Varianten van mooie beplating voor houten huizen: kenmerken van keuze en gebruik

Tijdens de bouw of restauratie van een landhuis wordt een van de hoofdrollen toegewezen aan de buitenbeplating van het gebouw. Het hangt volledig af van het uiterlijk van het gebouw, evenals van verschillende technische kenmerken, die elk geen geringe betekenis hebben.

Algemene eigenschappen en kenmerken

De bouwsector en de introductie van de nieuwste innovaties daarin gaan vooruit. Natuurlijk hout als materiaal voor de beplating van landhuizen en cottages is nog steeds een van de meest populaire en veelgevraagde bouwmaterialen.

Vaak kunnen bouwers, die hout als bekledingsmateriaal gebruiken, hun toevlucht nemen tot het huis buiten.Dit stelt u in staat om een ​​mooi, opvallend resultaat te bereiken, het uiterlijk van de "Russische hut" te creëren en het huis met de hoogst mogelijke kwaliteit te omhullen. Er zijn veel redenen te bedenken, waarmee met zekerheid kan worden gezegd dat het bekijken van het huis een wenselijke en soms verplichte bouwprocedure is.

Daarnaast zijn er een aantal factoren en noodzakelijke voorwaarden waar u op moet letten bij het kiezen van een bekledingsmateriaal:

 • Ongunstige klimatologische factoren kunnen altijd bijdragen aan storingen en eventuele destructie. Om dit te voorkomen, wordt aanbevolen om gebruik te maken van de gevelbekleding, voornamelijk met extra bescherming tegen weken met sedimentair vocht en condensaat.
 • De thermische en dampdoorlatendheid moeten worden geëlimineerd, waardoor het materiaal voor de bekleding van de woning wordt gewaarborgd, uitgaande van warmte en waterdichtheid van hoge kwaliteit.
 • Lawaai kan ook vaak interfereren, dus u moet een materiaal met goede geluidsisolatie kiezen.
 • Het gebeurt dat na verloop van tijd de huid vaak zijn vroegere aantrekkelijke uiterlijk verliest door vervaging. Om een ​​ongewenste situatie te voorkomen, wordt aanbevolen om een ​​bekledingsmateriaal te kiezen dat stevig reageert op de invloed van zon en ultraviolette stralen.
 • Het vuur kan op elk moment inhalen.Om dit te voorkomen, zijn er materialen voor de bekleding van huizen, waarvan het gebruik het huis beschermt tegen en beschermt tegen open vuur.
 • Specialisten stellen vaak materiële vereisten voor installatiegemak, met als resultaat dat het gebruik van speciale apparatuur optioneel is.

De beste optie, volgens bouwers, is de keuze van het bekledingsmateriaal, dat vooral beschermende en esthetische functies vervult.

Huiseigenaren moeten echter vaak kiezen tussen betrouwbaarheid en esthetiek, omdat het nogal moeilijk is om materiaal te vinden dat aan beide kenmerken voldoet.

Vereisten voor gevelafwerking

Om de duurzaamheid van de woning te vergroten, is het de moeite waard om te zorgen voor de mogelijke invloed van nadelige externe factoren en om de ondersteunende structuren te beschermen. Goede thermische isolatie en dampscherm, de uitsluiting van de mogelijkheid dat vocht binnendringt in het midden van het huis, evenals de verdamping naar buiten toe - dit zijn de hoofddoelen van een kwalitatief gemonteerde gevel van het huis. Vergeet niet dat de gevel niet alleen nodig is om het hele huis te beschermen, maar dat het gebouw zelf het ontwerp van de gevel moet beschermen. daarom het ontwerp van het gebouw zelf is een cruciaal aspect bij de planning van de gehele installatie.

Wanneer de buitenmuren van een gebouw aan de buitenzijde worden afgewerkt, worden verschillende isolatiematerialen het vaakst in één keer gebruikt om de beste isolatie te bieden.

Weersomstandigheden en verschillende externe factoren vormen een groot gevaar voor de gevel tijdens de uitvoering van afwerkingswerkzaamheden. Anders zal de reparatie van de gevel jaarlijks moeten terugkeren en is het proces ingewikkeld en zeer arbeidsintensief.

Om ervoor te zorgen dat de voorkant van de boomstammen van de woning niet wordt beschadigd, Het is noodzakelijk om speciale aandacht te schenken aan verschillende middelen voor chemische bescherming. om de effecten van regen, wind, vorst en andere klimatologische factoren te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de zonnestralen de bekleding niet nadelig beïnvloeden, kunt u na het bouwen van een huis met rondhout ook gebruikmaken van acrylverf op het bekledingsmateriaal.

Populaire soorten

Blokhuis

Onder de moderne materialen voor gevelbekleding wordt een van de eerste posities bezet door een blokhuis, wat blijkt uit statistieken en consumentenrecensies.Dit type voering is vooral populair in Canada en Noord-Europa. Het blokhuis wordt niet alleen gebruikt voor het bekleden van gevels, maar ook voor binnenhuisinrichting. Het is een gevelbekleding die eruit ziet als een blokhut.

Bij het kiezen van een plaat voor beplating, is het de moeite waard om aandacht te besteden aan de jaarringen: hoe dichter en dichter ze ten opzichte van elkaar staan, hoe beter en hoe beter het hout is.

Naast het feit dat het blokhuis een van de meest economische opties is, is het ook een milieuvriendelijk materiaal karakteristieke kenmerken en voordelen, namelijk:

 • duurzaamheid. De voering breekt niet of vervormt niet. Fabrikanten zorgen ervoor dat de bekleding van het blokhuis en de geprofileerde beplanking nog vele jaren een aantrekkelijke en esthetische uitstraling heeft;
 • het blokhuis wordt vaak ommanteld in geval van het moeten verbergen van constructiefouten;
 • dit materiaal wordt niet gekenmerkt door schimmel, schimmels en rotting;
 • de installatie van de gevel met een rail en de verwerking ervan door middel van een blokhuis impliceert geen speciale kennis, en vereist ook een minimale hoeveelheid tijd en moeite;
 • Het materiaal heeft uitstekende waterdichtende eigenschappen, vooral het grenen blokhuis, dat in eerste instantie moet worden verwerkt.

Van de negatieve aspecten van het gebruik van een blokhuis, kan het volgende worden onderscheiden:

 • hoge ontvlambaarheid, aangezien voor de vervaardiging ervan hout wordt gebruikt dat vatbaar is voor brand;
 • het materiaal heeft een lage damppermeabiliteit, wat resulteert in een hoog risico op condensatie.

gegoten

Een goede optie bij het kiezen van een materiaal voor bekleding van de gevel van het huis is voering. Het heeft een hoge geluids- en warmte-isolatie en geeft de structuur een decoratief effect. Dit materiaal heeft zulke duidelijke voordelen als:

 • duurzaamheid, omdat het niet onderhevig is aan rotting onder invloed van externe factoren, wordt niet blootgesteld aan de invloed van een vochtige omgeving;
 • zorgt voor een esthetische uitstraling van het gebouw.

Er zijn echter negatieve kenmerken van deze keuze, namelijk:

 • heeft zorgvuldige zorg nodig;
 • heeft een hoge prijs;
 • heeft een lage brandwerendheid;
 • Om een ​​presentabel uiterlijk te behouden, is periodieke schilderkunst noodzakelijk.

baksteen

Een ander populair materiaal dat door veel bouwers de voorkeur geniet voor het onder ogen zien van een landelijke woning, is baksteen.De uitvoering van de laatste gevelbekleding met een baksteen zal de structuur de meest esthetische en verzorgde uitstraling geven, maar het is de moeite waard om op te merken dat het vrij duur is en niet iedereen zal het zich moeten veroorloven. Als alternatief kunt u altijd gebruik maken van gevelpanelen onder de steen. De stenen gevel van het huis is redelijk goed aangezien dit materiaal de volgende voordelen heeft:

 • het weer en andere externe factoren die het materiaal kunnen doen rotten hebben geen effect op de baksteen;
 • baksteen is niet brandbaar, maar het effect van vuur vermindert het niveau van zijn sterkte met meer dan 50%;
 • materiaal wordt gekenmerkt door goede geluidsisolatie.

Onder de eigenschappen van baksteen zijn er negatieve aspecten, zoals:

 • Het heeft lage warmtebesparende eigenschappen, waardoor het nodig is om extra isolatie te gebruiken tijdens het bouwproces;
 • hoge prijs.

Porcellanato

Porseleinen aardewerk is een populair materiaal voor het afdekken van de gevel van een huis, het is goed beschermd tegen natuurlijke invloeden en externe factoren. Het afwerken van dit materiaal heeft een aantrekkelijke en moderne uitstraling. Porseleinen tegels heeft de volgende voordelen:

 • heeft vochtabsorberende eigenschappen, waardoor het niet wordt blootgesteld aan vocht;
 • mechanische effecten vormen geen gevaar voor porselein, vanwege zijn karakteristieke sterkte en hardheid;
 • is niet-brandbaar en monolithisch. Het ontwerp is solide en gaat niet gepaard met scheuren.

Ondanks een aantal voordelen moeten echter ook de volgende nadelen van dit materiaal worden opgemerkt:

 • heeft hoge kosten en is geen economische oplossing;
 • gekenmerkt door een complex en langdurig installatieproces.

Klinker tegels

De klinkertegel is een ander materiaal dat ideaal is om de gevel van het gebouw op een stijlvolle en aantrekkelijke manier te bedekken. Naast het esthetische en representatieve uiterlijk, biedt dit materiaal ook bescherming tegen externe factoren en weersomstandigheden, daarom wordt het gekenmerkt door duurzaamheid en kwaliteit. Voor de vervaardiging van klinker tegels gebruikt schalie glycine, flux en kleurpigment.

Fabrikanten worden geconfronteerd met de belangrijke taak om zelfs maar de geringste storing te voorkomen en het werk kwalitatief te maken. Anders zal vervorming van het materiaal optreden en zal het resultaat van het werk aan het product merkbaar verslechteren.

Veel bouwers geven hun voorkeur aan de klinkertegels, omdat Dit materiaal is zeer gewild vanwege een aantal voor de hand liggende voordelen, zoals:

 • het gebruik van een steentegel zorgt voor een lange gebruiksduur dankzij zijn nuttige eigenschappen en hoge kwaliteit;
 • dit materiaal zal niet worden vervormd als gevolg van de invloed van strenge vorst en plotselinge veranderingen in temperatuur als gevolg van de lage mate van vochtopname;
 • Dit materiaal is goed voor zijn pretentieloze en vereist geen speciale zorg, omdat stof zich weinig ophoopt op het oppervlak en er zelden mos en korstmos kan verschijnen.

De negatieve kenmerken van dit materiaal zijn de volgende:

 • speciale broosheid, aangezien klinker van keramiek is gemaakt;
 • hoge prijs.

zijspoor

Er zijn veel populaire materialen voor het bekleden en restaureren van een landhuis, variërend van golfplaten tot gevelbekleding. Bij het gebruik van gevelbekleding kiezen bouwers vaak voor zijspoor. Esthetische uitstraling, hoogwaardige thermische isolatie en hoge duurzaamheid geven dit bekledingsmateriaal een eerlijke en goede naam in de markt. Het uiterlijk is een smal bandvormig paneel met een geponste rand en een sluiting in de vorm van een slot.Het wordt vaak gebruikt in gevallen waarin het nodig is om constructiefouten en schade te verbergen.

Er zijn de volgende soorten opruiming:

 • vinyl;
 • hout;
 • cement;
 • staal;
 • aluminum;
 • keramiek.

Siding heeft een aantal voordelen, die de positieve kenmerken ervan beschrijven, namelijk:

 • het behoudt zijn dure en esthetische uiterlijk gedurende een halve eeuw, wat spreekt van zijn duurzaamheid als materiaal. Bovendien is in aanwezigheid van bekledingsbekleding een permanente verflaag van de bekleding niet verplicht;
 • bij het kiezen van een gevelbekleding met de installatie is het onwaarschijnlijk dat er problemen zijn, omdat het ontwerp geen complex werk met zich meebrengt;
 • Als het gevelmateriaal is vervuild, kan het gemakkelijk met gewoon water worden gereinigd.

Siding heeft ook zulke negatieve eigenschappen als:

 • het grootste deel van de coatings is onderhevig aan mechanische spanning;
 • heeft geen uitgebreid kleurenpalet voor elke smaak;
 • hoge prijs;
 • Vinyl gevelplaten worden broos tijdens strenge vorst.

Voor gecombineerde gebouwen

De combinatie van gevels is een geweldige manier om een ​​originele, stijlvolle en unieke structuur te creëren.Gecombineerde gevels impliceren de indeling in functionele zones en blokken in overeenstemming met de verschillende gebruikte bekledingsmaterialen. Met bepaalde ontwerpideeën kunt u een uniek idee realiseren, een interessante stijl van de gevel van het huis transformeren of recreëren.

Tot op heden is de homogene afwerking van gevels met bekledingsmateriaal met succes vervangen door een combinatie van creativiteit en een goede architectonische fantasie. Voor het realiseren van de gecombineerde bekleding worden ten minste twee soorten afwerkingsmaterialen gebruikt.

Gecombineerde gevelbekledingen van een landhuis hebben een aantal onmiskenbare voordelen, namelijk:

 • Als u naar elkaar gerichte materialen goed combineert en pleistert, kunt u de visuele perceptie van de structuur gemakkelijk wijzigen: verlengen, verkleinen, vergroten;
 • dit type installatie is niet tijdrovend, betekent niet dat er hoge kosten aan verbonden zijn vanwege het gefragmenteerde gebruik van dure kwaliteitsmaterialen;
 • individuele en originele gevel van het huis wordt verstrekt.

Er zijn veel soorten verschillende materialen te combineren, waaronder het volgende moet worden benadrukt:

 • Decoraties verwelkomen verschillende verdiepingen verschillende materialen, als het huis wordt gemaakt uit meerdere verdiepingen structuur;
 • Het zal er goed uitzien als bleekmiddel en benadrukken enkele van het gebouw door middel van een combinatie van bekledingsmaterialen de gehele omtrek van het huis.

Er moet aandacht worden besteed aan de twee bestaande technologieën voor de combinatie van materialen.

Verticale technologie omvat het gebruik van materialen in contrasterende tinten. Het esthetische uiterlijk van de gehele façade inrichting verschaft een enkel materiaal en uitvoering van delen van de constructie en elementen, raam of deuropeningen anderen.

Het horizontale ontwerptechnologie gecombineerde gevels - een rechtstreekse verdeling van de horizontale delen van de gevel, kelder, vloeren, daken. steen, hout, baksteen en hout, en soms zelfs tegels en hout: Meestal wordt deze technologie met een combinatie van specifieke materialen.

Bevestigingsmethoden

Elke installatie begint met de oprichting van de tekening en het project vereiste markeringen, het plan nodig is om alle verdere bouwwerkzaamheden nauwkeurig weer te geven. Het proces begint met de bereiding voorwerk zowel de aanpassing van de wanden, het verwijderen van gebreken en diverse beschikbare ruwheid op het oppervlak.Dit heeft direct te maken met het maken van de lat, waarbij een afstand van 5-7 cm wordt gevormd.

Alle ongewenste onvolkomenheden en onregelmatigheden zullen dus worden verborgen en zullen niet zichtbaar blijven. Na het maken van het project, is het noodzakelijk om, gericht op het uitvoeren van de markering van de muren, de bestaande profielen en bakens te installeren.

Het is noodzakelijk om de beugels zo te monteren dat de verticale steek niet meer dan 80 cm bedraagt ​​en horizontaal niet groter is dan de totale waarde van de montagegrand en de breedte van de plaat.

Een van de belangrijkste aspecten van hoogwaardig werk aan de installatie van de gevel is een goede thermische isolatie, Dit is tenslotte een heel belangrijk iets dat helpt om aanzienlijk geld te besparen en niet kapot te gaan bij het verwarmen van een landhuis. Direct voor deze doeleinden, en gebruik speciale isolatieplaten, bevestigd aan de muur met behulp van de nodige bevestigingsmiddelen.

Het is belangrijk dat tussen de muur en de isolatie zelf niet eens de kleinste afstand was. Het grootste deel van de bevestiging van de isolerende laag wordt uitgevoerd door middel van schroeven met een brede kap of pluggen. De afstand van de isolerende laag tot de toekomstige coating varieert binnen 50 mm.

Een zeer belangrijke stap tijdens de installatie is bescherming tegen blazen.

Hiervoor wordt een speciaal winddicht membraan gebruikt dat bovenop de isolatielaag zelf wordt geplaatst. Een belangrijk aspect is de noodzaak om de draagprofielen te dekken. Hiervoor wordt een loodlijn gebruikt en het is ook belangrijk om de afstand tussen beide te regelen. Profielen worden vaak vastgezet met behulp van metalen schroeven met een drukring.

Volg daarna de bevestiging van de panelen zelf, het gekozen materiaal voor de gevel van een woonhuis. Voor het bevestigen van de panelen aan de steunprofielen zijn speciale klemmen of andere apparaten noodzakelijk. Hun keuze hangt af van het gebruikte materiaal. De complexiteit van de installatie van de gevel van het huis of de reconstructie van de oude structuur is afhankelijk van het materiaal aan de voorkant.

Om een ​​resultaat van de hoogste kwaliteit te bereiken, is het noodzakelijk om een ​​duidelijke volgorde van uitvoering van de toegewezen punten te observeren. Anders zullen er waarschijnlijk duidelijke gebreken en huwelijken optreden.

Interessante ideeën

De inrichting van de gevel is niet het laatste in de moderne bouwwijze. Het is noodzakelijk om de bestaande gebreken en onvolkomenheden van de constructiewerkzaamheden te verbergen.Decor wordt ook vaak gebruikt om het uiterlijk van een landhuis te actualiseren, te herstellen en een grotere aantrekkingskracht te krijgen. De structuur kan een gotische, Scandinavische, Byzantijnse uitstraling krijgen. Het hangt allemaal af van de verlangens en fantasieën van de ontwerper. Een belangrijk argument ten gunste van de decoratie van de gevel is een praktische kant. Bijvoorbeeld weatherization.

Toont momenteel een aantal van de meest populaire voorkeuren voor het decoreren van de gevels van particuliere huizen.

  Decor van gebogen en ingelijste gevels

  Als gevolg van de afgelopen jaren is er een merkbare toename in de vraag naar verschillende gebogen en framevoorgevels, voor de vervaardiging waarvan hoogwaardige MDF wordt gebruikt. Dit materiaal kan goed worden ingericht als de muren van het gebouw en de hoeken van een landhuis. Daarnaast zijn er enkele ontwikkelde technologieën, waarmee u de installatie van de gevel van het huis kunt uitvoeren in overeenstemming met elke stijl en architecturale richting, die individualiteit benadrukt.

  Provence

  Deze stijl heeft de meeste voorkeur voor aanhangers van dergelijke natuurlijk gerichte materialen zoals baksteen, keramiek en steen.Meestal de aanwezigheid van lichte tinten, waarin de inrichting van de gevel van het huis. Deze afwerking wordt opgefrist door alle gekleurde, opvallende panelen met een basis van keramische tegels. Het is ook mogelijk om de gevel te versieren met het gebruik van decoratieve pleister, toegepaste elementen of schilderen.

  Scandinavisch

  De grondleggers van deze stijl zijn liefhebbers van beknoptheid, de overheersende afwezigheid van een prominente inrichting en de aanwezigheid van homogeniteit. De Scandinavische installatiestijl is dus bedoeld om de ruimte visueel te vergroten. Deze stijl wordt gekenmerkt door dergelijke bekledingsmaterialen zoals hout, baksteen of metselwerk. Lichte en warme tinten van kleuren en een gebrek aan contrasten zijn geschikt voor de Scandinavische stijl.

  High-tech

  Deze stijl kenmerkt zich door een moderne oorsprong en richt zich op het gebruik van verschillende moderne bouwtechnologieën die maximaal gemak impliceren. De hoogtechnologische stijl wordt gekenmerkt door het uitgebreide gebruik van beglazing in combinatie met verschillende geometrische vormen.

  Europese stijl

  Een aanzienlijk aantal zeer verschillende stijlen van design hebben de overhand in de wereld architecturale kunst, inclusief de karakteristieke kenmerken van de gotische en byzantijnse stijlen.Zowel in de westerse landen als in Rusland zijn gotische stijlen en ontwerpen uit de Middeleeuwen vooral populair en in trek. Populair is de trend om de Gotische stijl te combineren met een andere. Deze stijl wordt gekenmerkt door problemen bij de installatie van de gevel.

  Naast de bovenstaande stijlen zijn er nog andere elk met zijn eigen kenmerken en praktische aspecten, namelijk:

  • avantgarde;
  • country muziek;
  • koloniale;
  • classic;
  • minimalisme.

  Zeer interessante en originele ontwerpoplossingen kunnen worden verkregen als gevolg van de juiste combinatie van twee of verschillende versieringsstijlen van de gevel. Tegenwoordig bestaat er onder ontwerpers een mening dat het meest originele en ongebruikelijke ontwerp kan worden verkregen Combinatie van moderne "chalet" met enkele toevoegingen van klassieke stijl.

  Hoe maak je een houten huis opruimen, zie in de video hieronder.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer