De afmetingen van de naad in het metselwerk door SNiP

Door de dikte van de naad te extraheren, kunt u de kwaliteit van de constructie van een willekeurige constructie visueel bepalen, ongeacht of het een economische structuur of een woonwijk betreft. Als je de afstand tussen de niveaus van bouwstenen niet houdt, verergert dit niet alleen het uiterlijk en de aantrekkelijkheid van het gebouw, maar wordt het ook een reden om de betrouwbaarheid ervan te verminderen. Daarom moet elke metselaar constant de dikte van de naden controleren tijdens de bouwfase. Dit kan zowel met een liniaalmeting als visueel worden gedaan.

Maten en soorten stenen

Elke metselsteen wordt gemaakt van kleisamenstelling volgens verschillende technologieën, maar dit heeft geen invloed op de sterkte van het gebouw. De sterkte van een metselwerk wordt beïnvloed door de aanwezigheid van holtes in de steen.De oplossing kan in dit geval in de steen doordringen en een betrouwbaardere hechting aan de basis verschaffen. Afhankelijk hiervan kan het zijn:

  • holle;
  • full-bodied.

Voor de afwerking van schoorstenen en haarden gebruiken ze massieve steen en holle wanden kunnen worden gebruikt voor scheidingswanden. Ongeacht het type baksteen zijn de lengte en breedte standaard - deze zijn 250 en 120 mm, en de hoogte kan variëren. Daarom moet de afmeting van de naden worden gekozen afhankelijk van de breedte van de steen zelf.

Factoren die de naden beïnvloeden

Allereerst hangt het af van de consistentie van de oplossing, die zich aan de zijkanten kan verspreiden met druk van bovenaf. Deskundigen merken op dat de optimale lasdikte in het horizontale vlak 10 - 15 mm is en dat verticale voegen gemiddeld 10 mm moeten worden gemaakt. Als dubbele stenen worden gebruikt, moeten de naden 15 mm zijn.

Je kunt deze dimensies met het oog bedienen, maar je kunt ook kruisen of staven van metaal van een bepaalde dikte gebruiken. Al deze dimensies worden bepaald door de SNiP en de naleving van normen wordt beïnvloed door de training van de medewerker zelf. Daarom wordt aanbevolen om bij het plaatsen van gevels van gebouwen of decoratieve structuren de voorkeur te geven aan professionals die een oplossing kunnen voorbereiden in overeenstemming met de vereistentoevoeging van de nodige hoeveelheid zand of andere componenten om de metselwerkdikte binnen de vereiste grenzen te houden.

Klimaatomstandigheden en de daaropvolgende werking van het object met metselwerk hebben een speciale betekenis. Als het bij lage temperaturen wordt gelegd, wordt aanbevolen om speciale additieven aan de oplossing toe te voegen. In dit geval moeten de naden minimaal zijn, wat het mogelijk maakt om de invloed van negatieve factoren op de mortel te verminderen en het metselwerk monolithisch te maken.

Volgens GOST is een kleine afwijking van de opgegeven waarden van de naden ook toegestaan, maar afwijkingen mogen niet groter zijn dan 3 mm, soms is 5 mm toegestaan.

Typen steken

Vandaag kun je dit soort naden vinden:

  • snoeien;
  • enkele snede;
  • pustoshovka;
  • rond;
  • dubbele snede

SNiP-vereisten

Alle bouwstenen die worden gebruikt bij de constructie van constructies moeten worden geselecteerd in overeenstemming met de normen voor verschillende soorten bouwmaterialen, die ook de bouwcode definiëren. De steen, die wordt gebruikt voor buitenmetselwerk, moet een rechthoekige vorm en duidelijke randen hebben. Elke bouwsteen wordt vóór installatie door de meester visueel geïnspecteerd.

Het is ook belangrijk om de oplossing correct te bereiden, die een mobiliteit van niet meer dan 7 cm zou moeten hebben. Om dergelijke parameters te verzekeren, kan het nodig zijn om verschillende componenten aan het cementmengsel toe te voegen, waaronder weekmakers, kalk en chemische additieven. Deze componenten worden geïntroduceerd, afhankelijk van de vereisten van de fabrikant.

In de winter wordt aanbevolen om de temperatuur van de oplossing niet lager dan +25 graden te houden. Als de omstandigheden het niet mogelijk maken om zich aan deze temperatuur te houden, is het nodig om weekmakers aan de oplossing toe te voegen.

SNiP bepaalt ook dat het gebruik van bouwstenen die niet over de juiste certificaten beschikken verboden is, vooral tijdens de bouw van woongebouwen.

Technologische kenmerken van metselwerk

Deze momenten worden ook gereguleerd door de staatsnormen. Daarom moeten alle bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd in overeenstemming met de projecten en worden uitgevoerd door gekwalificeerde metselaars, afhankelijk van hun niveau. Elke leg wordt gereguleerd door SNiP in de volgorde van werken.

  1. Lay-out ruimte voor de muur.
  2. Definitie van openingen voor deuren en ramen.
  3. Orders instellen

Tijdens de bouw van een gebouw met meerdere verdiepingen, wordt het werk in fasen uitgevoerd,en na het forceren van de eerste verdieping wordt overlap gemaakt. Verder worden binnenwanden opgericht en, indien nodig, versterkt.

Het gebruikte gereedschap moet betrouwbaar zijn en voldoen aan de technische vereisten, en ook in werkende staat verkeren. Bij het uitvoeren van werkzaamheden is het noodzakelijk om strikt te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften. Als het gebouw hoog is, moeten alle werknemers speciale riemen hebben om op hoogte te kunnen werken. Alle metselaars die werken met het indienen van materiaal moeten de identiteit van de slinger hebben en de relatie tussen hen om een ​​soepel werk te garanderen. Het object mag geen vreemde objecten zijn die het werk kunnen verstoren.

verbeelding

Een belangrijke rol bij het waarborgen van het afgewerkte uiterlijk van de constructie wordt gespeeld door de verbinding, die wordt uitgevoerd na het leggen van stenen. Het kan van verschillende typen zijn en beschermt tegen het binnendringen van water in de bakstenen en mortel, wat de levensduur van het gebouw verlengt. De afstand tussen de stenen is geborduurd met behulp van speciale apparaten, waardoor een duidelijke naad ontstaat. Indien nodig worden speciale componenten aan de oplossingen toegevoegd om de hechting te vergroten.Zo'n structuur na het verbinden krijgt een aantrekkelijker uiterlijk.

Het werk aan het verbinden is arbeidsintensief en vereist een bepaalde vaardigheid van de werknemer. In de laatste fase is het noodzakelijk om de grootte van de verbindingen en de naleving van technologische regimes voortdurend te controleren, afhankelijk van het element van het metselwerk.

De constructie van een constructie begint met het leggen van de hoeken met het vastleggen van de volgorde, wat een speciale balk is voor het aanpassen van het niveau van metselwerk. Als de muur blijft worden verwarmd of bijgesneden met andere materialen, moet u de oplossing tussen de stenen insluiten zodat deze niet naar buiten steekt. Na de constructie van de hoeken, is het noodzakelijk om een ​​aanpassing uit te voeren zodat de muren in de toekomst zonder hellingen zouden zijn. Het wordt ook aanbevolen om meerdere rijen stenen tegelijk te maken, zodat u tijd heeft om de oplossing vast te pakken, zodat deze de geometrie van de muur niet beïnvloedt.

Hoe je de perfecte naad van metselwerk maakt, zul je leren van de onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer