Scharnieren voor aluminium deuren: types en aanbevelingen voor selectie

Scharnieren voor ijzeren deuren hebben hun eigen kenmerken. Dit komt door het aanzienlijke gewicht van de sluitconstructies. Het type scharnieren, hun kwaliteit en uithoudingsvermogen hangt af van de duurzaamheid van de werking van de deur.

vereisten

Scharnieren voor metalen deuren zijn groot. Verschillende materialen worden gebruikt voor de vervaardiging ervan.

 • Steel. Het wordt gekenmerkt door betrouwbaarheid, gematigde kosten. Dit materiaal is echter gevoelig voor corrosie.
 • Roestvrij staal. Roestvast staal wordt gekenmerkt door hoge sterkte-eigenschappen, corrosieweerstand.
 • Brass. Producten gemaakt van messing hebben uitstekende galvanische eigenschappen. Door de verwerking door gieten, is het mogelijk om een ​​ander soort ontwerp te maken.
 • Aluminium. Lussen van dit materiaal worden gekenmerkt door esthetiek, lage kosten. Vanwege de lage sterkte-eigenschappen en snelle slijtage worden dergelijke scharnieren echter niet gebruikt bij het ontwerpen van zware metalen deuren.
staal
Roestvrij staal
messing
aluminium

Loopback-elementen moeten de volgende kenmerken hebben:

 • lange levensduur;
 • hoge kwaliteit;
 • veelzijdigheid;
 • betrouwbaarheid.

Soorten scharnieren voor aluminium deuren, evenals hun technische kenmerken worden beheerst door standaard GOST 5088-2005. Volgens de vastgestelde regels hebben elementen bepaalde afmetingen, vorm, doel.

species

Afhankelijk van het type bouwlussen zijn er verschillende soorten modellen.

 • Modellen met een bal erin. De bal die zich tussen de stangen bevindt, voorkomt snelle slijtage van het mechanisme en zorgt voor soepele bewegingen.
 • Dragende modellen. Kogellagermechanisme zorgt voor gemakkelijk bewegen, lange levensduur. De aanwezigheid van het lager vertraagt ​​aanzienlijk de slijtage van de scharnieren, voorkomt het optreden van een krakend geluid, vastlopen, verzakking van de constructie.

Er zijn twee soorten kogellagers:

 • elementen in de vorm van een cilinder met een bal;
 • druppelvormige lussen (in vorm lijken op een druppel).

Zowel die als andere rolelementen hebben hoge sterkte-eigenschappen. Ze zijn bestand tegen een aanzienlijk gewicht van een metalen deur.

Onderscheid ook de soorten lussen met verschillende installatiemethoden.

 • Schroef. De scharnieren bestaan ​​uit twee achter elkaar geplaatste cilinders. De staven zijn eraan vastgemaakt. Hun aantal kan verschillen: van 2-4 hengels. Met hun hulp kunt u de deur in slechts één richting openen.
 • Pendulum. Met hun hulp kunt u de deur in beide richtingen openen.
 • False. Elementen worden bovenop de doos en deur gemonteerd. Zelden gebruikt in woongebouwen.
 • Spring. Dit zijn loopback-mechanismen in de vorm van twee cilinders die elkaar opvolgen. Ze hebben een veer in de structuur. Met dit item kunt u de deur zonder hulp naar de gesloten toestand terugkeren. Zulke 3-componenten mechanismen worden zelden gebruikt in metalen deuren, omdat ze vrij snel slijten.
 • Internal. De vorm van de lussen heeft de vorm van een platte rechthoek of cilinder. Het mechanisme in de vorm van een rechthoek is bevestigd met pennen. Het loopback-mechanisme is uniek omdat het, wanneer de deur gesloten is, volledig onzichtbaar is.Zelfs met een sterk verlangen naar dergelijke lussen zullen ze niet in staat zijn om buiten te snijden, dus worden ze het vaakst gebruikt voor verhoogde beveiliging tegen penetratie in de kamer. Als de deur zich aan de straatkant bevindt, kunt u zich geen zorgen maken over de negatieve impact van de externe omgeving - de scharnieren worden op betrouwbare wijze beschermd tegen corrosie en vastlopen. Dit kan optreden als gevolg van plotselinge temperatuurschommelingen.
 • Scharnierend. Het ontwerp heeft de vorm van een rechthoek waarvan de rand een cilinder is met een gat. Dit mechanisme heeft relatief lage kosten.
Schroef scharnieren
Pendulum loops
Overhead scharnieren
De lente scharniert
Interne lussen

Mechanismen voor het bevestigen van deurontwerpen variëren langs de montagezijde.

 • Rechtshandig. Met deze opstelling zal de deurstructuur tegen de wijzers van de klok in bewegen.
 • Linkszijdig. In dit geval beweegt de deurstructuur met de klok mee.
 • Mixed. Vaste mechanismen geschikt voor elke richting van het openen van de deur.

Tips om te kiezen

Goed geselecteerde deurscharnieren dragen bij aan een lange levensduur van de gehele deurstructuur en bieden de beste functionaliteit van het mechanisme.

Voordat u een deur koopt, is het belangrijk om vooraf na te denken over het gewicht, de mogelijkheid om te openen en wat de belasting zal zijn. Het is ook noodzakelijk om de mogelijkheid van krimp van de wanden, de invloed van weersomstandigheden en de veiligheid van de kamer te berekenen. Gezien dit is het beter om het type scharnieren te kiezen voor bevestiging aan de doos. Idealiter zal het deurmechanisme bestaan ​​uit elementen die zijn gecombineerd in kleur en design.

Als de deur er al is, moet je de loopback-elementen kiezen. Hier is het noodzakelijk om de meest geschikte luifeloptie te selecteren, rekening houdend met de noodzakelijke vereisten.

Als de deur bijvoorbeeld een aanzienlijk gewicht heeft, is het beter om de luselementen te kiezen met een cilindrische vorm met het grootste aantal pennen. Voor dit passende kogellagermechanisme met de beste sterkte-eigenschappen. Als de deur een klein gewicht heeft, plaats dan opties met een platte vorm.

Het is ook mogelijk om problemen met groot gewicht op te lossen bij het installeren van meerdere gemonteerde elementen (meer dan twee). Dit is met name het geval als de deur vaak wordt gebruikt, omdat bij verhoogde belastingen het mechanisme snel slijt.

In het geval dat de deur uitgaat, is het voor betrouwbaarheid handiger om het interne type kap te kiezen.

Dergelijke elementen worden gekenmerkt door veelzijdigheid, esthetiek, lange levensduur. Er moet echter rekening worden gehouden met het feit dat dit type bevestigingsmiddel lage sterkte-eigenschappen heeft: gevallen van verzakking zijn mogelijk tijdens bedrijf. Vanwege de complexiteit van de installatie is reparatie van dergelijke mechanismen moeilijk.

Er moet ook aan worden herinnerd dat de interne luifels een bepaalde plooihoek hebben - dit kan grote problemen veroorzaken bij het betreden van grote items in de kamer.

Als het huis nieuw is en er wordt aangenomen dat de muren zullen krimpen, dan is misschien de beste optie om elementen met instelbare functies te monteren.

Wanneer u wilt bepalen op welke manier het deurmechanisme wordt geopend, moet u het juiste type scharnier selecteren.

Het merk van de fabrikant speelt een belangrijke rol - productkwaliteit, sterkte-eigenschappen en slijtvastheid zijn er vaak afhankelijk van.

Installatie en aanpassing

De methode voor het installeren van deurscharnieren is afhankelijk van het type.

Om de deur op de schroefscharnieren te installeren, moet het bovenste deel van de scharnieren in de deur en het onderste deel in de opening worden gesneden.

Het loopback-mechanisme is eenvoudig zowel horizontaal als verticaal aan te passen. Met het aanpassingsvermogen kunt u de krimp van de wanden aanpassen. Elke verkeerde uitlijning van de deuropening kan worden geëffend door de scharnieren in de juiste richting te draaien.

Afhankelijk van het type scharnier, kan de hoogte van de deur worden aangepast zonder demontage of verplaatsing van de elementen. Bij het uitvoeren van werkzaamheden dient men rekening te houden met de betrouwbaarheid van montagedaken, de verhouding van hun posities. Door ervoor te zorgen dat alles evenredig is, kunt u beginnen met lassen.

In tegenstelling tot de schroeflussen kunnen interne luifels niet worden aangepast.

Scharnierende scharnieren zijn bevestigd aan de deurstructuur en aan de doos met behulp van het gat in de cilinder. Bij het verwijderen van de deur moeten dergelijke scharnieren worden gedemonteerd.

In het geval van een kogellagermechanisme worden de elementen in de vorm van een cilinder aan de platen gelast - dit zorgt voor de nodige opening tussen de deurstructuur en bevestigingsmiddelen.

In het geval van een druppelvormig type bevestigingsmiddel is lassen niet vereist, omdat de vorm van het element technologisch de noodzakelijke opening tussen de deurstructuur en het bevestigingsmiddel verschaft.

Wanneer u een kogellagermechanisme met uw eigen handen installeert, moet u enkele punten in overweging nemen.

 • De deurstructuur is zodanig aan het deurkozijn bevestigd dat alle randen ervan in nauw contact staan ​​met het oppervlak. De deurafstand moet aan alle kanten hetzelfde zijn. Het is belangrijk om verstoringen te voorkomen.
 • Voor gebruik worden de scharnieren machinaal bewerkt met vet, anders kan de bal tijdens het lassen aan de lus worden gelast.
 • Bij het installeren van scharnieren is het belangrijk om een ​​functionele opening tussen de deur en de bevestiger te bieden - pas dan verder met lassen.
 • Na het lassen wordt lassen van lassen uitgevoerd. Dit gebeurt met een esthetisch doel.
 • De laatste fase van het werk is een oppervlaktebehandeling met een kleurstof. Dit wordt gedaan om het materiaal te beschermen tegen corrosie.

Het installatieproces van de interne bevestiger is vrij specifiek. Het bevat de volgende werken:

 • gaten voor bevestigingsmiddelen worden doorgesneden - ze moeten perfect waterpas zijn;
 • eerst worden de scharnieren aan het binnenoppervlak van de buit gelast en vervolgens aan het binnenoppervlak van de deurstructuur.

Het proces is nogal omslachtig en vereist grote nauwkeurigheid en nauwkeurigheid. Het negeren van de nuances van de installatie kan leiden tot een snel verlies van functionaliteit van het mechanisme, breuk.Voor een amateur zal het moeilijk zijn om met dergelijk werk om te gaan, daarom is het beter om het aan professionals toe te vertrouwen.

Om de levensduur van het mechanisme te verlengen, moet het periodiek worden gesmeerd om de positie aan te passen.

Zie de volgende video voor deurscharnierverschillen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer