Eigenschappen en kenmerken van percale voor beddengoed

 Eigenschappen en kenmerken van percale voor beddengoed

Een zacht bed met aangenaam lichaamslinnen is de sleutel tot een sterke en comfortabele slaap. Dun katoenweefsel, dat percale wordt genoemd, is terecht populair bij consumenten. In Rusland wordt het op een lijn geplaatst met bekende materialen als satijn en zijde.

Algemene kenmerken en samenstelling van textiel

Percale is een katoenen stof, die is gemaakt van ongedraaide gekamde vezels. In de productiefase wordt elke draad behandeld met een speciale kleefstof, waardoor de stof glad, egaal, duurzaam en glanzend is.

Velen begrijpen de relatie tussen lijm en beddengoed niet.Consumenten worden steevast geconfronteerd met de kwestie van de veiligheid van het milieu en de zachtheid van dergelijke materie. Hun angsten zijn volkomen tevergeefs - lijm gebruikt bij de vervaardiging van percals is chemisch neutraal, het beïnvloedt op geen enkele manier de huid en veroorzaakt geen irritatie. Bovendien wordt de aanwezigheid van zo'n component niet gevoeld bij het inslapen. De stof is delicaat en luchtig, dus u kunt veilig slaapsets van dit materiaal kopen.

Percale heeft extreem hoge prestatieparameters:

 • hoge dichtheid en sterkte;
 • zachte textuur;
 • tederheid en zachtheid;
 • hypoallergeen;
 • milieuvriendelijkheid.

Bovendien staat de perkal veren en dons niet toe, daarom worden er vaak matrassen, dekens en kussens genaaid. Deze reeks voordelen van het materiaal als gevolg van de eigenaardigheden van de productie.

Allereerst wordt, zoals reeds vermeld, bij de vervaardiging van percale ongetwiste vezel gebruikt. Hiermee kunt u de structuur van absoluut alle tekeningen aanbrengen, zodat de stof in de regel wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan ontwerpen en kleuren. Op het doek bleek meer dicht en duurzaam, de draden zijn onderworpen aan een grondige dimensionering.Overigens geeft dit ze tegelijkertijd zachtheid en zachtheid, waardoor de stof extreem prettige tactiele sensaties veroorzaakt.

De moderne industrie produceert twee soorten percals:

 • huishoudelijk strak - het materiaal dat wordt gebruikt bij het naaien van beddengoed, bedtextiel en ander huishoudtextiel (tafelkleden, dekens, enz.) met een dichtheid van minimaal 115 g / m². m;
 • technisch canvas - gebruikt voor de fabricage van tenten, evenals parachutes en luifels.

Het bekendste technische materiaal is de achtersteven percale. Het heeft een lagere dichtheid dan de binnenlandse versie, die varieert van 70 tot 105 g / sq. Vanwege een dergelijke lage index kan het niet worden gebruikt voor de vervaardiging van napernik en matrasbeschermers, omdat niet alleen dons en veren, maar ook synthetische kussenvullers er gemakkelijk doorheen kunnen glijden.

De extra's

Talrijke beoordelingen van hostesses die de voorkeur gaven aan perkalyu bij het kopen van sets beddengoed, wijzen op de uitzonderlijke eigenschappen. Allereerst is het bijna unieke sterkte, zodat ondergoed meerdere jaren kan worden gebruikt.

Percale heeft een zachte textuur, aangenaam aanvoelend oppervlak en zachtheid, wat zorgt voor een comfortabele en volledige nachtrust, draagt ​​bij aan de snelle slaap. Het oppervlak van het canvas is zeer glad, pluisvrij en wordt gekenmerkt door een hoge verwerkingscapaciteit. Bijgevolg is het materiaal "ademend", dat wil zeggen, het laat lucht binnen zonder een "broeikaseffect" te creëren. Het is belangrijk dat de stof in de winter snel opwarmt en de warmte lang vasthoudt, en in de zomer daarentegen een aangename koelheid behoudt.

Percale is hygroscopisch - het absorbeert goed en houdt zweet, tranen en kwijlen, dus het kan zelfs voor zeer jonge kinderen worden aanbevolen. Het materiaal is 100% katoen en veroorzaakt daarom geen allergieën en accumuleert geen statische elektriciteit.

Het beddengoed van perkalya wordt gekenmerkt door de verhoogde slijtvastheid. Materiaal behoudt tot 1000 wasbeurten, met behoud van onveranderlijke kleur en textuur. De tekeningen worden niet gewist, worden niet vervaagd. Matte kwestie zelf. Dat is de reden waarom producten eruit zien er geweldig uit, ongeacht de kleur.

Een speciale manier om draden te weven voorkomt de vorming van korrels, allerlei soorten trekjes en plooien. Dankzij dit canvas blijft tederheid en zachtheid behouden, zelfs bij langdurig gebruik. Bovendien wordt de lijmoplossing, die de schroefdraden bijeenhoudt, gekenmerkt door uitzonderlijke hechtingseigenschappen. Als gevolg hiervan krimpt het weefsel met niet meer dan 2%.

cons

Helaas is de ideale stof nog niet gemaakt en zelfs de perkaal, met al zijn vele verdiensten, is geen uitzondering. Het materiaal heeft nadelen. De meest ernstige is de hoge prijs van afgewerkte producten. De kosten van beddengoed sets zijn veel hoger dan die van andere soorten katoen. Een set met 1,5 slaapkamer kan bijvoorbeeld 20 duizend roebel kosten, terwijl deze stof niet pretentieloos kan worden genoemd.

Percale tolereert geen sterke schuurmiddelen, het is wispelturig met betrekking tot hard water. Elk van deze factoren kan leiden tot een aanzienlijke verslechtering van het web en de vervorming ervan. De verloren verschijning teruggeven is op geen enkele manier meer mogelijk. Het enige wat u nog moet doen, is een foto van een prachtig vóór textiel bewonderen.

Waar wordt het materiaal voor gebruikt?

India wordt beschouwd als de geboorteplaats van perkal, waar voor de eerste keer een speciale techniek van interlacing threads werd beheerst. De massaproductie van percelen begon echter pas in de 17e eeuw in Frankrijk, waar het canvas werd gebruikt voor de fabricage van scheepszeilen. Om dit te doen, was het extra met olie bedekt.

Percale wordt lang uitsluitend toegeschreven aan materialen voor technische doeleinden. Het werd gebruikt in de industrie en zelfs in de luchtvaart (tot het midden van de vorige eeuw werd het vaak gebruikt voor de binnenbeplating van vliegtuigen). Vandaag loopt deze fase ver achter, mensen ontspannen liever op zo'n doek en bewonderen het niet in de lucht.

Dat is de reden waarom tegenwoordig het belangrijkste gebruik van percals het aanpassen van beddengoed sets voor thuis, maar ook voor openbare ruimtes (elite hotels en recreatiecentra) is geworden. Huistextiel van de stof onder de ongewone naam perkament in onze dag is zeer prestigieus. De aanwezigheid ervan geeft niet alleen een uitzonderlijke smaak, maar ook een vrij hoge rijkdom van de eigenaar.

In voorgaande jaren was de palm voor de productie van percale eigendom van Frankrijk.Tegenwoordig in Rusland wordt dergelijk ondergoed vertegenwoordigd door producten van fabrikanten uit Portugal en Italië. Nog niet zo lang geleden begonnen binnenlandse bedrijven, die begonnen met de productie van de volgende soorten beddengoed, ook percals te produceren:

 • anderhalf - vaak gekocht voor kinderen vanaf 3 jaar;
 • standaard dubbel - bestaat uit 2 kussenslopen, lakens en dekbedovertrek;
 • Euro - vergelijkbaar met de vorige versie, maar enigszins afwijkende parameters van de lengte en breedte van de vellen;
 • Familie beddengoed is een linnen waarin het laken iets groter is dan dat van de klassieke dubbele set, en het dekbedovertrek daarentegen is kleiner.

Verzorgingstips

Percale vereist alleen zorgvuldige zorg, dus als u besluit een set van dit doek te kopen, vergeet dan niet de kenmerken van de werking en het wassen. Ten eerste is het ten strengste verboden bleekmiddelen (zowel chloorbevattende als chloorvrije formuleringen) te gebruiken bij het reinigen van percale. Ten tweede kan het weefsel niet worden gekookt. Ten derde is wassen alleen toegestaan ​​bij een temperatuur van maximaal 45 graden. Bovendien verdraagt ​​het materiaal geen voorweken en wassen met een hulpmiddel dat is ontworpen om vlekken te verwijderen.

Voordat u begint met wassen, moet u het linnen op een koele plaats laten rusten. Pas daarna is het mogelijk om het in de wastrommel te leggen. Houd er rekening mee dat als het nat is, het doek erg gekreukt is, daarom is het noodzakelijk wasgoed op te hangen om strikt in horizontale of verticale vorm te drogen, nadat u het vooraf zorgvuldig hebt gestrekt. Van de voordelen kan worden opgemerkt dat het wasgoed absoluut niet bang is voor de zonnestralen, zodat het aan de zonnige kant gedroogd kan worden. De kit zal niet vervagen onder UV-licht. Tijdens het strijken mag het strijkijzer niet op het maximum worden gezet. De hoogst toegestane temperatuur is 140 graden.

beoordelingen

Beoordelingen van beddengoed gemaakt van perkal zeer positief. De meeste consumenten geven aan dat slapen op dergelijke kleding zeer comfortabel is. Percale is aangenaam voor het lichaam, het is zacht, licht en luchtig, laat de huid "ademen". Gebruikers merken op dat pekel heel goed verwarmt op koude herfst- en winternachten, maar in de zomer is het in tegenstelling tot fabrikanten nog steeds de moeite om andere materialen te gebruiken, want het is heet.

Producten zijn ideaal voor het beschermen van banken en matrassen - het materiaal laat geen stof binnen, waardoor de hygiënische netheid van de slaapkamer wordt behouden.Het kussen in de perkaal kussensloop prikt niet omdat het volledig ondoordringbaar is voor veren. Een zeer belangrijk voordeel is dat het materiaal niet nat wordt van de zweethoofd, dus het wasgoed is vooral geschikt voor jonge kinderen, die, zoals u weet, 's nachts zweten, aanzienlijk toegenomen. Producten verfrommelen niet, zelfs als mensen heel rusteloos slapen, en kits kunnen lange tijd worden gebruikt.

Veel gebruikers vergelijken percale met poplin. Poplin is een canvas dat ook heel vaak wordt gebruikt voor het naaien van bedlinnen. Het is een combinatie van katoen en zijde, heeft een klein litteken. Visueel is het ene canvas aanzienlijk anders dan het andere. Percale is glad, popeline heeft ook een meer reliëfachtige textuur. Tegelijkertijd zijn beide materialen slijtvast, natuurlijk en aangenaam voor het lichaam. Daarom geven consumentenrecensies geen eenduidig ​​antwoord op de vraag welke van de twee soorten doeken de voorkeur verdient bij het kiezen van beddengoed sets.

Maar in vergelijking met satijn is de keuze veel eenvoudiger. Ondanks het feit dat satijn een glanzend oppervlak en een uitgesproken glans heeft, is dit materiaal van extreem korte duur.Het slijt snel, bevochtigt, de kleur en glans vervagen met regelmatige wasbeurten. Dat is waarom consumentenrecensies unaniem het eens zijn over de voordelen van perkalweefsel - dergelijke sets zijn praktischer en duurzamer. Sommige huisvrouwen vergelijken ook percelen en grof. Zowel het canvas is 100% katoen, maar de ruwe calico is ruwer en ruiger aanvoelend dan de perkal, bovendien is het veel minder duurzaam. Aan de andere kant, het passeert ook lucht goed en is tegelijkertijd meerdere keren goedkoper, daarom is het algemeen toegankelijk, wat niet gezegd kan worden over het canvas dat in het artikel wordt behandeld.

Over het algemeen geeft elke vergelijking met andere katoenen materialen duidelijk de voordelen van percale aan, maar de hoge kosten van het canvas laten de meerderheid van onze landgenoten niet toe om dergelijke kits voor zichzelf en andere leden van hun familie te kopen.

Tot slot is het vermeldenswaard een waardevol advies van eigenaren van hoogwaardig bedlinnen. Helaas worden percals, net als alle dure materialen, vaak vervalst. Een onervaren koper kan het ene doek niet visueel van het andere onderscheiden, dus aan de uitvoer krijgt hij een kort leven lang materie voor fabelachtig veel geld. Om niet te worden misleid, inspecteer zorgvuldig het weefpatroon alvorens te kopen.Als de draden erin zijn verbonden door middel van een kruisvormig of cirkelvormig weefsel, betekent dit dat u een imitatie van lage kwaliteit hebt. Van haar aankoop is beter om te weigeren.

Zie de volgende video voor informatie over hoe u perkalbeddegoed strijkt.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer