Moderne scharnierende gevelsystemen

 Moderne scharnierende gevelsystemen

De gevel van het gebouw, ongeacht het type en de uitvoering, is nodig om het gebouw te beschermen en in te richten. Afhankelijk van het type constructie, gebruikte materialen en installatiemethoden zijn er verschillende varianten. Steeds vaker geventileerde vliesgevels.

inrichting

Gevelsystemen zijn ontworpen om de bouwconstructie te beschermen tegen negatieve omgevingsfactoren, waardoor hun levensduur wordt verlengd. Moderne gevels hebben een gevarieerde en aantrekkelijke uitstraling. Tegen een relatief betaalbare prijs kunnen ze de kostbare buitenafwerking van steen, hout, nauwkeurig nabootsen.

  Afhankelijk van een manier van front-systemen gebeuren er 2 soorten:

  • Nat. Natte gevel wordt uitgevoerd met bouwmengsels. De meest voorkomende optie wordt beschouwd als het ontwerp van de buitenmuren van decoratieve pleister.
  • Scharnierend. Bij deze optie worden platen en panelen gebruikt die op ankers, bouten en andere bevestigingsmiddelen zijn gemonteerd. Voor dergelijke constructies is een subsysteem vereist - een frame of een rooster dat langs het gehele oppervlak van de wanden is gebouwd.

  Afhankelijk van het feit of er een luchtspleet is tussen de muur en het gevelmateriaal, zijn er 2 soorten gevels:

  • geventileerd;
  • ongeventileerd (vast).

  Geventileerde gevels worden georganiseerd door een frame te installeren dat aan de muur van een gebouw is bevestigd. Het frame is afgewerkt met afwerkingsmaterialen. Tussen het frame en de muur bevindt zich een ruimte voor vrije luchtcirculatie.

  Indien nodig wordt een verwarming aangebracht tussen het frame en de muur, in welk geval lucht tussen het frame en het isolatiemateriaal blijft.

  Men kan een dergelijke classificatie van gevelsystemen vaak horen als hun opdeling in natte en geventileerde.Deze aanpak is echter onjuist, omdat de classificatie op verschillende criteria is gebaseerd. Onder de natte gevels wordt geventileerd. Evenzo, want gemonteerde systemen kunnen massief zijn (bijvoorbeeld de gevels van glas).

  Voors en tegens

  Scharnierende systemen stellen u in staat af te zien van de decoratieve afwerking van de wanden, waardoor de geschatte afmetingen voor constructie of reparatie aanzienlijk worden verkleind. Bovendien kunt u met behulp van draaibanken onregelmatigheden en andere gebreken aan het oppervlak verbergen.

  Het is belangrijk dat dergelijke gevels worden gekenmerkt door veelzijdigheid. Ze kunnen op de wanden van bouwblokken en bakstenen, hout, op de wanden van geprefabriceerde framestructuren worden gemonteerd.

  Scharnierende gevels kunnen zowel op het nieuw gebouwde gebouw als op het geëxploiteerde gebouw worden gemonteerd, wat reparatie of reconstructie vereist.

  Materialen voor het scharnierende systeem kunnen zelfs bij lage temperaturen worden gemonteerd, wat de mogelijkheid van installatie het hele jaar door suggereert. Het belangrijke punt is dat op PVC gebaseerde gevels de neiging hebben uit te zetten en samentrekken bij veranderende temperaturen, waarmee rekening moet worden gehouden in het proces.Vinyl zijpanelen voor installatie in het koude seizoen vóór installatie moeten bijvoorbeeld minstens een dag in kameromstandigheden worden bewaard.

  De meeste scharnierende gevels zijn tegenwoordig meerlagige "pasteien", waarvan een van de elementen isolatie is. Bovendien zijn er modellen van afwerkingspanelen op de markt verschenen, waarop een laag isolatie is aangebracht door heet persen.

  Het gebruik van thermische isolatiepanelen vereenvoudigt en versnelt de installatie aanzienlijk, waardoor er geen behoefte is aan het zoeken naar geschikte isolatie voor een specifiek type gevelpanelen.

  Het scharnierende systeem maakt hoogwaardige, geventileerde gevels mogelijk. Hun voordeel is te wijten aan de aanwezigheid van luchtruimte tussen de muren en de kist. De aanwezigheid ervan maakt het mogelijk om overtollig vocht en dampen uit de kamer te verwijderen, waardoor het binnendringen in de dikte van isolatie en gevelmateriaal wordt voorkomen. Als de installatietechnieken worden nageleefd, zijn de gemonteerde systemen biologisch resistent - er is geen schimmel, schimmels op hun oppervlak, ze zijn niet bedekt met mos.

  Met de juiste installatie en selectie van materiaal met een hoge vochtbestendigheid, is het mogelijk om vorstbestendige gevels te creëren.De vorstbestendigheid van sommige modellen overschrijdt 300 cycli. Dergelijke materialen zijn optimaal voor de noordelijke regio's.

  Gevels hebben een lage thermische geleidbaarheid en worden gekenmerkt door een lange gebruiksduur (tot 50 jaar).

  Dergelijke geveloplossingen maken het mogelijk om een ​​hoge warmte- en geluidsisolatieprestatie te bereiken, het oppervlak van de wanden betrouwbaar te beschermen, wat hun duurzaamheid veroorzaakt. Door de hoek of richting van het te bewerken materiaal te veranderen, kunt u originaliteit bereiken in het ontwerp van de gevel, om decoratieve architecturale elementen te creëren.

  Onder de tekortkomingen merken sommigen de hoge kosten van het organiseren van het systeem van de scharnierende gevel. Gemiddeld kost 1 m2 constructie ongeveer 2000 roebel (inclusief materialen voor de lat, isolatie, hydro- en dampisolatiematerialen, buitenpanelen). Elke installateur zal echter zeggen dat dit ontwerp na 5-7 jaar werken zal lonen.

  De aanwezigheid van luchtzakken verhoogt het risico van snelle verspreiding van vuur in geval van brand. Dit kan alleen worden vermeden door materialen te gebruiken die niet brandbaar (of relatief veilig vanuit het oogpunt van brandgevaar) zijn, evenals de verwerking van alle brandbare elementen (bijvoorbeeld een houten frame) met brandvertragers.Het is waar dat deskundigen opmerken dat de relatieve nieuwheid van het systeem het nog niet toestaat een behoorlijke brandbeveiliging te bereiken.

  Het is ook belangrijk om materialen (afwerking en warmte-isolatie) te kiezen die geen toxische stoffen afgeven tijdens de verbranding.

  Constructies en variëteiten

  De gebruikte gemonteerde materialen zijn van de volgende typen:

  • Doorschijnend. De basis van dergelijke panelen - gehard sterk glas of dubbele beglazing.
  • ondoorzichtig variëteiten zijn composietpanelen, stenen platen of matglas. Een van de meest populaire afwerkmaterialen voor vliesgevels zijn porcellanato, vinyl, metaal en vezelcement gevelbeplating en panelen, thermische panelen en geprofileerde platen, lineaire en cassette panelen.

  Als we het hebben over het frame waarop de gevelmaterialen zijn gemonteerd, zijn ze gemaakt van de volgende materialen:

  • Aluminium. Het aluminium frame demonstreert de optimale combinatie van sterkte en licht gewicht. Bovendien is het materiaal niet onderhevig aan corrosie, waardoor de levensduur van het gevelsysteem aanzienlijk wordt verlengd.
  • Steel. Het product kan een metalen profiel zijn van staal, een frame van gegalvaniseerd staal met een poedercoating of roestvrijstalen versie.
  • Boom. Tot op heden worden houten substructuren niet vaak gebruikt, vanwege hun hogere kosten, evenals hun behoefte om brandvertragers en waterafstotende middelen te verwerken.

  Afhankelijk van het type montage, kunnen de subsystemen van het frame zijn zoals:

  • Stijl-regel. Dit is het eenvoudigste ontwerp, dat een kader is rond de gehele gevel van het gebouw, bestaande uit dunne (tot 5 cm brede) stijlen en balken. Dergelijke structuren worden meestal gebruikt onder doorschijnende panelen, omdat deze technologie toelaat om maximale transparantie van de gevel, luchtigheid te bereiken. Visueel afgewerkte gevel heeft het uiterlijk van een glazen oppervlak, op regelmatige afstanden verdeeld door lijnen (verticaal en horizontaal).
  • modulaire. Dergelijke frames worden in de fabriek vervaardigd en zijn metalen profielen met een lengte van 2-4 m. Ze worden verkocht in een opvouwbare vorm. Na transport naar de bouwplaats worden de profielen tot een frame samengevoegd.

  Het voordeel van deze methode is de snelheid en het gemak van montage. Sommige fabrikanten produceren bovendien een subsysteem voor bepaalde soorten oppervlaktecoatings.Dit zorgt voor 100% compatibiliteit van het frame en het afwerkmateriaal. De gebruiker hoeft geen bevestigingselementen te selecteren en te kopen - deze zitten ook in de set.

  Afhankelijk van de richting van de frame-elementen, kan deze de volgende vorm hebben:

  • verticaal (meestal gemonteerd onder een professioneel blad, ceramisch graniet, gevelbeplating, tegenoverliggende cassettes);
  • horizontaal (ook geschikt voor het bekleden met geprofileerde platen of bij het decoreren van wanden met lineaire panelen);
  • kruis (gebruikt voor verdere voering met porselein-steengoed of cassettes).

  Het TehnoNIKOL-handelsmerk produceert geventileerde gevels die zo veilig mogelijk zijn vanuit het oogpunt van ontsteking en smelten. Structureel bestaan ​​ze uit basaltgranulaat (voorkant beschermende en decoratieve kant), bitumen (biedt antiseptische bescherming en vochtbestendigheid van het systeem), glasvezel (werkt als versterking, accumuleert infrarode warmte) en kwartszand (verbetert de sterkte van de platen en hun brandweerstand, grenst aan de decoratieve layer).

  Het bedrijf produceert niet alleen gevelmaterialen, maar ook dakbedekkingsmaterialen.In het assortiment bevinden zich kant-en-klare modulaire systemen, onderscheiden door betrouwbaarheid, duurzaamheid en beschikbaarheid van een garantieperiode van werking tot enkele tientallen jaren.

  fabrikanten

  Het bereik van bijna alle bedrijven die scharnierende gevelsystemen produceren omvat verschillende soorten frames, verschillende afwerkmaterialen en bevestigingssystemen die geschikt zijn voor hen.

  Regelmatige controles stellen ons in staat vast te stellen dat een voldoende groot aantal fabrikanten niet over een complete set technische documentatie beschikt voor de producten die worden verkocht. In dit opzicht moet de koper een verantwoorde benadering van de keuze van gevelsystemen nemen en de documentatie van het product zorgvuldig bestuderen.

  Toonaangevende posities worden ingenomen door bedrijven als Metal-Profile (een Russisch merk met productievestigingen in Moskou), Kraspan (een bedrijf uit Krasnoyarsk), Zias, NordFox en de producten van de binnenlandse Ronson-fabriek genieten van het vertrouwen van klanten.

  Het Premier-bedrijf biedt een breed scala aan subsystemen. Hier vindt u frames voor lichtgewicht, zwaargewicht en gecombineerd afwerkingsmateriaal. Aangezien de productie van gemonteerde systemen de belangrijkste activiteit van de fabriek is,zijn producten zijn goed doordacht en betrouwbaar.

  Het voordeel van het merk is de betaalbaarheid van de systemen. Goedkope aluminium structuren zijn te vinden in de collecties van het merk Sirius, producten gemaakt van gegalvaniseerd staal met poedercoating - in de lijn van het merk "Fasst".

  "Premier"
  Sirius

  Meerdere soorten subsystemen (5 soorten) worden geproduceerd door de bedrijven "Vector-Facade", "Kos-Corner" en "Alternatief". In hun assortiment subsystemen, zowel gemonteerd met bevestiging op muren, als in overlappende overlappingen.

  Degenen die op zoek zijn naar energie-efficiënte structuren moeten letten op de tweelaagse panelen "Thermolend". Hun onderscheidende kenmerk is een hoge mate van warmtegebruik en de afwezigheid van doorgaande luchtzakken in de isolatielaag als gevolg van het feit dat de fabrikant geen beugels gebruikt. Bevestiging wordt uitgevoerd op het ankersysteem.

  "Kos-Korner"
  "Termolend"

  Indien nodig is de gevelbeglazing meestal gekozen voor Schuin-op-daksystemen boven op de Schuco. Het materiaal aan de voorkant is gemaakt van gehard glas, glas-in-loodconstructies, getint glas en analogen met een patroon. De raamstructuren in het systeem zijn verschuifbaar en scharnierend en steken vaak niet uit tegen de algemene achtergrond van de gevel.

  Van de Europese merken verdienen Baumit en Capatect aandacht, waarvan de producten de exacte ontwerpdikte van elke laag van het systeem, de hoge brandveiligheid en het gebruik van de nieuwste innovaties in de productie bieden. De meest voorkomende op de binnenlandse markt warmte-geïsoleerde platen van deze merken.

  De toonaangevende Europese fabrikant van gevelsystemen is ook een bedrijf Eurofox. Als een van de structurele afdelingen van het bedrijf voor de productie van bevestigingsmiddelen Hilti, is het ook betrokken bij de productie van vliesgevels.

  De productlijn omvat 4 soorten systemen die bedoeld zijn voor het bevestigen van porselein, professionele platen, vezelcementpanelen en panelen voor een natte gevel (pleisterwerk). Het voordeel is de mogelijkheid om de juiste oplossing voor verschillende soorten gebouwen te kiezen, maar de fabrikant produceert nog geen systemen voor natuursteen.

  montage

  Het werken aan de installatie van de vliesgevel gebeurt in verschillende fasen:

  • De markering van de muren van het gebouw, waarop het frame in de toekomst zal worden gemonteerd, is gemaakt.
  • Installatie op subsysteembeugels (zelfgemaakte of in de fabriek gemaakte assemblage).Voordat u de beugel installeert, moet u een gat onder het anker slaan.

   Voor elke 2 m kV is er een bepaald aantal bevestigingsmiddelen, dat noodzakelijkerwijs anticorrosie-eigenschappen moet hebben. Dit is te wijten aan het feit dat omstandigheden die gunstig zijn voor het verschijnen van corrosie op het metaal de overhand hebben in de ventilatieopening.

   Als gevolg hiervan kunnen bevestigingsmiddelen roesten en hun functies niet goed functioneren. In het ergste geval dreigt het de gevel in te storten. Onderbouw gemonteerd in één richting.

   • Installatie van isolatie (in scharnierende structuren is het onaanvaardbaar om polystyreenplaten te gebruiken). Installatie van thermische isolatie coating (basalt of minerale wol) is van onder naar boven.
   • Installatie van wind-waterdicht membraan om de isolatie te beschermen. Het gebruik van waterdichte film houdt in dat deze met een lichte overlap wordt gelegd.
   • De installatie van het afwerkingsmateriaal. De technologie is afhankelijk van het type, bijvoorbeeld porcellanato wordt op de klem bevestigd, frontcassettes worden op de wagen gehangen (een speciaal profiel) en natuursteen wordt op een vooraf geïnstalleerde horizontale balk bevestigd.Verschillende delen van de gevel kunnen verschillende structuren hebben, vaak heeft de gevel van het gebouw dezelfde stilistische beslissing als de muren.

   Het zou overbodig zijn om te vermelden dat de organisatie van de gordijngevel de samenstelling van projectdocumentatie impliceert. Alle fasen van de installatie, beginnend met de implementatie van de opmaak, worden uitgevoerd in strikte overeenstemming met de tekeningen.

   Prachtige voorbeelden

    Scharnierende gevelsystemen kunnen er compleet anders uitzien, afhankelijk van de gebruikte panelen en hun plaatsing.

    Keramische granieten platen (kunststeen) worden gekenmerkt door een respectabele uitstraling, zelfs visueel zijn ze een betrouwbaar en duurzaam materiaal. In de regel wordt het gebruikt voor de decoratie van grote huisjes, kantoorgebouwen.

    Niet minder populair voor het ontwerp van openbare gebouwen, maar ook voor fabrieksgebouwen zijn cassettepanelen. Onlangs is er een trend geweest van hun gebruik in private bouw. Vanwege de vrij grote afmetingen van de cassettes neemt hun installatie niet veel tijd in beslag, de afgewerkte façade oogt strak, beknopt maar tegelijkertijd elegant.

    Een belangrijk punt - keramische platen van graniet, cassette en lineaire (op basis van hightech polyester) panelen worden alleen op het fabrieksframe van metaal gefixeerd.

    Het gebruik van een blokhuis dat een logoppervlak imiteert, laat toe om de sfeer van rustiek comfort, speciale oude tijden, familiebezit te recreëren. Het kan een houten materiaal zijn (daarna wordt een kist gecombineerd van hout en metaal gebruikt), of panelen of opruimen onder een blokhuis op een metalen kist.

    Het installatiegemak (mede door het lage gewicht van het materiaal) onderscheidt zich door vinylbeplating, die geschikt is voor een houten subsysteem. Het gevelmateriaal kan verschillende tinten hebben (delicaat of, integendeel, helder), verschillende gerichtheid van profielen, en ook natuurlijke oppervlakken imiteren.

    Kenmerken van het monteren van een geventileerde gevel, zie hieronder.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer