Metselwerktechnologie "In anderhalve baksteen"

De muren van verschillende gebouwen zijn vaak ingedeeld in halve stenen. Als we het hebben over de constructie van een twee verdiepingen tellende erectie, dan is hier een soortgelijk installatieschema de beste oplossing die door de meeste ervaren vakmensen wordt gebruikt. Iedereen kan omgaan met dergelijke constructiewerken, het belangrijkste is om te handelen volgens de instructies en goede materialen te gebruiken. Vandaag zullen we het verschil tussen metselwerk en een halve baksteen van dichterbij bekijken, hoe we er zelf mee om kunnen gaan.

Speciale functies

De steen is een van de meest populaire en wijdverspreide materialen met een aantal positieve operationele kenmerken. Dat is de reden waarom bakstenen gebouwen worden gevonden met benijdenswaardige regelmaat op elke straat.Ze kunnen niet alleen worden gebouwd door een ervaren team van vakmensen, maar ook door de eigenaren van de verworven site zelf. Het belangrijkste is dat je je strikt houdt aan de instructies en legpatronen van stenen. Als alles goed is gedaan, zal het resultaat je niet teleurgesteld maken.

Er zijn veel ongecompliceerde bakstenen lay-outs. Een of andere optie is gekozen in overeenstemming met het directe doel van de toekomstige constructie en vaardigheid van de eigenaars. Veel gebruikers wenden zich tot de methode om een ​​halve steen te leggen. Als u dit schema volgt, zullen bakstenen muren erg sterk en duurzaam zijn. Deskundigen adviseren echter om deze koppeling toe te passen in het geval dat u niet erg beperkt bent in de hoeveelheid bouwmaterialen en ook van plan bent om een ​​huis te bouwen in een zone waar verhoogde kracht een noodzaak is.

Opgemerkt moet worden dat het leggen in anderhalve steen verschilt doordat het mogelijke delaminatie van het materiaal waaruit de wandconstructie is gemaakt, voorkomt.

Als je niet het doel nastreeft om een ​​echt "bastion" te bouwen, dan kun je je wenden tot een andere (eenvoudiger) manier om baksteenblokken te leggen.Zoals in het geval van andere varianten van metselwerk, speelt de eerste rij een zeer belangrijke rol in deze situatie. Hij moet volgens de regels worden uitgelegd. Het is van dit feit dat de kwaliteit van de hele structuur als geheel zal afhangen.

Vergeet ook niet de kwaliteit van de gelegde hoekbases, want deze zullen later dienen als de basis voor de constructie van wanden. Bij het leggen van een baksteen en een half moet heel voorzichtig en opzettelijk handelen. Je moet geen fouten maken en de geometrie van materialen verwaarlozen. Als gevolg hiervan kan dit leiden tot de fabricage van onstabiele en kort levende wandconstructies, die mogelijk opnieuw moeten worden uitgevoerd.

Hoe maak je jezelf?

De muur, kelder en elke andere constructie kan worden gemaakt met behulp van 1,5 bakstenen metselwerk zonder de betrokkenheid van professionals. Natuurlijk zal het resultaat grotendeels afhangen van de kwaliteit van de uitgevoerde werkzaamheden. Het is noodzakelijk om te vertrouwen op stap-voor-stap instructies om het gewenste resultaat te bereiken. Laten we kennis maken met alle stadia van dergelijke werken over het maken van een muur van 1,5 bakstenen.

Voorbereidende fase

Zoals bij elk ander bouwwerk, biedt de vervaardiging van een bakstenen constructie volgens het bovenstaande schema een aantal voorbereidende stappen. U zult hoogwaardig bouwmateriaal moeten kopen en er een geschikte bindmiddeloplossing voor moeten maken. Bovendien zult u beslist een aantal gereedschappen en accessoires moeten aanschaffen:

 • troffel (anders wordt het troffel genoemd);
 • een hamer;
 • grouting;
 • shvabrovka;
 • kelderen;
 • niveau;
 • square;
troffel
hamer
verbeelding
schietlood
niveau
elleboog
 • cord;
 • poryadovkoy;
 • meetlint;
 • de regel;
 • de slinger.

Voordat u doorgaat met de installatie, moet u uzelf vertrouwd maken met een aantal nuances (denk aan het voorbeeld van de constructie van muren):

 • de dikte van het gespecificeerde metselwerk bedraagt ​​meestal 380 mm (deze parameter bestaat uit de parameter van de breedte van een deel, de breedte van het element dat deze verbindt en de dikte van de naad);
 • het zal nodig zijn om speciale aandacht te besteden aan de juiste lay-out van elke hoek en ligatie van de rijen;
 • voor een voldoende goede ligatie van 1,5 stenen moeten producten met de volledige lengte, het halve kwart en driekwart worden gebruikt;
 • U moet eerst de locatie van de 1e rij markeren (uiteraard na het kiezen van de installatietechnologie).
koord
Meetlint
regel

opties dressing

Gewoonlijk verwijzen meesters naar dit soort verbanden:

 • enkele rij (of ketting);
 • MultiLane.

Eenvoudig herkenbare enkelrijige ligatie. Wanneer het tychkovy en lepelrijen afwisselt van de buitenkant van de geplande basis (als het een muur is). In dit geval zijn geen grote stenen nodig in grote hoeveelheden.

Multi-ligatie wordt als volgt gedaan:

 • de startrij is "lepel-poke";
 • de tweede is het tegenovergestelde;
 • 3,4,5,6 rijen gespreide lepels met een aantal steken in een halve baal.
meerlagige zwachtelen
Ketting verband

Hoeken van metselwerk

Hoeken zijn de basis voor het bouwen van dergelijke bakstenen structuren als muren. Zelfs kleine onvolkomenheden in de lay-out hier kunnen leiden tot een ernstige schending van de geometrie. Hierdoor kan het draagvermogen van de constructie aanzienlijk worden verminderd.

Merk op dat de installatie van hoeken voor de lay-out van de muren zelf met ongeveer 3-4 rijen.

Dit is nodig om bestellingen te kunnen installeren en het was mogelijk om een ​​speciaal snoer ertussen uit te strekken. Het zal helpen bij het controleren van de gelijkmatigheid van de rijen tijdens het opmaken. De technologie van het weergeven van 1,5 stenen is gecompliceerd vergeleken met de techniek in 1 blok.Dit wordt verklaard door het feit dat in het eerste geval bouwmaterialen van verschillende formaten moeten worden gebruikt (vier, kwart en half worden bedoeld).

Metselwerk

Eerst moet je de fundering waterdicht maken, eroverheen vellen dakbedekkingsmateriaal leggen. Daarna wordt het metselwerk in meerdere rijen gemaakt met behulp van het constructieniveau in de hoeken van de toekomstige constructie. Hoekopstellingen met speciale haakjes worden dan aan hen bevestigd. Langs de volgorde moet u een speciaal koord uitrekken. Hij wordt geadviseerd om om de 5 m te worden geplaatst. Als de lengte tussen de aangelegde hoeken groter is, wordt een baken van bakstenen in het midden geplaatst om te voorkomen dat de kant wordt uitgerekt. Daarna is het mogelijk om door te gaan met het rangschikken van stenen rijen.

Gebruik een troffel om de voorbereide metselcompositie te verspreiden. Stap vanaf de rand van de muur moet ongeveer 20 mm zijn. Als de naad volledig is opgevuld, dan niet meer dan 10-15 mm. De dikte van het reservoir moet binnen het bereik van 25-30 mm worden gehouden. Gebaseerd op de consistentie van de oplossing, zijn de naden 10-12 mm.

Metseltechnieken

Er zijn drie soorten stenen leggen in 1,5 stenen. Leer ze kennen.

 • Kom op. Het wordt aangeraden om deze methode voor het leggen van stenen te gebruiken, als u met een stevig verlijmingsproduct werkt. Tegelijkertijd worden de naden volledig gegoten en wordt de verbinding uitgevoerd. Naar de verticale lijn van het eerder geleverde blok wordt de rest van de oplossing door de troffel geschoven. Plaats vervolgens de volgende steen, die tegen de troffel moet worden gedrukt. Kelmu moet scherp worden. Het opgemaakte detail is boos.
 • Vprisyk. De opgegeven methode is relevant bij het werken met plastic compositie. In dit geval wordt de steen enigszins gekanteld, raakt deze de gelegde oplossing aan met een van zijn vlakken, schuift deze naar het eerder bevestigde gedeelte en belegert.
 • Spons met ondersnijding. Deze technologie verschilt van het bovenstaande alleen omdat het bindmiddel op een kleine afstand van de rand van de muur moet worden gelegd. De oplossing, uitstekend buiten de voegen, vervolgens verwijderd met een troffel.

Opmaak 1,5 blokken kunnen worden gedaan met isolatie. Het is eenvoudig bevestigd aan de draagwandbasis met verdere pleisterbekleding.

Vprizhim
Vprisyk
Vprisyk met trimmen

Tips en trucs

Gebruik de tips en aanbevelingen van experts.

 • Als je twijfelt aan je capaciteiten, raden experts aan te vertrouwen op het leggen van hoeken,pieren (evenals zones op de kruising van pieren) en dergelijke details als palen voor metselaars met uitgebreide ervaring, aangezien deze elementen van baksteenstructuren gewoonlijk uiterst belangrijke componenten zijn van de gehele structuur als geheel.
 • Een dragende muur met een vaste isolatie is toegestaan ​​om een ​​verscheidenheid aan coatings af te werken. Pleisterwerk kan een ruw ontwerp hebben en vervolgens worden voltooid met baksteenbekleding of geventileerde gevel.
 • Bij het maken van een bindmiddeloplossing moet eraan worden herinnerd dat hoe meer cement het bevat, hoe minder plastic het zal blijken te zijn. Als je bang bent om het mengsel zelf te bereiden, is het beter om een ​​al klaar product met dezelfde verhoudingen te kopen. Het hoeft alleen maar water toe te voegen.
 • Als het metselwerk in 1,5 blokken afgewerkt wordt met gipsmengsel, dan is het niet nodig om voegnaden erin te voegen. Deze procedure is ook niet nodig als u de resulterende lay-out verder wilt toevoegen met gevelsteen.
 • Gebruik in elke fase van bouwwerkzaamheden het gebouwniveau. Vergeet niet dat alle rijen en bases zo gelijk en correct mogelijk moeten zijn.

Het metselwerk "in anderhalve baksteen" wordt in de onderstaande video getoond.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer