Houten speeltuinen: wat is interessant voor kinderen en hoe het te implementeren?

 Houten speeltuinen: wat is interessant voor kinderen en hoe het te implementeren?

De speeltuin waar kinderen spelen is niet minder belangrijk een attribuut van een wijk of gewoon een tuin dan winkels, scholen, andere objecten. Geen wonder dat de verkoop van onroerend goed erop focust, samen met andere elementen. Maar om dingen recht te zetten is moeilijker dan het lijkt, je moet rekening houden met veel nuances en subtiliteiten.

Algemene vereisten voor opstelling

We hebben het over de fundamentele punten die in elk geval moeten worden gewaarborgd. Het maakt niet uit of de grond wordt voorbereid:

 • voor het geven;
 • voor de binnenplaats van een flatgebouw;
 • voor een grote buurt;
 • voor stedelijk huisje;
 • voor een landhuis.

Met al het schijnbare gemak en de eenvoud van het aanstaande werk kan het opstellen van projecten niet worden geschuwd. Het is veel eenvoudiger om stroken op papier of in een speciaal computerprogramma te corrigeren in plaats van na de constructie. De "drie walvissen" voor de speeltuin zijn:

 • veiligheid;
 • maximale functionaliteit;
 • Gemak en naleving van de vereisten, de behoeften van kinderen (in die volgorde).

Omdat kinderen zelf hun veiligheid niet volledig kunnen garanderen, is veel afhankelijk van volwassenen, in sommige gevallen van tijdige hulp. En omdat de speeltuin zo toegankelijk mogelijk moet zijn voor beoordeling. Idealiter moet het volledig waarneembaar worden gemaakt vanaf alle plaatsen waar volwassenen of zelfs adolescenten zich systematisch zullen bevinden. Meestal zijn dit de ramen van het dichtstbijzijnde huis en de kamers die zich achter hen verbergen. Maar veel gevaren kunnen worden voorzien en vooraf worden geëlimineerd.

Het wordt niet aanbevolen om speeltuinen te plaatsen:

 • in de buurt van de garages;
 • direct op de rijbaan;
 • op de oevers van rivieren, meren, moerassen;
 • nabij transformatorcabines, hoogspanningslijnen, spoor- en tramsporen, gasflessen en benzinestations.

Bij het voorbereiden van de site op het werk, moet zorgvuldig worden gecontroleerd of er geen kabels van verschillende soorten in de aarde, metalen objecten en holtes. Indien mogelijk is het de moeite waard om de site uit het zwembad te verwijderen. Bouwers moeten proberen het gebied zo gelijkmatig mogelijk te maken en het met een zacht materiaal bedekken.

Valpartijen tijdens actieve spellen zijn volledig onvermijdelijk, en hoe moeilijker de dekking, hoe gevaarlijker het gebied voor kinderen. Bij het opstellen van een project is het noodzakelijk om niet alleen de details zelf aan te geven, die op bepaalde plaatsen zullen staan, maar ook hun afmetingen.

Leeftijdvoorkeuren van kinderen

De beperking van houten constructies is redelijk: ze kunnen volledig met hun eigen handen worden gemaakt. In dit geval kan de boom voldoen aan het verzoek van kinderen van elke leeftijd. Bijna elke site is uitgerust met:

 • zandbak;
 • schommels;
 • een heuvel.

In het begin moeten de kinderen op een heuvel worden grootgebracht en moeten ze op een schommel worden gewaaid door de volwassenen zelf. Maar binnenkort zal deze tijd eindigen en zal de onafhankelijke ontwikkeling van de omliggende ruimte beginnen.

Jongere kleuters, die zelfstandig leren bewegen, geven de voorkeur aan games met een thema. Ze kunnen collectief of alleenstaand zijnmaar in ieder geval gericht op de ontwikkeling van fijne motoriek, concentratie. Dienovereenkomstig omvat de cirkel van de meest populaire elementen:

 • "Fantastische huizen";
 • zandbak;
 • andere ontwerpen die het mogelijk maken om ervaring op te doen in de interactie met de buitenwereld.

Maar over 7-9 jaar zijn de prioriteiten al heel anders: klimmuren, glijbanen op grote hoogte en andere attracties die strikt zijn ontworpen voor actieve recreatie zijn vereist. Naarmate kinderen ouder worden, wordt het vullen van game-objecten gecompliceerder.

Tieners hebben al obstakellijnen nodig, horizontale balken, bokszakken, basketbalvelden, plaatsen om te hockeyen en voetbal en tennisbanen. In huizen waar een groot gezin woont, maar ook voor buurten of zelfs individuele binnenhoven, moeten elementen die voor verschillende leeftijden zijn ontworpen, worden geïnstalleerd. Dit is precies wat architecten doen bij het plannen van een gebied voor een nieuwe ontwikkeling.

Eén site moet gereserveerd zijn voor actieve games. Er zijn geplaatste voorwerpen waarmee je omhoog kunt klimmen, de touwen kunt ophangen. Het wordt aanbevolen om ruimte vrij te maken voor joggen en andere activiteiten. In een andere zone wordt alles gedaan voor rollenspellen en ontspannend entertainment.Dit is waar "treinen", huizen, zandbakken zijn geïnstalleerd.

Naast deze objecten, wordt de toewijzing van een deel voor vrije tijd vrij algemeen beoefend. Er zijn tuinhuisjes en schuren, zonneschermen zijn vastgebonden. In een eenvoudiger geval zijn ze beperkt tot het afbreken van bloembedden naast de banken. Ongeacht deze beslissingen, wordt aanbevolen om na te denken over dezelfde mate van comfort voor volwassenen en kinderen. Van de extra onderdelen kunnen een sporthinderniscursus en een bordspelgebied aanzienlijke voordelen opleveren.

Met behulp van schommelende balancers is het gemakkelijk om kinderen van 3 tot 7 jaar te plezieren. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle van hen veilig genoeg zijn. Het is noodzakelijk alleen die producten aan te schaffen die zijn uitgerust met de juiste leuningen. Het schommelen in de lente is al 2-3 jaar het geval, daarom moet de voorkeur worden gegeven aan producten met een ongewone vorm en een heldere, sappige kleur. Het draagt ​​bij aan het behoud van aandacht en de ontwikkeling van fantasie.

Hoewel schommelingen soms als een element met een enigszins patroon worden beschouwd, moeten ze noodzakelijk zijn. Ze maken graag gebruik van kinderen van alle leeftijden. Voor bezoekers van de kleuterschool is het noodzakelijk een lage structuur te monteren, waarvan de zitplaats is omheind.Later is een andere oplossing vereist: met een open stoel, met een hoge lift en een aanzienlijke reikwijdte. Op de binnenplaats van een flatgebouw, een dubbele schommel of een selectie van verschillende elementen, kan iedereen de geïmproviseerde attractie gebruiken.

Als je het territorium moet uitrusten voor tieners, is het erg belangrijk om complexe structuren voor klimmen te creëren. Deze complexiteit heeft alleen maar voordeel, wat helpt om het bewegingsapparaat en de oriëntatie in de ruimte te verbeteren, om flexibiliteit en uithoudingsvermogen te trainen. Hoe hoger en steiler de dia, hoe ouder zijn gebruikers. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat rond elke attractie een veiligheidsplot wordt gemaakt. Je kunt het niet bezetten met andere entertainmentproducten of anderszins gebruiken.

Ontwerpstadia

Overweeg hoe je een houten speeltuin in de praktijk kunt brengen.

De keuze van de locatie en het type dekking

Het is niet genoeg om tekeningen voor te bereiden, zelfs met de exacte afmetingen van betonnen attracties en afzonderlijke onderdelen. Het is belangrijk om rekening te houden met de subtiliteiten in de territoriumkeuze. Gedeeltelijk over deze toespraak was al sprake van, maar naast veiligheid is het noodzakelijk aandacht te schenken aan andere momenten.Dus, het bouwen van een zandbak onder het bladerdak van bomen of hoge struiken is irrationeel. Vanaf daar zal verschillende afval vallen.

Het is ook de moeite waard om het plaatsen van speeltuinen in de buurt van steile kliffen, officiële en niet-geregistreerde stortplaatsen (vuilstortplaatsen) te vermijden. In privéwoningen en cottages zijn 'uitsluitingsgebieden' plaatsen in de buurt van putten, toiletten en septictanks. Overdag moet het gebied minstens een paar uur verlicht worden door de zon, en optimaal wanneer het 's morgens gebeurt. In het gebied van 12 uur moet ten minste een deel van de site bedekt zijn met een schaduw. Op dezelfde plek waar geen schaduw zal zijn, is het correct om het zwembad te plaatsen om het water erin sneller op te warmen.

De grootte van het toegewezen gebied moet het vrije verkeer van kinderen mogelijk maken zonder elkaar uit het oog te verliezen. Daarom is het ideaal om na te denken over het feit dat je vanaf elk punt van de site de rest kunt zien. Van alle houtsoorten om decoratieve elementen te maken die geschikt zijn voor grenen. Het heeft een goed actief contact met vocht. Bovendien is dit ras:

 • vervaagt niet of beetje vervaagt in de zon;
 • zwak onderhevig aan temperatuurschokken;
 • wordt zelden een broedplaats voor pathologische micro-organismen (wat belangrijk is voor hobbels en verwondingen).

Het is duidelijk dat de dekking voor de speeltuin de veiligheid in alle opzichten moet waarborgen. In het geval van een val of gewoon raken, is letsel niet toegestaan. Een indirect gevolg van deze vereiste is verplichte droogheid en geen slip. Het is heel belangrijk dat de site gemakkelijk kan worden schoongemaakt. Gras en zand zijn niet erg geschikt, omdat ze snel bladeren, straatvuil, takjes en vele andere verontreinigingen oppikken (soms erg gevaarlijk).

Daarom wordt aanbevolen om de voorkeur te geven aan kunstmatige oppervlakken. Gecertificeerd rubber of onberispelijk plastic wordt gekenmerkt door totale chemische inertheid. Zelfs langdurig contact met de open huid zal geen schade toebrengen.

Belangrijk: het gebruik van banden en hun onderdelen voor vloeren op de speelplaats is onmogelijk. Al vrij snel worden de banden gewist, een scherp staalsnoer wordt zichtbaar. In tegenstelling tot de garanties van fabrikanten, is het moeilijk om kunstgras als een zacht materiaal te beschouwen. Naast de verhoogde stijfheid is een dergelijke bekleding gemakkelijk vervuild met vuil. Wat betreft rubbercoatings, betekent hun externe gelijkenis niet gemeenschappelijke kenmerken.

De structuur van de stof en de hardheidsgraad kunnen aanzienlijk variëren. Het meest handig in het werk en met de daaropvolgende zorg is een set plastic tegels.

in kaart brengen

Bij het vormen van het schema is er harde regels:

 • sandbox die zich het dichtst bij het huis of bij de ingang van de site bevindt;
 • de bewegingsbaan van de schommel en de afdaling van de glijbaan mag niet naar de zandbak worden gericht;
 • als aan het vorige punt niet kan worden voldaan, is een opening van ten minste 3 m vereist;
 • Het is verboden om alle afdalingen van de heuvels te richten en te zwaaien in de richting van wegen en opritten.

Ongewenste verdeling van de ruimte binnen de hekken. Immers, kinderen zullen onvermijdelijk proberen te krijgen waar ze niet zijn toegestaan. Nieuwsgierigheid is hiervoor een heel sterke prikkel. Vanaf de oever van het stuwmeer, het park, de werf en vergelijkbare gevaarlijke plaatsen is het beter om af te schermen met een hek. Ze combineren hoge sterkte, weerstand tegen wind, uitstekende esthetische eigenschappen, positief waargenomen door kinderen (niet als een strikt verbod).

making

De zandbak is gemaakt door speciaal geselecteerde planken of gezaagde stammen in de grond te graven. Begin met werken door het land op te stijgen; dan is de basis gevuld met een drainagelaag.Het is raadzaam om de glijbaan uit te rusten met een helling van kunststof, die sterker is dan multiplex en uitstekende wrijving heeft. Je kunt de eenvoudigste touwslagbewegingen maken met behulp van een paar rekken en een vrij sterke tak van een boom. Rekken worden 90 cm in de grond begraven, vullen de put met stenen gevechten en gieten vervolgens beton.

Vervolgens moet het rek worden verbonden met een dwarsstructuur, het is het beste om het extra te versterken met een stalen strip. Wat de huizen betreft, is de eenvoudigste optie een vouwtent. Iets meer betrouwbaar frame van hout. Zijn gordijn is dezelfde zaak.

En de meest geavanceerde optie is de constructie van hout of rondhout.

Succesvolle voorbeelden

 • Speelplaatsen gemaakt van hout kunnen zo worden gemaakt - dit is een voorbeeld van een originele combinatie van een huis, een glijbaan en verschillende sportuitrusting. Het is uiterst belangrijk dat het ontwerp weinig ruimte in beslag neemt.
 • De ontwikkelaars van deze site waren ook in staat om deze functies te realiseren, maar leverden ze al in de sleutel van het ridderkasteel.
 • En hier een gok op een verscheidenheid aan apparaten voor de afdaling. Deze plek is waarschijnlijker voor jonge kinderen die nog niet van sport houden.

Hoe je een houten speeltuin met je eigen handen maakt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer