Deurdrangers: apparaat, types, installatie en bediening

 Deurdrangers: apparaat, types, installatie en bediening

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn deursluiters een vrij oude uitvinding - ze werden uitgevonden aan het einde van de 19e eeuw. De auteurs van prototypen van moderne apparaten kunnen onmiddellijk worden beschouwd als drie mechanische ingenieurs: Francis Richards, Lewis Norton en Eugene Blount. Wetenschappers werkten onafhankelijk van elkaar aan het creëren van apparaten, en in 1873 presenteerde Richards de wereld het eerste model van een lentecontent. Zeven jaar later vond Norton een pneumatisch model uit, en negen jaar later werd door Blount's inspanningen een mechanisch-hydraulisch apparaat geboren.

Specificaties en werking

Klassieke deurveersluiters bestaan ​​uit een hefboomarm en een lichaam met een mechanisme. Dit mechanisme is verantwoordelijk voor het langzaam sluiten van het deurblad en bestaat uit een cilindrische capsule met een systeem van dunne hydraulische kanalen, een veerblok en een zuiger. Tijdens het openen van de deur wordt de kracht, als gevolg van de hendel, overgebracht op de zuiger, die op zijn beurt langs de cilinder begint te bewegen en de veer comprimeert. Zodra de botsing op de deur ophoudt, houdt de zuiger op druk uit te oefenen op de veer en begint deze geleidelijk te openen. Van de snelheid waarmee de veer terugkeert naar zijn oorspronkelijke positie, hangt af van de snelheid waarmee het canvas wordt gesloten.

Om deze indicator te vergroten of te verkleinen, volstaat het om de doorsnede van de hydraulische kanalen waar de olie doorheen beweegt te veranderen. Dit kan worden bereikt met behulp van instelschroeven aan het uiteinde van de behuizing en waarmee u de slag van het canvas kunt aanpassen aan de externe temperaturen en persoonlijke voorkeuren. De meest technologisch geavanceerde modellen van sluiters zijn uitgerust met een speciale klep waarmee de beweging van het web kan worden behouden, beginnend onder een hoek van 70 graden en tot aan de volledige sluiting ervan.Bovendien wordt vanaf 15 graden een voldoende waarneembaar persen uitgevoerd, dat eindigt, zij het met een zachte, maar tegelijkertijd krachtige vergrendeling. Hierdoor kan het deurblad de luchtweerstand overwinnen, evenals de kracht van de afdichting en de vergrendeling.

In moderne apparaten wordt in plaats van de verouderde veertechnologie het tandwielrailmechanisme of het nokkensysteem vaker gebruikt. De basis van het eerste ontwerp is het hydraulische circuit en het moment wordt overgedragen door middel van een mechanisch tandheugel. Zulke apparaten zijn in staat om een ​​goed verloop van de baan in een groot bereik te verzekeren en bezitten een sterkere hold-down en een krachtige overwinning van de weerstand van de afdichting en de grendel. De kamentechnologie zorgt ook voor een strakkere sluiting van de deur en heeft een hoog rendement vergeleken met andere mechanismen.

types

In de moderne markt van deurbeslagen zijn deursluiters in een groot assortiment vertegenwoordigd. Classificatie van modellen gebeurt volgens een aantal criteria, waarvan de methode de methode is voor het overbrengen van koppel. Op basis hiervan zijn er twee soorten apparaten.

Lever modellen

In dergelijke inrichtingen is de vouwhendel in ingrijping met het koppel. Dit is het meest gebruikelijke en budgetachtige mechanisme dat betrouwbare en duurzame gelede tractie biedt. Het enige nadeel van knie-apparaten is een laag niveau van bescherming tegen vandalen en een niet erg esthetisch uiterlijk, en als je nog steeds het laatste moment kunt accepteren, dan is de kans op het opzettelijk beschadigen van het apparaat een acuut probleem en laat je soms weigeren om deze eenvoudige en beproefde mechanismen te gebruiken ten gunste van meer beschermde modellen. .

Met een glijdend kanaal

Dit type apparaat is minder gevoelig voor vandalistische aanvallen, waardoor het vaker op openbare plaatsen en in verschillende instellingen kan worden gebruikt. De overdracht van kracht in dergelijke inrichtingen wordt uitgevoerd door middel van een schuifstang, waarvan de hefboom langs het kanaal beweegt. Vanwege het ontbreken van hoekige ontwerpen zijn de modellen esthetischer en hebben ze, in tegenstelling tot het vorige type, geen kwetsbare uitstekende elementen. Bovendien kan het kanaal eenvoudig worden uitgerust met een elastische stop die de opening van het deurblad regelt.

Niet minder belangrijk teken waarop de sluiters zijn onderverdeeld, is de plaats van installatie. Volgens dit criterium zijn er vier categorieën sluiters.

bovenste

Apparaten met deze methode van plaatsing behoren tot de grootste groep en worden veel gebruikt in woongebouwen, openbare gebouwen en productiewinkels. Installatie van het werklichaam vindt plaats op de deur zelf of erboven en is afhankelijk van het ontwerp van het deursysteem en het model van het apparaat. Apparaten kunnen zowel tandwiel- als kamuitvoering hebben en zowel aan glijden als aan de hendel van de hendel werken. De voordelen van overhead closers zijn een brede beschikbaarheid voor de consument en eenvoudige installatie. De nadelen zijn onder meer de noodzaak om de deur of muur te doorboren, de visuele blokkering van het deurblad en het risico van het bederven van het ontwerp van de kamer.

vloer

Dergelijke modellen zijn volledig onzichtbaar, vanwege de afwezigheid van hefbomen die de as dwingen om te bewegen. Het deurblad bevindt zich namelijk direct op de as zelf, wat op zijn beurt bepaalde beperkingen oplegt aan de omvang van het gebruik: dergelijke deurdrangers kunnen worden geïnstalleerd op deuren waarvan het gewicht niet meer dan 300 kg bedraagt.De apparaten worden veel gebruikt in kunststof en houten binnendeuren geïnstalleerd in bioscopen en winkelcentra.

verborgen

Deze apparaten zijn bedoeld voor installatie op deursystemen waarbij de visuele aanwezigheid van het apparaat zo klein mogelijk moet zijn. Verborgen modellen zijn op hun beurt verdeeld in twee types: modellen met schuifstangen en lussluiters. De eerste in hun ontwerp verschillen niet veel van de overlapte analogen, ze hebben echter miniatuurafmetingen en bevinden zich in een nis in de deur of in de reciproke plaat van de deurdoos. De voordelen van de ingebouwde apparaten zijn de hoge sterkte van het mechanisme en de lange levensduur. Onder de tekortkomingen merken zij op dat tijdens de installatie de integriteit van de deur en doos moet worden geschonden, evenals de onmogelijkheid om te werken in te zware en algemene deursystemen.

Lusdrangers zijn gemaakt in de vorm van een miniatuurapparaat, waarvan het gehele mechanisme is ondergebracht in het lichaam van het deurscharnier. Het grote voordeel van de apparaten is de afwezigheid van de noodzaak om door de deur te beitelen en door te boren, wat het mogelijk maakt om op grote schaal modellen op glazen schilderijen te gebruiken.De dichter is gemonteerd volgens het principe van een conventionele deurscharnier en is volledig onzichtbaar door visuele inspectie. De nadelen zijn onder meer het onvermogen om te gebruiken op zware algehele systemen, evenals de eisen aan naleving van de installatievoorschriften.

De deur moet op het niveau van het gebouw worden gescharnierd, anders zal het moeilijker zijn om de scheve constructie te hanteren. Scharniersluiters hebben een brede toepassing gevonden in kamerdeuren en hebben bewezen een zeer handig hulpmiddel te zijn in huizen waar kleine kinderen zijn. Bovendien zijn de deurscharnieren zeer geschikt voor deuren die zijn uitgerust met magnetische en elektrische sloten, omdat het niet nodig is om de weerstand van de grendel en de afdichting te overwinnen.

Gespecialiseerde apparaten

Deze categorie sluiters omvat modellen voor schuif- en schuifsystemen binnenshuis, evenals compartimentdeuren. Door hun constructie lijken de apparaten op bar-achtige meubelsluiters, maar ze verschillen van hen in grootte en de oorspronkelijke kracht die wordt gecreëerd. De installatie van apparaten kan zowel in de doos als op het canvas worden uitgevoerd en bestaat uit het maken van gaten met de vereiste diameter aan de uiteinden van de doos of deur en het plaatsen van het apparaat daarin.

Selectiecriteria

Bij het kiezen van deursluiters moet speciale aandacht worden besteed aan de kracht van het apparaat. Dit criterium is volledig afhankelijk van de grootte en het gewicht van het deurblad, maar ook van de verkeersintensiteit. In sommige gevallen, met een groot gewicht van de deurstructuur en veel verkeer, is het handiger om twee sluiters te installeren. Dit verdeelt de belasting tussen de apparaten en verlengt de levensduur van elk apparaat aanzienlijk. De inspanningen van de closers worden duidelijk geregeld door de strenge Europese norm EN1154.

In overeenstemming met de normen van dit document worden zeven klassen van instrumentvermogen toegewezen.waar producten van de eerste klasse de laagste tarieven hebben en het canvas kunnen besturen met een breedte van niet meer dan 75 cm en een gewicht tot 20 kg. Modellen van de tweede klasse zijn bestand tegen de deur van 85 cm, met een gewicht tot 40 kg. De derde klasse is beperkt tot 95 cm bij 60 kg en producten van de vierde klasse moeten worden gekozen als de breedte van de baan niet groter is dan 110 cm en niet meer dan 80 kg. De volgende drie klassen - EN5, EN6 en EN7 omvatten bijzonder krachtige modellen voor algehele en zware deuren, waarvan de maximaal toelaatbare parameters 125, 140 en 160 cm breed en 100, 120 en 160 kg wegen.

Opgemerkt moet worden dat naast het concentreren op de maximale parameters van de deur, het noodzakelijk is rekening te houden met externe factoren. Als u bijvoorbeeld een deurdranger kiest voor een buitendeur met een breedte van meer dan 125 cm en lange tijd wordt blootgesteld aan zijwind, moet u niet de vijfde kiezen, zoals voorgeschreven door de standaardklasse, maar een model kopen van de zesde of zelfs de zevende klas. Je moet ook in een situatie handelen als de breedte van het canvas overeenkomt met de ene klasse en gewicht met de andere: in dergelijke gevallen is het noodzakelijk om een ​​veiligheidsmarge te bieden en de hoogste van deze twee klassen te kiezen.

Niet minder belangrijke factor bij de keuze van apparaten op de ingangsgroep is hun vorstbestendigheid. De moderne markt biedt een enorme selectie van modellen die bestand zijn tegen lage en hoge temperaturen in het bereik van -45 tot +70 graden. En het laatste teken dat de moeite van het kijken waard is, is het uiterlijk en de kleur van het model. Bij het kopen van hendelontwerpen is het beter om modellen met dezelfde kleur te kiezen bij de deur, waardoor het volume en de onhandigheid van het apparaat gelijk worden. Een zwarte dichter op een bruin canvas ziet er bijvoorbeeld buitengewoon inharmonisch uit, terwijl hij op een zwarte deur er discreet uitziet en heel esthetisch oogt.

Fabrikanten en beoordelingen

De classificatie van fabrikanten van deurdrangers is als volgt: de Duitse bedrijven Dorma en Boda zijn terecht terechtgekomen op de eerste en tweede plaats. Ondernemingen zijn gespecialiseerd in de productie van modellen met schuivende beugels, die erg populair zijn en veel beter zijn te koop dan kniemodellen. De Duitse firma's volgen de Italiaanse Cisa en Cobra en bieden consumenten traditionele hefboom- en verborgen vloerinrichtingen. Dit wordt gevolgd door de Koreaanse KDC, die Duitse componenten gebruikt en anticorrosiemodellen produceert voor installatie buitenshuis, en de zes sterkste Finse Abloy sluit.

Producten van dit bedrijf zijn uitgerust met onafhankelijke kleppen die verantwoordelijk zijn voor de soepelheid van de slag en zorgen voor een strakke sluiting. Bovendien zijn modellen uit Finland uitgerust met een zeer nauwkeurig regelsysteem, dat zeer gevoelig is voor de kleinste verandering in de instellingen. Het enige nadeel van buitenlandse modellen, kopers beschouwen een relatief hoge kostenpost. Zo kan de prijs van bijzonder krachtige modellen die zijn ontworpen voor het besturen van zware stalen deuren, 38 duizend roebel bereiken.

Russische modellen zijn ook populair en populair op de binnenlandse markt. De apparaten van de bekende bedrijven Expostroymash Plus en Nikirat zijn geenszins inferieur aan geïmporteerde tegenhangers wat betreft hun prestatiekenmerken, hebben veel positieve feedback en zijn goed gekocht, niet alleen in Rusland, maar ook in de buurlanden. Consumenten merken op het hoge aanpassingsvermogen van de apparaten aan de Siberische vorst en de mogelijkheid om apparaten in bijna alle regio's van het land te gebruiken. Daarnaast zijn er Russische closers veel goedkoper dan Europese tegenhangers, waardoor ze nog populairder en gewild zijn.

montage

Installatie van verborgen sluiters, evenals modellen op de schuifstang moeten door professionals worden gedaan. Dergelijk werk vereist professionele gereedschappen en passende vaardigheden; daarom kan zelfassemblage in afwezigheid van ervaring leiden tot schade aan de deur en onjuiste installatie van het apparaat. De bovenliggende apparaten met een hendelindeling is echter best mogelijk om deze zelf te installeren. Om dit te doen, moet u de instructies zorgvuldig lezen en duidelijk elk item van de handleiding volgen, en een paar eenvoudige aanbevelingen zullen helpen om de installatie snel en correct uit te voeren.

De eerste stap is om een ​​diagram op de deur te plakken (deze is meestal opgenomen in de set) en op de juiste plaats gaten met een bepaalde diameter te boren. Dan, in overeenstemming met de instructies, is het noodzakelijk om de behuizing op de bevestigingsmiddelen te aaien en vervolgens de hardware afwisselend vast te draaien. Drag fasteners zeer ongewenst. Dit kan leiden tot het breken van de schroefdraad van de schroeven en hun scrollen. In sommige gevallen is het nodig om de parkers op de set te vervangen door krachtiger modellen, en wanneer de deurdrangers met kunststof deuren worden geïnstalleerd, is het zelfs mogelijk om de schroeven met schroeven te vervangen. In dit geval moet de hardware door de stof gaan en aan de achterkant worden bevestigd met moeren, brede ringen of montageplaten. Anders kunnen de schroeven eenvoudig uit de holle kunststofplaat scheuren, waardoor de deur kapot gaat.

Nadat het mechanisme is bevestigd, kunt u doorgaan met het verzamelen van hendelstuwing, bestaande uit twee delen verbonden door draad. De hendel is in lengte versteld, verbindt de helften en zorgt voor een rechte hoek. Als u zich strikt aan het bijgevoegde schema houdt, zullen er geen problemen zijn met de installatie en de installatie van de dichter zal snel en eenvoudig zijn.

afstelling

Nadat de dichter is geïnstalleerd, moet deze worden aangepast. De aanpassingsmethode hangt af van de locatie van de stelschroeven, die zowel aan het uiteinde van de behuizing als aan de binnenkant kunnen worden geplaatst. Meestal worden de schroeven aangeduid met de cijfers 1 en 2, waarbij de "eenheid" verantwoordelijk is voor het wijzigen van de openingshoek van de deur ten opzichte van de doos, die 180 graden kan bereiken, en de "twee" - voor de snelheid waarmee de deur zal sluiten. De eerste is om de openingshoek aan te passen. Stel hiervoor de gewenste waarde in, die kan variëren van 90 tot 180 graden, en ga dan verder met de regeling van de bewegingssnelheid van het canvas.

Het is zo gemaakt: de deur wordt geopend met de maximaal mogelijke hoek die zojuist is ingesteld en vrijgegeven. Begin op dit moment de tweede schroef aan te draaien, zodat een soepele en stabiele sluiting wordt bereikt. Doorgaans reageert het mechanisme zeer gevoelig op een verandering in de positie van de stelschroeven, nadat het slechts een kwart van het canvas heeft gedraaid, begint het langzaam te sluiten. Sommige sluiters hebben een deurslotfunctie, dus bij het afstellen van dergelijke modellen moet u het vergrendelingspunt aanpassen wanneer de deur open is.

Storingsregels

Correcte installatie en correcte afstelling zorgen ervoor dat u de deurdranger lange tijd kunt gebruiken, maar om het apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan, moet u een aantal eenvoudige aanbevelingen doen. Dus u moet de deur met de aangesloten deur niet lang open laten staan. Dit leidt tot extra belastingen op de afdichtingen en zuigers en draagt ​​bij tot de extrusie van olie uit de cilinders. Dientengevolge, een snelle apparaatstoring en de behoefte aan reparatie, en soms een volledige vervanging van het apparaat. De uitzondering vormen verborgen vloermodellen, waarvan het apparaat de deur lange tijd in de open positie fixeert.

Bovendien is het noodzakelijk om rekening te houden met de verandering in viscositeit van de olie afhankelijk van het seizoen. Dus in de zomermaanden wordt het minder visceus en neemt de snelheid van het sluiten van de deur aanzienlijk toe, in de winter, integendeel, de olie dikker en het deurblad begint heel langzaam te sluiten. Het resultaat is dat de ruimte aanzienlijk warmteverlies vertoont en dat werken dichterbij meer ongemak dan goed oplevert. In dit opzicht is het noodzakelijk om de viscositeit van de olie te controleren en de snelheid van het sluiten van de deur seizoensafhankelijk aan te passen.Het is ook nodig om bewegende delen regelmatig te smeren en ervoor te zorgen dat er geen water op het apparaat komt. Anders zal het apparaat snel roesten en nutteloos worden.

Met zorgvuldig gebruik en tijdige service kunnen deursluiters jarenlang dienen, de deur en vergrendelingsmechanismen beschermen tegen stootbelastingen en de bruikbaarheid van deursystemen aanzienlijk vergroten.

Hoe je deursluiters met hun eigen handen kunt installeren, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer