Rackplafonds in interieurontwerp

 Rackplafonds in interieurontwerp

In de jaren 90 was er een echte Euro-reparatieboom in ons land. Het was modieus, mooi en duur. Alle elementen van de decoratie zagen er erg stijlvol en ongebruikelijk uit en tot nu toe hebben ongeziene verlaagde plafonds uit elkaar gestaan. Heel veel mensen hebben gehoord over matte en glanzende versies, maar niet iedereen weet wat rack-items zijn.

Speciale functies

Rekplafond - dit is een speciaal type verlaagd plafond, dat een smalle strook is die aan een metalen frame is bevestigd. De installatie van een dergelijk systeem wordt als het meest eenvoudig beschouwd en vereist geen speciaal gereedschap. Soortgelijke soorten plafondcoatings worden gebruikt bij het ontwerpen van verschillende gebouwen - van woningen tot magazijnen (huizen, appartementen, horecagelegenheden, medische voorzieningen, kantoren, hotels,winkelcentra, magazijnen).

  Er is een classificatie van lattenplafonds op verschillende gronden.

  Op type paneel:

  • open - er is een opening tussen de componenten, geschikt voor ruimtes met hoge plafonds;
  • varianten met wisselplaten - een variant van het eerste type, met speciale wisselplaten die de sleuven bedekken;
  • gesloten - plafondstrippen worden zonder openingen gemonteerd vanwege de speciale vorm van de rand, en lijken op de lambrisering;
  • massief - zijn ook zonder spleten gemonteerd, waardoor het lijkt alsof er een stevige plafondbedekking is.
  open
  solide
  gesloten

   De vorm van latten zijn de volgende typen:

   uitzicht

   Mogelijke breedte van panelen

   Plafondkenmerken

   Prijs (per meter)

   Duits

   83 mm

   Geassembleerd glad

   Vanaf 90 p.

   Italiaans

   • 84 mm
   • 149 mm
   • Indien gemonteerd, gebosseleerd, omdat de voorkant elementen met afgeronde randen. Gebruikt voor exterieur- en interieurdecoratie. Het rijkste kleurenpalet
   • Paneel met afgeronde randen. Aanbevolen voor grote kamers.

   Vanaf 85 p.

   Vanaf 150 p.

   Frans

   25, 100 en 150 mm

   Er is een technologische opening van 0,3 mm, die de demontage van afzonderlijke elementen vergemakkelijkt. Het samengestelde oppervlak is vlak.Voor de breedste rails is de keuze aan kleuren beperkt.

   Vanaf 50; 105; 150 r.

   ontwerp

   85 mm en andere maten

   De panelen hebben een complexe vorm:

   • kuboobraznaya;
   • De plaatvormige;
   • V-vormig;
   • O-vormige;
   • U-vormige;
   • druppelvormig.

   Vanaf 500 r.

   • Volgens het materiaal van vervaardiging te onderscheiden aluminium, kunststof en stalen plafonds van de rails.
   • Ook zijn de lamellen zelf glad en geperforeerd. Het is voordelig om de laatste te gebruiken in kamers met slechte ventilatie, maar ze zijn nauwelijks geschikt voor een keukenplafond, omdat ze snel verstopt raken met vuil en vet. Het is moeilijk om een ​​dergelijke constructie te wassen.
   • Per ontwerp kunnen matte en glanzende panelen worden onderscheiden.

   De belangrijkste kenmerken van verlaagde plafonds zijn het uiterlijk en ontwerp. Door de mogelijkheid om matte oppervlakken te combineren met spiegelende inzetstukken, verschillende texturen en tinten, kunt u unieke oppervlakken creëren.

   Voors en tegens

   De ontwerpeigenschappen van verlaagde plafondplafonds openen onbeperkte mogelijkheden voor het ontwerp van elke kamer. Vanwege hun duurzaamheid en betrouwbaarheid worden ze ook gebruikt in geveldecoratie.

   De belangrijkste voordelen van deze producten zijn:

   • Absolute milieuvriendelijkheid - de materialen waarvan de latten zijn gemaakt, zijn veilig voor de menselijke gezondheid.
   • Universaliteit - ze kunnen niet alleen in woningen worden geïnstalleerd, maar ook in gebouwen met speciale vereisten voor afwerking (gevelsystemen voor benzinestations en straten, sportscholen, waterparken, zwembaden).
   • Duurzaamheid - deze producten hebben een lange levensduur, waardoor ze u eerder storen dan hun oorspronkelijke uiterlijk verliezen. Fabrikanten beloven dat dergelijke plafonds zullen duren van 25 jaar of meer, omdat de materialen niet gevoelig zijn voor corrosie, vervorming, niet bang zijn voor de effecten van direct zonlicht.
   • Brandwerendheid - de materialen waaruit de producten zijn vervaardigd, zijn onbrandbaar en stoten geen schadelijke stoffen uit bij verhitting.
   • Hygiënisch - omdat de materialen niet onderhevig zijn aan rot en vochtbestendig, lijken ze geen schimmel. Spoel het plafond af met warm water.
   • Een enorme keuze aan modellen - de mogelijkheid om verschillende kleuren, formaten en oppervlakken te combineren, biedt een onbeperkte fantasie in het ontwerp van de kamer.
   • Mogelijkheden om latten met een radiusafronding te maken.
   • Goede geluidsisolatie - geperforeerde panelen, met al hun luchtigheid en "perforatie", absorberen het geluid perfect.
   • Hoge reflectiviteit - overdag vereist geen extra verlichting, omdat het licht van de zon perfect wordt weerkaatst door dergelijke plafonds.
   • Snelheid en installatiegemak - alle installatiewerkzaamheden duren enkele uren, omdat dergelijke plafonds geen voorbereidende voorbereidingen behoeven voor de installatie.
   • Gemak van de output van de verlichting en het klimaatsysteem - ze zijn gemakkelijk verborgen onder een laag rails, ze kunnen zonder problemen worden bereikt, aangezien elk deel van het plafond gemakkelijk kan worden gedemonteerd en snel en moeiteloos op zijn plaats kan worden geïnstalleerd.
   • Wanden worden niet beïnvloed tijdens de installatie.
   • En, eindelijk, een redelijke prijs, in tegenstelling tot spanplafonds.

   Als we het hebben over een geventileerde railgevel, hebben ze alle bovengenoemde voordelen, evenals een verborgen bevestigingssysteem en de mogelijkheid om de installatie uit te voeren in alle weersomstandigheden. Het grootste nadeel van een dergelijke plafondbedekking is een vermindering van de hoogte van de kamer door het neerlaten van het plafond tijdens de installatie. Ook kan een dergelijke coating enigszins oncomfortabel lijken vanwege de heersende metaaltinten.En houten modellen zijn onderhevig aan rotting en reproductie van de schimmel.

   materialen

   Zoals hierboven vermeld, zijn de belangrijkste materialen voor de vervaardiging van rack-suspended systemen:

   • aluminum;
   • staal;
   • plastic (PVC);
   • een boom.
   aluminium
   kunststof (PVC)
   de boom

   aluminium

   Aluminium panelen zijn het populairst onder deze afwerkingsmaterialen, omdat ze vochtbestendig zijn, niet onderhevig zijn aan corrosie en vervorming, temperatuuruiterlijken gemakkelijk verdragen. Bovendien zijn ze eenvoudig te onderhouden, stof verzamelt zich niet op een dergelijk oppervlak. Spiegelplafonds zijn ook gemaakt van aluminium, meer bepaald van chromen platen.

   staal

   Dergelijk materiaal wordt vaker gebruikt in magazijnen. Het is goedkoper dan aluminium, duurzaam, reflecteert goed licht en absorbeert ruis. Het nadeel is dat stalen rails na verloop van tijd roesten, dus niet geschikt voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.

   hout

   Zulke producten zien er erg nobel en gezellig uit. Houten lamellen of panelen bedekt met natuurlijk fineer worden gebruikt. Er zijn nadelen: de boom kan in brand vliegen, is bang voor water en vocht, als gevolg - het is onderhevig aan rot en schimmel.

   plastic

   Kunststof rackplafond heeft de laagste kosten, terwijl het alle voordelen biedt: niet vatbaar voor verrotting, corrosie, schimmelvorming, heeft een breed scala aan kleuren, vrij duurzaam en flexibel. Het is gemakkelijk om voor hem te zorgen, dus vaak wordt een dergelijke coating gekozen voor keukens en badkamers, evenals voor verschillende commerciële gebouwen.

   ontwerp

   Verlaagde plafond van de rails hebben een eenvoudige structuur bestaande uit de volgende elementen:

   • Direct paneel. Hun afmetingen variëren van 9 tot 20 cm in de breedte en 3-4 m in lengte. Standaarddikte is 0,5 mm.
   • Draagprofiel (draagband, band, traverse) - noodzakelijk voor het bevestigen van de rails. Afhankelijk van het type (open, gesloten) worden bepaalde stringers geproduceerd.
   • Wandprofiel - biedt een veilige bevestiging van het scharnierende plafond aan de muur.
   • Veerhanger - Geschikt voor bevestiging van rails aan het profiel. Het bestaat uit twee naalden met haken en veren.
   • Decoratieve plint - ontworpen om de voegen van rackonderdelen te maskeren met de muur.

   Indien nodig wordt een sleufprofiel gebruikt - voor open panelen met inzetstukken.

   Het ontwerp zelf is als volgt: het draagframe is samengesteld uit draagbanden, ophangingen en plinten. Het profiel ziet eruit als een plank met groeven waarin de rekelementen worden gestoken. Het is gemaakt van aluminium of gegalvaniseerd staal. Ophangingen bestaan ​​uit speciale naalden die in de veer worden gestoken, waardoor de hoogte van de traverse kan worden gewijzigd.

   In smalle ruimtes worden stringers niet gebruikt en worden de panelen op plinten gestapeld. Plinten dragen meer esthetische functie, bedekken de randen van de rails langs de muren. Ze zijn U-vormig of hebben de vorm van hoeken. Nadat het frame is gemonteerd, worden lamellen eraan bevestigd. De praktijk leert dat zelfs een beginnende meester de installatie van een dergelijk plafond aankan.

   In uiterlijk en ontwerp is verschillende kubieke plafond. Het profiel heeft in dit geval een rechthoekige doorsnede en het afgewerkte plafond lijkt op jaloezieën. Dit zijn varianten van designerkleppen die meer winstgevend ruimtegebruik mogelijk maken en nieuwe kansen bieden bij het plaatsen van het verlichtingssysteem.

   Afstanden tussen de latten - van 25 mm. De voegen zijn niet zichtbaar, dus indien gewenst kan dit ontwerp tot in het oneindige worden voortgezet.De installatie van dergelijke systemen verschilt van de gebruikelijke rack, omdat elk paneel niet alleen moet klikken en naar de groef moet leiden. Het ontwerp zal echter veel betrouwbaarder en effectiever zijn.

   Er is een ontwerpoptie op meerdere niveaus. Het wordt gebruikt wanneer het nodig is om een ​​kamer te plaatsen, het plafond te sluiten of wanneer de eigenaar gewoon een mooi en ongewoon plafond wil. Er worden meestal lattenplafonds met twee niveaus gemaakt, drie niveaus worden gevonden in tentoonstellingscentra of in zeer niet-standaard interieurs. Ze zien er indrukwekkend uit, maar zijn erg duur en moeilijk te installeren.

   Het installatieprincipe is hetzelfde als bij een gewoon lattenplafond, het is alleen nodig om tekeningen te maken en twee niveaus van het frame op te hangen. Niet geschikt voor kleine ruimtes, omdat het plafond vrij sterk zal dalen.

   ontwerp

   Het ontwerp van de kamer en het bijbehorende plafonddecor - esthetische vraag. Het is noodzakelijk om zijn oplossing te benaderen, niet alleen geleid door verbeeldingskracht en persoonlijke voorkeuren, maar ook kennis van de compatibiliteitswetgeving van kleuren en texturen.

   Rackplafonds verbazen met de rijkdom van het palet aan kleurenpaletten. Ze kunnen boomsoorten, marmer, zeewind imiteren.Wit, beige, grijs en bruin blijven echter altijd populaire kleuren. Erkende klassiekers zijn al plafonds geworden met imitaties van houtpatronen, die zich onderscheiden door een aanzienlijke variëteit (Milanese noten, eiken selectie, wengé, sonoma eik, enz.).

   Onmiddellijk trok de aandacht van de plafonds, ingericht in spiegel chroom, goud en zilver metallic gecombineerd met een glanzend oppervlak. Voor een strenger interieur zijn matte panelen meer geschikt. Ze reflecteren het licht niet zo helder, dus passen ze met succes in kamers met grote ramen. Maar er zijn enkele nuances: op een mat oppervlak is elke plek merkbaar, die verloren gaat bij reflecties op een spiegel.

   Lichtere tinten zijn meer geschikt voor donkere ruimten en diepere tonen voor officiële kantoren. Een helder accent in de vorm van een spiegelplafond met decoratieve inzetstukken voor goud, koper en zilver is heel toepasselijk voor de keuken.

   De moderne inrichting van het plafond met caissons (balken die holle ruimten vormen en cellen aan het plafond) maakt het ten eerste mogelijk om de ruimte visueel uit te breiden en ten tweede om degelijkheid en respect te verlenen. Daarom worden ze heel vaak gebruikt voor de registratie van landhuizen en kantoren.Dergelijke modellen kunnen de eerste hangende plafonds worden genoemd, omdat ze vanaf de oudheid tot ons zijn gekomen. Het plafonddecor, dat elementen van een rek met een caisson combineert, ziet er onconventioneel en statisch uit.

   fabrikanten

   Als u een roostervloer kiest, moet u ervoor zorgen dat u een fatsoenlijke fabrikant kiest. Vandaag zijn er genoeg, maar er zijn duidelijke leiders.

   • De leidende producent is volgens de consumenten Duits Geipel stevig. Naast de structuren van het open en gesloten type, produceert het bedrijf speciale anti-shockplafonds voor sporthallen, die meer kracht hebben.
   • Afkomstig uit Nederland Luxe premium-plafonds en Hunter Douglas. Hun gespiegelde plafonds hebben de beste reflectiviteit bij vergelijkbare modellen. Dit is 's werelds enige geëmailleerde plafondgordijn.
   • Prometal - Het is een beroemde Italiaanse fabrikant die aluminium rekplafond produceert.
   Luxalon
   Geipel
   Prometal
   • Plafondgroep - een bedrijf dat is gespecialiseerd in metalen plafonds van de hoogste kwaliteit uit Amerika.
   • Beroemde binnenlandse fabrikanten - Cesal ("Caesal"), "Bard", "Omega". Hun producten zijn niet onderdoen voor buitenlandse, en het prijsbeleid is veel aangenamer. Goed bewezen TM TM Artensgerelateerd aan het bedrijf Leroy Merlin.
   • Maar het Franse plafond is zo genoemd vanwege zijn ontwerp en Frankrijk is alleen in naam gerelateerd. De leiders in de productie ervan zijn bedrijven. Cesal, "Bard", "Albes" en anderen.
   Plafondgroep
   TM Artens

   Door een fabrikant te kiezen, richt u zich niet alleen op de prijs van producten, maar ook op certificaten van productkwaliteit.

   Tips om te kiezen

   Als u besluit een lattenplafond aan te schaffen, is er helaas geen universele instructie om te kiezen.

   Er zijn echter een paar algemene aanbevelingen die moeten worden gevolgd:

   • Bepaal de grootte van de panelen.
   • Kies een vertrouwde fabrikant.
   • Bereken de benodigde hoeveelheid materialen - dit kan op de websites zelf worden gedaan of om hulp van een specialist.
   • Speciale berekeningen maken van het verlichtingssysteem. Niet overtuigd van uw capaciteiten - vertrouw dit bedrijf toe aan een professional.
   • Het is noodzakelijk om verlichtingsgebieden te markeren (in de woonkamer heeft u bijvoorbeeld een zwak licht nodig en helder om te lezen).
   • Als u een plafond met verlichting maakt, bepaalt u welk type lampen u nodig hebt.Rackplafonds combineren alle soorten verlichtingsarmaturen, van spotlights tot kroonluchters.
   • Lampen voor het plafond om de kracht te kiezen, en het spectrum van verlichting moet zo dicht mogelijk bij het natuurlijke zijn.
   • Bepaal hoeveel lagen u wilt en hoeveel de hoogte van het "voorherstel" -plafond u zal toestaan.
   • Plafondkleuren moeten algemene trends in de ruimte overnemen. Er zijn sites waar de aanbevolen combinatie van kleuren.
   • Textuur. Matte opties zijn niet zo veel schittering als glanzend en spiegel. Daarom zal elke verlichting het doen. Spiegelplafond is geschikt voor het maken van speciale accenten, het is niet geschikt voor elk interieur.

   Voor elke ruimte zijn er specifieke vereisten voor het plafonddecor:

   • Voor de badkamer is de beste optie een lamellenplafond van aluminium, omdat dit materiaal niet onderhevig is aan rot, oxidatie, vervorming en vooral - vochtbestendig. Het spiegeloppervlak vergroot de ruimte in de kamer.
   • Voor de gang en de gang, die vaak geen ramen hebben (in appartementen), is het de moeite waard om lichte tinten van panelen te kiezen.Het ziet er logischer uit als een mat oppervlak, maar naar eigen wens en ontwerp kun je kiezen voor glanzende, gespiegelde opties.
   • Zo'n privéruimte als slaapkamer is niet bedoeld voor nieuwsgierige blikken. Daarom wordt het plafond hier gemaakt op basis van persoonlijke smaakvoorkeuren van de eigenaar of gastvrouw. Veel mensen houden van de optie van Franse spiegelende plafonds als een extra mogelijkheid om zichzelf te bewonderen. Voor de kamer, gerijpt in donkere tinten, is de matte afwerking perfect.

   Het plafond van het rek is niet pretentieus of overdreven statisch, het is een volledig democratische afwerking waarvoor geen consistente stijlconsistentie vereist is. Dergelijke gestreepte producten vullen elk interieur succesvol aan.

   Twee niveaus plafond in de badkamer.

   Spoor in het interieur van de keuken.

   Breed rekplafond ziet er erg aantrekkelijk uit.

   Rekplafond van aluminium met verborgen verlichting.

   Opgeschort rekplafond in de keuken.

   • Rackinzetstukken aan het plafond, die naar de muur gaan, worden een stijlvolle inrichting voor zo'n kleine ruimte als het toilet.
   • De gang zal worden ingericht met een soortgelijk plafond.
   • Een andere niet-standaard oplossing voor het afwerken van de gang.
   • Het kubusvormige plafond is altijd de winnende ontwerpoplossing voor uw huis.
   • Rackplafond van verschillende secties.
   • Invoegen van latten in een interieur van een slaapkamer.

   Rasterlampen gemonteerd in een houten verlaagd plafond, passen organisch in de woonkamer.

   Invoegen van houten panelen in de woonkamer.

   De combinatie van houten panelen met caissons - luxe en stijl.

   Het plafond, bekleed met multi-directionele houten panelen, ziet er niet alleen erg stijlvol, maar ook gezellig uit.

   Houten latten leggen de nadruk op het strikte en minimalistische ontwerp van de keuken.

   Deze optie benadrukt idealiter de strengheid en respectabiliteit van het kantoor.

   Plafonds met meerdere niveaus zien er indrukwekkend uit, maar ze zijn geschikt in grote gebouwen met winkelcentra, zwembaden, spa's.

   Het plafond van het rek zal een klassieke versie van het kamerontwerp zijn, maar het kan er een vleugje en uniekheid aan geven. Zo'n plafond is een andere manier om respect te tonen voor een huis (kantoor) en de mogelijkheid om een ​​goede indruk te maken van de eigenaar, direct vanuit de deuropening.

   Zie de volgende video om een ​​lattenplafond te monteren.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer