Harde matrassen

 Harde matrassen

De slaap van een moderne persoon moet niet alleen comfortabel zijn. Het is belangrijk dat, naast spierontspanning en -recuperatie, het lichaam zich in de juiste positie bevindt en de wervelkolom wordt voorzien van de noodzakelijke ondersteuning. Goed organiseren slaap kan alleen harde matrassen. Ze vallen op tegen de achtergrond van hun tegenhangers in de buurt van verschillen.

Kenmerken, voor- en nadelen

Harde matrassen zijn de enige matten die de rust van een persoon niet alleen comfortabel, maar ook correct maken. In tegenstelling tot de analogen van de zachte structuur, sluiten dergelijke matrassen onnatuurlijke bochten van de wervelkolom uit tijdens de slaap, wat zeer schadelijk is voor de gezondheid.

Harde matrassen zijn helemaal geen houten structuren, zoals velen denken. In werkelijkheid zijn dergelijke matten blokken met een speciale orthopedische opvulling die, met een stijve basis, de gebruiker complete spierontspanning kan bieden, de belasting van de wervelkolom kan verminderen en pijn in de rug, taille en nek kan verlichten. Dergelijke blokkades worden erkend als uitstekende preventie van ziekten van het bewegingsapparaat. Als u op harde matrassen slaapt en een reeks speciale oefeningen uitvoert die zijn voorgeschreven door een orthopedisch arts, kunt u geleidelijk ontdoen van scoliose, postuurproblemen en hoofdpijn.

Harde matten hebben een aantal functies. Ze zijn:

 • gemaakt van grondstoffen van natuurlijke en synthetische oorsprong;
 • afhankelijk van het type constructie hebben ze een andere structuur en dikte van het blok;
 • bieden een ligplaats perfect vlak oppervlak;
 • verschillen in de mate van stijfheid, waardoor u de optie kunt kiezen op basis van de aanbevelingen van de arts of uw eigen voorkeuren;
 • ze kunnen enkelzijdig of dubbelzijdig zijn, met verschillende effecten aan elke kant;
 • ontworpen voor gebruikers van verschillende leeftijden (van baby tot oudere);
 • een andere gewichtsbelasting impliceren, rekening houdend met de grootte van het bed en het aantal bedden;
 • verschillen in de verschillende vorm van het blok (standaard en niet-standaard);
 • massaal en individueel vervaardigd (om te bestellen voor specifieke afmetingen en de vorm van het bed);
 • gebaseerd op de componenten van het blok, verschillen in kosten.

Ondanks het feit dat harde matrassen de beste soorten blok op het bed zijn, zorgen ze voor een zorgvuldige bediening. Je kunt er niet op springen, springen: de pakking van het blok kan breken, omdat het niet elastisch is. Bij het kopen van een dergelijke eenheid voor kinderen, is het noodzakelijk om rekening te houden met de activiteiten van kinderen, proberen om breuk te voorkomen.

Bovendien mag u de toelaatbare belasting niet overschrijden: mensen met overgewicht, dergelijke modellen zijn niet geschikt. Ten eerste zal de positie van een gebruiker met overmatig gewicht op een dergelijke matras oncomfortabel en pijnlijk zijn. Ten tweede kan het blok breken onder het gewicht van een lichaam met overgewicht. Een ander nadeel is de beperking van het gebruik van harde matrassen voor ouderen. Dus kopers aanbevolen ontwerpen zachter.

species

Per type structuur zijn harde matrassen van twee soorten:

 • monolithische;
 • gecombineerd.

Het eerste type is een gegoten plan van een enkele stijve vezel, gekleed in een textielkoffer. Dit zijn de moeilijkste matten zonder een extra verzachtende opvullaag. Opties van het gecombineerde type zijn meer divers.. Ze hebben een andere basis, maar ze worden altijd voorzien van een extra opvulling (in een of meerdere lagen) om de nodige stevigheid aan de structuur te geven.

Op type fundering zijn harde matrassen onderverdeeld in:

 • veer;
 • veer.

Elke soort heeft zijn eigen kenmerken, voor- en nadelen. In een van de categorieën kunt u kiezen voor echt hoogwaardige en praktische modellen met het noodzakelijke orthopedische effect. Zowel in het ene als in het andere geval wordt speciale vulling gebruikt in harde matrassen, wat de basiseigenschappen van het apparaat, de duurzaamheid en bruikbaarheid bepaalt.

Voorzien van veerloze matrassen

Springless harde matten zijn orthopedische blokken. Ze hebben geen uitzetbare metalen elementen, zodat het oppervlak altijd ongewijzigd blijft en niet onderhevig aan vervorming. Dergelijke matrassen worden vaker gemaakt van hypoallergene natuurlijke grondstoffen, zodat ze geen negatieve huidsensaties veroorzaken (irritatie, jeuk, roodheid). In de meeste producten zijn ze zeer elastisch, hebben ze een goede luchtuitwisseling, wat de vorming van een omgeving voor de ontwikkeling van schimmel, schimmel en rot elimineert.

Deze blokken zijn milieuvriendelijk en veilig in gebruik. Vanwege het feit dat ze geen metaal hebben, accumuleren ze geen statische elektriciteit, irriteren ze niet met kraken, zijn ze veilig voor de mens (wat vooral belangrijk is bij het kiezen van een model voor kinderen). Een ander voordeel is hun weerstand tegen absorptie van geuren en vocht. Ze drogen snel op een natuurlijke manier, ontworpen voor een lange levensduur (10 - 15 jaar).

Modellen van natuurlijke vulling passen beter: ze stoten geen giftige stoffen uit en elimineren daarom het ongemak dat gepaard gaat met het optreden van hoofdpijn, kortademigheid.

Het enige dat belangrijk is om te overwegen bij het kiezen van dergelijke blokken is de samenstelling van de lijmcomponent (bij voorkeur natuurlijke hars in plaats van rubber), dan is de slaap voltooid.

De meest correcte vulling van harde matten is kokosnootkokos. Het is gemaakt van hun kokosschil door weken, kammen en verwerken. Naast het vezelmateriaal gebruiken de producenten kokosnootschilfers of de naaldgestikte werkwijze voor het samenstellen van de mat, wanneer het ruwe materiaal aan de geweven basis is bevestigd. Als u echter een kwaliteitsmat van kokosnoot nodig heeft, moet u kiezen voor de vezel, geïmpregneerd met latex om in vorm te blijven.

Een even goed type harde blokvuller is natuurlijke of synthetische latex. Het natuurlijke opvulmateriaal wordt verkregen tijdens de verwerking van hevea boomsap (het groeit in de tropen), synthetische vulstof is zijn tegenhanger, niet zo elastisch, maar eerder stijf. In zijn structuur is latex een poreus blok met gaten in de vorm van cellen, verschillend in verschillende diepte en diameter. Dit vulmiddel is iets zachter dan kokos, het heeft verschillende niveaus van hardheid in alle zones van het blok. Dit draagt ​​bij aan de uniforme verdeling van lichaamsbelasting zonder schade voor de gezondheid.

Springmatrassen, hoewel ze als orthopedisch worden beschouwd, hebben uitsluitend onder bepaalde omstandigheden een orthopedisch effect. Het maakt niet uit voor welk bed ze worden gekocht (enkel of dubbel), het belangrijkste is dat hun ontwerp bestaat uit kleine dubbele veren en van een onafhankelijk type is. Dit betekent dat het raster moet bestaan ​​uit verticaal gedraaide elementen van meer dan 1000 stuks. op 1 plein.m, en het is beter als de veren dubbel zijn: in elk van hen is er een andere met een kleinere diameter ("Multipack" en "Micro Pack"). Het ontwerp is dat elke veer is verpakt in een textielkoffer van ademend textiel. Covers zijn met elkaar verbonden, waardoor de integriteit van het frame behouden blijft.

Bij druk op een dergelijke mat werken alleen externe veren, en interne veren worden uitsluitend verbonden met verhoogde druk op de matras. Vanwege deze functie is de positie van de wervelkolom correct en door de harde laag extra vulling blijft een orthopedisch effect behouden. De structuur van een dergelijk blok is als volgt: de kern bestaat uit een groot aantal veren, ze zijn bedekt met kokos of latex en er is een laag holofiber, stratibervezel, spandbond, vilt of polyurethaanschuim aan toegevoegd. Deze matrassen zijn zachter dan veerloos, dus in sommige gevallen zijn ze geschikt als een blok op het bed voor ouderen. Wat betreft kinderen kunnen dergelijke modellen niet in de wieg of in de wieg worden gekocht, zelfs als de veren erg klein zijn en bedekt zijn met een dikke laag kokosnoot.

Graden van stijfheid

Ondanks het feit dat matrassen hard worden genoemd, is hun mate van stijfheid dubbelzinnig. Er zijn drie niveaus van matrashardheid:

 • zacht;
 • matig hard;
 • hard.

Zachte opties in de groep van harde blokken vallen niet. Ze zijn veer- of veerloos, bieden echter niet voldoende steun voor de wervelkolom, buigen onder de gewichts- en krulhouding, dag in dag uit, terwijl de persoon slaapt. Het enige obstakel om de gezondheid van de mens in dergelijke blokken te schaden, zijn lamellen die zich aan de voet van het bed bevinden. Het zijn vakwerkbalken van hout, op gelijke afstand van elkaar.

De matrassen van gemiddelde hardheid verschillen van zeer harde blokken, ze worden als het gulden middenweg beschouwd, zijn universeel, ontworpen voor het gemiddelde gewicht van één of twee gebruikers, fit gezonde en zieke mensen, en zijn niet beperkt in leeftijdscategorieën. Producten met een hoge stijfheid worden geselecteerd om medische redenen. Ondanks de schijnbare ongeschiktheid om te slapen, zijn dergelijke ontwerpen handig en relevant, en vooral in de kindertijd. Ze helpen bijvoorbeeld bij het vormen van de houding van een pasgeborene waarvan de wervelkolom nog niet over de nodige buigingen beschikt. Als je ze vergelijkt met de gebruikelijke springmatrassen, zal het tweede type de ontwikkeling van de houding verstoren: de achterkant van de baby zal niet in staat zijn om zich 's nachts te ontspannen en zal elke dag buigen.

Een van de soorten harde matten is een ontwerp met verschillende stijfheid van bedden. Deze matrassen zijn ontworpen voor twee partners met verschillende gewichten.. Hun verschil is de verschillende methode van vulstofsamenstelling. Tegelijkertijd verliest de eenheid zijn kwaliteiten en levensduur niet. In de regel is er in een dergelijk blok altijd een stijve (orthopedische) basis en is er een extra laag van verschillende dikte nodig om de wervelkolom te ondersteunen.

Als we de stijfheid van veer- en veerloze blokken vergelijken, dan zijn de zwaarste de tweede. Je kunt niet zomaar een hard matras kopen zonder speciale aanbevelingen, alleen gebaseerd op de mening van de verkoper. In sommige gevallen helpen dergelijke modellen echt de gezondheid, in andere gevallen kunnen ze het probleem verergeren. In osteochondrose heeft het bijvoorbeeld de voorkeur dergelijke matrassen te vervangen door matig rigide.

afmeting

De afmetingen van harde matrassen verschillen niet van alle bestaande analogen. Ze zijn gemaakt voor bedden van standaardmaten, ontworpen voor kinderen, een of twee volwassenen. Daarom kunnen de parameters van de mat klein, middelgroot of groot zijn, evenals niet-standaard (afgerond, vierkant).

Het is vermeldenswaard dat elke fabrikant zijn eigen normen voor meubilair stelt, zodat de grootte van de matras kan variëren. Doorgaans zijn de parameters aangegeven in centimeters, hoewel sommige bedrijven een millimeter meetsysteem gebruiken (bijvoorbeeld 1200 tot 1800, 2000 tot 2000 mm). Kindermodellen zijn 50x60, 100x60, 120x60 cm. De kleinste modellen zijn bedoeld voor een kinderwagen of een wieg. Voor voorschoolse kinderen en adolescenten produceren bedrijven modellen met de afmetingen 140x70, 80x150, 70x160, 80x160 cm.

Opties voor middelbare scholieren en volwassenen hebben grote parameters van lengte en breedte. Op basis van het aantal bedden kunnen ze 90x190, 140x190, 75x195, 80x200, 90x200, 200x120, 140x200, 160x200, 180x200 zijn. Modellen met een afmeting van 190x140 cm en meer zijn geschikt voor volledige tweepersoonsbedden. Ruime matrassen voor een gezin van drie personen, zelfs meer: ​​200x200, 210x200, 210x240 cm.

Tips om te kiezen

Meteen is het de moeite waard om te begrijpen dat de keuze voor een harde matras individueel is: voor een specifieke persoon moet u uw eigen matras kopen. Dit is misschien niet de eerste optie die u bevalt, omdat de gezondheid van elke persoon anders is. De keuze is grondig gemaakt, rekening houdend met alle nuances:

 • Voor het kopen moet je informatie over de modellen op de websites van fabrikanten bekijken, gezien de grootte in overeenstemming met het gewicht en het aantal bedden;
 • de winkel moet de kwaliteit van de goederen controleren, een certificaat vragen en de voorwaarden van de garantie kennen;
 • hoogwaardige matras heeft een afneembare hoes met een ritssluiting, zodat u het ontwerp kunt openen, de stijfheid en de structuur van de eenheid kunt bepalen;
 • Als er een kokos van een donkerbruine kleur verzadigd met natuurlijke hars of latex in de kokosmat zit, is dit een goed matras dat lang genoeg meegaat;
 • de bleke tint van kokos spreekt van een onrijpe vezel, die de levensduur zal verkorten, en reflecteert op de kwaliteit van het blok;
 • de afmeting van de matras moet idealiter in het frame van het bed passen (als deze groter is, zal deze gaan buigen, het oppervlak van het bed vervormen en de wervelkolom beschadigen);
 • als je een orthopedisch matras nodig hebt om problemen met de rug en rug te voorkomen, moet je letten op het veerloze blok latex of kokos van het gecombineerde type of het tweezijdige model "winter-zomer" (met een warme laag aan de ene kant en een katoenen laag aan de andere kant);
 • bij het kiezen van de mate van stijfheid moet de volgende regel in aanmerking worden genomen: hoe lager het gewicht, hoe lager de dichtheid van het bed (geldt niet voor kinderen en de preventie van ziekten van de rug);
 • ouderen na 50 jaar worden niet aangeraden om hoge stijfheid te ontwerpen vanwege de verzwakking van de spieren die de wervelkolom ondersteunen;
 • voor pijn in de wervelkolom, moet u een arts raadplegen: meestal worden deze gebruikers niet aanbevolen voor te harde matrassen (de beste optie voor het blok voor hen wordt beschouwd als de latexversie van matige hardheid);
 • bij osteochondrose, intervertebrale hernia, onjuiste houding en problemen van de bovenste wervelkolom moet er gelet worden op de stijve structuur op de veer of op middelhoge hardheid op een veerloze basis;
 • Alleen veerloze harde matrassen van kokosvezel zijn relevant voor kinderen: ze bieden een comfortabele houding tijdens de slaap.

Om de matras lang mooi te houden, moet u zorgen voor een vochtbestendige matrashoes gemaakt van antislipstof van natuurlijke oorsprong. Het is raadzaam om een ​​optie te kiezen met antimicrobiële impregnatie of behandeling met zilverionen. Aangezien het product lange tijd is gekocht, is ook de kleur van de hoes van belang. Ondanks het feit dat afneembare hoezen kunnen worden verwijderd en gewassen, is dicht beddengoed, kleurmatras met een bedrukking praktischer.

Hoe de matras taaier of zachter te maken?

In feite is het heel eenvoudig, omdat de fabrikanten van matrassen zulke matten produceren, rekening houdend met de belangen van de gebruiker. Deze matrassen worden bilateraal genoemd. Ze zijn aan beide zijden een blok met verschillende graden van stijfheid. Het is gemaakt van één of twee soorten vulstof, aangevuld met een zachte pad aan één kant. Als je de stijfheid wilt vergroten, is het de moeite waard om de mat met de harde kant te draaien. Wanneer het nodig is om het oppervlak van het blok te verzachten, wordt het omgedraaid door de andere kant.

Constructies met verschillende stijfheid van de zijkanten zijn handig omdat ze, naast het variëren van de mate van stijfheid, voorkomen dat de mat aan elkaar kleeft, waardoor verzakking en vervorming worden voorkomen. Ze worden gekocht voor kinderen en volwassenen, omdat een gekochte matras soms niet geschikt is. In dit geval zal het mediumharde oppervlak de situatie redden, waardoor de noodzaak om de mat terug te sturen naar de verkoper wordt geëlimineerd, wat vaak problematisch is.

beoordelingen

Harde matrassen worden herkend als een nuttige aanwinst voor hun gezondheid.Dit blijkt uit de feedback die is achtergelaten in de forums over de gezondheid van kinderen en de sites van winkels die dergelijke matten verkopen. Er is veel vraag naar harde blokken. Kopers merken op dat slapen op hen comfortabel en gemakkelijk is.

Adviezen zijn dubbelzinnig in de keuze van matrashardheid. Sommige kopers, die de dichtheid van matrassen hebben getest, zeggen dat ze het verschil voelen in de dikte van de laag kokosvezels, die meer dan 1 cm zou moeten zijn. Vaak missen ze stijfheid. Anderen proberen een middenweg te vinden om de droom op hetzelfde moment nuttig en comfortabel te maken. Daarom zijn ze achterdochtig over monolithische matrassen.

Wat betreft harde blokken, ze worden vaker gekocht voor kinderen, omdat ze worden gekocht volgens de aanbevelingen van kinderartsen en orthopedisten. Ouders die om de gezondheid van hun kinderen geven, merken op dat de slaap van baby's op dergelijke matrassen aanvankelijk gepaard gaat met draaien op zoek naar een comfortabele houding, en dan sereen en lang wordt. Na te hebben geslapen, worden kinderen vaak in een goed humeur wakker en gedragen zich actief.

De volgende video zal u helpen bij het kiezen van een matras.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer