Technologie en manieren om stenen te leggen

 Technologie en manieren om stenen te leggen

Klassieke technologieën zijn beschikbaar op alle gebieden van menselijke activiteit. Bij de bouw van de klassiekers van het genre wordt beschouwd als metselwerk. Het bestaat al sinds de oudheid. Er zijn veel eeuwenoude gebouwen met verbrande stenen in de wereld, dus ondanks de veranderlijkheid van moderne bouwmaterialen, blijven er veel vraag naar baksteenproducten.

De technologie en methoden voor het leggen van stenen voor elk type constructie zijn verschillend,en het resultaat is er een - een mooie en duurzame structuur.

Brick selectie

Baksteen als bouwmateriaal met een rijke geschiedenis is herhaaldelijk verbeterd. De samenstelling van de mortel veranderde, waaruit blokken die geschikt zijn voor metselwerk werden verkregen, de kleur en grootte veranderden.

Deze veranderingen leidden er uiteraard toe dat er op de bouwmarkt ongeveer een dozijn soorten bakstenen met verschillende technische kenmerken verscheen.

Soorten stenen worden ingedeeld volgens vijf criteria: materiaal, doel, productiemethode en vormgeving, vullen, grootte.

Door productiemateriaal

Keramische (rode) baksteen is gemaakt van hoogwaardige klei. Er zijn geen onzuiverheden en sulfaten, die de sterkte van het product verminderen.

De grondstoffen voor keramische stenen worden gegoten, vervolgens gebakken en gekoeld. Vuren vindt plaats bij hoge temperaturen - 800-1000 graden. Naleving van het temperatuurregime is belangrijk, anders wordt het product onverbrand of verbrand. In beide gevallen blijkt het tweederangs - voor de bouw van woningen is het al ongeschikt.

Het bepalen van een huwelijk is eenvoudig: een onverbrande baksteen is bleek van kleur en de verbrande is donkerbruin.

Hoogwaardige keramische baksteen mat, roodachtige tint, poreus bij de breuk. Met een lichte slag op het oppervlak maakt het een onderscheidend geluid.

Rode baksteen is duurzaam, verkruimelt niet, ziet er duur uit, heeft een handige vorm en gewicht voor de constructie. Van de minnen van het materiaal - lage hittebestendigheid en het vermogen om vocht te accumuleren in de poreuze structuur. In de winter bevriest het vocht, wat microscheuren in de baksteen kan veroorzaken. Dit verkort de levensduur van het bakstenen product.

Verschillende gebouwen worden opgetrokken uit keramische bakstenen, maar het kan niet universeel worden genoemd. Je kunt er een huis van maken, maar voor een open haard of een kachel heb je een ander bouwmateriaal nodig: brandwerende (vuurvaste) baksteen. Het is van 4 soorten:

 • kwarts (van kwartszand en klei);
 • aluminiumoxide;
 • lime-magnesian;
 • koolstof.
kwarts
aluminiumcement
Lime-magnesiumhoudend
koolstofhoudend

  De eerste twee typen zijn goedkoop en worden op elke bouwmarkt verkocht. Ze worden gebruikt voor de constructie van ovens. De brandwerende steen kan aansluiten op metalen elementen en open vuur op een temperatuur van verwarming niet hoger dan 1300 graden.

  De tweede twee soorten vuurvaste stenen zijn bouwmaterialen voor industriële ovens. Ze zijn te koop, maar ze zullen verschillende keren duurder zijn.

  De silicaat (witte) baksteen is gemaakt van gezuiverd kwartszand, kalk zonder onzuiverheden, water. Het aandeel zand is het grootst - 80-90%.

  Silicaatstenen worden onder hoge druk gegoten en vervolgens naar droog gestuurd. Ze ondergaan geen hittebehandeling bij hoge temperaturen en worden daarom als minder duurzaam beschouwd dan keramiek. Hun hittebestendige eigenschappen zijn ook laag, maar geluidsisolerend - op een hoogte.

  Met dergelijke technische kenmerken wordt witte baksteen niet gebruikt voor de constructie van de fundering en ondersteunende structuren - het wordt gebruikt voor de constructie van scheidingswanden en binnenwanden in de kamer.

  De silicaatsteen mag niet wit zijn als kleurpigmenten in de samenstelling worden geïntroduceerd. Ze hebben geen invloed op de kwaliteit van het product en "grijpen" het goed op kalk en zand.

  Hyper pressed brick is gevormd van screenings (kalksteen, marmer, dolomiet, shell rock) en Portlandcement van hoge kwaliteit. Een klein percentage in de samenstelling van de grondstof is water, dat de viscositeit aan het cement geeft en het tot een bindmiddel maakt.

  Kunststof grondstoffen worden in speciale vormen geperst en de afgewerkte steen wordt gebruikt voor wandbekleding.

  De kleur van de overgedrukte steen is afhankelijk van het type screening. Het kan geel, oranje, grijs, roze, rood, melkachtig zijn.

  Klinkerstenen zijn gemaakt van vuurvaste klei. Schone, plastic, zorgvuldig geselecteerde grondstoffen ondergaan een warmtebehandeling. De temperatuur is zo hoog dat de klei smelt in een homogene massa.

  Clinker baksteen is de meest duurzame, dichte, vochtbestendige. Het bevriest niet van binnen, daarom is het bestand tegen lage temperaturen.

  Het afgewerkte product is glad, egaal en gevarieerd van kleur. Daarom wordt het als universeel beschouwd voor de bouw, behalve voor de constructie van ovens.

  Naar bestemming

  Er zijn drie toepassingsgebieden en drie soorten bakstenen, respectievelijk: gebouw, gevel, brandwerend.

  Bouw (gewone) baksteen komt overeen met GOST en is geschikt voor buiten- en binnenwerken. Hieruit kunt u woongebouwen bouwen, maar zonder isolatie op de muren van de kamer zal het koud zijn. Het vereist een betrouwbare thermische isolatie van de binnenkant en afwerking buiten, omdat een gewone baksteen externe defecten heeft.Het ruwe oppervlak en de chips zijn natuurlijk. Ze hebben geen invloed op de technische kenmerken, maar het uiterlijk van de muren is niet representatief.

  Gevelstenen worden ook vaak gezicht of gevel genoemd. Het is dit type bouwmateriaal dat helpt om de cosmetische gebreken van een gewone baksteen te maskeren. Het is zacht, egaal en rijk van kleur.

  Geconfronteerd kunnen verschillende materialen zijn: keramiek, silicaat, hypergedrukt.

  Zijn keuze hangt af van de regio van zijn woonplaats: in het natte klimaat gaat de keramische afwerking langer mee en in de droge en hete gebieden is het efficiënter om silicaat te gebruiken.

  keramisch
  silicaat
  Hyper ingedrukt

  Geconfronteerd materiaal is van twee soorten.

  • Textuur. In vorm verschilt zo'n steen niet van de standaard, maar hij heeft een reliëf "patroon". De rand kan vloeiend of "rafelig" zijn. Meestal gebruikt voor de bouw van prachtige hekken, afwerking van gebouwen. Getextureerde baksteen kan worden afgewisseld met zacht.
  • Dacht. Dit is een baksteen met een atypische profielvorm. Het vergemakkelijkt het werken met complexe elementen, zoals ramen, bogen, vensterbanken, afgeronde hoeken, hekken, prothesen met een complexe vorm.Het is voor een beginner niet gemakkelijk om met dergelijk materiaal te werken, maar met zijn hulp worden complexe gevels van gebouwen gecreëerd.
  factuur
  gevormd

   Geconcentreerde materialen zijn divers van kleur: van melkachtig wit tot bijna zwart.

   Chamotte baksteen is ontworpen voor de bouw van kachels, open haarden, barbecues op straat. Ze snijden ook het "schort" (een veilig gebied dat de vloer beschermt tegen ontbranding) rond de kachels en open haarden in de kamer. Het is bestand tegen herhaalde verwarming, contact met vuur en kolen, maar heeft tegelijkertijd een lage thermische geleidbaarheid. Dergelijke eigenschappen voorzien het van dichtheid en hittebestendige schaal.

   Chamotte-baksteen is een typische vorm en is figuratief (bijvoorbeeld wigvormig).

   voorbeeldig
   gevormd

   Bij wijze van gieten

   De technische kenmerken ervan zijn afhankelijk van de methode om een ​​steen te vormen. Moderne fabrikanten gebruiken drie vormtechnieken.

   1. Plastic. Met deze technologie worden plastic natte grondstoffen gebruikt, waaruit steen in verschillende fasen wordt geproduceerd. Het eindproduct is duurzaam, met een hoge mate van vochtbestendigheid, maar de randen kunnen ongelijk zijn.
   2. Semi-droog. Voor deze methode geschikte grondstoffen van lagere kwaliteit.Het doorloopt minder verwerkingsstappen en wordt sneller klaar voor bouwmaterialen. Door de warmtebehandeling van grondstoffen is de kwaliteit niet slechter dan tijdens het spuitgieten van kunststof. De randen van de steen zijn gelijk en de kleur is uniform, daarom wordt de methode vaak gebruikt voor de productie van bekledingsmateriaal.
   3. Manual. Handvormstenen behoren tot elite-materialen. Hoewel het proces niet volledig gebaseerd is op handarbeid (sommige processen worden geautomatiseerd om de kosten van goederen te verlagen), heeft het eindproduct unieke technische en esthetische kenmerken. Zo'n baksteen wordt "antiek" of "verouderd" genoemd vanwege de karakteristieke ruwe textuur. Het wordt gebruikt voor de bekleding en renovatie van oude gebouwen.

   Het kleurengamma is het meest divers.

   plastic
   Halfdroge
   handmatig

   Door de aard van de vulling

   Er zijn twee soorten: corpulent en hol.

   Massieve stenen hebben alleen natuurlijke holten (poriën). In verhouding tot de totale massa van het product, bedraagt ​​hun percentage niet meer dan 15% voor gewoon materiaal en niet meer dan 5% voor tegenoverliggend materiaal.

   Draagconstructies worden alleen uit massieve steen opgetrokken.

   In een holle steen zijn 4-8 kamers, in procenten uitgedrukt 25-45% van de totale massa. Camera's zijn nodig voor thermische isolatie en geluidsisolatie, dus het materiaal wordt gebruikt voor de constructie van scheidingswanden en wanden. Holle baksteen is niet geschikt voor de constructie van draagconstructies en ovens.

   Volle kracht
   hol

   Op maat

   De grootte van de steen is ook een belangrijk kenmerk. Het helpt om de stap van het leggen en de hoeveelheid bouwmateriaal correct te berekenen.

   Russian GOST biedt drie standaardmaten:

   • 25 cm - in lengte, 12 cm - in de breedte en 6,5 cm - in de hoogte;
   • 25 cm - in lengte, 12 cm - in de breedte, 8,8 cm - in de hoogte;
   • 25 cm - in lengte, 12 cm - in de breedte, 13,8 cm - in de hoogte.

   In alle opzichten zijn afwijkingen tot 4 mm toegestaan.

   Europese dimensies zijn meer variabel.

   Ongeacht de grootte van de steen heeft 3 gezichten: bed, zak en lepeldeel.

   Het bed is het grootste werkgebied van het product. Daarop wordt een baksteen in rijen gelegd.

   Lepeldeel wordt het langszijvlak genoemd. Het kan ook als werkgroep dienen, maar minder vaak.

   Tik - de kleinste in het gebied van het product.

   Deze voorwaarden moeten onthouden worden om te navigeren door de lessen voor beginnende meesters.

   Naast deze parameters moet u het merk van bakstenen, sterkte, weerstand tegen weersomstandigheden overwegen. Voor grootschalige constructie wordt aanbevolen om vergelijkbare structuren van verschillende soorten materialen te bestuderen, de levensduur en de operationele staat van de producten in te schatten.

   Vereiste hulpmiddelen

   Metselwerk is onmogelijk zonder hulpgereedschap. Ze zijn onderverdeeld in twee categorieën: meten en werken.

   Inspectietools zijn nodig om het leggen soepel en correct te leggen.

   • Kelderen. Structureel eenvoudig, maar belangrijk om de verticale oppervlakken van het metselwerk te beheersen: muren, muren, pilaren, hoeken. Plumb ziet eruit als een duurzaam kant met een zinklood aan het uiteinde. Het gewicht van het zinklood kan klein zijn (200 - 400 g) om de verticaliteit op het niveau van één verdieping te regelen.

   Om de juistheid op de hoogte van verschillende verdiepingen te meten, is een zwaardere belasting nodig - van 500 tot 1000 gram.

   • Niveau. Aluminiumgereedschap dat dient als hulpelement voor het controleren van verticale en horizontale lijnen van metselwerk. Op het regellichaam bevindt zich een kolf met niet-bevriezende vloeistof en een luchtbel. Horizontaal en verticaal gecontroleerd door bubble deflectievanuit de centrale positie.
   schietlood
   niveau
   • Prichalku. Dit is een dikke draad of 1-3 mm dik gedraaid koord. Ligplaatsen strekken zich uit tussen de hoeken - bakens, zodat de rijen metselwerk zelfs langs de horizontale lijn waren. Het biedt dezelfde dikte van de mortel en een duidelijke horizontale lijn. Het is niet genoeg voor één ligplaats om aan te leggen - er is een zelfgemaakte lading nodig, zodat de draad wordt uitgerekt en een spijker van 3-4 mm dik. De helft van een in papier gewikkelde steen en een tas met handgrepen zijn geschikt als last (om de uiteinden van de ligplaats te binden). Nagel is nodig om de draad tussen de stenen te bevestigen.
   • Regeren. Deze tool ziet eruit als een spatel met een lemmetlengte van ongeveer 100 cm of een aluminium rail tot 150 cm lang.De regel is nodig om het oppervlak van het metselwerk te controleren. Het moet zo soepel mogelijk zijn.
   prichalku
   regel
   • Poryadovkoy. Dit is een houten lat met markeringen voor een typische baksteen en een standaardlas met een dikte van 1,2 cm. Een verdeling met een afstand van elke 77 en 100 mm (dikte van de baksteen + lasdikte) wordt aangebracht op de rail. Markeer met zijn hulp de rijen, raam- en deuropeningen, vloeren en lateien.
   • De bar. Auxiliary metaalprofiel van verschillende vormen.Het is gemaakt van dun roestvrij metaal en helpt om zelfs hoeken en openingen te maken. De staaf blijft binnen het metselwerk, in tegenstelling tot de meertros, die van rij naar rij omhoog beweegt.
   poryadovkoy
   bar

   Bewerkingsgereedschap is een noodzakelijke basis voor zelflegging.

   • Troffel. Dit is een kleine spatel met een houten handvat en een gepolijst stalen werkoppervlak. Het stalen onderdeel is divers van vorm en afmeting (druppelvormig, driehoekig, rechthoekig). In de regel heeft het een brede basis en een vernauwende punt. Troffel is nodig om de oplossing vlak te maken. Sluit ook met zijn hulp verticale naden en snij overtollige oplossing af.
   • Schopmortel. De naam van de tool informeert al over zijn functies - roer de oplossing in de tank en voer deze in de naad.
   • Fancy. Dit kleine gereedschap is nodig om de naad een bepaalde vorm te geven. De verbinding kan convex en concaaf zijn voor uitstekende en "verzonken" naden.

   De breedte wordt gekozen in overeenstemming met de dikte van de steen en de dikte van de mortellaag.

   troffel
   Mortel schop
   verbeelding
   • Hamer houweel. Het is een hamer met een puntig uiteinde aan de ene kant en een plat stuk aan de andere kant.Hiermee wordt de steen indien nodig in delen verdeeld.
   • Shvabrovka. Gereedschap met metalen handvat en vierkante rubberen plaat aan de basis. De locatie van het rubber is horizontaal. Een dweil is nodig om de naden in de ventilatiekanalen te verzachten en te vullen. Het verwijdert ook overtollige oplossing uit de ventilatiekanalen.
   Kies hamer
   Shvabrovka

   Naast de twee hoofdcategorieën gereedschappen zijn extra hulpgereedschappen nodig: tanks voor mortel en water, cement en zand, handschoenen, een veiligheidskit voor werken op hoogte.

   De basisprincipes van het proces

   De technologie van metselwerk - dit zijn belangrijke punten die worden beschouwd als gebruikelijk voor de constructie van alle objecten. De subtiliteiten van het proces kunnen variëren bij het kiezen van een of andere manier van leggen, maar het beheersen van de basistechnieken is noodzakelijk.

   Allereerst is het belangrijk om het type fundering en de metselbreedte te bepalen. De hoogte wordt berekend door een speciale tabel met informatie over de dikte van de steen, de bijbehorende dikte van de mortel en het aantal blokken per vierkante meter.

   De fundering is vereist voor elke zware constructie. Voor niet-residentiële voorzieningen op één verdieping is voldoende kolomfundering.Betrouwbaar huis is beter te installeren op een lint of een stevige ondergrond. Baksteen wordt als een zwaar materiaal beschouwd, dus het heeft een solide basis nodig. Hoe hoger de verdieping van het huis, hoe sterker de fundering moet zijn.

   zuilvormig
   lint
   solide

   Thermische isolatie en geluidsisolerende eigenschappen van het gebouw, evenals de vuurvaste eigenschappen ervan, zijn afhankelijk van de dikte van het metselwerk.

   Er zijn 5 soorten metselwerkdikte.

   • In halve baksteen De dikte is gelijk aan de breedte van het bed - 12 cm. Deze optie is geschikt voor niet-residentiële gebouwen met één verdieping.
   • Eén baksteen. De wanddikte is gelijk aan de lengte van het bed: 24-25 cm, genoeg voor een huis met één verdieping en thermische isolatie.
   • Anderhalve baksteen. De dikte van de structuur vormt twee rijen blokken. Het is respectievelijk 36-37 cm. Dergelijk metselwerk zal betrouwbaar zijn voor gebouwen met één verdieping en een half verhaal.
   • Twee stenen. Deze optie bestaat uit de lengte van twee bedden - 48-50 cm. Je kunt veilig een huisje met twee verdiepingen bouwen op een solide fundering. Het totale gewicht en de kosten van een dergelijk gebouw zijn vrij hoog.
   • Twee en een halve bakstenen. De wanddikte is 60-62 cm en wordt zelden gebruikt voor woningbouw met meerdere verdiepingen. In aanvulling op het grote gewicht vereist een dergelijk gebouw investeringen in het verwarmingssysteem.

   Opwarming van de bakstenen muren in de winter is niet eenvoudig.

   Nadat u de vereiste breedte en het type bouwmateriaal hebt bepaald, kunt u beginnen met het bouwen van een fundering en een baksteen leggen. In dit proces moet je de regels volgen.

   • Gebruik armaturen om horizontale en verticale lijnen te regelen, zodat het metselwerk plat is. De belangrijkste fase is om de eerste rij correct in te delen.
   • Bouw eerst hoeken en vervolgens het middengedeelte van de muur. De hoeken dienen als oriëntatiepunten om zelfs horizontale rijen op te maken.
   • De richting van het metselwerk is van links naar rechts.
   • De blokken worden zo op de mortel geplaatst dat in de horizontale rijen de bovenste steen op de twee onderste rust. Het ondersteuningsgebied is niet minder dan een kwart van elk van de twee onderste blokken.
   • De oplossing wordt op de horizontale en verticale naden geplaatst. Dit beschermt het metselwerk tegen kraken.
    • Vereist element metselwerk - ligatie. Het garandeert duurzaamheid en bescherming tegen delaminatie.
    • Voor extra versterking van het gebouw wordt metaalversterking gebruikt.
    • Tussen het metselwerk en de stichting noodzakelijke afdichting (dakbedekking of mortel).
    • Als u van plan bent om de muur te pleisteren, hoeven de voegen niet volledig te worden gevuld. Dus gips beter pakken.
    • Geconcentreerde en werkende stenen zijn volgens dezelfde regels ingedeeld.

    Mengtechnologie

    De samenstelling en consistentie van de oplossing zijn afhankelijk van het ontwerp en de technische kenmerken van de steen. Vier soorten metselmortels komen vaak voor: cement, kalk, cement-klei, cement-kalk.

    Cementmortel is bekend bij velen op de vloervuller. In de vorm van een tussenlaag in het metselwerk behield hij enkele eigenschappen van de dekvloer: hij is koud, duurzaam en inactief.

    Een oplossing van cement, zand en water voorbereiden. Afhankelijk van het merk cement variëren de verhoudingen in de samenstelling: van één tot zes delen van het zand van de middelste fractie vallen tot één deel van het cement.

    Om een ​​kwalitatieve oplossing te krijgen, moet u eerst de droge componenten van de samenstelling goed mengen en geleidelijk aan water toevoegen. Dikke massa wordt gemengd tot een uniforme consistentie. De oplossing moet niet te dik of te vloeibaar zijn.

    Cementzandmortel kan worden gebruikt voor metselwerk, maar deze optie is niet de beste. Cement - sedentair materiaal.

    De naad wordt te hard verkregen en minder bestand tegen temperatuurschommelingen,daarom slijt het opleggen van de cementvoeg sneller.

    Kalkmortels worden beschouwd als de warmste, maar inferieur in sterkte om te cementeren. Vanwege hun lage sterkte worden ze gebruikt voor de constructie van gebouwen met één verdieping, binnenshuis.

    Om de oplossing met je eigen handen te bereiden heb je een limoen "deeg" of ongebluste kalk nodig. Kalk wordt gemengd met zand in een verhouding van 1: 2 tot 1: 5.

    Voor beginners zijn er kant-en-klare mixen. Ze hoeven alleen maar water toe te voegen, volgens de instructies op de verpakking - hoe je behanglijm oplost.

    Kalkcementmortel (zand, cement en kalk) heeft alle noodzakelijke eigenschappen voor een betrouwbaar resultaat: het is universeel voor alle soorten stenen, matig kunststof, gemakkelijk aan te brengen, hecht goed op het oppervlak van het werkmateriaal.

    Een kalkcementmortel wordt voorbereid op kalkmelk (gebluste kalk verdund met water). Vervolgens wordt het zand gemengd met cement. Het mengsel wordt op een vloeiende consistentie gebracht met limoen "melk" en geroerd.

    Dit type mortel is universeel voor alle soorten bakstenen gebouwen.

    Er is ook een verscheidenheid zoals cement-klei-mortel.De verhouding van klei en cement in het droge mengsel is 1: 1. Vervolgens wordt de oplossing tot een homogene massa gekneed. Het belangrijkste verschil en waardigheid is een snelle instelling bij lage temperaturen. En daarnaast is hij niet bang voor vocht.

    Ongeacht het type materiaal en de oplossing, er zijn algemene principes om ermee te werken. Dus het oppervlak van een steen is bijvoorbeeld van belang. Hoe poreuzer het is, hoe meer vocht het in de steen zal opnemen als het uithardt. Het leggen wordt snel hard, naden worden sterk. Dit moet worden overwogen bij het bereiden van het mengsel.

    Om stratificatie van de oplossing te voorkomen, moet deze periodiek worden geroerd.

    Het is niet nodig om de oplossing voor het hele object te verdunnen: het hardt snel uit. Het is beter om het mengsel in porties te bereiden, werkend op kleine oppervlakken.

    De details van verbandsteken

    Voor beginners roepen de woorden "stitch" en "ligation" vragen op. In feite is het begrijpen van dit onderwerp eenvoudig. Het idee om verbanden te maken, wordt al weerspiegeld in een van de basisprincipes van metselwerk: om een ​​muur sterk te laten zijn, moet elke steen in de bovenste rij op minstens twee stenen van de onderste rij rusten. Soms wordt deze techniek "hacken" genoemd, dat wil zeggen, de verticale naad moet een zigzag vormen in plaats van een rechte lijn.

    Moderne constructie heeft niet één, maar drie manieren van aankleden: ketting, drie rijen en meerdere rijen.

    Ketenligatie (ook wel enkele rij genoemd) is de ordinale afwisseling van lepel- en knijprijen, dat wil zeggen, één rij wordt uitgelegd aan de lepelzijde (lang) en de stootrij wordt eroverheen gebouwd (korte zijde).

    Aanbevelingen voor ketenbehandeling:

    • de eerste rij, van waaruit de leg begint, en de laatste rij, moet worden gepord;
    • de stenen in de lepelrij rusten in ten minste twee lagere stenen, de longitudinale rijen (verticaal) mogen geen rechte lijn vormen;
    • de langsnaden van aangrenzende rijen worden verschoven door een halve steen (ten opzichte van elkaar), en de dwarslagen - met een vierde.

    Ketenligatie wordt beschouwd als de meest duurzame en betrouwbare, maar tegelijkertijd is het de meest energie-verbruikende en duurste. Tijdens het werk zul je veel onvolledige fragmenten moeten maken. Sommigen van hen zullen een huwelijk zijn in het proces van het beheersen van een baksteenhamer.

    Drie-rij ligatie is een leggen volgens het schema, waarbij elke vierde rij tychkovy is. Het wordt eenvoudig uitgevoerd: de eerste rij is een tychkovy, dan drie lepels, opnieuw een tychkovy enzovoort.Sluit het tychkovy-nummer. Er moeten nog steeds twee steunpunten zijn voor de steen op de bovenste rij.

    Drie rijen ligatie is onmisbaar bij het werken met muren, kolomvormige fundering, kolommen in de kamer.

    Meerdere rijen ligatie op het principe van metselwerkconstructie lijkt op een drielijnige voering, maar met het verschil dat de stootrij niet na 3 verschijnt, maar na 5-6 rijen rijen. Tegelijkertijd blijft een kleine hoeveelheid onvolledige stenen achter en is het ontwerp zo betrouwbaar mogelijk.

    Meerdere rijen ligatie is nodig waar het belangrijk is om een ​​goede thermische isolatie in de kamer te bieden. Maar voor de muren en palen is het niet geschikt.

    De dikte van de ligatie, evenals de dikte van het metselwerk, varieert van ½ tot 2,5 stenen.

    Populaire metselwerkmethoden

    Onder de methode van leggen op hetzelfde moment begrijpen de manier waarop de locatie van de stenen in een rij, ontwerpkenmerken (met holtes, versterking, zonder holtes) en decoratieve functies.

    Bakstenen op drie manieren plaatsen: persen, sprenkelen en besprenkelen met een undercutting-oplossing.

    Vprizhim

    • Maak een matig dikke oplossing (zodat het gemakkelijk is om de troffel te typen en te nivelleren). Geschikt cement.
    • Spreid de mortel onder de eerste steen uit, vanaf de voorkant van de opgerichte structuur 1-1,5 cm.
    • Plaats de eerste steen op het bed en druk hem stevig tegen de basis.
    • Verzamel overtollige mortel met een troffel en druk deze op de losse kontrand.

    De volgende steen zal zich bij deze plek aansluiten.

    • Houd het metalen gedeelte van de troffel ingedrukt op de kolf van de vorige steen, houd het nieuwe blok met uw linkerhand vast en plaats het naast de eerste.
    • Haal de troffel er snel uit. De oplossing moet tussen de twee uiteinden blijven.
    • Leg de hele horizontale rij op dezelfde manier neer en knip de overtollige oplossing af om de 3-5 blokken.

    Het resultaat is een soepel en duurzaam metselwerk. Van tijd tot tijd moeten de verticale en horizontale wanden het niveau van het gebouw controleren of een ligplaats gebruiken.

    Deze methode lijkt ingewikkeld voor een beginner, omdat er veel onnodige repetitieve bewegingen nodig zijn.

    Vprisyk

    • Bereid een plastic oplossing voor. Bijvoorbeeld kalkcement.
    • Lijn de oplossing uit met een troffel en ga 20-30 mm achteruit vanaf de rand van de voorkant.
    • Installeer de eerste rij stenen. Voor een gelijkmatige rij is het beter om te beginnen met het maken van hoeken.
    • Neem een ​​tweede steen, fixeer het in een kleine hoek op de naad.
    • Verwijder de troffel van overtollige mortel, die uitsteekt onder de eerste steen, zet het op de grond, gladstrijken.De stenen worden door de plastic oplossing in de plastic mortel geduwd. De overtollige oplossing vult de opening tussen de uiteinden.
    • Leg op dezelfde manier de hele rij.

    Het leggen van een sprinkler is sneller en gemakkelijker voor een beginner om te beheersen. Het leggen van een steen kan op het bed en aan de rand (lepelgedeelte) gebeuren.

    Injectie met een undercutting-oplossing

    Het verschilt van de identieke naam in de naam van de technologie alleen omdat het noodzakelijk is om terug te trekken van het voorste deel van de muur niet meer dan 2 cm, en de oplossing wordt niet afgesneden na 3-5 stenen, maar na elk gelegd element. Dus leggen ziet er nauwkeuriger uit.

    Qua metselwerkontwerp zijn drie soorten populair.

    • Lichtgewicht. Metselwerk met holtes binnen de muren onder het isolatiemateriaal. Het wordt gebruikt voor de bouw van laagbouw.
    • Versterkt. Metselwerk met behulp van stalen gaas, die de betrouwbaarheid van de structuur verhoogt. Eigenlijk in seismisch actieve gebieden en met de bekleding van een werkend met baksteen bekleed materiaal.
    • Classical. Gebruik van metselwerk met dressing van een bepaald type.

    Op de klassieke manier worden de muren van huizen opgetrokken, kelders, tuinhuisjes en huishoudelijke gebouwen worden opgetrokken.

    Decoratieve leggen

    • sier- - dit is de vorming van een patroon met behulp van stenen in verschillende kleuren (bijvoorbeeld gips en rood). Gemeenschappelijke patronen: Nederlands leggen, kruis, chaotisch, Vlaams, lepel met offset.
    • Bavarian - Duitse technologie, waarvan de essentie het gebruik van stenen in verschillende tinten van hetzelfde palet is. Patroon in de afwisseling van kleuren ontbreekt.
    • voorzijde - Geconfronteerd met de gevel in halve baksteen met behulp van decoratieve elementen. U kunt vaak een mooi facingmateriaal zien met de selectie van individuele elementen (basis, dakrand, hellingen) decoratieve platen.
    • ajour - metselwerk met reliëf. Op de achtergrond van een gladde muur zijn er uitstekende fragmenten. Ook impliceert het opengewerkte metselwerk dat er een opening is tussen de stenen van de aangrenzende stenen, alsof de muur is 'geweven' uit bakstenen.
    sier-
    Bavarian
    voorzijde
    ajour

    Veiligheid bij het uitvoeren van werkzaamheden

    Het overheersende type baksteen is woongebouwen. En de bouw van de muur, zelfs laagbouw, betekent werken op hoogte. Om veiligheidsredenen wordt het niet aanbevolen om te leggen terwijl u op de muur staat die wordt opgesteld.Voor het werk hebben we speciale platforms nodig die lager zijn dan de muur die wordt geplaatst.

    Op een hoogte van twee verdiepingen voor werk moet er overlapping tussen de vloeren zijn.

    Voordat u met de werkzaamheden begint, moet u de gereedschappen controleren op bruikbaarheid. De handgrepen moeten vrij zijn van bramen en defecten, stevig en correct passen. Handschoenen of handschoenen worden aanbevolen om de handen te beschermen tegen beschadiging. Werkuitrusting moet voldoen aan weersomstandigheden.

    Tips voor de beginnende meester

     Vaardigheid in elk bedrijf vereist training. Een veelgemaakte fout voor beginners is om de eerste keer een volwaardige constructie aan te nemen. Het ideale resultaat zonder oefening wordt bereikt door eenheden, daarom is het belangrijkste advies aan beginnende metselaars om te trainen op eenvoudige objecten en beschikbare materialen.

     Voor dit doel, perfecte goedkope baksteen, troffel en gewone tegellijm. In tegenstelling tot de oplossing grijpt het langzamer. De constructie van stenen op lijm kan snel worden gedemonteerd en herhaald werk aan de insecten tot het een goed begrip krijgt van hoe de stenen op de een of andere manier moeten worden geplaatst.

     Leer bijvoorbeeld hoe je metselwerk van hoge kwaliteit maakteen bloembed voor een tuin of een kolomstichting voor een prieel hebben gebouwd en na het beginnen met het bouwen van een nieuw zomerhuis van baksteen.

     Bekijk in de volgende video de fouten die beginnende metselaars hebben in metselwerk.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer