Deurscharnieren kiezen voor zware deuren

 Deurscharnieren kiezen voor zware deuren

Bij het bestellen van reparaties door externe organisaties of het kopen van een deureenheid, inclusief de doos en de deur zelf, zijn er meestal geen vragen over de keuze van de lagerelementen. Een compleet andere situatie wordt waargenomen als u zelf reparaties wilt uitvoeren. Tegelijkertijd vereisen massieve constructies een bijzonder zorgvuldige benadering van fittingen, dus in dit artikel zullen we geschikte opties overwegen voor het kiezen van deurscharnieren voor zware houten deuren, evenals voor metalen en gepantserde producten.

species

Momenteel worden deurbeslagen ingedeeld volgens de volgende criteria:

 • door ontwerp;
 • door materiaal;
 • door symmetrie.

In dit geval is de symmetrie van de deurscharnieren:

 • rechten;
 • links;
 • universeel.

Symmetrie wordt bepaald door de manier waarop het op de houder gemonteerde wiel zal openen. De deur die op het linkerscharnier is gemonteerd, aan de rechterkant, opent met zijn linkerhand naar zichzelf toe, met de rechteroptie, het tegenovergestelde is waar, maar het universele model kan naar wens worden geïnstalleerd.

Laten we de meest voorkomende materialen en opties voor het ontwerpen van deurbeslagen nader bekijken.

materialen

Alle overwogen ontwerpen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. In dit geval zijn alle modellen alleen gemaakt van verschillende metalen - minder duurzame materialen kunnen eenvoudigweg niet het gewicht van de structuur dragen. Theoretisch zou keramiek zo'n massa kunnen bevatten, maar in de praktijk worden er geen lussen van gemaakt, omdat een dergelijk hard materiaal erg fragiel is en niet bestand is tegen dynamische belastingen (zoals dichtslaande deuren).

Door productie van een lus worden de volgende groepen metalen gebruikt:

 • roestvrij staal;
 • ferro metalen;
 • messing;
 • andere legeringen.

Het beste van alles voor massieve ontwerpen zijn geschikte producten gemaakt van ferro, gekenmerkt door lage prijs en uitstekende sterkte. Iets minderwaardig aan hen zijn meer esthetische en dure roestvrijstalen opties, die mogelijk meer nodig hebben. Duurder dan roestvrij staal, messing scharnieren zijn ook vrij sterk, maar tegelijkertijd het duurst. Maar opties van legeringen moeten zorgvuldig worden bestudeerd - als er gebruik wordt gemaakt van methoden voor de productie van silicium of poedermetallurgie, dan moet je er geen massieve structuren op installeren.

ontwerp

Nu biedt de markt een groot aantal verschillende ontwerpen van loops.

Ze kunnen in twee groepen worden verdeeld:

 • scheidbaar;
 • niet gesplit.

Splitfittingen zijn meestal twee elementen die met elkaar zijn verbonden door een pen, die ofwel in een van de pennen kan worden bevestigd of van de buitenkant kan worden geplaatst. Dit soort lussen wordt luifels genoemd, en het type verbinding wordt meestal "vader - moeder" genoemd. Het is mogelijk om een ​​deur te verwijderen van luifels, nadat deze is opgetild. Het is mogelijk om de deur van het scharnier uit één stuk te ontmantelen door de schroeven los te draaien waarop het scharnier in de doos wordt gehouden.

Laten we dieper ingaan op de meest voorkomende soorten structuren in meer detail.

Overhead scharnieren

Deze optie is zeer geschikt voor massief houten deuren, maar op metalen producten ziet het er uitermate ongepast uit. In tegenstelling tot meer moderne hardware, is in de buitenste lus een van de onderdelen niet bevestigd aan het uiteinde van de deur, maar aan het buitenoppervlak en heeft het afmetingen van enkele tientallen centimeters. Maak buitentoepassingen meestal van smeden van ferrometalen.

Luifels met pin

Dit type was het meest gebruikelijk in het Sovjettijdperk, het is een afneembaar ontwerp met een pen, die deel uitmaakt van een van de twee luselementen. In de tweede is er een overeenkomstige groefpen. Met een dergelijke bevestiging wordt de deur zeer snel verwijderd door deze op te tillen, daarom wordt het niet aanbevolen om er de voordeuren op te installeren. Voor massieve binnendeuren kunnen luifels worden gebruikt, maar deze zien er niet erg esthetisch uit.

Luifel met doorgaande pin

Deze optie is een aanpassing van de vorige, waarbij de groef voor de pen zich in beide elementen van de lus bevindt en de pen zelf er afzonderlijk in wordt gestoken.De optie waarbij de pen wordt bevestigd met een gemakkelijk los te schroeven plug is ideaal voor doorgangen tussen kamers, terwijl voor de toegangsdeuren u een optie moet vinden waarbij de plug wordt afgedicht of gelast.

Voor deuren gemaakt van zwaar hout of van metaal, is het de moeite waard op zoek naar een kap met lagers. Het kost meer dan de klassieke opties, maar het gaat veel langer mee en voorkomt het risico van vervorming van de bevestiging tijdens de werking van de constructie. Tegelijkertijd zullen de deuren op het product met het lager niet kraken.

Butterfly-type scharnieren

Deze optie is alleen geschikt voor houten producten, omdat deze wordt bevestigd door de schroeven in de doos en in het canvas zelf te schroeven. Ze zijn meestal goedkoop, zien er erg mooi uit, maar zelfs de sterkste is bestand tegen een maximale belasting van 20 kg. Het is dus de moeite waard ze alleen te gebruiken voor interieurpassages, nadat eerder de massa van de structuur is berekend. Ze moeten strikt in dezelfde verticale as worden geïnstalleerd, zelfs enkele millimeters spelen zal ertoe leiden dat accessoires binnen een paar maanden moeten worden gedemonteerd.

Hoekconstructies

Deze montageoptie wordt alleen gebruikt voor deuren met een veranda (wanneer de buitenrand van het buitenoppervlak van de deur een deel van het deurframe bedekt). Meestal is hun constructie vergelijkbaar met de "vlinder" of "papa-mama" luifels, alleen beide elementen zijn L-vormig.

Bilaterale opties

Een deur uitgerust met een dergelijke sluiting kan in beide richtingen openen: "op zichzelf" of "op zichzelf". In een huishouden doet zich zelden zo'n behoefte voor, maar als je een dergelijke optie kiest, is het beter om de installatie aan een ervaren meester te geven, omdat bij de minste fout tijdens de installatie een onbalans van de constructie bestaat. Besparen op de kwaliteit van dergelijke producten is ook niet de moeite waard - de belasting op hen is veel meer dan de meer bekende opties. U moet ook een model kiezen dat is uitgerust met speciale veren die de deur in de gesloten positie vergrendelen.

Geschroefde modellen

Deze producten zijn een aanpassing van luifels, waarbij de scharnieren niet vanaf de buitenkant van het canvas en de doos worden bevestigd, maar van binnenuit met behulp van speciale lagerpennen, die vooraf in de gaten in het canvas en de doos zijn geboord.Natuurlijk zijn deze modellen alleen geschikt voor houten deuren, en hun gewicht mag niet meer zijn dan 40 kg.

Verborgen lussen

Deze versterkte producten hebben een complexe structuur en hebben als grootste voordeel dat ze van buitenaf onzichtbaar zijn, omdat al hun elementen in de doos en het canvas zitten. Tegelijkertijd zijn ze geschikt voor zowel houten als metalen deuren, en dankzij hun draagvermogen (mits ze van hoogwaardig materiaal zijn gemaakt) kunnen de zwaarste metalen en zelfs gepantserde structuren erop worden geïnstalleerd. Ze worden uitsluitend vervaardigd uit legeringen met een hoge sterkte of sterke staalsoorten. Het is beter om de installatie aan een professional toe te vertrouwen - de huisvakman zal niet genoeg vaardigheden hebben, maar ook gereedschappen (u kunt geen scharnieren installeren in de metalen constructie zonder een lasmachine te gebruiken).

Berekening van de benodigde hoeveelheid

Ongeacht het gekozen montagemodel, is er een regel die de veilige werking van de deur garandeert.

Het aantal accessoires is geselecteerd op basis van het gewicht:

 • als het canvas minder dan 40 kg weegt, zijn twee lussen voldoende;
 • bij een deurgewicht van 40 tot 60 kg zijn drie bevestigingspunten nodig;
 • Een deur met een gewicht van meer dan 60 kg moet op 4 scharnieren worden geïnstalleerd.

Hoe de scharnieren te kiezen en hoe ze van elkaar verschillen, zie in de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer