Hoe maak je een plafond van plastic panelen?

Het maken van plafondoppervlakken kost veel tijd tijdens reparatiewerkzaamheden. In de woonkamer zijn plafonds gemaakt van duurdere materialen. Voor de keuken, badkamer, hal en loggia is de ideale installatie van de plafondvoet van PVC-panelen erg populair in de afgelopen tijd.

Speciale functies

Relatief nieuwe materialen in de bouwmarkt zijn kunststof panelen. Aantrekkelijke kleuren, relatief lage kosten, eenvoudige installatie en gebruiksgemak hebben het vertrouwen van dit materiaal bij veel kopers verdiend.

De kleuren van PVC-panelen zijn zo divers dat het plafond dat eruit wordt gemaakt een sieraad kan worden in een huis of appartement. Er zijn witte (monotone) panelen, geruit en gekleurd, met elementen uit de natuur.Afhankelijk van de plafondbodems waarop het materiaal wordt gemonteerd, wordt de selectie van de kap of het patroon gemaakt.

Volgens zijn kenmerken behoren plafonds gemaakt van PVC-panelen tot het type hangende. Voor de installatie wordt eerst een frame gemaakt en er worden paneelstructuren aan vastgemaakt.

De voordelen van dit materiaal omvatten de volgende posities:

 • met een grote waterbestendigheid, is het zeer goed gewassen;
 • er is geen schimmel of meeldauw op deze coating;
 • materiaal is eenvoudig te installeren;
 • bruikbare levensduur bereikt meer dan 10 jaar;
 • de prijs van het materiaal is laag (de kosten van het werk, inclusief de aankoop van extra bevestigingsmiddelen, zullen minder zijn dan bij elke andere afwerking van de plafondbasis).

Het negatieve punt is het ontbreken van poriën erin: de panelen "ademen" niet.

Wanneer u een plafond van polyvinylchloride in de keuken of in de badkamer installeert, moet erop worden gelet dat ventilatie mogelijk is: er moeten ventilatieroosters worden geïnstalleerd om te voorkomen dat condens achter de panelen ophoopt. Elke kamer waar een verlaagd plafond van dergelijk materiaal zal zijn, moet goed worden geventileerd.

Om kwaliteitsmateriaal aan te schaffen, kan dit worden gecontroleerd door compressie. Als schade niet wordt onthuld, is het paneel duurzaam. Het is beter om harde PVC-panelen op de plafondbodems te nemen om verder doorhangen van de constructie te voorkomen.

Voor een visuele toename van het volume van de keuken of badkamer, moeten lichte panelen aan het plafond worden bevestigd en bredere platen de naden verbergen.

  Het is belangrijk om te weten dat de plafondbasis bij het installeren van het frame en PVC-platen lager zal zijn en dat de hoogte in de kamer respectievelijk iets zal afnemen. Maar het leggen van communicatie gebeurt op een verborgen manier, wat het uiterlijk van de coating niet beïnvloedt.

  Het proces van installatie en installatie van plastic panelen op het plafond onder de kracht van elke persoon. U hoeft geen expert te zijn op dit gebied, omdat het voldoende is om standaard een set gereedschappen thuis te hebben en de installatie-instructies aandachtig te lezen.

  types

  Kunststofpanelen zijn plafond- en wandconstructies.

  Gebruik voor muren meer duurzame materialen. Omdat het plafond glad moet zijn (niet vervormd door het gewicht van de panelen), wordt daarvoor een materiaal lichter gemaakt dan voor wanden.Het wordt niet aanbevolen om de plafonds te bedekken met panelen die bedoeld zijn voor muren.

  Volgens de uiterlijke kenmerken van PVC-panelen zijn:

  • matt;
  • glanzend en ruw;
  • spiegellamellen.

  Matte en ruwe panelen vereisen het gebruik van krachtige lampen voor verlichting wanneer deze op het plafond worden geïnstalleerd. Glanzende materialen als gevolg van de schittering, in tegendeel, visueel verhogen van de vloeroppervlakte.

  Polyvinylchloride (PVC) profiel verschilt in grootte en dikte. De volgende afmetingen worden als standaard beschouwd: de dikte is 5-12 mm, de lengte is 3-6 m, de breedte is 25 cm. Er zijn enkele niet-standaard afmetingen die op bestelling worden gemaakt. De lengte van het canvas kan 6-7 meter zijn en de breedte is 40-50 centimeter.

  Materiaal kan zijn:

  • naadloze;
  • rack;
  • blad profiel.

  De handigste assemblage is rackstructuren. Dergelijke panelen zijn veilig onderling verbonden door middel van een slot, "Europees" genoemd. De breedte van deze structuren varieert van 10 tot 12 cm.

  Het naadloze plafond na verzameling ziet eruit als één canvas, omdat de panelen strak naast elkaar liggen en hun voegen niet zichtbaar zijn. Reiki (panelen) voor dergelijke plafonds zijn duurder en de bladversie wordt veel minder gebruikt.

    Het apparaat van de plafondpanelen verschilt niet van het ontwerp voor de muren: Het profiel bestaat uit twee kunststofplaten die zijn verbonden door verstijvingsribben. Aan de achterkant bevindt zich een groot montageplateau aan het ene uiteinde en een smal bevestigingsplateau aan het andere uiteinde. Het montagedeel is bevestigd aan het frame en de kleinere plank is ontworpen om de panelen met elkaar te verbinden.

    Voordat u rails (panelen) koopt, moet u de oppervlakte van het plafond in de kamer of ruimtes waar de installatie zal worden uitgevoerd berekenen. Na het tellen moeten de resultaten 10-12% van het aantal panelen worden toegevoegd dat moet worden bijgesneden.

    Vereiste hulpmiddelen

    Voor werkzaamheden aan de montage van het frame en bevestiging van PVC-panelen op de plafondbasis U hebt de volgende hulpmiddelen nodig:

    • een hamer;
    • bouwniveau en nietmachine;
    • ijzerzaag;
    • perforator en boort ernaar;
    • schroevendraaier met sproeiers;
    • liniaal en meetlint, lijm;
    • potlood of stift voor markering;
    • elektrische decoupeerzaag (voor het knippen van panelen);
    • plastic plinten en profielen;
    • frame stalen rail en gegalvaniseerde profielen;
    • schroeven voor metaal en hout, houtschroeven, nietjes;
    • plastic deuvels en spijkers voor metaal;
    • veiligheidsbril;
    • PVC-lamellen (panelen);
    • stap ladder.

    Kunststof profiel (gieten) in de vorm van de letter "P" wordt gebruikt rond de omtrek van de kamer - het verwijdert de randen van de panelen. U kunt voor deze doeleinden en plafondplint gebruiken. De kist wordt uitgevoerd met een metalen profiel of een houten bar. In ruimtes met een verhoogde luchtvochtigheid (badkamer of keuken) is het beter om geen hout te gebruiken.

    Wanneer wordt besloten een paneelplafond in de woonkamer te installeren, dan is een houten plint of evenwijdige staven voldoende. Bij het gebruik van houtcomponenten is het beter om ze vóór de installatie te behandelen met antiseptische oplossingen. Het bevestigen van de panelen aan het plafond wordt zowel met schroeven als metalen klemmen geproduceerd.

    Technologie werkt

    De panelen kunnen zonder frame aan het plafond worden bevestigd, hiervoor moet de plafondbasis zeer vlak zijn. Het startprofiel wordt op het plafond bevestigd en de lamellen (panelen), vooraf op maat gesneden, worden erin geplaatst. Ze worden bevestigd door 40-50 cm. Afhankelijk van de basis, kies en bevestigingen. Als het plafond bijvoorbeeld van hout is, kunt u nieten gebruiken.

    Vloeibare spijkers worden ook gebruikt voor het bevestigen van de panelen, maar het plafond ervan wordt eenmaal gemonteerd en, in het geval van demontage, wordt het eenvoudig verwijderd. Verder gebruik van dergelijk materiaal is niet mogelijk.

    Als het gaat om het betonnen plafond, is het het beste om er een lijst op te maken, omdat de schroeven niet werken. In dit geval zal het ook erg moeilijk zijn om gaten in het beton onder de deuvels te boren.

    Een lat (frame) wordt gemaakt in situaties waarin ongelijke plafondbases worden verkregen en er is een behoefte om lichtbronnen aan het plafond te bevestigen.

    Eerst moet u de afstand tussen het plafond en de panelen berekenen. Wanneer de installatie van armaturen (ingebouwd) gepland is, moet het plafond op een afstand van 12-15 cm van de panelen zijn.De bedrading is niet zichtbaar en verdwijnt volledig onder de lamellen. Voorafgaand in panelen is het noodzakelijk gaten voor lampen te maken. Na installatie blijft de ruimte tussen het plafond en de panelen leeg (hol) en kan deze worden gevuld met warmte- en geluidsisolerende materialen.

    Voordat u het frame installeert, moeten alle oude materialen die het plafond bedekken, worden verwijderd.

    montuur

    Om de kist correct te maken (om het frame te monteren), is het noodzakelijk de plafondbasis te markeren. De methoden en methoden voor het installeren van de frames op de plafonds in kamers met verschillende doeleinden, verschillen onderling niet.

    Met behulp van een meetlint worden metingen uitgevoerd aan alle hoeken van de ruimte waar het PVC-plafond wordt gemonteerd.Zoek het laagste punt van de kamer en maak het vast met een stift of potlood. Op deze muur meet je 40-50 mm en teken je een horizontale lijn. Aan de andere kant van de kamer, keuken of badkamer, trek dezelfde lijn op de juiste hoogte. Op dezelfde manier worden metingen uitgevoerd aan alle vier zijden van de kamer.

    Als een punt lager is, moet het worden uitgelijnd met de andere punten. en lijnen op andere muren. Er wordt dus een vierkant rond de omtrek gemaakt, dat zich op dezelfde hoogte van de vloer moet bevinden, wat de basis voor het frame zal zijn.

    Vervolgens worden op een afstand van 40-45 cm van elkaar gaten geboord met een perforator - deze moeten precies langs de getrokken lijnen worden geplaatst. Daarna worden de deuvels in deze gaten gestoken en worden de geleiderails strikt evenwijdig aan elkaar bevestigd - plastic panelen worden er later aan vastgemaakt. Op deze manier wordt een kader (draaibanken) gemaakt voor de montage van het plafond.

    Kunststof geleiders zijn uitgerust met clips die, wanneer ze op het plafond worden bevestigd, loodrecht op de panelen moeten staan. Als ze verkeerd zijn geïnstalleerd, zullen de bevestigingen tussen de panelen die op het plafond worden gelegd niet worden gesloten en wordt verder werk opgeschort.Op een houten plafondmontageframe uitgevoerd op een vergelijkbare manier.

    Horizontale lijnen worden op tegenoverliggende wanden van de kamer getekend. Het zijn geboorde gaten op een afstand van 10-15 cm van elkaar en steek pluggen erin. Houten balken zijn geïnstalleerd in de richting van de muur en bevestigd met schroeven. Daarna wordt het samenstellen van richtlijnen uitgevoerd met behulp van hangers: de geleiders op het frame worden met hoeken bevestigd. Hiervoor is de beste optie om een ​​bouwnietmachine en beugels voor bevestigingsmiddelen te gebruiken.

    Als u van plan bent een kroonluchter aan het plafond of een groot aantal verlichtingsstructuren te installeren, moet het frame sterker worden gemaakt. Hiervoor wordt het aantal geleiderails verhoogd en moet de afstand tussen deze rails worden verkleind. Een dergelijk moment mag niet vergeten worden bij het monteren van het frame van een metalen profiel.

    Het metalen profiel wordt ingesteld met behulp van het startende U-vormige ontwerphet is aan het begin aan de rand van de plafondbasis bevestigd. Geleiders met perforatie worden erin geplaatst. Daarna worden metalen geleiders bevestigd met schroeven aan het plafond met een stap van 80-90 cm.Dit frame is veel sterker dan hout en plastic, maar gaat ten koste van de installatie meer kosten.

    Na het verzamelen van het frame, wordt de installatie van elektrische bedrading uitgevoerd in gevallen waarin er al verlichtingsapparaten (armaturen) aan het plafond zijn. Het wordt aanbevolen om het in een gegolfde hoes te plaatsen om blootstelling aan vocht tijdens verdamping te voorkomen. Bevestig de bedrading aan het plafond met lijm of vloeibare nagels.

    montage

    Na installatie van het frame met uw eigen handen resteert het om het plafond te omhullen met kunststof panelen. Hoe de installatie uit te voeren, vertelt u stap voor stap instructies.

    Helemaal aan het begin is het noodzakelijk om het eerste installatieprofiel aan te brengen: met behulp van schroeven wordt het bevestigd aan de geleiderails. Het wordt geïnstalleerd op het gebied van het bevestigen van de start- en eindpanelen. Hierna worden de elementen voorbereid door ze van de vereiste lengte af te knippen.

    Kniplatten hebben iets korter nodig dan de lengte of breedte van de kamerwaar ze op het plafond worden gelegd. Als de panelen qua afmetingen overeenkomen met de afmetingen van de ruimte, is het niet mogelijk ze in het installatieprofiel of de sokkel te vullen.Het is het beste om een ​​paar stukjes te snijden en de grootte aan te passen aan de contouren van het plafond. Het werk wordt uitgevoerd door een electrofret-zaag of "Bulgaars". Wanneer het materiaal is voorbereid, kunt u het aan het plafond monteren.

    Het opstartpaneel van PVC wordt ingevoegd in het installatieprofiel. Het eerste paneel moet zodanig worden gemonteerd dat het stevig tegen de muur wordt gedrukt. De geïnstalleerde rail wordt met schroeven aan de muur bevestigd. Het volgende plastic materiaal moet in de groef aan de zijkant van het montageplateau worden gestoken en met de eerste startrail worden gekoppeld. Het ontwerp moet worden bevestigd met schroeven, zoals het vorige onderdeel.

    Voor een betrouwbare bevestiging is het noodzakelijk om elk detail vast te maken. De volgende rail moet zo worden geplaatst dat deze de plaats bedekt waar de schroef of beugel werd vastgeschroefd bij het bevestigen van de vorige rail. Dus het hele plafond is bekleed met panelen.

    Het is noodzakelijk om materialen onderling nauwkeurig te verbinden. Panelen moeten heel dicht bij elkaar worden geplaatst, zodat er geen gaten en hiaten zijn. Voor een betere koppeling van de rails wordt er een rubberen hamer tussen gebruikt - ze duwen materialen naar elkaar toe zonder schade aan te richten.Het laatste PVC-paneel omzomen is veel moeilijker dan de vorige delen. Het is ook vermeldenswaard dat in zeer zeldzame gevallen het niet wordt afgekapt.

    Gewoonlijk past een dergelijk element niet in de overblijvende opening tussen de plafondbasis en de rest van de constructie. Zo'n stuk paneel wordt voorzichtig uitgeknipt, nadat het de afstand van het plafond aan twee kanten heeft gemeten, meestal verschilt het enkele centimeters. Bij de installatie moet u ervoor zorgen dat de hele huid niet wordt beschadigd. Probeer het laatste fragment strak en gelijkmatig in de totale structuur te persen.

    Aan het plafond moet je vooraf de plastic plint of het startprofiel lijmen. Het paneel wordt opnieuw bijgesneden tot 5 mm en in de geprepareerde sleuf geperst. U kunt het formaat van de rail niet verkleinen, en dan op het voorlaatste paneel tot aan de plafondbasis bevestigen en op de sokkel kleven.

    Dan is het noodzakelijk om de hele structuur af te sluiten met een plafondplint - deze is met vloeibare spijkers aan het plafond gelijmd. Omdat het bekledingspaneel vaak korter of smaller is vanwege het trimmen, gaat het dieper in het vormstuk. Om een ​​gat in het plafond te voorkomen, moet de ruimte worden afgedicht met wit acryl.

    Als materialen van buitenlandse fabrikanten worden gekocht, zijn extra bewerkingen voor het verwerken van de voltooide structuur niet nodig. Als na installatie er uitsparingen of onregelmatigheden zijn, dan wordt de correctie uitgevoerd met acrylkit - ze vullen de voegen, hoekstukken en de kruising van het plafond met plastic plinten. In dit geval zijn de naden uitgelijnd en wordt de overtollige vloeistof onmiddellijk verwijderd met een zachte spons of spatel. Als resultaat van de installatiewerkzaamheden wordt een volledig nieuw uiterlijk van het plafond verkregen, waarvan de bekleding in kleur kan verschillen.

    Daarna kunt u de wanden met materiaal afwerken, lampen aan het plafond bevestigen en beginnen met het schoonmaken van bouwafval.

    verlichting

    Voor kunststof plafondpanelen worden lampen met een specifiek type lamp gebruikt:

    • halogeen;
    • tl;
    • LED;
    • gloeilampen.

    Als u ze wilt installeren, maakt u het schema vooraf. Zodat de verlichting in de kamer goed is, worden de lampen op een afstand van niet meer dan 1 m van elkaar geïnstalleerd. Het is noodzakelijk om te berekenen waar de elektrische bedrading zal gaan, hoeveel verlichtingsapparaten u nodig heeft en hoe lang de kabel zal moeten worden gebruikt.

    Voor kunststof moet u een vuurdraad kiezenDie is vastgelegd op plaatsen waar verlichtingsapparatuur zal worden geplaatst. Met behulp van klemmen en clips op het frame wordt een lus van 10-15 cm lange draad bevestigd en naar beneden getrokken door de panelen. Deze fase van het werk wordt uitgevoerd tijdens de installatie van de plafondbedekking.

    Lampen worden bevestigd op 220 V-lampen en ze kunnen ook worden ingebouwd in apparaten met een step-down transformator binnen 12 V. Voor standaardvoltage worden gewone lampen gebruikt. Zet bij lage spanning in de lampen LED- of halogeenlichtbronnen.

     Badkamer of keuken moet worden verlicht door een aparte machine. In het geval van een kortsluiting, zal het noodmechanisme werken en zal de stroomtoevoer stoppen. Vanaf het elektrische paneel na de automaat wordt de stroom naar de transformator gevoerd en van daaruit naar de lampen. Voor hoogwaardige lichtbronnen mag de afstand van de transformator tot de lamp niet meer dan 2 meter bedragen. Er kunnen maximaal vier armaturen op één transformator worden aangesloten.

     Bij het plaatsen van lampen op verlichting in 220V moet het lamphuis geïsoleerd zijn. Tijdens het bedrijf worden de lampen heet en kan het plastic dat zich op het plafond concentreert, uit de verwarming trekken.

     In de badkamer moet je lampen oppikken met een hoge mate van bescherming, zodat wanneer een waterstraal de lamp raakt, de elektrische bedrading niet zal sluiten.

     Tips en trucs

     Meesters die betrokken zijn bij het installeren van kunststofpanelen worden geadviseerd om materialen van Italiaanse fabrikanten te kopen voor de reparatie van plafondfunderingen. Voor de prijs zullen dergelijke latten aanzienlijk hoger zijn dan binnenlandse producten, maar hun sterkte verschilt met 1,5-2 maal.

     Het is het beste om de PVC-panelen in een paar met een assistent te installeren, omdat het aan elkaar naaien van het plafond met panelen of het lijmen van plinten veel gemakkelijker zal zijn.

     Experts adviseren om altijd een veiligheidsbril te dragen bij het snijden en boren van panelen. Voor het werk is het beter om een ​​handzaag of een ijzerzaag te gebruiken.

     Bij het bevestigen van plafondbeplating wordt lijm niet alleen het beste op hen aangebracht, maar ook smalle stroken aan de wanden - dit zal helpen om het materiaal beter te fixeren en de holtes eronder te vullen.

     Het is zeer noodzakelijk om spijkers heel voorzichtig in het paneel te slaan, omdat dit deuken veroorzaakt die niet kunnen worden geëgaliseerd.

     Om de plafondoppervlakken van verontreiniging te reinigen, zou u niet naar reinigingsmiddelen moeten gaan, omdat de meest betrouwbare manier is om de oppervlakken met zeepwater te reinigen.

     Mooie voorbeelden in het interieur

     U kunt vanuit verschillende PVC-panelen verschillende stijlen creëren.

     Landelijke panelen reflecteren het landelijke landschap goed. De inkleuring van het materiaal "onder de boom" en eenvoudige meubels laten je een beeld scheppen van het leven van de plattelandsbewoners. Een dergelijk interieur wordt tegenwoordig als modieus beschouwd.

     Een strikte omgeving creëren met behulp van de stijl van minimalisme. Het onderscheidende kenmerk is de aanwezigheid van strikte lijnen en ingetogen kleurtinten. In dit geval moeten de meubels in de kamer zo klein mogelijk zijn. Door het gebruik van smalle kunststof latten in combinatie met glaselementen kan iedereen een gezellig interieur voor de kamer creëren, bijvoorbeeld in de badkamer.

     PVC-panelen worden gebruikt voor het interieur in de stijl van de Provence. Eenvoudig meubilair en verschillende tinten lamellen met afbeeldingen van natuur en kleuren dragen bij aan een comfortabele en ontspannen sfeer in de kamer.

     Door de kleuren en schakeringen van de panelen te combineren, kunt u verschillende patronen op het plafond maken,maak het mooi en uniek voor vele jaren.

     Zie de volgende video voor informatie over het installeren van kunststof panelen op het plafond.

     Comments
     auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer