Clinker gevel-thermopanelen: toepassingskenmerken en installatiedetails

De gevel voert, zoals bekend, beschermende en decoratieve functies uit. Voor de organisatie met materialen zoals isolatie, bekledingspanelen en panelen, en bovendien, stoom- en waterdichtingsfilm. Tegenwoordig is er echter een materiaal dat de beste eigenschappen van klinkertegels en polyurethaanisolatie combineert. We hebben het over thermopanellen.

Speciale functies

Klinker-thermopanellen zijn een materiaal dat tegelijkertijd de functie van isolatie en de functie van een decoratief gevelmateriaal vervult. Structureel omvat het thermopanel verschillende lagen.

 • Klinker tegels, als onderdeel waarvan natuurlijke klei met speciale vetgraden. Grondstoffen worden onderworpen aan vuren bij hoge temperatuur, waardoor een verhoogde sterkte en vochtbestendigheid wordt verkregen.Extern is de klinker vergelijkbaar met het oppervlak van het metselwerk. Afhankelijk van het materiaaltype, kan het baksteen in verschillende grootten en kleuren, baksteen in de leeftijd, en steenoppervlakken van wilde of bewerkte steen imiteren. De dikte van de klinker ligt in het bereik van 7-15 mm.
 • isolatie, dankzij welke lage thermische geleidbaarheid van de tegel wordt bereikt. De meest voorkomende vanwege zijn technische eigenschappen is polyurethaanschuim. In combinatie met klinker vormt het een niet-brandbaar product, omdat beide componenten niet worden blootgesteld aan vuur en onder de invloed van hoge temperaturen geen giftige stoffen afgeven. Polystyreen kan fungeren als een vervanging voor polyurethaanschuim. De dikte van de isolerende laag is van 30 tot 100 mm.
 • Een laag marmer kruim of samengeperste houtsnippers, die als een versterkende component werken, geeft de plaat extra stijfheid. Als we het bovendien hebben over een laag chips, draagt ​​dit ook bij aan het verbeteren van de thermische efficiëntie van het materiaal. Dit komt door het feit dat chips zijn gemaakt van naaldhout, dat wordt gekenmerkt door zijn vermogen om warmte goed vast te houden.

Alle lagen worden stevig aan elkaar bevestigd en vormen een monolithisch thermopanel. Dit ontwerp is het meest populair onder crack-panelen.

Er zijn ook tweelagenopties, die alleen uit klinker en isolatie bestaan, en uit vier lagen, vergelijkbaar met drie lagen, maar met een extra vuurvaste laag.

Bevestigingsproducten op de gevel worden "droog" uitgevoerd, via bevestigingsmiddelen en systemen, of "nat", met behulp van kleefstoffen en andere mengsels, methoden. Thermopanelen van het type PK-1, PK-2, met speciale sloten die ineengrijpen met de frame-elementen, worden gefixeerd volgens de "droge" methode. Panelen van het type PK-1F en PK-2F zijn veelzijdiger, kunnen aan de gevel worden gelijmd of op de lat worden gemonteerd. De keuze voor een bepaalde installatiemethode is voornamelijk te danken aan de staat van de fundering van de constructie, het draagvermogen van de gevel en de thermische geleidbaarheid van de gevelwanden.

Voors en tegens

De klinkertegel zelf is een geëist afwerkingsmateriaal, wat redelijk logisch is, gezien de hoge operationele kenmerken. Klinker verschilt echter niet in warmte-efficiëntie, terwijl de combinatie met isolatie het mogelijk maakte om een ​​nog efficiënter materiaal voor binnen- en buitendecoratie te verkrijgen.

Thermopanelen met een klinkeroppervlak hebben de volgende voordelen:

 • hoge sterkte;
 • lange gebruiksperiode - maximaal 25-30 jaar;
 • thermische efficiëntie van het materiaal;
 • verbeterde geluidisolatieprestaties;
 • behoud van de kleur van het materiaal als gevolg van de afwezigheid van kleurstoffen in de samenstelling van de grondstof - deze of die schaduw verschaft bepaalde klassen klei en kleine veranderingen in de technologie van het roosteren ervan;
 • weerstand tegen extreme temperaturen;
 • biostabiliteit - er verschijnen geen schimmels, schimmels en andere levensvormen van micro-organismen op het oppervlak van het materiaal, knaagdieren omzeilen het;
 • milieuvriendelijkheid;
 • eenvoud van installatie - opwarming wordt eenvoudiger en sneller uitgevoerd door de afwijzing van de alternatieve installatie van isolatie en bekleding;
 • universaliteit in gebruik;
 • het vermogen om kleine defecten van het muuroppervlak te verbergen bij het kiezen van een scharnierende gevel;
 • aantrekkelijk en respectvol uiterlijk;
 • vochtbestendigheid, dampdoorlatendheid;
 • hoge tarieven van brandveiligheid;
 • vorstbestendigheid;
 • weersbestendigheid

Het is niet verrassend dat het materiaal met zulke indrukwekkende eigenschappen hogere kosten heeft dan vele andere.

Door tekortkomingen, professionals en gewone gebruikers op te merken, moet rekening worden gehouden met het grote gewicht van het materiaal. Daarom moet het de gevel en de fundering, de kwetsbaarheid in het proces van transport, installatie en opslag versterken. Zelfs als het uit een kleine hoogte valt, kan het klinker-thermopanel barsten of barsten.

Technische specificaties

Dankzij de hoge-temperatuur luchttechnologie was het mogelijk om een ​​vochtbestendige klinker te verkrijgen. Indicatoren van de wateropname zijn 2-4%. Dit heeft op zijn beurt een gunstige invloed op de thermische weerstand van het thermopanel. Hij is bestand tegen 150 cycli bevriezen en ontdooien (deze hoeveelheid is voldoende voor een gebruiksduur van 60-70 jaar), zonder de technische kenmerken te veranderen. Isolatie wordt ook gekenmerkt door een lage vochtopname, die 0,5-1% is.

Krachtindicatoren zijn ook behoorlijk indrukwekkend, gemiddeld 3 kg / cm². Dit betekent dat het noodzakelijk zal zijn een kracht van ten minste 10 kg aan te brengen om ten minste één element van het thermopaneel van de wand te scheuren. In de praktijk eindigt een poging om een ​​thermopanel in lagen te delen in het slechtste geval met de vernietiging van het paneel, maar niet met de indeling in lagen.

Alle soorten thermopanellen behoren tot de klasse G-1, dat wil zeggen, het zijn materialen die geen verbranding ondersteunen. Een kenmerk van polyurethaanschuim en polystyreenschuim is onstabiel voor UV-blootstelling. Onder invloed van de zonnestralen wordt de bovenste polymeerlaag van isolatie vernietigd, wat een overtreding van de sterkte van het materiaal veroorzaakt. Het gebruik van een beschermende laag minerale spanen of houtsnippers elimineert op de een of andere manier dit nadeel. Het juiste transport en opslag van materiaal zal echter helpen de vernietiging van de isolatie te voorkomen.

Om het te vervoeren en op te slaan moet het in de verpakking zitten, het is belangrijk om open verpakkingen met klinker-thermopanellen uit het zonlicht te houden.

De klinkerpanelen kunnen verschillende dimensies hebben. Er zijn geen standaardnormspecifieke vereisten voor afmetingen. De meest voorkomende platen 113x65 cm, als de meest handige om te installeren. Het gewicht van het materiaal varieert tussen de 10-23 kg en is afhankelijk van de dikte. De voorste klinkerpanelen zijn meestal groter en dunner en de sokkelpanelen worden gekenmerkt door kleinere afmetingen, maar grotere dikte.

Installatie regels

De eerste stap is om het vereiste aantal panelen te berekenen.Om dit te doen, moet u het gebied van de gevel opzoeken (vermenigvuldig de lengte met de breedte), evenals de som van de delen van alle deur- en raamopeningen. Verder wordt de tweede genomen uit de eerste waarde. Het resulterende resultaat is het gebied dat is voorzien voor de bekleding.

Als je de grootte van de tegel kent, kun je eenvoudig berekenen hoeveel stukjes er nodig zijn voor de bekleding van 1 m². Meestal bevat deze informatie zelfs instructies voor het materiaal. Het resulterende aantal tegels voor een m² kan alleen worden vermenigvuldigd met het aantal m² dat moet worden afgewerkt. Als een fractioneel getal wordt verkregen, wordt het naar boven afgerond. Bovendien mogen we niet vergeten dat een reserve nodig is - meestal is het nog eens 7-15% van het materiaal van het totaal.

Tegenover het huis moet beginnen met de voorbereiding van muuroppervlakken. Ze moeten worden schoongemaakt en geëgaliseerd. Als een scharnierend systeem wordt gebruikt, is het mogelijk om niet te streven naar het elimineren van alle kleine defecten.

Het is noodzakelijk om 2-3 lagen primer op het oppervlak aan te brengen, waardoor de gevel wordt beschermd tegen vocht en micro-organismen, en de hechting van materialen wordt verbeterd. Verder is in de kelder, 20 cm onder de vloer, een aluminium profiel gemonteerd - dit is een soort start voor volgende klinkerrijen.Begin met het leggen van de panelen in de linkerbenedenhoek en leg een horizontale rij uit.

Lijm wordt zowel op het oppervlak van de muren als op de tegel aangebracht. Smeer lijm op de muur moet op het gebied, een beetje groter deel van de tegel. Breng lijm aan op de tegel moet van de zelfkant zijn, het is handiger om dit met een getande spaan te doen. Verder wordt het paneel tegen de muur gedrukt, geëgaliseerd en enige tijd vastgehouden voor een betere fixatie.

Het materiaal mag niet van het ene uiteinde naar het andere worden gelegd, het is noodzakelijk om een ​​kleine ruimte tussen de elementen te behouden. Dit maakt het gebruik van constructiebakens mogelijk. Bij afwezigheid zal een stalen staaf met een cirkelvormige doorsnede van 6-8 mm in diameter geschikt zijn.

Voor de hoeken kunt u speciale hoekelementen gebruiken of panelen uit elke hoek van de zijkanten vastzetten, zodat de verbinding op het scherpste punt blijft. Nadat de lijm opdroogt, worden alle naden verzegeld met een op siliconen gebaseerde verbinding. Als de laatste naden hechting behandeld. Het moet vochtbestendig en flexibel zijn. De tint van de voeg wordt gekozen in de kleur van de panelen om het effect te creëren van een monolithische muur of een toon die donkerder of lichter is dan de tint van het basismateriaal, waarna een zeer realistische nabootsing van metselwerk wordt verkregen.

Een iets andere installatie van het scharnierende systeem.

 • Een subsysteem is op de voorbereide oppervlakken gemonteerd van metalen profielen of houten stammen.
 • Metalen elementen moeten een corrosiewerende bescherming hebben en houten oppervlakken van de bekleding moeten worden geïmpregneerd met antiseptica en vlamvertragers. Het is met deuvels aan de gevel bevestigd.
 • Verder worden thermopanellen aan de lat opgehangen met behulp van bevestigingsmiddelen. In sommige gevallen wordt de wand onder het krat beschermd door een dampdoorlatende film, bijvoorbeeld bij het leggen van panelen op cellenbeton.

Op deze manier worden geventileerde gevels meestal georganiseerd. Hun kenmerkende eigenschap is de luchtspleet tussen de muur en het bekledingsmateriaal.

Belangrijk punt: bij het berekenen van de benodigde hoeveelheid materiaal voor de gevel van het scharniertype, moet u het oppervlak van de lat berekenen, en niet de gevel. Als we deze regel negeren, is het materiaal mogelijk niet voldoende.

Tijdens het werk is het onmogelijk om situaties te vermijden waarin het klinkerpaneel moet worden doorgesneden. Om dit te doen, is het beter om twee tools te gebruiken: voor klinker - met een diamantschijf, een laag isolatie - met een thermisch mes. Dit voorkomt het kraken van tegels en het wegvallen van deeltjes isolatie op de plaats van de snede.

Fabrikanten en beoordelingen

Tegenwoordig zijn er op de markt veel varianten van thermopanellen. Vertrouwen is alleen bekende merken met een goede reputatie. Hoogwaardige klinker is al lang in Duitsland geproduceerd.

Tegenwoordig zijn klinker-gecoate thermopanellen te vinden in de producten van Duitse bedrijven Feldhaus Klinker, Stroeher, ABC. Ze zijn van de hoogste kwaliteit, hebben bijna altijd een versterkende laag en een brandwerende coating. Deze laatste garanderen de veiligheid van producten en hun duurzaamheid. Onder de tekortkomingen zijn de hoge productiekosten.

Feldhaus klinker
Stroeher
abc

Poolse panelen zijn ongeveer 20% goedkoper dan Duitse tegenhangers. Toonaangevende bedrijven voeren echter productie uit volgens Duitse technologieën. Het resultaat is meer betaalbare producten die niet inferieur zijn aan die van de Duitse. Van de Poolse merken van thermopanellen die een hoge gebruikerswaardering hebben ontvangen, is het vermeldenswaard voor Przysucha en Cerrard.

Przysucha
Cerrard

Onder de binnenlandse fabrikanten waren lange tijd geen mensen die kwaliteitsproducten produceerden. Gelukkig begint de situatie vandaag te veranderen - fatsoenlijke klinkerpanels Fabrikanten uit Rusland, zoals Front Material Workshop, Termosit, UMB en FTP-Europa, bieden nu ook fabrikanten aan. Deze panelen, die een goede kwaliteit aantonen, hebben 20-30% lagere kosten in vergelijking met Europese producten.

Termosit
UMB
FTP Europa

Platen op basis van polyurethaanschuim hebben meestal hogere kosten dan analogen met geschuimd polystyreen. Dit komt door de beste thermische isolatie-eigenschappen van polyurethaanschuim, de beste indicatoren van milieuvriendelijkheid en brandwerendheid.

Zie onderstaande video voor meer informatie over het maken van installatie van gevel-thermopanelen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer