Deurscharnieren: types, kenmerken van keuze en installatie

 Deurscharnieren: types, kenmerken van keuze en installatie

Scharnieren zijn een van de belangrijkste deurelementen. Ze zijn nodig voor het blad van de koppelingsdeur met de doos en bovendien zorgen scharnieren voor de mogelijkheid om deuren te openen en te sluiten. In de regel worden ze samen met de deurconstructie verkocht. Maar soms zijn er situaties waarin de scharnieren moeten worden vervangen en dan is het erg belangrijk om de juiste mechanismen te verkrijgen en ze op de juiste manier te assembleren.

types

De hoofdfunctie van de deurscharnieren is het gemakkelijk openen en sluiten van elk type deurblad. Een andere belangrijke functie van deze elementen is om de fixatie van de volledige array in het deurframe te garanderen. Daarom zijn deze meubelelementen onderworpen aan de hoogste eisen aan kwaliteit en betrouwbaarheid.

  Hoe hoger de kwaliteit van deze elementen, hoe langer de interieurs en entree-installaties u zullen dienen. Als je bijvoorbeeld te zwakke en onbetrouwbare lussen op een zware massieve structuur ophangt, zullen ze in de nabije toekomst veel doorzakken en zullen ze gewoon stoppen met de taken die eraan zijn toegewezen. En natuurlijk moeten de scharnieren organisch in het totale canvas passen en niet in strijd zijn met het ontwerpconcept van de ruimte.

  Er is een grote verscheidenheid aan deurscharnieren: verwijderbaar, schommel, kikker, veer, met een deurdranger, verstelbaar, dubbel, dubbelzijdig openend, en vele anderen. In dit geval zijn de redenen voor hun classificatie:

  • plaats van de armatuur;
  • installatie functies;
  • materiaal gebruikt;
  • type basisontwerp.

  Op de plaats van bevestigingsmiddelen stoten verschillende soorten lussen uit.

  1. Toebehoren voor entreestructuren - ze worden gekenmerkt door een zeer hoge sterkte, waardoor ze bestand zijn tegen de massa van het web en aanzienlijk zuiver openen en sluiten. Dergelijke modellen zorgen ervoor dat het canvas aan de doos wordt bevestigd, omdat ze de functie hebben de deuren te beschermen tegen onwettig verwijderen uit de lussen door indringers - ze worden een obstakel voor penetratie in het huis van iemand anders.Traditioneel worden verborgen (verborgen) scharnieren gebruikt voor toegangsdeuren.
  2. Fittingen voor binnendeuren - deze modellen worden gekenmerkt door een grotere lichtheid en lagere sterkte dan producten voor toegangsopeningen.
  3. Selecteer scharnieren rechts of links. - de keuze in dit geval is direct afhankelijk van de richting waarin de deur openzwaait. Als de hendel zich aan de rechterkant bevindt, opent de deur met zijn linkerhand naar zichzelf - dit ontwerp vereist scharnieren aan de linkerkant. Omgekeerd, als het handvat aan de rechterkant is bevestigd en de deur met de rechterhand wordt geopend, zijn er scharnieren aan de rechterkant nodig.

  Maar u moet voorzichtig zijn als u een product van Europese fabrikanten koopt, in deze landen is het gebruikelijk om een ​​andere classificatie te gebruiken - daar worden de technologen niet zozeer geleid door de hand die het canvas opent als door de bewegingsrichting. Bovendien zijn er deuren die in de regel van zichzelf openzwaaien. Dus als je met je rechterhand op het canvas drukt en het aan de juiste kant blijft, wordt de deur als links beschouwd.

  Als u niet echt zeker bent van uw competentie - neem contact op met uw dealer voor advies - het zal u helpen de beste scharnieren voor uw deur te vinden.

  Belangrijk: houd er rekening mee dat wanneer u een nieuwe deur koopt, u ​​een keuze moet maken zodat het mechanisme voor het openen van het web voldoet aan de brandveiligheidseisen. Het is bewezen dat mensen in een noodgeval het doek gaan duwen en niet naar zichzelf toe trekken. Bovendien mogen de deuren het inbrengen / verwijderen van meubels niet verhinderen en mogen ze geen belemmering vormen voor het verlaten van alle andere ruimtes in het huis.

  Volgens de installatiemethode zijn er universele en afneembare deurscharnieren.

  De eerste komen vaker voor, ze zijn goedkoper en gemakkelijker te installeren, maar zijn niet scheidbaar. Van tijd tot tijd zijn er in het huis situaties waarin je de hele deur wilt verwijderen. Als het wordt bevestigd met behulp van inklapbare rechter of linker scharnieren, volstaat het om de deur te openen, het hoofddoek op te tillen en de deuren te verwijderen. Maar als je universele producten hebt gebruikt, moet je ze losdraaien en schroeven, waarmee ze zijn vastgezet.

  Volgens de ontwerpvariant zijn er veel verschillende soorten scharnieren en hangt hun uiteindelijke keuze volledig af van de eigenschappen van de deur zelf. Er zijn bijvoorbeeld producten die optimaal zijn voor houtmodellen.Andere opties zijn meer geschikt voor plastic en andere - voor metalen platen en zelfs voor glas. Bovendien moet u bij het kopen van loops rekening houden met hun vereiste aantal, gewicht en afmetingen van de array zelf.

  Overhead scharnieren, die een duurzame staaf en scharnieren op het vast, evenals platen, die helpen bij de installatie, worden beschouwd als meer bekend voor de binnenlandse gebruiker. Meestal hebben beide delen van dit model volledig identieke platen, maar in de afgelopen jaren is het model verbeterd: de ene kant is iets langer geworden, wat de installatie aanzienlijk vereenvoudigt.

  Scharnieren van het vlindertype zijn een meer moderne versie van de scharnieren, waarbij een detail is alsof het in de tweede is ingebed, en wanneer de deur gesloten is, interfereren de platen niet met elkaar. In gesloten toestand wordt in deze producten een uitgericht recht oppervlak bereikt, terwijl de dikte ervan volledig overeenkomt met de parameter van een enkele plaat. Voor de installatie van dergelijke apparaten zijn geen speciale vaardigheden en professionele hulpmiddelen vereist, zodat de installatie van deze aanpassing zelfs voor een beginner mogelijk is.

  De voordelen van overheadlussen zijn onder meer:

  • installatiegemak;
  • lage prijs;
  • lange levensduur;
  • veelzijdigheid.

  Er zijn echter nadelen:

  • de noodzaak om het mes los te maken, indien nodig;
  • kans op schuintrekken van de constructie;
  • geschiktheid voor bevestiging alleen voor schilderijen met een laag gewicht;
  • vereisten voor een perfect uitgelijnd oppervlak van het canvas en het volledige deurframe.

  Niet minder populaire pen-en-gatscharniermodellen. Naar buiten toe lijken ze qua uiterlijk sterk op overhead, en is het constructieprincipe vergelijkbaar - kaart. Maar de verschillen liggen in de installatiemethode - deze scharnieren snijden in het einde van de deur, waardoor een vrij vloeiende beweging van het canvas zelf en een esthetische look zijn verzekerd.

  De voordelen van deze tapscharnieren zijn installatiegemak en hun veelzijdigheid. Bovendien is er voor hen geen indeling in rechts en links, en de prijs is vrij democratisch. De nadelen zijn hetzelfde als voor de bovengrondse installaties.

  Inschroeffittingen hebben vrij ernstige verschillen in vergelijking met de eerste twee modellen. Hier is de as gemaakt in de vorm van een cilinder en zijn er meerdere pinnen aan bevestigd, het is erop dat scharnieren aan de deur en doos zijn bevestigd en alleen het scharnier zichtbaar blijft.

  In de regel worden bij het monteren van dergelijke scharnieren decoratieve doppen gebruikt voor maskering, ze worden geselecteerd in overeenstemming met het hoofddoek en als gevolg daarvan worden ze volledig samengevoegd met de deur.

  Soortgelijke lussen worden bevestigd op massieve doeken. Als de deur te klein is, beschadigen de geschroefde mechanismen het hout en veroorzaken het schilfers en een aanzienlijk aantal scheuren.

  Pluspunten liggen voor de hand:

  • installatiegemak;
  • kans op aanpassing op de gewenste hoogte;
  • veelzijdigheid.

  Nadelen zijn ook belangrijk:

  • dergelijke scharnieren kunnen alleen op de deur en een kwart worden gemonteerd;
  • verwijder indien nodig de deur en verwijder accessoires.

  Hoekplaten hebben een karakteristiek kenmerk: ze zijn gemaakt in de vorm van hoeken. Dergelijke scharnieren zijn echt universeel, in het bijzonder kunnen ze worden gebruikt voor deuren met een veranda. Maar vanuit de minnen is het noodzakelijk om aan te geven dat er geen mogelijkheid is om ze op een of andere manier te verbergen, waardoor het algemene zicht op de deur kan worden beschadigd.

  Verborgen scharnieren zijn erg gewild wanneer het canvas zich in de gesloten positie bevindt - ze zijn onzichtbaar. In de regel zijn ze gemonteerd op de duurste modellen van binnendeuren en zijn ze in het canvas gemonteerd.In tegenstelling tot alle andere modellen zijn dergelijke scharnieren bestand tegen zware deuren, maar de installatie ervan is vrij ingewikkeld en vereist professionele vaardigheden.

  Deze scharnieren bieden een vrij kleine plooiplaats, en dit kan bepaalde moeilijkheden veroorzaken bij het verplaatsen van grote meubels. Met een sterke mechanische actie worden krommingen en zelfs vastlopen gecorreleerd. Welnu, een ander nadeel is de hoge kostprijs, die een orde van grootte hoger is dan de prijzen van andere scharniermodellen.

  Bilaterale scharnieren worden veel gebruikt in openbare gebouwen, maar indien gewenst kunnen ze ook in woonwijken worden bevestigd. Ze hebben een nogal eigenaardig ontwerp waardoor je de deur zowel van jezelf als van jezelf kunt openen.

  Maar de kosten zijn erg hoog, dus in de huizen worden dergelijke accessoires zelden gebruikt en heeft het geen zin.

  Dragende scharnieren zijn behoorlijk effectief - ze helpen om de massa van het hele web gelijkmatig te verspreiden. Het is gebaseerd op het principe van het gebruik van glijdende of rollende lagers, dergelijke deuren bewegen zeer soepel als gevolg van verminderde wrijving.

  Hardware fouten zijn in een onaantrekkelijk ontwerp, dus meestal worden ze gefixeerd in de achterkamers en andere onbelangrijke kamers. Als het product van slechte kwaliteit is, mislukken dergelijke lussen bovendien nogal snel.

  afmeting

  Traditioneel varieert de hoogte van de deurscharnieren van 11 tot 15 cm, en de breedte varieert van 2,7 cm tot 3,5. De dikte van het apparaat is meestal niet groter dan 3 mm.

  Als we constructiever spreken, kunnen de standaard lusformaten zijn:

  • hoogte: 11 cm, 13 cm, 15 cm;
  • breedte: 2,7 cm, 3 cm, 3,5 cm;
  • dikte: 2,5 mm, 2,8 mm, 3 mm.

  Er zijn enkele nuances. Aldus hebben 11 cm hoge lussen op elk van hun kaarten 4 kleine schroefgaten, 13 en 15 cm hoge lussen, en ook brede met 5 gaten elk, hetgeen belangrijk is voor het vergroten van de betrouwbaarheid van het bevestigen van de scharnieren in de deuropening.

  materialen

  Een vrij beperkte lijst met materialen wordt gebruikt om scharnieren aan de deur te maken.

  • messing - deze lussen zijn gemaakt volgens een methode van een shod-casting en hebben de grootste vraag. Messing deuren worden gekenmerkt door verhoogde sterkte en goede vervormbaarheid, ze kunnen een grote massa van de deur weerstaan.
  • staal - dit zijn de meest duurzame en betrouwbare elementen die worden gekenmerkt door een lange levensduur en duurzaamheid.IJzerproducten zijn bestand tegen de meest massieve deuren, dus meestal worden ze in de invoerapparaten gemonteerd.
  • Zink en aluminiumlegeringen - Dit zijn goedkope scharnieren, maar ze zijn zeer snel onderhevig aan slijtage.

  Ontwerp en kleur

  In de Sovjettijd waren roestvrijstalen scharnieren het meest gangbaar, hoewel ze er op dat moment niet erg esthetisch uitzagen. Tegenwoordig zijn producten bedekt met speciale anti-corrosie en decoratieve coatings, waardoor ze behoorlijk aantrekkelijk zijn, zodat de mode voor stalen scharnieren snel terugkeert.

  De rest van de lussen probeert tegenwoordig echter om ze meer esthetisch te maken - ze kunnen zwart, wit, goud zijn en ook de kleur en textuur van hout imiteren in bruine schakeringen.

  Scharnieren bedekt met "antiek" sputteren zijn in de mode - dergelijke producten worden vaak geïnstalleerd in kamers die zijn ingericht in de stijl van shebby-chic, waar een groot aantal vintage meubels en decorartikelen te vinden is.

  Dat is de reden waarom iedereen de beste versie van deze apparaten voor zichzelf kan kiezen, die er het meest aantrekkelijk uitziet als de deur open is.

  Hoe te kiezen?

  Deurscharnieren worden beschouwd als een van de belangrijkste elementen van fittingen, ze moeten overeenkomen met hun functionele doel, en optimaal worden gecombineerd met de inrichting van de volledige deurinstallatie.

  Bij het kopen van een deur moet rekening worden gehouden met een paar fundamentele punten:

  • deurbladparameters: gewicht, breedte, evenals dikte en hoogte;
  • het materiaal waaruit de deur is gemaakt;
  • deur stijl;
  • lusbevestigingsmethode - rechts of links;
  • deurfunctie - entree of interlokaal;
  • gebruiksfrequentie - het is laag, hoog en gemiddeld;
  • kenmerken van het ontwerp van de canvas butt - het kan glad en gevouwen zijn;
  • technische kenmerken van de bevestiging van het geselecteerde model van scharnieren, karakteristieke kenmerken van het blad - een deur-boek, evenals een vouwdeur, traditioneel.

  Het belangrijkste moment bij de keuze van de roterende inrichting van de vleugel is het bereiken van sterkte, betrouwbaarheid en hoog draagvermogen van de deurverbinding. Wanneer de scharnieren van de deur verkeerd zijn gekozen of de installatie is uitgevoerd met ernstige schendingen, wordt hun levensduur sterk verminderd. Daarom zou u, zelfs in het stadium van montage, maximale informatie over de parameters van de deurstructuur moeten hebben.Het is noodzakelijk om de gewichtsgroep correct te berekenen, die bestaat uit een massa doeken en alle bijbehorende onderdelen.

  Het aantal lussen wordt berekend op basis van de berekende waarde volgens het volgende principe:

  • twee bevestigingsniveaus voor doeken met een maximale massa van 25 kg;
  • voor constructies met een gewicht van 25-60 kg zijn drie niveaus van deurscharnieren vereist;
  • sjerpen tot 80 kg vereisen het gebruik van vier vergrendelingsniveaus op gelijke afstanden.

  Opgemerkt moet worden dat de markt tegenwoordig te veel wordt gevuld met namaakproducten, omdat gewetenloze fabrikanten nep maken voor de populairste merken, maar ze lijken alleen uiterlijk naar elkaar toe - de kwaliteit van dergelijke kopieën laat te wensen over, ze kunnen elk moment instorten en gedurende zeer korte perioden worden gebruikt.

  Experts adviseren om de voorkeur te geven aan de volgende fabrikanten.

  • palladium - het is een merk dat gespecialiseerd is in de productie van precisiemontage, wat een comfortabele en hoogwaardige opening en sluiting van de deur garandeert. In de regel produceert deze fabrikant lussen van messing en staal, terwijl het oppervlak in verschillende tinten in twee lagen is gelakt.
  • top - onder dit merk worden accessoires voor binnendeuren geproduceerd. Zowel de scharnieren zelf als de schroeven die nodig zijn om ze vast te maken, worden standaard meegeleverd in de basisuitrusting. Producten zijn gemaakt van roestvrij staal en bedekt met een decoratieve compositie, die tegelijkertijd beschermende functies vervult.
  • Dr. Hahn - dit bedrijf realiseert zeer aantrekkelijke witte deurscharnieren, die zich onderscheiden door een aantal belangrijke operationele kenmerken:
  1. mogelijkheid van aanpassing in de horizontale en verticale vlakken;
  2. vermogen om een ​​belasting tot 140 kg te weerstaan;
  3. universaliteit van gebruik.

  Hoe te installeren?

  Kenmerken bevestigingslussen hangen grotendeels af van het basismateriaal waaruit de stof is gemaakt.

  Vervanging van de lussen in plastic modellen gebeurt in verschillende stappen.

  1. Eerst moet u de decoratieve beschermhoes verwijderen.
  2. Dan is het noodzakelijk om de deur zelf te verwijderen - deze wordt eerst geopend en dan wordt het volledig uitstekende deel van de cilinder begraven door een aanslag en verwijderd met een tang. Vervolgens wordt het doek licht naar zichzelf toe gebogen, naar boven en naar de zijkanten opgetild, waarna de deur gemakkelijk kan worden verwijderd.
  3. Gebruik een inbussleutel om de lus zelf te verwijderen door deze los te draaien.
  4. In plaats van de beschadigde fittingen, wordt er een nieuwe bevestigd: het is optimaal om producten van dezelfde fabrikant te kiezen, zodat de montagegaten volledig samenvallen.
  5. Nadat alle scharnieren vastgeschroefd zijn, moet u de deur op zijn oude plaats zetten - voor dit doel worden alle hierboven beschreven werken in de omgekeerde volgorde herhaald.

  Insteekkoppelingen worden meestal op houten doeken geplaatst. Hiertoe markeren ze eerst alle stoelen - ze worden meestal 20-30 cm van de boven- en onderrand geplaatst. Het is belangrijk dat er in deze zone geen chips en knopen zijn, als er al - loops beter zijn om een ​​beetje te verschuiven.

  Daarna is het noodzakelijk om een ​​uitsparing onder de lus door te snijden, terwijl de diepte volledig moet overeenkomen met de dikte van de plaat en de lus eraan moet bevestigen. Metalen deuren omvatten het gebruik van lassen bij het installeren van scharnieren.

  Uit de volgende video leert u hoe u de scharnieren kiest en hoe deze verschillen.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer