Smalt-mozaïek: toepassing in interieurontwerp

Smalt is het oudste materiaal dat wordt verkregen door het smelten van glas met de toevoeging van verschillende metalen: goud, zilver, koper. Door de master te pletten, krijgt u een plaat met een vierkante of rechthoekige vorm, die een breed scala aan kleuren en een verscheidenheid aan texturen heeft.

Het smalt-mozaïek is te vinden in de oude culturen van Griekenland, het Romeinse Rijk, Byzantium en zelfs in oude Russische tempels.behoud tot op de dag van vandaag ongelooflijke kunstobjecten, gekenmerkt door buitengewone glans, overloop van tinten, een combinatie van glanzende en matte elementen.

waardigheid

Moderne ontwerpers gebruiken dapper mozaïektechnologie in het interieurontwerp. Een van de voordelen van deze decoratie-optie, zijn er verschillende.

 • de rijkste reeks kleuren - helder en donker, verzadigd en transparant, die in geen geval vervagen;
 • duurzaamheid, die wordt getuigd door de fresco's van oude tempels die hebben overleefd tot op de dag van vandaag;
 • slijtvastheid: smalt is niet gevoelig voor corrosie, rotting, slijtage, uitdunning, waardoor het kan worden gebruikt in het ontwerp van muren en vloeren, en dit materiaal is bestand tegen een hoge mate van belasting (vanwege deze eigenschap wordt smalt-mozaïek gebruikt in de binnenruimte van openbare plaatsen);
 • waterdichte materiaaleigenschappen maken het gebruik van mozaïek in de hamam, zwembaden, sauna's en badkamers mogelijk;
 • smalt is absoluut onafhankelijk van temperatuur. Dit zijn twee van de belangrijkste voordelen: hittebestendigheid, waardoor moderne ontwerpers de kleinste wanden van open haarden en kachels ontwerpen, evenals vorstbestendigheid, waardoor het materiaal kan worden gebruikt bij gevelbekleding en landschapsarchitectuur.

Mozaïek soorten

Moderne kunstcritici onderscheiden verschillende soorten klein mozaïek.De basis voor de classificatie zijn de eigenaardigheden van de lay-out van de tesserov - stukjes glas. Er zijn verschillende soorten van dergelijke afwerkingen.

Byzantijns

Byzantijns mozaïek is het traditionele en oudste type, waarbij fragmenten worden geselecteerd uit ongeveer dezelfde geometrische vormen en afmetingen. De stukken smalt worden zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst en de gaten worden opgevuld met een speciale voeg.

de Florentijnse

Het Florentijnse mozaïek op de techniek van het leggen verschilt niet veel van het vorige type, maar de voltooide doeken zijn een compleet verhaal. Tessera kan hier in verschillende vormen en maten zijn.

inleggen

Deze visie houdt in dat er een mozaïek op het doek wordt gelegd, dat qua materiaal en textuur verschilt (bijvoorbeeld het invoegen van smalt in een boom).

inlegwerk

Marquetry is een moderne look van klein mozaïek op glas of metaal. Als voorbeeld - de decoratie van interieurartikelen (een glazen tafel met een mozaïek op het tafelblad, versiering van de voordeur).

toepassing

Vanwege zijn duurzaamheid kan mozaïekschilderij op verschillende gebieden worden toegepast. In tegenstelling tot een fresco of stenen mozaïek, smalt smalt niet af, vervaagt niet en vereist daarom geen speciale zorg, restauratie, bescherming.Daarom wordt het smalt-mozaïek in hun interieur gebruikt door echte kenners van kunst.

Smalt kan worden gebruikt wanneer verschillende vormen worden geconfronteerd. Dit kunnen muren, vloeren, pilaren, koepels, deuren, trappen, gevels zijn. Het smalt-mozaïek fungeert als een afzonderlijk kunstwerk (foto), en in combinatie met andere decoratieve elementen, decoratieve versieringen, binnen en buiten, in de kou en hitte, zelfs onder water - dit is het unieke karakter van een dergelijke decoratie.

Als u van plan bent een mozaïek van smalt toe te passen in het interieur van uw appartement of openbare instelling, is het beter om contact op te nemen met een professional.

In het geval dat kamers met een hoge concentratie vocht (baden, sauna's, badkamers) moeten worden ingericht, is waterdicht maken vereist. Tegenwoordig is het zelden mogelijk om een ​​meester te ontmoeten die het mozaïek handmatig legt, omdat er kant-en-klare doeken zijn, waarbij je het patroon alleen hoeft over te dragen naar het te verfraaien oppervlak. Vaak wordt het smalt geproduceerd in de vorm van blokken op basis van papier of textiel.

Ervaren handlers zullen zelfstandig alle werkzaamheden aan de oppervlaktevoorbereiding en -toepassing uitvoeren.mozaïek, oppikken van kleefmateriaal, voegen en leggen leggen, met inachtneming van de normen voor temperatuur en vochtigheid. Maar als je het geluk hebt om een ​​professionele mozaïekenkunstenaar in dienst te nemen, wees dan bereid om een ​​aanzienlijk bedrag te betalen voor zijn werk.

Hoe leg je uit met je eigen handen?

Als je het interieur zelf wilt ontwerpen, moet je bepaalde vaardigheden verwerven. Op internet is het moeilijk om een ​​gedetailleerde masterclass te vinden over decoreren in de mozaïektechniek van smalt. Dit werk is uiterst arbeidsintensief en tijdrovend en vereist een zekere mate van vaardigheid. Als je desondanks besluit om eender welk deel van je interieur in deze stijl te versieren, hebben we een kleine instructie met tips voor je ontwikkeld.

Om het mozaïek te versieren, hebben we stukjes gebroken glas met verschillende geometrische vormen nodig. Thuis schilderen is het onwaarschijnlijk dat dit lukt - de echte smalt wordt op hoge temperatuur gekookt in ovens met toevoeging van verschillende kleurpigmenten. Het is handiger om het afgewerkte materiaal in de vorm van een plaat te gebruiken.

Wij bieden u aan om de instructies zorgvuldig te lezen.

 • Bereid een werkgebied voor op een vlak horizontaal oppervlak, met uitzondering van het binnendringen van glasfragmenten op meubels, hoeken. Beperk de toegang van kinderen en huisdieren in het werkgebied. Bedek het werkoppervlak met beschermend materiaal (dikke film, krant). Gebruik handschoenen en een veiligheidsbril.
 • De juiste splitsing is erg belangrijk. Plaats een houten stronk (hakmes) of een metalen cilinder in het midden. Plaats er een smalt blanco op en klem deze vast met een beitel. Breng niet al te grote slagen aan met een hamer (glaschips vliegen snel uit elkaar).
 • Nadat u een bepaalde hoeveelheid werk hebt gedaan, sorteert u de fragmenten in containers op basis van hun kleur, geometrische vorm en grootte.

Haast je niet om elementen met gekartelde randen weg te gooien - ze kunnen ook handig zijn voor het ontwerp van je canvas.

 • Wanneer het splijten is voltooid, reinigt u het werkoppervlak grondig - vervang het beschermende materiaal, stofzuig het, maak een natte reiniging, verwissel handschoenen.
 • Maak een canvas of ander voorwerp voor het leggen van smalt. De basis voor het aanbrengen van het mozaïek moet sterk, droog en niet kruimelig zijn.Het oppervlak moet perfect schoon en zorgvuldig geëgaliseerd zijn - deeltjes van stof en ander vuil, onregelmatigheden en poriën kunnen in de toekomst bijdragen aan het afbreken van stukjes smalt.
 • Naar het meest interessante - legmozaïek. Moderne meesters gebruiken 2 berekeningsmethoden: direct en omgekeerd. In de eerste uitvoeringsvorm worden stukken glas op de kleefbasis (of mastik) met de beeldzijde naar boven aangebracht, enigszins naar beneden gedrukt. In dit geval ziet u altijd het resultaat.
 • Bij gebruik van de inverse methode worden de smalt-kubussen met de beeldzijde naar beneden gelegd en vervolgens met lijm gegoten of de lijm op het materiaal (stof, karton, folie, gaas) aangebracht, die het gelegde mozaïek bedekken. Na stollen wordt het canvas omgedraaid en bewerkt door de uitlijning van de tessera. Deze methode is echter moeilijker, maar hiermee kun je het meest platte doek maken en grote delen van het paneel in korte tijd verzamelen.

Begin met het leggen van een mozaïek van grote stukken van een rechthoekige vorm, die de randen van de toekomstige afbeelding vormen van parallelle rijen. Het is vrij eenvoudig en neemt niet veel tijd in beslag, waardoor verdere installatie de juiste richting van het werk bepaalt.

Zo hebben we kennis gemaakt met de techniek van het leggen van een mozaïek van smalt. Het leggen van kleine kruimels is een creatief werk en vereist bepaalde vaardigheden, speciale kleurperceptie, doorzettingsvermogen en ontwikkeling van fijne motoriek. Vergeet niet dat een dergelijk paneel in verschillende stijlen kan worden gebruikt: van klassiekers tot avant-garde, maar ook in futuristische exposities en het ontwerp van oosterse interieurs. Het spel van vorm en kleur laat niemand onverschillig.

Zie de volgende video om te leren hoe je een mozaïek van smalt diagonaal snijdt en op de juiste manier lijmt.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer