden zelden aanbevolen.

Cement-kalkmortel is een soort gulden snede. Het is vrij duurzaam, taai en warm, waardoor het voor bijna alle soorten metselwerk kan worden gebruikt. Het is eenvoudig aan te brengen, waardoor de snelheid van het werk toeneemt. Geschikt voor het bouwen van wanden in droge en natte ruimtes. Behoudt de grote belasting en benaderingen als de lagerontwerpen.

Samen met de bovengenoemde, vaak gebruikte cement-kleimortel, neemt het snellere cementkalk in beslag. Zeer geschikt voor gebruik in gebieden met lage temperaturen. Het heeft voldoende taaiheid en kracht.

Het wordt meestal gebruikt als alternatief voor cement-kalk.

Bovendien zijn in de handel verkrijgbare droge mengsels beschikbaar, die eenvoudig in de juiste verhoudingen met water moeten worden verdund. Ze hebben alle benodigde eigenschappen die geschikt zijn voor verschillende soorten metselwerk. Dergelijke mengsels zijn veel gemakkelijker te gebruiken, maar hun prijs kan veel hoger zijn dan de kosten van dezelfde hoeveelheid oplossing,gekookt op hun eigen.

Onder de kant-en-klare oplossingen bevindt zich het gekleurde metselwerkmengsel. Ze zijn ontworpen voor decoratief metselwerk, maar hebben een toereikende veiligheidsmarge en beschermen het metselwerk tegen beschadiging. Dergelijke mengsels zijn bestand tegen vorst en vocht, zoals vaak worden gebruikt voor het bekleden van gebouwen. De markt biedt een grote keuze aan kleuren en schakeringen van het mengsel, u kunt er gemakkelijk voor kiezen.

Een kleurenmengsel kan twee toepassingen hebben. In een van de varianten is een monochrome tint nodig en moet het mengsel niet afsteken tegen de algemene achtergrond van het metselwerk, daarom wordt het geselecteerd voor de basiskleur van de steen. In een andere uitvoeringsvorm is het noodzakelijk om de structuur van het metselwerk te onderscheiden en de kleur van de oplossing wordt als contrasterend gekozen. In dergelijke gevallen wordt vaak een witte oplossing gebruikt. Er is een mogelijkheid om de kleur te kiezen voor elke behoefte.

Er is nog steeds een hittebestendig mengsel. Ze worden gebruikt voor het leggen van kachels, open haarden en schoorstenen. Dergelijke oplossingen vervormen niet bij verwarming en verliezen hun eigenschappen niet.

De productie van alle soorten steenkachels, evenals schoorsteenpijpen, wordt alleen aanbevolen met behulp van hittebestendige oplossingen.Samen met hittebestendige stenen vormen ze een duurzame structuur die veel minder brandgevaarlijk is.

Samenstelling en verhoudingen

De verhoudingen van elk type oplossing worden berekend op basis van de belasting die op hen wordt uitgeoefend. De cementmortel bevat cement en, in de regel, steengroeve. Het bevat in eerste instantie een klein percentage klei, wat de plasticiteit aan de oplossing toevoegt. Rivierzand is voor deze doeleinden niet geschikt vanwege de grove fractie en de grote hoeveelheid onzuiverheden - het moet zorgvuldig worden gefilterd. Cement werkt als een bindend element, hoe meer het resultaat is, hoe duurzamer het resultaat na droging. Het wordt ook beïnvloed door het merk en de frisheid van het cement. In de loop van de tijd neigt ongebruikt cement te verslechteren.

Voor metselwerk moet de verhouding cement en zand 1/3 zijn. Omdat de mortel niet alleen geschikt is voor metselwerk, kan de verhouding variëren van 1/3 tot 1/6, afhankelijk van het soort werk.

Kalkmortels bestaan ​​uit ongebluste kalk of kalkpasta, zand en water. De optimale verhouding is van 1/2 tot 1/5 kalk tot zand, afhankelijk van het vetgehalte van kalk.

Cement-kalkmortels bestaan ​​uit cement, gebluste kalk, zand en water. Over het algemeen worden verhoudingen waargenomen 1/1/6 (cement, kalk en zand). Het recept voor deze oplossing is vrij eenvoudig, het is volgens hetzelfde principe als kalk bereid. Dergelijke oplossingen kunnen worden gebruikt voor pleisterwerk.

De samenstelling van de afgewerkte metselmortel kan verschillen afhankelijk van het type materiaal waaruit de baksteen is gemaakt. In principe bestaat het uit een bindmiddel, dat cement of kalk kan zijn, en bevat ook een vulmiddel en een weekmaker - dit zijn vaak zand en klei. In sommige gevallen, als onderdeel van de mengsels, kunnen er speciale additieven zijn om de snelheid van drogen of vorstbestendig om te werken bij lage temperaturen te verhogen.

De verhoudingen zijn in de regel op de verpakking aangegeven in de verhouding water en het mengsel zelf. Bij de productie van dergelijke mengsels worden alle ingrediënten tot een homogene massa gebracht, gemalen en verpakt in verpakkingen. De consument kan de instructies alleen volgen.

Om gekleurde oplossingen in het mengsel te verkrijgen, voegt u het noodzakelijke minerale pigment toe. Ze zijn niet onderhevig aan vervaging. Mix kan op aanvraag worden besteld.Anders verschillen deze oplossingen alleen van de vorige vanwege hun waarde.

Hittebestendige mengsels zijn gebaseerd op cement, kalk of klei. In sommige gevallen kan de ondergrond gips zijn. Zorg voor een aantal speciale additieven waarvan de kosten te hoog kunnen zijn om de oplossing zelf voor te bereiden.

Vanwege de hoge kosten van kant-en-klare mengsels, is het vaak een taak om ze zelf voor te bereiden. voor hittebestendige oplossingen kunnen de componenten zand en klei zijn. Klei is bestand tegen hoge temperaturen. Het belangrijkste criterium is het vetgehalte, het gebruik van magere klei is gecontra-indiceerd, het overtollige vetgehalte kan worden gecompenseerd door zand. Van dit type mengsel moet het lichaam van de oven liggen. Geconfronteerd is beter om een ​​oplossing te produceren op een cementbasis of kalk. Gebruik van kleurenmetselmix is ​​toegestaan.

Kalksteenmetselwerk impliceert de aanwezigheid van asbest als een versterkend materiaal. Het staat bekend om zijn hittebestendigheid.

Productie technologie

Een oplossing voor metselwerk voorbereiden is meestal niet moeilijk. In principe zijn alle componenten in de handel verkrijgbaar. De eenvoudigste manier is om een ​​cementmortel te maken.De respectievelijke verhoudingen van het mengsel om een ​​homogene samenstelling gebracht verdun daarna met water en meng tot een toestand van viskeuze massa. Het is belangrijk niet te veel water te gieten, terwijl het mengsel te vloeibaar is dat het proces van het leggen compliceren en vlekken laat is. Bovendien zal de vloeibare oplossing de sterkte van de structuur verminderen.

Bereiden mortel op basis van kalk stopverf, die onafhankelijk kunnen worden bereid van de ongebluste of kant en klare kopen. Bereid in de bovenstaande verhoudingen het kalkdeeg en het zand. Daarna verdun alles met water. Het is belangrijk om de juiste consistentie te kiezen, moet de crème op dichtheid lijken.

Cement-kalkmortels worden volgens hetzelfde principe bereid. Het verschil zit in de aanwezigheid van cement in de samenstelling.

Voor de bereiding van oplossingen van klei is het noodzakelijk om het vetgehalte van de klei te controleren. Daartoe moet de klei worden verdund met water en meng tot een gladde consistentie plaque zure room en een schatting van de hoeveelheid klei blijft de plaat na het verwijderen uit de oplossing. Als klei te dun laagje van ongeveer 1 mm, wordt het beschouwd als ongeschikt voor het jejunum en metselwerk.

Dikke laag betekent dat de klei te vet is, het moet in grotere hoeveelheden dan normaal worden verdund met zand. De klei wordt als optimaal beschouwd als de dikte op de plaat 3-5 mm is met kleine stolsels. Klei gemengd met zand, verdund met water tot de consistentie van zure room en dan klaar om te gaan.

verbruik

De verbruikscijfers van metselmortels worden berekend op basis van de dikte van de opgerichte wanden, de grootte en het type bakstenen. Voor massieve baksteen is een kleinere hoeveelheid mortel nodig dan voor holle baksteen. En ook op de muren van baksteen, die grote afmetingen heeft (anderhalf, dubbel), zal een kleinere hoeveelheid mortel nodig hebben dan op dezelfde muur van enkele steen. Het verbruik wordt meestal berekend op 1 plein. m en 1 cu. m.

Overweeg een voorbeeld met een cementmortel. Als we het hebben over de dikte van de muur, dan zijn er verschillende soorten metselwerk:

 • in halve baksteen;
 • in een baksteen;
 • in twee stenen;
 • twee en een halve bakstenen.

Standaard enkele steen heeft een afmeting van 250x120x65 mm. In één kubieke meter passen ze ongeveer 400 stukjes. Met behulp van een baksteen van deze grootte, met een naaddikte van 1 cm, ongeveer 0,3 cu. m oplossing, gegeven een kleine marge. In termen van 1 vierkant.m metselwerkvolume is ongeveer 75 liter mortel. Met aftrek van water, dat in de regel 25-35% van de totale hoeveelheid van de oplossing uitmaakt, kan worden berekend dat het cementverbruik per 1 m² M. m leggen zal gemiddeld 33 kg zijn.

In overeenstemming met de verhoudingen heeft 1/3 van het zand ongeveer 100 kg nodig. De hoeveelheid verbruikte bouwmaterialen kan variëren afhankelijk van de broncomponenten waaruit de baksteen is gemaakt.

Verschillende soorten stenen onderscheiden zich door hun vermogen om vocht te absorberen, wat in verschillende gevallen de materiaalkosten kan verhogen of verlagen.

  Op dit moment zijn er online rekenmachines die een meer nauwkeurige berekening helpen maken. En ook in elke ijzerhandel zal volledig advies geven over het verbruik van een mengsel. Het is niet overbodig advies in te winnen bij een professionele metselaar. Een goede specialist zal een groot aantal aspecten met betrekking tot metselwerk verduidelijken. Fabrikanten van bulkmaterialen geven altijd het verbruik op de verpakking van hun producten aan. Het wordt aanbevolen om componenten van het mengsel met een marge te kopen, omdat de constructie vol zit met onvoorziene situaties.

  Zie de volgende video voor tips over het mengen van bakstenen mortel.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer