Plafondlijsten in binnenhuisarchitectuur

Om het interieur compleet en harmonieus te maken, moet je vaak aandacht besteden aan verschillende kleinigheden. Vandaag zullen we het hebben over plafondlijsten en hun rol in het interieurontwerp.

Wat is het?

Als u het interieur wilt voltooien zonder aanzienlijke financiële investeringen, kunt u de lijst gebruiken. Het is een vals paneel dat kan worden gebruikt voor het decoreren van muren of plafonds.

Plafondlijsten zijn beknopt, met een minimum aan onderdelen. Ook zijn er meerlagige modellen met imitatie van stucwerk. Dergelijke panelen variëren in breedte - aan het plafond is deze waarde meestal van 2 tot 20 cm.

Lijsten zijn geschikt voor het ontwerpen van verbindingen tussen de muur en het plafond, waardoor de ruimte een afgewerkte look krijgt en het algemene stilistische idee van de ontwerper wordt benadrukt. Bovendien zullen ze samen verschillende afwerkingsmaterialen in het interieur combineren.

species

Lijsten kunnen qua structuur en textuur verschillen. Tegenwoordig worden modellen met verschillende configuraties en afmetingen geproduceerd. Ze zijn glad, in reliëf gemaakt en imiteren oud stucwerk of geometrisch patroon.

Dergelijke panelen zijn gemaakt van verschillende materialen:

 • polyurethaan (geschuimde kunststof);
 • polyvinylchloride (PVC);
 • van een boom;
 • van polyfoam;
 • van gips;
 • van marmer.

polyurethaan

Deze optie is de meest voorkomende sindsdien polyurethaan heeft veel voordelen ten opzichte van andere materialen:

 • het is betaalbaar;
 • vochtbestendig (geschikt voor gebruik in de badkamer);
 • heeft bescherming tegen temperatuurdalingen;
 • pretentieloze zorg;
 • flexibel en niet-brokkelig;
 • behoudt de originele look en kleur voor vele jaren.

Polyurethaan plafondlijsten lijken op gipsen afgietsels. In dit geval is de prestatie van dergelijke producten veel hoger. Dit materiaal is een vloeibaar plastic, dat bij de productie van gegoten in vormen, en vervolgens behandeld in een oven. Het resultaat is een duurzaam en waterdicht materiaal dat niet wordt beïnvloed door temperatuurschommelingen.

Vanwege zijn plasticiteit,polyurethaanpanelen zijn geschikt voor het afwerken van zelfs oneffen oppervlakken. Dergelijke lijsten zijn eenvoudig te installeren en zijn er in verschillende formaten.

PVC

PVC plafond kroonlijst is betaalbaar en eenvoudig te installeren. In de regel worden verbruiksartikelen compleet geleverd met bevestigingselementen. PVC-profielen worden bevestigd met zelftappende schroeven of andere bevestigingsmiddelen (dit is wat hen onderscheidt van schuim- of polyurethaanprofielen).

De voordelen van polyvinylchloride als afwerkingsmateriaal zijn duurzaamheid en weerstand tegen externe invloeden. Dergelijke plinten zijn gemakkelijk te reinigen, ze kunnen met elk afwasmiddel worden gereinigd.

Schuimplastic

De goedkoopste optie is een plafondplintschuim. Het voordeel van dit afwerkingsmateriaal is het minimale gewicht, waardoor het vormstuk gemakkelijk op een speciale lijm kan worden gemonteerd. Gemak in de verwerking van het schuimpaneel is duidelijk - zo nodig kunt u de riem de gewenste vorm of lengte geven met een gewoon klerikaal mes.

Dit materiaal verschilt echter niet qua plasticiteit, waardoor het uitsluitend op gladde wanden kan worden gelijmd (zonder duidelijke gebreken en vallen).

houten

Als de wanden in de ruimte glad zijn, kunt u de houten onderdelen kiezen die als de meest milieuvriendelijke afwerkingsopties worden beschouwd. Houten panelen worden al lang in de bouw gebruikt, omdat de decoratieve elementen gemaakt van kunstmatige materialen niet zijn gemaakt.

Hout is een mooi, veilig en milieuvriendelijk materiaal.maar het nadeel is dat het mogelijk is om het paneel alleen op een perfect vlak oppervlak te plaatsen. Ook wordt deze grondstof gekenmerkt door een slechte vochtbestendigheid (onder invloed van hoge luchtvochtigheid, de houtbarsten en scheuren).

Een kenmerk van het bevestigen van houten panelen is het gebruik van schroeven, in plaats van lijm. Dit compliceert enigszins het installatieproces, maar voor echte meesters is niets onmogelijk. Het houten interieur zal de eigenaar altijd betoveren met een gezellige en "warme" uitstraling.

Gips, marmer

Ongewone plafondlijsten zijn gemaakt van marmer en gips. In de regel zijn dergelijke constructies duur. Ze versieren het luxe interieur in de stijlen klassiek of barok. Dergelijke elementen worden ook gebruikt voor het restaureren van oude gebouwen of het creëren van exclusieve ontwerpprojecten.

Stucwerk is duurzaam en veilig vanuit milieuoogpunt.

Je zult in staat zijn om een ​​uniek ontwerp te maken met behulp van deze decoratie, maar de pleister heeft zijn nadelen:

 • hoge prijs;
 • groot gewicht;
 • kwetsbaarheid.

Marmer sierlijsten hebben een hoge artistieke waarde en benadrukken de delicate smaak van de eigenaar van de woning. In de regel wordt dit materiaal bij het afwerken van het plafond zelden gebruikt vanwege de complexiteit van het werk en het grote gewicht. Maar voor de decoratie van de gevel is marmer perfect. Het geeft het gebouw een esthetische waarde.

Voor verlaagde plafonds

Bijzonder moeilijk is het proces van het installeren van afgewerkte lijsten op het spanplafond. Na het installeren van een dergelijk canvas, is het in de regel nodig om de openingen tussen de muur en het plafondoppervlak te verbergen. De grootte van de sleuven hangt af van de kromming van de muren en kan 1 cm bereiken.

Plafondplinten en andere decoratieve bekleding van polyurethaan - een geweldige oplossing voor dit probleem.

Baguettes (hoekplanken) voor spanplafonds zijn gemaakt van polyurethaan of polyurethaanschuim. Deze lichtgewicht decoratieve panelen worden gebruikt om de verlaagde plafondconstructies niet te vervormen.Fabrikanten van verlaagde plafonds adviseren om extra decoratie te vermijden, met alleen plinten rond de omtrek van de dragende muur.

Toepassingsgebieden

  Plafondvormstukken kunnen worden gebruikt in combinatie met verschillende afwerkingsmaterialen.

  • Polyvinylchloride-vormstukken - een geschikte optie voor spanplafonds.
  • Schuimbaguette wordt meestal gebruikt bij de decoratie van valse plafonds en hangende gipsplaatstructuren. Het is belangrijk dat de vormstukken dan met het plafond of de wanden kunnen worden geverfd.
  • Plint van hout - een klassieker van het genre. In de regel worden ze gebruikt voor oppervlakken met hout bekleed (bijvoorbeeld in landhuizen en cottages).
  • Polyurethaan plint wordt letterlijk overal gebruikt. Het is vooral populair in het ontwerp van appartementen en residentiële gebouwen.
  • Een cast van gips is te zien in musea. In de moderne versie is het een vrij dure optie (moeilijk te installeren).

  Bevestigingsfuncties

  Let bij het kiezen van een lijm voor plafondlijsten op het materiaal waaruit het is gemaakt.

  • Voor polyfoam geschikte snel-ingestelde samenstelling voor polystyreenschuim of acrylplamuur.
  • Polyurethaanvormen is beter om op vloeibare nagels of acrylkit te plakken.

  Alvorens te lijmen, wordt het oppervlak gereinigd van vuil. Monteer het lijstwerk vanuit de hoeken. Bevestig zo nodig het paneel extra met schroeven.

  Houd er rekening mee dat de decoratieve plafondelementen moeten worden geplakt voordat u wordt betrokken bij muurdecoratie met behang. De voegen kunnen dan worden overschilderd of met het plafond worden geverfd.

  Zie de volgende video voor meer informatie over het lijmen van de plafondvoet.

  Hoe te kiezen?

  Overweeg de algemene regels voor het kiezen van lijstwerk voor verschillende interieurs.

  • Kies bij het kiezen van een lijst de stijl van het interieur.
  • De belasting van de kamer met meubilair en accessoires zal van invloed zijn op uw keuze. Om het interieur niet te overbelasten, geeft u de voorkeur aan dunne en eenvoudige plinten.
  • Enorme lijstwerk met een groot aantal decoratieve delen of ornamenten geschikt voor grote appartementen en kamers met hoge plafonds.
  • Voor kleine appartementen kunnen brede plinten alleen worden gebruikt als de wanden en het plafond in een dergelijke ruimte lichte tinten hebben.Voor kleinere gebieden moeten kleinere elementen worden gebruikt.
  • Als er lage plafonds in de kamer zijn, helpen panelen, verticale pilasters, filets en pseudopanelen om deze tekortkoming visueel te corrigeren.
  • In lichte kamers kunt u donkergekleurde lijsten gebruiken en op het contrast spelen.
  • Voor brede ruimten met lage plafonds, zullen trimplaten en panelen met een hoogte groter dan breedte geschikt zijn, waardoor de hoogte van deze plafonds visueel wordt verhoogd.

  Gebruik in het interieur

  Moderne lijsten met een ongebruikelijk ontwerp voldoen zelfs aan de meest ongewone eisen van consumenten. Plafondpanelen moeten harmonieus in de algehele stijl van de ruimte passen. Voor klassieke binnenvormstukken met eenvoudige lijnen, en voor het interieur in de ethno-stijl, kunt u veilig een ongewoon ornament gebruiken.

  De lijsten aan het plafond voegen niet alleen de ruimte en volledigheid toe aan de ruimte, maar verbergen ook alle oneffen oppervlakken, indien aanwezig. Als u de grootte en kleur van de panelen correct hebt geselecteerd, kunt u een kleine ruimte visueel uitbreiden.

  Als u van plan bent het interieur in een klassieke stijl (of het nu een appartement of een openbare ruimte is) te transformeren, kunt u een paneelkader in het midden van het plafond maken en een bloemenornament in de hoeken rangschikken.In deze stijl ziet het stucwerk van polyurethaan, dat zich rond de omtrek bevindt, er ook veilig uit.

  Meestal kiezen kopers voor witte en beige panelen., die de ruimte luchtiger maken en het visueel vergroten. En degenen die willen experimenteren met kleur en een luxe interieur willen maken à la "royal palace", kunt u vergulde ornamenten en decoratieve details kopen.

  Kenners van moderne stijl in het interieur kiezen voor een minimalistisch design en een strakke plint. Ze helpen niet alleen om de voegen tussen het plafond en de wanden te maskeren, maar ook om de ruimte in zones te verdelen. Hiervoor is het voldoende om geometrische vormen op het plafond te leggen. U kunt de originele ontwerptechniek gebruiken door vanuit de ventilator van de kroonluchter enkele geometrische vormen uit polyurethaanpanelen te plaatsen, die stapsgewijs toenemen.

  Elk interieur kan worden ingericht met lijstwerk in overeenstemming met een bepaalde stijl. Dus, hightech is mogelijk om elementen aan te vullen met een chromen of metalen textuur, pop art omvat het gebruik van felle kleuren en contrasttechnieken, en constructivisme en minimalisme accepteren discreet design met een minimum aan details, bijvoorbeeld gladde plinten en figuren in de vorm van een vierkant.

  Een eenvoudig wit plafond zonder decoratie is een vrij saai gezicht, dus u moet uw verbeelding aanzetten en, in samenwerking met ontwerpers en ambachtslieden, uw droomhuis creëren. De enorme keuze aan decoratieve elementen voor het afwerken van plafonds is verbazingwekkend en kan voldoen aan de behoeften van mensen met elke smaak en financiële mogelijkheden.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer