Sluitingen bij branddeuren: types, keuzes en vereisten

 Sluitingen bij branddeuren: types, keuzes en vereisten

Brandwerende deuren hebben een aantal eigenschappen die brandbestendige eigenschappen en bescherming tegen brand bieden. Een van de belangrijkste elementen van deze ontwerpen is de dichterbij. Volgens de wetgeving is een dergelijk apparaat een verplicht onderdeel van nooduitgangen en deuren bij aanlandingen. Bij naderingen van branddeuren is geen apart certificaat nodig, het wordt volledig uitgegeven voor de hele set.

Wat is het?

Hoe dichterbij, een apparaat dat zelfsluitende deuren biedt. Zo'n apparaat is een vrij belangrijk onderdeel van de ingangen / uitgangen in een kamer met een groot aantal mensen.In een brand, in paniek, gaat de menigte naar voren en laat de deur wijd open. Hoe dichterbij in dit geval, helpt haar om zichzelf te sluiten. Daardoor wordt verdere verspreiding van vuur naar aangrenzende kamers en andere verdiepingen voorkomen.

Bij dagelijks gebruik vereenvoudigt het ontwerp de werking van de deuren. Vooral handige sluiters bij toegangsingangen. Dankzij hen zal de toegang tot de trap altijd gesloten zijn, wat betekent dat noch vorst, noch hete lucht, noch tocht binnenin zullen binnendringen.

Zelfsluitende apparaten zijn er in verschillende vormen.

 • De bovenkant, die aan de bovenkant van het deurblad is geïnstalleerd. Dit is het meest voorkomende type instrument. De populariteit is te danken aan het eenvoudige installatieproces.
 • Vloer gemonteerd in de vloer. Niet geschikt voor metalen platen.
 • Ingebouwd, ingebouwd in de deur zelf.

Hoe werkt het apparaat?

De essentie van de deurdranger is vrij eenvoudig. Binnenin zit een veer, die wordt samengedrukt als de deur wordt geopend. Met zijn geleidelijke rechttrekken sluit het deurblad soepel en geruisloos. Er zijn closers die werken met hendel en glijden met een schuifkanaal.

Hefboomtractie inherent aan de bovenste sluiters.Het mechanisme is een doos waarin de lente en olie zich bevinden. Wanneer u de deur opent, drukt deze op de zuiger, zodat deze wordt samengedrukt. Wanneer de deur sluit, buigt de veer af en drukt deze tegen de zuiger. Dat wil zeggen, het werk vindt in omgekeerde volgorde plaats.

Naast de veer omvat het mechanisme:

 • hydraulische kanalen die de oliestroom reguleren;
 • hun sectie wordt gecontroleerd door de regelschroeven, hoe kleiner het is, hoe langzamer de olie stroomt en de baan sluit;
 • tandwiel aangesloten op de zuiger en de bolder.

Uiterlijk is zo'n systeem een ​​convergerende en divergerende rails. In de onderste en ingebouwde sluiters bevinden zich stuwkracht met een glijdende kanaal. Aan het deurblad is een speciaal mechanisme bevestigd dat, wanneer het wordt geopend, op de zuiger inwerkt. Het comprimeert de veer en wanneer deze wordt geopend, sluit de deur.

Selectiecriteria

Brandwerende deuren moeten aan bepaalde eisen voldoen.

Anders is hun installatie gecontra-indiceerd.

 • Volgens Europese normen zijn zelfsluitende apparaten onderverdeeld in 7 niveaus: EN1-EN7. Het eerste niveau komt overeen met het lichtste vel, 750 mm breed.Niveau 7 is bestand tegen doeken met een gewicht tot 200 kg en een breedte tot 1600 mm. De norm is het apparaat dat overeenkomt met klasse 3.
 • De dichter moet gemaakt zijn van corrosiewerend materiaal en bestand zijn tegen temperaturen van -40 tot + 50 ° C.
 • De limiet van uitbuiting. Het concept omvat het maximaal mogelijke aantal cycli (openen - sluiten) van de deuren. Normaal gesproken is dit tussen 500.000 en meer.
 • Richting van het openen van het deurblad. In dit opzicht zijn er inrichtingen voor deuren die naar buiten of naar binnen openen. Als de deur 2 bladen heeft, is het apparaat op beide geïnstalleerd. Voor de rechter en linker vleugel zijn er verschillende soorten apparaten.
 • Maximale openingshoek. Deze waarde kan 180 ° bereiken.

Extra opties

Naast de hoofdindicatoren is de deurdranger uitgerust met een systeem toelaten om zijn werk te regelen.

 • De mogelijkheid om de openingshoek van het blad in te stellen, waarboven de deur niet kan worden geopend. Dit voorkomt dat ze tegen de muur botst.
 • De mogelijkheid om de snelheid in te stellen waarbij de deur tot 15 ° sluit en de verdere definitieve sluiting.
 • Het vermogen om de compressiekracht van de veer aan te passen en dienovereenkomstig de kracht van het sluiten van de deur.
 • De timing waarvoor de deur open blijft. Met deze functie kunt u snel evacueren tijdens een brand en deze niet vasthouden.

Ook is het met behulp van deze functie handig om grote voorwerpen te dragen.

Extra functies zijn de aanwezigheid van een rooksensor, synchronisatie van de vleugels voor dubbele deuren en de bevestiging van het canvas in een geselecteerde hoek. De prijs voor closers voor branddeuren varieert sterk, variërend van 1000 roebel. U kunt kiezen voor een geschikt model van zowel binnenlandse als buitenlandse fabrikanten.

Onder de laatstgenoemden, wordt de voorkeur gegeven aan dergelijke merken:

 • Dorma - Duitsland;
 • Abloy - Finland;
 • Cisa - Italië;
 • Cobra - Italië;
 • Boda - Duitsland.
Dorma
Cisa
Abloy

Hoe dichterbij is een klein maar belangrijk element in het ontwerp van branddeuren.

Bij het aanschaffen van een apparaat, neem het serieus. De veiligheid van mensen en de veiligheid van gebouwen zijn immers afhankelijk van zijn werk.

In onderstaande video kun je zien hoe je een deursluiter met je eigen handen kunt installeren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer