Kenmerken van geheugenmatrassen

Een goed matras zorgt voor een gezonde rug, verlicht vermoeidheid, geeft troost en ontspanning. De variëteit van de matrasmarkt staat vol met productaanbiedingen met de nieuwste technologieën en ontwikkelingen. Een van de innovatieve vulstoffen die in moderne matrassen wordt gebruikt, is geheugenschuim of traagschuim.

De geschiedenis van het materiaal

Innovatieve ontwikkeling van materialen, productietechnologieën vindt zijn oorsprong in het leger, de ruimtevaartindustrie, de geneeskunde en kan later worden geïntegreerd in consumptiegoederen. Traagschuim werd gecreëerd voor ruimtebehoeften door de NASA-ontwikkelaars in de jaren 1970 om de belasting van het lichaam van de astronauten te verminderen.

Het Zweedse bedrijf Tempur-Pedic raakte geïnteresseerd in deze materiaal- en productietechnologie.die de productietechnologie veranderde en traagschuim introduceerde als vuller van matrassen en kussens met orthopedisch effect voor medische instellingen. Dit materiaal heeft nu veel namen (traagschuim, smart foam, ortho-foam, tempur, memorix, etc.) en wordt gebruikt in het assortiment van vele fabrieken voor de productie van matrassen en slaapproducten.

Schuimkarakteristieken

Vergelijk het schuim niet met schuimrubber, opvulmateriaal van polyester of andere bekende matrasvullers. Traagschuim is een volledig synthetisch materiaal. Bestaat uit polyurethaanschuim met koolwaterstofadditieven. Vanwege de poreus-cellulaire structuur beginnen schadelijke micro-organismen en parasieten daar niet. Onder het gewicht van het lichaam neemt het product de vorm aan van het lichaam en herstelt dan het oorspronkelijke uiterlijk.

Typen ortho-schuim:

 • thermo - neemt de vorm aan van een lichaam na blootstelling aan warmte, wordt gebruikt in goedkope producten;
 • visco-elastische - herhaalt de contouren van het lichaam bij elke temperatuur in seconden, wordt gebruikt in geïmporteerde producten of matrassen van hoge kwaliteit en dientengevolge van een hoge prijsklasse.

Het langdurige proces van het ontwikkelen van dit materiaal sluit agressieve allergene componenten uit, maar het is onmogelijk om een ​​allergische reactie volledig uit te sluiten vanwege individuele kenmerken.

Productkenmerken

Op de matrasmarkt zijn er producten die beide volledig gevuld zijn met traagschuim en producten met gecombineerde vulstoffen (springblokken, memorix, kokosnootkokosnoot, enz.). Matrassen hebben verschillende hardheidsgraden, die afhankelijk zijn van de dichtheid van slim schuim: van 30 tot 90 kg per kubieke meter. Hoe hoger de dichtheid van het schuim, hoe groter de stijfheid van het matras, de duurzaamheid van gebruik en de prijs.

Soorten matrassen gevuld met traagschuim:

 • producten met onafhankelijke veerblokken in het midden en schuim aan beide zijden;
 • veerloze monoblocks met tempur filler - traagschuim van de hoogste kwaliteit;
 • dubbelzijdige matras met verschillende soorten stijfheid: aan de ene kant van de veer, aan de andere - schuim;
 • dubbelzijdig met verschillende soorten vulstoffen: kokos kokos, veerblok, MemoryFoam.

Ongeacht de lagen in de matras, het is mogelijk om het effect van memory foam alleen te voelen met een dikte van 6-16 cm.Hoe groter de dikte, des te merkbaar het effect en de prijs is hoger.

Het kenmerk van de matras met MemoryFoam wordt bereikt door de wervelkolom te ontladen als gevolg van het bedekken van de uitstekende delen van het lichaam. Door de contouren van het lichaam te volgen, geeft het product een gevoel van gewichtloosheid en lichtheid.

Voordelen van matrassen met ortho-schuim:

 • hoog orthopedisch effect;
 • anti-allergische samenstelling;
 • ideaal voor dubbele bedden, omdat het trillingen van een partner minimaliseert;
 • bescherming tegen kolonisatie door schadelijke micro-organismen en parasieten;
 • lange levensduur;
 • Fabrieksgarantie van 8 jaar en ouder.

Nadelen van producten met een geheugeneffect:

 • hoge prijsklasse voor producten met hoogwaardige vulstoffen;
 • heeft een verwarmend effect, daarom ongeschikt voor gebruik bij hoge temperaturen;
 • ongebruikelijk van omhullend effect;
 • afzonderlijke componenten in de samenstelling van de impregnering kunnen een allergische reactie veroorzaken;
 • onaangename geur van kunstmatige componenten in de eerste dagen van gebruik.

De eerste fabriek die een memory-effect matras produceert, is het Zweedse merk Tempur-Pedic. Tegenwoordig zijn ze de maatstaf voor de kwaliteit van dit product.Andere merken produceren ook kwaliteitsproducten met een geheugeneffect: Ascona, Ormatek, Dormeo, Serta, Toris, Magniflex, enz.

Hoe te kiezen?

Matras - de aankoop is erg duur en daarom moet de keuze grondig worden benaderd.

Er zijn twee manieren om een ​​matras te kopen:

 • online winkel;
 • directe verkoop winkels.

In het geval van het kopen van een matras via een online winkel, blijft het alleen vertrouwen op de integriteit van de consulting managers en hun eigen intuïtie. Het is ook noodzakelijk om de voorwaarden voor retour of uitwisseling te bespreken, als het product nog steeds niet geschikt is voor sommige parameters. De voordelen van het kopen in een online winkel zijn tijdwinst en de mogelijkheid om meerdere modellen van verschillende fabrikanten tegelijkertijd te vergelijken, zij het virtueel.

De ideale optie is om een ​​matras te kopen in winkels die een proefperiode of testmodus bieden. Er zijn niet veel van dergelijke winkels en ze zijn gevestigd in megalopolissen. Na het testen van het product thuis voor 1-3 dagen om de keuze te maken is veel eenvoudiger en veiliger.

Wanneer u zelf een matras kiest in winkels en gespecialiseerde verkoopkantoren, moet u:

 • bepaal de mate van stijfheid;
 • Test de matras direct in de winkel: ga een tijdje liggen en luister naar je gevoelens. Zorg ervoor dat u op uw zij, op uw rug en op comfortabele wijze slaapt. Om de sensaties niet te laten zakken, moet u zacht katoen of gebreide kleding dragen, waardoor u de druk van het product voelt;
 • overweeg verschillende opties met geselecteerde stijfheid van verschillende fabrikanten. Zelfs de verklaarde starheid van elke fabriek voelt anders;
 • houd rekening met het temperatuurregime waarin de matras zal worden gebruikt, de mogelijkheid om de lucht in de slaapkamer in het hete seizoen af ​​te koelen;
 • bestudeer zorgvuldig de samenstelling op het etiket. Naast polyurethaanschuim kunnen er verschillende verontreinigingen en lagen van organische materialen met impregnering zijn. In sommige modellen kan formaldehyde aanwezig zijn, wat zeer schadelijk is voor het lichaam;
 • aanbevelingen voor gebruik bestuderen. Er zijn geen officiële medische rapporten voor het gebruik van memorifoam in het dagelijks leven voor gezonde mensen en mensen met aandoeningen van het bewegingsapparaat. Maar er zijn geen contra-indicaties voor het gebruik van dergelijke producten voor gezonde mensen.Op het etiket en in de aantekening tot producten van hoge kwaliteit moeten aanbevelingen van orthopedisten zijn;
 • let op de zaak. De matrasvuller bestaat uit kunstmatige materialen, daarom is het beter dat de hoes is gemaakt van natuurlijke materialen, niet wegglijdt en gemakkelijk kan worden verwijderd om te wassen. Sommige fabrikanten bieden dubbelzijdige winter-zomerhoezen;
 • onderhandelen met de verkoper over de garantieperiode van het product, mogelijkheid tot ruilen en retourneren, leveringsmethoden en kosten.

beoordelingen

Het zijn gebruikersrecensies die de meest betrouwbare informatie over de kwaliteit van geheugenmatrassen kunnen geven.

De meningen van consumenten zijn gemengd. Wat matraskopers eensgezind zijn, is dat u geen geld kunt besparen op zo'n aankoop en dat u producten uit een beproefde fabriek moet kiezen. Een fabriek met een hoge reputatie biedt meer mogelijkheden voor de uitwisseling / retournering van het product en biedt ook vervoersdiensten aan, wat belangrijk is voor grote en zware goederen.

Wat de omhullende werking van de matras betreft, veel kopers waren hier niet aan gewend, het beloofde gevoel van comfort en gewichtloosheid was er nooit. Het omhullende effect wordt vergeleken met een vleugje klei.Dubbelzijdige matrassen, waarbij de ene zijde een geheugeneffect heeft en de andere een monolithisch veerblok, zijn speciaal in trek. Het is dus mogelijk om de goede kant te kiezen.

Veel kopers merken op dat de vermelde stijfheid van de matras alleen bij een normale binnentemperatuur wordt gevoeld. Als de kamer koel is, is de matras van steen, totdat deze op temperatuur is. En in het geval van warmte is het product te zacht.

Een groot percentage van de absoluut tevreden klanten van de aankoop van een matras met een memorix en tempor filler. De bestede middelen zijn volledig gerechtvaardigd. De rug ontspant, het ongemak dat zich de hele dag heeft opgehoopt, verdwijnt. De fabrikant geeft een lange garantieperiode (langer dan 8 jaar). Er zijn geen manifestaties van allergische reacties, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor allergieën. Een handig etui gemaakt van knitwear fixeert het laken goed, de rits rond de omtrek maakt het gemakkelijk te verwijderen en aan te trekken.

In de volgende video leert u meer over de voordelen van geheugenmatrassen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer