Scharnieren voor binnendeuren: tips voor het kiezen en installeren

 Scharnieren voor binnendeuren: tips voor het kiezen en installeren

Binnendeuren - een onderdeel van het interieur, waar u naar eigen goeddunken altijd zelfstandig accessoires kunt kiezen. Vaak zijn met deuren van aluminium, kunststof of staal al grepen en sloten in de set geselecteerd. Laten we eens kijken wat voor soort lussen er op de markt zijn, wat hun voor- en nadelen zijn, vooral de keuze.

types

Het deurscharnier draagt ​​het enige, maar belangrijke doel - het houdt de deur in de opening. Het hangt ervan af hoe lang de binnendeur u van dienst zal zijn.

Als we dit type hardware beschouwen in termen van ontwerpkenmerken en installatiemethode, dan Ze kunnen worden onderverdeeld in de volgende typen:

 • kaart (direct of hoekig type);
 • schroef;
 • verborgen;
 • einde (hiel);
 • "Italiaans."
kaart
schroef
verborgen
gezicht (hiel)

Laten we stilstaan ​​bij deze categorieën, en de aandacht vestigen op hun ontwerpkenmerken.

De meest voorkomende zijn kaartlussen, en onder hen is het directe type. Ze worden ook wel lussen met een slot genoemd. Dergelijke apparaten worden met rechthoekige kaarten aan de deuropening en rechtstreeks aan de deur bevestigd - ze worden ook vleugels genoemd.

Kaartlussen met een rechte hoek zijn onderverdeeld in twee subcategorieën: ze zijn ofwel in het gat of boven het hoofd.

Voor de installatie van de insteekscharnieren is een extra gereedschap nodig: een beitel of een professionele router. Tijdens de installatie vallen de vleugels van de hardware in de doos en de deur zelf komt op dezelfde oppervlakken terecht. Dit wordt gedaan voor de meest dichte afdekking van het deurblad. De diepte van de landing is meestal niet meer dan 3 millimeter.

Scharnieren van het oppervlaktype vereisen geen extra professionele gereedschappen. Iedereen kan deze zonder speciale vaardigheden installeren. De scharnieren zijn zo gemaaktdat wanneer de deuren bedekt zijn, de twee vleugels over elkaar heen vouwen - het is niet nodig om ze in de deurreeks te monteren - u hoeft ze alleen maar met zelftappende schroeven op het zichtbare niveau te bevestigen.

Kaart rechte lussen kunnen van het juiste type zijn of van links, maar ook universeel. Met zo'n variëteit kunt u de deur indien nodig zonder problemen verder verwijderen. Het is gemakkelijk om de keuze van de richting te bepalen - bepaal welke hand van u zich bevindt in een lusvormige structuur bij de ingang van de kamer.

Scharnieren van het universele type kunnen aan elke kant worden geïnstalleerd, maar tegelijkertijd is het moeilijker om de deur te verwijderen dan met specifiek gerichte deuren. Maar universele constructies hebben ook hun voordeel - ze hebben meestal een invloed tussen twee cilinders, die betrouwbaarder en duurzamer is dan een wasmachine. Bovendien scharniert het lager vrijwel stil open.

Wat betreft de kaartachtige apparaten in de hoekversie, ze zijn geschikt als uw deur een veranda heeft. Bij dit type deurblad wordt meestal een klein deel van het hout aan de voorkant gekozen, waardoor de deur tijdens het gebruik goed gesloten is.

Het verschil tussen het hoektype en het rechte type bestaat alleen in de vorm - hun "vleugels" zijn ingesteld op een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar.

Hoekkaartlussen kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. Stalen deur scharnieren - de meest economische optie, maar op hetzelfde moment en de minst betrouwbare. De decoratieve toplaag wordt snel uitgewist en afgepeld, waardoor de deur er rommelig uitziet. En ook staal is bang voor de verhoogde luchtvochtigheid.

Messing scharnieren worden herkend als zeer hoge kwaliteit. De decoratieve laag blijft in de regel lang bestaan ​​en messing zelf is niet onderhevig aan corrosie en andere negatieve omgevingsfactoren.

Maar de meest duurzame - een lus van roestvrij staal. Ze zijn niet bang voor vochtigheid of temperatuurschommelingen. Hun min is de enige, inheemse, stalen kleur.

Overweeg nu de geschroefde of geschroefde scharnieren. Ze zijn ook bedoeld voor deurgordijnen met een veranda. In dergelijke, in plaats van vleugels, is er een paar pennen voor elk deel van de structuur. Deze pinnen en geschroefd in het canvas en de doos. Pluslussen van dit type is dat het mogelijk is om de afstand tussen de lus en het canvas aan te passen - je hoeft alleen maar een inbussleutel te hebben. Er zijn decoratieve doppen in de set waarmee de pennen bedekt zijn. De kleuren zijn gevarieerd.

Als u de gebruikelijke insteek- of bovenliggende scharnieren zelf kunt installeren, is het beter om de inschroefinstallatie niet op te nemen om de deur niet te bederven. Hun installatie vereist speciale vaardigheden en vaardigheden, chirurgische precisie en nauwgezette nauwkeurigheid. Met een gebrek aan ervaring, kunt u kraken van de stof voorkomen tijdens de installatie van accessoires.

Scharnieren van het verborgen type - een vrij nieuwe trend in de markt. Maar ze zijn al populair bij consumenten. Het geheim van succes in dergelijke functies:

 • de eigenaardigheid van hun apparaat is zodanig dat wanneer de deur gesloten is, alle delen verborgen zijn - dit zal niet werken;
 • ontwerpkenmerken van verborgen scharnieren maken het mogelijk om ze in drie vlakken in te stellen;
 • Ten slotte zal een compleet en esthetisch uiterlijk voldoen aan de meest veeleisende smaak.

Geheime scharnieren zijn enigszins anders gerangschikt dan de bovenstaande opties: het scharnier is direct bevestigd aan het deurframe, het is verborgen in de metalen behuizing. Het scharnier met het blad vastzetten is voorzien van een hefboom in de vorm van de letter "P". Deze hendel bestaat uit een paar delen die met een schroef zijn bevestigd, en wanneer de deur gesloten is, verbergt deze zich in een uitsparing (in de lutk).

Er zijn ook zogenaamde eind- of hiellussen. Ze worden niet veel gebruikt. Meestal worden ze op de deur van glas geïnstalleerd. Eindapparaten zijn eenvoudig te installeren, lage kosten. Het voordeel van de scharnieren van het hieltype is dat wanneer zij worden gemonteerd, het deurblad niet verslechtert - de lus wordt geïnstalleerd op het onderdeel dat onzichtbaar is voor het oog. Dit maakt het mogelijk om op elk moment de richting van het openen van de deuren te veranderen.

Nog een soort loops - Italiaans. Hun functie is de manier van installeren. De gebruikelijke scharnieren zijn aan de zijkant van de deur en in de doos bevestigd en de Italiaanse scharnieren zijn aan de boven- en onderkant van het canvas bevestigd. Tegelijkertijd lijkt de deur visueel in de lucht te zweven. De esthetische uitstraling van de deur trekt consumenten aan. Bovendien hebben de Italiaanse scharnieren een hoge sterkte, betrouwbaarheid en kwaliteit, kunnen massieve deuren worden gemaakt van natuurlijk hout met een gewicht van maximaal 75-80 kg. Dit is een onbetwistbaar voordeel, gezien het feit dat de Russische mentaliteit de installatie van massieve, solide deuren impliceert.

Selectiecriteria

De nadruk bij de keuze van de scharnieren voor binnendeuren moet worden gelegd op precies wat het apparaat is bij uw deurblad en deuropening. Besteed aandacht aan dergelijke details:

 • met of zonder een deur;
 • wat is het maximale gewicht van het web en de breedte ervan;
 • hoe vaak de deur zal worden gebruikt;
 • wat is de richting van het openen van de kleppen;
 • hoe belangrijk is het niveau van bescherming tegen inbraakdeuren.

Niet minder belangrijk zijn zaken als de kenmerken van het interieur van de kamer en, natuurlijk, hoeveel geld u verwacht. Zo zal een ruimte met een verouderd interieur ongetwijfeld worden gedecoreerd met gesmede deurschermen, die bij het kaarttype horen.

In ieder geval wordt het niet aanbevolen om op deuraccessoires te besparen - het is beter om een ​​kwaliteitsproduct met een goede consumentenhistorie te gebruiken. Goedkope valse loops zullen snel zakken en als een resultaat zal het proces van het selecteren van nieuwe loops opnieuw beginnen, en je zult er nog steeds geld aan moeten spenderen. En na de overname van de lus moet worden veranderd, veel tijd doorbrengen om te werken.

Let bij het selecteren van de scharnieren op hun grootte. Deuren met een klein gewicht - tot 25 kg - u kunt kiezen voor scharnieren met een lengte van niet meer dan 7-8 cm. De deur met een groter gewicht - tot 40 kg - vereist grotere lussen - tot 10 cm lang. Solide deuren met een indrukwekkend gewicht, suggereren de installatie van scharnieren met een vleugellengte van minimaal 12-13 cm en met een grotere diameter van de centrale as.

Een belangrijk punt: denk niet alleen aan het gewicht van het deurblad, maar ook aan de hoogte.Standaard deuren tot 2 meter hoog houden ook een paar scharnieren vast (standaardversie). Maar als het frame meer dan 2 meter hoog is, moet u ten minste 3 stuks monteren.

Voordat u een product koopt, inspecteert u het zorgvuldig in de winkel. Open het scharnier van het kaarttype, kijk goed, schud de platen - er mag geen speling zijn, kraken (in producten van hoge kwaliteit zijn de vleugels stevig tegen de as gedrukt). De scharnieren zelf moeten een vlak oppervlak hebben, zonder plooien, krommingen en slijtplekken.

Populaire fabrikanten

Er is een enorme keuze op de markt voor alle soorten deurbeslag, inclusief deurscharnieren. Binnenlandse en buitenlandse fabrikanten proberen elkaar te overtreffen in kwaliteit, ontwerp, verscheidenheid van materialen en maten van deurscharnieren. Onder de vele bedrijven die gespecialiseerd zijn in deze producten, kunt u sommige ervan waarderen op hun ware waarde.

Italiaans scharniert van de fabrikant "Klasse" Al vele jaren marktleider. Het bedrijf is gespecialiseerd in de productie van scharniermodellen van het klassieke type.

Ook het vermelden waard is het bedrijf "Archie", dat alle elementen van deurbeslagen produceert, inclusief mechanismen voor het monteren van schuifdeurpanelen.

fabrikant Fadex srl produceert ook een breed scala aan deur hardware van topkwaliteit. Het bedrijf heeft herhaaldelijk internationale prijzen van het hoogste niveau ontvangen.

vennootschap Hetich sensys erg populair in Rusland, de armaturen zijn geweldig voor massieve deuren, heeft een mooie uitstraling. En de grote naam van de fabrikant behoudt een reputatieniveau.

Bekend merk Blum - fabrikant van allerlei accessoires, met het kenmerk, dat deze lussen met geïnstalleerde sluiters produceert. Lusselectieschema's en hun installatie zijn zo duidelijk mogelijk voor de consument.

salice - een bedrijf dat een klein assortiment producten produceert. Maar verschillende getrouwe uitvoering. Ondanks de kleine keuze, is de kwaliteit van de goederen op het hoogtepunt en veroorzaakt geen klachten van consumenten.

De beoordelingen van fabrikanten zijn divers. Uiteindelijk berust de keuze van de deurscharnieren op de ontwerpvoorkeuren en de esthetische perceptie van de ruimte. Maar u moet het probleem van de sterkte en duurzaamheid van de toekomstige structuur niet uit het oog verliezen. Deurbeslagen worden geselecteerd op basis van de massiviteit van de deur, rekening houdend met het gewicht van deurgrepen en sloten.

Installatie tips

Met op zijn minst enige ervaring met repareren en bouwen, kunt u de scharnieren van de deur monteren en deze zelf installeren. Vanzelfsprekend vereist het installatieproces de beschikbaarheid van bepaalde gereedschappen en ondersteunend materiaal. Je hebt zeker nodig:

 • de lussen zelf;
 • schroevendraaier of schroevendraaier;
 • schroeven en schroeven van verschillende afmetingen;
 • houten wiggen (nodig om het niveau van de deur in te stellen);
 • niveau;
 • beitel;
 • hamer.

Na de voorbereidende fase kunt u doorgaan met het samenstellen van de structuur.

Het is belangrijk om de deur en de doos correct te markeren - de geringste fout leidt tot een vervorming of uitzakken van de deur. Markeer met een potlood of een dunne marker. Van boven en onder is het gebruikelijk om een ​​afstand van ongeveer 20 centimeter in te nemen.

Als u de tapscharnieren installeert, moet u uiterst voorzichtig met een beitel werken - als de uitsparing groter is dan de gewenste maat, loopt u het risico het deurblad te ruïneren.

Let bij het nivelleren van de positie van de deur niet alleen op het verticale vlak, maar ook op het horizontale vlak. Als u het verticale niveau niet behoudt, wordt de deur later altijd geopend en wordt de verkeerde horizontale lijn een obstakel voor de dichte sluiting.

Ongeacht welke deur wordt gekozen voor de ruimte, de scharnieren van het moderne kwaliteitsniveau kunnen zorgen voor een lange levensduur en de functie van ondersteuning en ondersteuning. De keuze van hoogwaardige deurbeslagen - een belofte dat de deur functioneel, stil en geschikt voor uw interieur zal zijn.

Kies deze of andere soorten scharnieren, let op de ontwerpeigenschappen van de deur, je moet niet op een lage prijs jagen - de echte kwaliteit is het geld waard.

Hoe u de juiste deurscharnieren en deurgrepen voor binnendeuren kiest, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer