Scharnieren voor glazen deuren: instructies voor het kiezen en installeren

Om de ruimte uit te breiden, om hem lichter en comfortabeler te maken, volstaat het om gewone deuren te vervangen door glazen deuren. Ze brengen een vleugje futurisme, zelfs in het meest eenvoudige interieur. Deze deuren worden vaak geplaatst bij de ingang van grote winkels en winkelcentra, zodat kopers de goederen in de schappen kunnen zien. Ondanks het feit dat een dergelijke deur er vrij gewichtloos uitziet, is deze in feite veel zwaarder dan een conventionele houten constructie.

Het gewicht van één blad, gemaakt van duurzaam glas, kan 40-50 kilogram bereiken. Om een ​​dergelijke deur veilig te kunnen bevestigen en jarenlang probleemloos te kunnen functioneren, is het noodzakelijk dat de juiste fittingen worden gekozen. Het is vooral belangrijk om hoogwaardige scharnieren te kiezen die het glas in elke positie houden.

types

Met behulp van moderne technologie zijn glazen deuren dun genoeg gemaakt om hun gewicht te verlichten, maar tegelijkertijd zeer duurzaam. Vanwege deze kenmerken zijn gewone deurscharnieren niet geschikt om een ​​dergelijk canvas te bevestigen. Er is een speciale hardware die het volledige gewicht van het materiaal kan weerstaan ​​en tegelijkertijd voldoende elegant en onzichtbaar is om niet op te vallen tegen de achtergrond.

Het verschil tussen dergelijke fittingen is als volgt.

 • Hoge sterkte en duurzaamheid. Zwaar glas kan vallen als mensen vallen en mensen pijn doen, dus het moet met alle mogelijke zorg worden opgelost.
 • Dunne doek bevestigen. Het scharnier is erg moeilijk te bevestigen aan de zijkant van de deur, omdat de dikte zelden groter is dan 1,5 cm. Daarom is de hardware anders gemonteerd dan bij gewone deurscharnieren.
 • Decoratief. Glazen deuren worden vaak transparant gemaakt, waardoor ze alle bevestigingsmiddelen kunnen zien, die zo klein en nauwkeurig mogelijk moeten zijn. Helderheid van lijnen en elegantie van het ontwerp - dit zijn de externe verschillen van glazen scharnieren.
 • Hoge prijs Om duurzame fittingen te maken, moet u betere en dus dure materialen gebruiken.De montageconstructie zelf is ook ingewikkelder dan die van een conventioneel deurscharnier, dat zijn prijs met enkele meer punten verhoogt.

Alle accessoires kunnen in verschillende typen worden verdeeld, afhankelijk van het materiaal waaruit het is gemaakt. Aluminium, zink, messing, staal en brons scharnieren zijn gemaakt voor glazen deuren. De goedkoopste maar minst duurzame zijn die gemaakt van aluminium en zink. Roestvrij staal of messing zijn veel beter in hun kenmerken, maar ze zijn veel duurder.

De duurste en tegelijkertijd de meest duurzame en mooie zijn bronzen beugels voor glas. Veel fabrikanten staan ​​klaar om hen een garantie te geven van 80-100 jaar, wat de hoogste kwaliteit van het materiaal aangeeft. Ongeacht de basis kan de bovenste lus worden bedekt met verschillende samenstellingen en verven, om zowel een gepolijst glanzend als een zacht mat oppervlak te hebben.

Voor de bestemming kunnen de accessoires zowel universeel zijn als een nauwere specificiteit hebben. Er zijn bijvoorbeeld afzonderlijke lussen voor glas:

 • in douchecabines of sauna's;
 • op meubeldeuren in kasten en kasten;
 • voor grote binnen- of buitendeuren.

Ondanks deze scheiding worden meestal alle accessoires geclassificeerd volgens twee hoofdparameters. De eerste is de installatiemethode van de houder. Afhankelijk hiervan zijn er verschillende soorten loops.

 • False. Dergelijke bevestigingsmiddelen vereisen niet de installatie van boorgaten in het deurblad, en daarom de aanschaf van een speciale boor voor glas. Alle noodzakelijke gaten worden gemaakt in de muren zelf of in de meubelwanden, waar een deel van de lus is bevestigd. Het tweede deel is met speciale klemschroeven aan het glas bevestigd. Om strakker op het gladde glas te schroeven, is het een speciale lijm of rubberen pakking. Gelegd op bevestigingsmiddelen zijn zeer eenvoudig te installeren en zien er zeer terughoudend en elegant uit.

Helaas mag het gewicht van de vleugel, die ze kunnen vasthouden, niet groter zijn dan 25 kilogram. Voor die structuren waarvan het gewicht 30, 40 of meer kilogram is, worden speciale versterkte lussen gebruikt.

 • Mortise. Dergelijke bevestigingsmiddelen worden gebruikt voor deuren met een gewicht van meer dan 25 kg en vereisen het vooraf boren van gaten in het glas. Insteekscharnieren hebben een komconstructie en, in één deel, zijn bevestigd aan het glas en de andere aan de wand of zijwand van het meubilair.Je kunt zo'n element op een doek plaatsen met een dikte van minimaal 10 millimeter. Als er geen ervaring is met het installeren van een dergelijke deur, moet je niet proberen alles zelf te doen. Het beste is om het scharnierscharnier en de uitlijning van de gehele constructie toe te vertrouwen aan professionals

Het tweede teken waarop het mogelijk is om accessoires voor luiken uit glas te groeperen is de manier van openen. Afhankelijk van deze methode kunnen de loops van de volgende typen zijn.

 • Pendulum. Dergelijke bevestigingsmiddelen laten de openende of sluitende deur vrij oscilleren, zoals de beweging van een slinger. Het scharniermechanisme is zo gemaakt dat er geen bewegingslimiet in zit, waardoor het simpelweg onmogelijk is om een ​​dergelijke deur dicht te slaan. Dit beschermt het glas tegen scheuren en spaanders en creëert een decoratief visueel effect. Meestal worden dergelijke bevestigingsmiddelen alleen geplaatst op binnendeuren die niet vergrendelen.

Het ophangen van dergelijke scharnieren aan de deuren van de kasten heeft geen zin, aangezien voor een vrije draaiing van de vleugel een vrije ruimte van voldoende omvang vereist is, zowel voor als achter.

 • Scharnierend. Het ontwerp, dat een of meer scharnieren omvat, waardoor u de deur op 165 graden kunt openen.Een dergelijk bevestigingsmiddel bestaat uit twee delen, die verbonden zijn door één beweegbare as (scharnier), waarvoor zij hun naam ontvingen. De meest betrouwbare sluitingen die maximaal 25 kilogram kunnen weerstaan, worden beschouwd als scharnierlussen met vier scharnieren.
 • Met sluiters. De meest gangbare armaturen voor kastdeuren en alle soorten laden zijn de afwerking van de scharnieren. Ze houden niet alleen vast en laten je toe om de flap te openen, maar zorgen er ook voor dat je de flap voorzichtig sluit zonder scherpe klappen en slagen. Dergelijke zachte bewegingen laten een langere periode toe om fragiele glazen deuren in één stuk te houden en abrupte geluiden te elimineren.
 • Met overlapping. Een van de handigste scharnieren voor complexe gebogen constructies die in staat zijn om het 180 graden te openen. Het ontwerp van de lus zelf verschilt van die van de deurdranger, maar het is ook in staat om de bewegingssnelheid zachtjes te doven, waardoor je het canvas intact kunt houden. Meestal is dit de manier waarop de deuren naar de douchecabine en de glazen deuren van verschillende linnenkasten zijn gemonteerd.
 • Sliding. Dergelijke lussen zijn gemonteerd op een speciale rail, die in beide richtingen kan bewegen. De deuren openen en sluiten respectievelijk het openen en sluiten van de doorgang.Deze methode om glazen deuren op te hangen wordt vaak gebruikt in grote winkels of kantoren, maar is praktisch niet te vinden in gewone appartementen en is niet zo handig om de deuren van een meubelstuk op te hangen.

Tips om te kiezen

Bij het kiezen van accessoires voor glazen deuren U moet op de volgende kenmerken en kenmerken letten.

 • Artikelmateriaal Afhankelijk van het metaal waaruit de lus is gemaakt, is deze bestand tegen minder of meer gewicht. Wanneer de dikte van het deurblad niet meer dan 8 mm is, zijn aluminium- of zinkbevestigingsmiddelen voldoende. Als de dikte groter is dan 10-12 millimeter, kijk dan naar de bronzen en koperen scharnieren.
 • De complexiteit van de installatie. Als het niet mogelijk is om specialisten te bellen, is het de moeite waard om de eenvoudigste bevestigingsmiddelen te kiezen die eenvoudig alleen of samen met een assistent kunnen worden opgehangen. In de afwezigheid van speciaal gereedschap voor het boren van gaten in het glas is niet de moeite waard het kopen van tapgat ontwerp.
 • Verschijning. Als er geen patronen of tekeningen op de glazen deur staan, zal de blik heel snel van het transparante blad naar de accessoires schuiven. Het moet worden gecombineerd met het ontwerp van zowel de deur zelf als de binnenkant van de rest van de kamer.U kunt bevestigingsmiddelen kiezen in de kleurtoon van de hoofdkleur of er een contrastelement van maken.

Bovendien moet u letten op de kwaliteit van het afwerkende coatingelement. In de sauna of douche moet de lus voortdurend contact maken met water met verschillende temperaturen en vochtige lucht, daarom moet de verf van een geschikte kwaliteit zijn.

 • Betrouwbaarheidsfabrikant. Kwaliteitsproducten van een bekende fabrikant hebben altijd een goede en informatieve verpakking. In de bijbehorende documentatie of op de doos zelf moet het limietgewicht worden vermeld, dat bestand is tegen één lus. Bovendien, compleet met insteeksels moeten speciale schroeven of schroeven met moeren gebruiken. Ook geeft een betrouwbare fabrikant altijd een garantie op uw product, dus het is belangrijk om niet te vergeten om met de verkoper zijn beschikbaarheid te verduidelijken.
 • Price. Niet altijd is het duurste product in de winkel de hoogste kwaliteit, maar zeer goedkope scharnieren kunnen niet betrouwbaar zijn. Het is noodzakelijk om de reikwijdte van het budget te bepalen, zodat ze in verschillende producten van de gemiddelde prijscategorie vallen, en al daarvan kunt u de loops kiezen die aan hun kenmerken voldoen.

Installatie en aanpassing

Manieren van installatie en aanpassing van accessoires op een glazen deur zijn afhankelijk van het type. De eenvoudigste manier om dit te doen is om klemscharnieren te installeren die geen voorboren van glas vereisen. Eerst moet u alle metingen uitvoeren en de plaats van installatie van de lus kiezen. In het geval dat er twee lussen zijn, worden deze op een afstand van ten minste 5-7 centimeter van de horizontale rand geplaatst. Na het aanbrengen van alle markeringen op het glas en het deurkozijn (of de kast), worden alle noodzakelijke gaten geboord en dat deel van het scharnier wordt op de muur (of de kast) bevestigd. Fixatie gebeurt met een schroevendraaier of een conventionele schroevendraaier.

Het glas wordt in de clips op een vaste lus gestoken, waarna de clips worden vastgedraaid. Alleen al deze operatie uitvoeren is best lastig, er is een extra assistent nodig. Draai de clips op de glazen beter is handmatig, in plaats van een elektrisch gereedschap. Dit is nodig om te voelen dat het glas stevig is bevestigd en niet in de lus beweegt. Nadat alle mogelijke tekortkomingen zijn aangepast en gecorrigeerd, kunnen overheadlussen aan de voering worden bevestigd, waardoor de interne structuur van het mechanisme wordt verborgen.

Installatie met boren is ingewikkelder en vereist speciale apparatuur. Allereerst worden alle metingen uitgevoerd en wordt er een gebied aangelegd voor de montage van het scharnier op het glas en de deurpost. In het gemarkeerde gebied wordt het glas geboord met een conventioneel diamantmondstuk voor een boormachine of in een speciale werkplaats. In het resulterende gat wordt de kelklus ingesteld en met behulp van bouten die zijn verbonden met het bijpassende onderdeel. Bouten met de vereiste maat moeten bij aankoop in het pakket worden opgenomen, maar je kunt ze zelf kopen, door ze in grootte te kiezen.

Gaten worden ook geboord op het deurframe met een conventionele boor en een slotplaat voor het scharnier is geïnstalleerd. De deur is aan de muur bevestigd, de positie wordt geregeld door een conventionele schroevendraaier. Voor een dergelijke aanpassing bevinden zich speciale bouten op de behuizing van het scharnier. De positie van de deur wordt zowel horizontaal als verticaal aangepast. Een goed scharnierende deur mag niet rondhangen, maar mag bij het openen of sluiten niet vastlopen. Regelde ook de dichtheid van pasvorm en zachtheid. Het gat waarin de beker is bevestigd, wordt aan de bovenkant gesloten met een speciale dop. Het bewaart niet alleen de integriteit van de structuur, maar vervult ook een decoratieve functie en beschermt de kom ook tegen stof of vocht.

In de volgende video vindt u stapsgewijze instructies voor het monteren van de scharnieren op de glazen deur.

De glazen deur is lang niet langer een luxe geweest, alleen beschikbaar voor bepaalde sectoren van de samenleving. Moderne technologie heeft het niet alleen mogelijk gemaakt om de kosten te verlagen en het fabricageproces te vereenvoudigen, maar ook om een ​​dergelijke deur veiliger te maken.

Het is noodzakelijk om zorgvuldig de juiste en betrouwbare fittingen van hoge kwaliteit te selecteren. Als het correct is gemaakt, hoeft de geïnstalleerde deur niet te worden gerepareerd en hoeft deze gedurende vele jaren niet meer te worden afgesteld.

In de volgende video vindt u de installatie van scharnieren voor glazen deuren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer