De bekleding van een houten huis: de soorten en de fasen van installatie

Hout is een van de beste bouwmaterialen. Hieruit vormen zowel afzonderlijke elementen van ontwerpen, als integrale gebouwen. Gebrek aan hout kan worden beschouwd als een snelle droging, wat leidt tot scheuren. Een van de manieren om houten huizen te verbeteren, is de buitenbekleding van muren met bepaalde materialen. De procedure wordt uitgevoerd met behulp van verschillende technologieën.

Waar is het voor?

Bekleding bestaat uit het aanbrengen op het oppervlak van de wanden van verschillende materialen die het hoofdframe volledig bedekken.

Dergelijke bewerkingen worden gebruikt om verschillende basistaken op te lossen.

 1. Opwarming van een houten huis. Verschillende soorten kachels worden gebruikt als beplating om warmteverlies te voorkomen.Dit is een van de belangrijkste redenen om eigenaren te dwingen om te gaan cladden.
 2. De muren versieren. Door de jaren heen heeft hout zijn originele aantrekkelijke uiterlijk verloren. Daarom is het oppervlak van de oude muren buiten bedekt met extra materialen die het ontwerp van het gebouw veranderen.
 3. Basisbescherming. Hout kan lange tijd niet in een natte omgeving zijn, in omstandigheden van temperatuurdalingen. Daarom worden de wanden van privéhuizen na de bouw vaak gesloten met een extra beschermende laag, die als voering wordt gebruikt. Deze aanpak maakt het mogelijk om de levensduur van het hele gebouw te verlengen.

Voering functies

De vorming van de buitenafwerking kan plaatsvinden met behulp van verschillende materialen. Geconfronteerd met technologie onderscheidt zich door veel nuances.

Er zijn verschillende algemene functies die typerend zijn voor elke optie.

 1. Wanddecoratie wordt uitgevoerd na volledige krimp van het huis. Dit voorkomt vervormingen of schade aan de decoratieve coating.
 2. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de hoeken. Als u scharnierende gevels gebruikt, is het voor het uitlijnen van de punten wenselijk om metalen hoeken te gebruiken. Hiermee kunt u de bevestigingsprocedure vereenvoudigen.Het is wenselijk om soortgelijke elementen ook te gebruiken bij het afwerken van vensterhellingen.
 3. Het afwerken van de fundering is optioneel. Vaak wordt het uitgevoerd om de originele stijl van het huis te creëren. Als u het systeem moet opwarmen, moet u materialen gebruiken die gemakkelijk vocht en temperatuurdalingen kunnen overbrengen.
 4. Zorg bij het bouwen van geventileerde gevels voor dampscherm. Het kan gemakkelijk de penetratie van vocht in het huis voorkomen en tevens de nodige microklimatische omstandigheden in het systeem creëren. Deze gereedschappen worden ook gebruikt om de isolatie te beschermen.
 5. Het afwerken van de fundering van een blokhut, de eerste of tweede verdieping kan worden uitgevoerd met behulp van verschillende materialen. Het belangrijkste is om rekening te houden met de toegestane belastingen op het frame van het huis en de afwerkingselementen te selecteren op basis van deze parameter.

Materiaalkeuze

Buitenmuurdecoratie omvat het bevestigen van verschillende materialen. Tegenwoordig zijn er op de markt vele variëteiten van dergelijke producten, verschillend in ontwerp en technische parameters. Vaker voor de bekleding van houten huizen kiezen de eigenaars een van de meest populaire opties.

 • Facing brick. Ze kunnen alleen wanden bedekken die vooraf zijn ontworpen voor hoge belastingen. In een ander geval kan de stichting simpelweg het gewicht van de steen niet ondersteunen. Een van de voordelen van een dergelijke afwerking is de mogelijkheid om hoogwaardige isolatie te verkrijgen. Het werk is echter complex en duurzaam, dus dit materiaal is niet bijzonder populair.
 • Gips. Het is best moeilijk om zo'n stof op het oppervlak van hout te fixeren. In dit geval zijn de materialen niet compatibel met elkaar. Indien nodig zijn de wanden echter nog steeds bedekt met acryl of mineraal gips, met behulp van een lat en een wapeningsnet.
 • Tile. Voor wanddecoratie worden zowel gewoon porselein als aardewerk gebruikt, maar ook klinkerproducten of opties op basis van cement. Het buitenoppervlak van de producten kan "onder de steen" worden gemaakt of een klassieke baksteen imiteren.
 • Kunststof materialen. De klassieke vertegenwoordigers van deze groep zijn vinyl gevelbeplating en PVC-panelen. Deze producten worden verkregen uit verschillende soorten polymeren, die een bepaalde vorm geven. Positieve kenmerken van deze groep materialen kunnen worden overwogenrelatief klein gewicht, duurzaamheid en weerstand tegen verschillende destructieve factoren (vocht, temperatuurverschil, etc.). Plastic is echter niet bestand tegen mechanische belastingen, dus het is vrij gemakkelijk te beschadigen.
 • Thermische panelen. Dit is een van de populairste materialen voor het afwerken van houten wanden. De voor- en nadelen van dergelijke elementen laten ons concluderen dat ze een optimale balans tussen sterkte, duurzaamheid en kwaliteit hebben. De panelen zijn gemaakt van polystyreenschuim, penoplex of polyurethaan, die bedekt zijn met een decoratieve laag erop. Het voorste deel van het thermopaneel kan worden gemaakt van klinker- of marmerchips, waardoor je het een uniek ontwerp kunt geven. Het voordeel van deze voering is de goede thermische isolatieprestatie.
 • Voorpanelen voor buitenbekleding. De belangrijkste materialen voor hun productie zijn OSB en LSU. De structuur van de stof lijkt sterk op de structuur van het vorige product. Ook hier is een decoratieve tegel of kunststeen gelijmd aan de buitenkant van het frame. Installatie wordt alleen uitgevoerd op framestructuren, wat het gebruik van cementmengsels uitsluit.
 • Houten voering. Producten van dit type kunnen een andere vorm en kleur hebben. Een populaire optie van deze groep is een blokhuis, dat een imitatie is van een staaf op een decoratief oppervlak. Soms worden de muren beschermd door gewone planken die op dergelijke werken zijn voorbereid. Bij het afwerken van een huis met hout moet eraan worden herinnerd dat het materiaal verder moet worden behandeld met antiseptica en bedekt met verschillende lagen beschermende verf of vernissen.
 • Houten composietpanelen. De basis van dergelijke structuren is houtsnippers en speciale bindmiddelpolymeren. Uiterlijk lijken de producten op hout, maar tegelijkertijd branden ze niet, zijn ze bestand tegen rot en beschadigen ze verschillende soorten insecten.
 • Terrasplanken. Dit type afwerking wordt vrij vaak gebruikt, meestal voor kleine gebouwen. Technisch gezien kan het professionele blad eenvoudig worden vervangen door een kleine metalen voering, die qua structuur sterk lijkt op dit product.

Montage technologie

Het versieren van de muren van een houten huis is niet bijzonder moeilijk. Indien gewenst, kan al het werk met de hand worden gedaan.

De opeenvolging van bekledingen van de gevelbekleding bestaat uit verschillende eenvoudige stappen.

 1. De vorming van het frame. Als basis voor dergelijke systemen kunt u kleine houten spijlen of een metalen profiel gebruiken. De tweede optie is universeel, omdat er veel afwerkingsmaterialen op het metaal kunnen worden bevestigd. Het frame wordt langs de gehele omtrek van de wanden bevestigd met een stap die overeenkomt met de gekozen afwerking.
 2. Isolatie aanbrengen. Het wordt geplaatst tussen de verticale stijlen van het frame. Sommige soorten materialen moeten waterdicht worden gemaakt, dus de onder- en bovenzijde moeten ze extra afsluiten met een polymeerfilm. Bevestiging van isolatie door speciale bevestigingsmiddelen te gebruiken.
 3. Bevestiging afwerking. Dakspaan of gevelbeplating genageld aan verticale steunen. Hiervoor kunt u zowel spijkers als schroeven gebruiken. Begin de procedure vanaf de onderkant en plaats de eerste staaf in het decoratieve profiel. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de ramen en deuren. Hier moet de voering worden bijgesneden om perfect platte uiteinden te krijgen.

Versieren muren met stenen heeft ook zijn eigen nuances. In dit geval is het noodzakelijk dat de fundering wordt ontworpen voor het positioneren van producten nabij de wand zelf.

Bij de installatie van een dergelijke bekleding moet u zich houden aan enkele aanbevelingen.

 1. Voor het leggen van een bakstenen fundering bedekt met dakbedekkingsmateriaal of een ander waterdichtingsmiddel.
 2. De hoofdmuur van het huis moet noodzakelijkerwijs communiceren met het afwerkingskader met behulp van speciale ankers. Dit levert een uniform en robuust systeem op.
 3. Het leggen van baksteen start vanuit de hoek van het huis. Gebruik een gespannen koord voor een consistente uitlijning.

Tips en trucs

    De bekleding van een houten huis omvat de vorming van een decoratieve coating.

    Ontwerpen bleek niet alleen mooi, maar ook duurzaam, je zou enkele aanbevelingen moeten volgen.

    1. Voor metselwerk moeten onderaan de structuur kleine gaatjes worden gevormd Hierdoor kan lucht circuleren, wat optimale omstandigheden zal creëren voor de werking van beide materialen. Ventilatie moet ook aanwezig zijn in andere afwerkingssystemen.
    2. Het is raadzaam om metselwerk en houten wanden te verbinden met polymeer of gegalvaniseerde draad. Het is flexibel en laat de buitenmuur thuis reageren op ongelijkmatige krimp.
    3. Zorg ervoor dat u speciale decoratieve hoeken of versieringen gebruikt. Ze zijn gemonteerd op de uiteinden van de wandbekleding of zijspoor.Dergelijke ontwerpen laten geen stof binnen, en maken het oppervlak ook aantrekkelijker.

    Tips voor het trimmen van het huis - in de volgende video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer