Het proces van het bouwen van een bad: snel en goedkoop!

Sinds de oudheid is het bad gevierd en heeft het een integraal onderdeel van de Russische folklore. Het wordt vaak een plaats genoemd om lichaam en geest te reinigen. Het is vooral leuk om je eigen stoomruimte te hebben in de datsja of in een privéhuis, dat vrij eenvoudig is om met je eigen handen te bouwen zonder de hulp van externe hulp.

Speciale functies

Bad is een plaats met speciaal comfort en aura, die zorgvuldige naleving van voorwaarden, regels en stadia tijdens de bouw vereist. In de hedendaagse markt is er een grote verscheidenheid aan materialen, waardoor de constructie van een stoomkamer zeer snel en redelijk goedkoop kan worden gedaan.

Om het zelf te bouwen, moet je een paar punten bedenken.

 • Plaats toekomstige baden. De locatie moet niet willekeurig worden gekozen.Er zijn een aantal voorschriften en tips die u zullen helpen het grondgebied te bepalen voor toekomstige bouwwerkzaamheden.
 • Van waaruit de basis zal worden gelegd, in welke vorm het zal zijn.
 • Afmetingen van het gebouw. Meesters adviseren om het gebied op zo'n manier te berekenen dat elke persoon ongeveer 3-4 vierkante meter heeft. m. Om deze reden is het noodzakelijk vooraf te denken aan het geschatte aantal mensen dat het bad gaat bezoeken.
 • Materiaal, de hoeveelheid ervan, aankoop.
 • Kies het type verwarming (elektrische boiler of traditioneel - hout). Traditioneel Russisch bad impliceert de aanwezigheid van deze oven. Moderne stoombaden zijn steeds vaker uitgerust met een elektrische verwarming die de kamer snel verwarmt tot een vooraf bepaalde temperatuur en geen constant onderhoud van het vuur vereist.
 • Afwerking en accessoires. Het is altijd prettig om in een mooie en schone kamer te zijn. Dit geldt ook voor het bad. Exterieurafwerking speelt een belangrijke rol. Hoogwaardige en bekwame ontwerpen dragen altijd bij aan volledige fysieke ontspanning en gemoedsrust. Vergeet badaccessoires (emmers, bezems, hoeden en andere) niet. Natuurlijk, zonder hen, en dus kun je goed worden gestoomd en gewassen, maar er zijn speciale gevallen in het leven als je gewoon een 'badromantiek' nodig hebt.

Naar het werk gaan is alleen mogelijk als de eigenaar voor alle fasen heeft gekozen. Anders kan dit proces lang duren zonder exacte datums.

Ervaren meesters in de bouw van baden wordt geadviseerd om goed na te denken over alle details en niet te haasten tijdens de bouw. Vooral als je het zelf doet. Het is noodzakelijk om veel inspanningen te leveren om deze plaats echt een echt bad te maken, en niet alleen een kamer waar u kunt baden.

Waar te plaatsen?

De locatie van het bad is een van de belangrijkste zaken. Gemak en comfort bij het gebruik ervan hangen ervan af. Het is ook belangrijk waar het is gepland. Veel mensen denken dat het elk perceel in het land kan zijn, een kelder van een privéwoning, een dak of een kelder in een hoog gebouw.

Er is een groot aantal regels, dat vooral gericht is op de veiligheid van een persoon en zijn huis (als het naast het toekomstige bad ligt).

 • Het is raadzaam om het bad een apart gebouw te maken, omdat met slecht gemaakte waterdichting de aangrenzende kamers kunnen bevochtigen. Als het gebied van het perceel dat toelaat, dan is het het beste om het op 8-10 meter van het hoofdgebouw te plaatsen.Als dit niet mogelijk is, dan kunt u het maken in de vorm van een uitbreiding van het huis. Het is erg handig wanneer het in de achtertuin is.
 • Er moet speciale aandacht worden besteed aan de gootsteen en de watervoorziening. Het bad moet ten minste 25-30 m van de put of bron zijn. Dit komt door het feit dat de stoomkamer een directe plaats is voor watervervuiling, die niet op de grond mag stromen, maar in een speciaal daartoe bestemde afvoer.
 • Het is goed als er een reservoir is op 30-40 m. Nader te stellen is het niet nodig, omdat het begin van hoog water mogelijk is, zal de constructie overstromen.
 • Het wordt niet aanbevolen om dit gebouw in de buurt van de rijbaan te hebben. Dit voorschrift betreft meer ethiek dan veiligheid. Het is niet altijd prettig als vreemden je naakt kunnen zien.
 • Bad moet niet grenzen aan nabijgelegen sites, om de buren geen ongemak te bezorgen wanneer de eigenaren besloten om lekker te rusten en te stomen.
 • Het is wenselijk dat de deuren naar het zuiden gericht zijn en de ramen aan de westkant. Deze tips hebben betrekking op weersomstandigheden en de kenmerken van de menselijke psychologie. Er wordt gezegd dat de wind uit het noorden veel kouder is, dus het is waarschijnlijk dat hij een zware verkoudheid oploopt.Wat betreft de ramen, de stralen van de zon die in de zonsondergang gaan helpen om te ontspannen en te krijgen

Het bad is een kamer met een hoge temperatuur binnenin.dan zijn helaas gevallen van ontsteking niet zeldzaam. In dit opzicht moet de locatiekeuze voor de locatie ervan afhangen van het materiaal waaruit de fundering en de ondersteunende wanden zijn vervaardigd. Volgens de brandveiligheidsregels, als het gebouw is gemaakt van niet-brandbare bouwmaterialen, dan kan het zich 5-6 m van de woning (huis) bevinden. Als dit massief hout of een deel van de stoomkamer een houten basis of afwerking heeft, neemt de afstand toe tot 8-12 m.

  Vergeet niet dat er in het aangrenzende gebied naburige huizen en gebouwen zijn. Hun locatie moet ook worden overwogen, omdat niet-naleving van de normen kan leiden tot onaangename proeven, en als gevolg daarvan, de sloop van het geïnstalleerde bad.

  projecten

  Niet iedereen kan opscheppen over een groot huis en een groot stuk grond. Maar met een bescheiden bezit of groot wilt u altijd uw eigen bad of op zijn minst een mini-stoombad.

  Als er voldoende ruimte is om te bouwen, kunt u een referentiebad makendie een stoombad, een kleedkamer, een lounge (soms een zwembad is gemaakt) en een douche of wasruimte moeten hebben. Daar kun je de restanten van zeep en shampoo afwassen of het lichaam voorbereiden op de hitte (mensen nemen een warme douche met warm water). De eigenaars van een werkelijk groot gebied kunnen een badkamer voorzien voor een jacuzzi, massage, biljart en anderen.

  Maar in een klein gebied in aanbouw kunt u eenvoudig verschillende kamers combineren (een wachtkamer en een rustruimte, een wachtkamer en een doucheruimte). Het is vermeldenswaard dat vanuit dit comfort en comfort in het bad nergens meer verdwijnt.

  Afhankelijk van de kwadratuur, kunt u de perfecte oplossing vinden. Bijvoorbeeld als het een bad van 3 vierkante meter blijkt te zijn. m, dan kan er een klein stoombad (ongeveer 1,8 m²) en een premisse (1,2 m²) worden geplaatst. Deze ruimte is misschien genoeg om een ​​of twee mensen te bezoeken zonder al te veel ongemak.

  In de bouw van 6,5 vierkante meter. m past hetzelfde aantal kamers, maar ze zullen ruimer zijn. Onder de stoombad is het beter om 3,5 vierkante meter toe te wijzen. m, en de rest van de plaats onder de wachtkamer. Sommige eigenaren zetten een kleine douche in de hoek.

  In de aanwezigheid van 9 of 10 vierkante meter. m, je kunt een interessanter gebied plannen. Onder de meest "warme plaats" is het beter om 5 vierkante meter te geven.m, waar comfortabel 2-3 personen kunnen verblijven. De rest is eenvoudig te verdelen op zijn plaats onder verkleden en een kleine douchecabine.

  Badgrootte van 12-15 vierkante meter. m is veel gemakkelijker uit te rusten, omdat je niet elke meter hoeft te verwijderen. Hier kunt u meer quadratuur geven voor een stoombad om daar met een klein bedrijf (3-4 personen) naartoe te gaan, of combineer het met een wasruimte (1 m² M) en maak een grote lounge met een tafel om thee te drinken. Het is ook gemakkelijk om de kamer op te splitsen in 3 aparte kamers: een stoomkamer, een doucheruimte en een kleedkamer.

  Wanneer er is waar te keren, is het veel gemakkelijker om de ruimte te verdelen. Het hangt allemaal af van de voorkeuren van de eigenaar van het bad. Als hij van grote bedrijven houdt, dan is het natuurlijk beter om je te concentreren op de grootte van het stoombad, omdat je na alle procedures kunt ontspannen in het huis. Maar als privacy en badromantiek meer worden gewaardeerd, is het de moeite waard om een ​​rustruimte te overwegen. Daar kan een persoon in een stoel zitten met hete thee, nadenken over het leven, oprecht chatten met een vriend, een boek lezen.

  materialen

  Selectie en aankoop van materialen voor het bouwen van een bad kan het best door uzelf worden gedaan, omdat het mogelijk is om de kwaliteit ervan te controleren voor de installatie.De markt zit vol met verschillende opties. Hierdoor kunt u eenvoudig een mooie, hoogwaardige en goedkope stoomruimte bouwen met een wachtkamer. De meeste meesters beweren dat het materiaal waaruit het bad is gemaakt (de basis) geen invloed heeft op de badprocedure. In dit opzicht moet meer aandacht worden besteed aan de keuze van de interne component, namelijk het materiaal dat zich in de stoomruimte bevindt.

  In de hoofden van de meeste mensen is het bad alleen van een houten frame of steen. Maar dit is niet helemaal waar. Materialen zijn verbeterd in hun kwaliteiten en worden ook gecombineerd afhankelijk van de regio waar ze wonen.

  Voor de zuidelijke regio's is het niet aangeraden om hout of hout te gebruiken voor het raamwerk, omdat er veel ongedierte is (schorskever, molenkever, barbeel en anderen). Uit de hitte en vochtigheid verschijnen schimmels en schimmels. Daarom is de levensduur erg kort - 2-4 jaar. Voor het zuidelijke deel van Rusland wordt het gebruik van steen of baksteen aanbevolen. Arbolietblokken, polycarbonaat (voor de zomerbad), cellenbeton, sandwichpanelen worden het vaakst gebruikt.

  Voor de noordelijke regio's heeft hout de voorkeur. Vanwege zijn natuurlijke eigenschappen hoeft het niet te worden behandeld met chemicaliën tegen ongedierte. Om deze reden zal het bad milieuvriendelijker zijn.

  Als besloten werd om een ​​bad van hout te maken, hebben de wanden direct een houten balk nodig (de hoeveelheid wordt gekocht op basis van het project) of houten dwarsliggers (een vrij goedkoop bouwmateriaal), isolatie en afdekmateriaal. Dit kan een OSB-plaat zijn. Ze zijn geperst zaagsel met hars, was en boorzuur.

  Voor de binnenvoering nemen ze nog steeds voorbereide planken en voor de buitenste - clapboard of eurolining. Soms (om te sparen) gebruiken mensen houten pallets. Door hun vorm kunnen er voldoende sterke muren van worden gemaakt. Natuurlijk moeten ze worden opgewarmd. Deze optie is het meest succesvol voor de stoombad in de zomer. Om een ​​frame en muren in een stenen of stenen bad te bouwen, heb je een silicaatbaksteen, een granaatsteen of een schelp nodig. In toenemende mate begon het sintelblok te gebruiken. Wat betreft de buiten- en binnendecoratie, de materialen kunnen verschillen.

  Soms, wanneer er zo'n mogelijkheid is, maken vaklieden de basis van een metalen container. De bouw gaat erg snel. Maar er zijn enkele nuances (het is noodzakelijk om openingen te maken voor de deur, om een ​​extra scheidingswand te maken voor de stoomkamer zelf en andere). Alle wanden zijn ook zorgvuldig geïsoleerd en omhuld.

  Interieurdecoratie van het plafond in de kleedkamer kan worden gemaakt van dergelijke houtsoorten als els, linden of grenen. Als we het hebben over het plafond in de stoomkamer, adviseren experts hier om de bekleding te installeren (het is beter bestand tegen hoge temperaturen). Het zou afkomstig moeten zijn van boomsoorten die geen sterk ruikende hars uitstoten (vuren, dennen, sparren). De beste optie hiervoor is linde, els, ceder. Gebruik in geen geval spaanplaat of vezelplaat. Bij verhitting geven ze stoffen af ​​die schadelijk zijn voor het menselijk lichaam.

  Speciale aandacht vereist ook isolatie voor muren. Ze isoleren een bad in de regel alleen binnen, maar ze kunnen ook een buitenste laag van dit materiaal leggen (in het raamwerk zelf). Als het gebouw is gemaakt van hout, wordt de isolatie op het tralielijstje (omhulsel) geplaatst. Gebruik hiervoor minerale wol of andere organische isolatie. In het geval van een steen- of steenbad wordt dezelfde minerale wol genomen, maar deze wordt in een dikkere laag (5-6 cm) gelegd.

  In de stoomkamer zelf moet na een isolatielaag een dampremmende laag worden gelegd. Gebruik voor deze doeleinden een dichte folie of een speciale zelfklevende drielaagsfilm.Het bestaat uit een polyvinylchloride mesh met twee lagen film met kleine gaten voor het verwijderen van stoom. Voor de vloer in de stoomkamer, zal hetzelfde hout geschikt zijn als het werd gebruikt voor wandbekleding en plafond, en in de kleedkamer worden de tegels meestal gelegd. Het is handig om het te wassen en te desinfecteren met schimmel en meeldauw.

  Belangrijke gebieden

  Bad is niet alleen een stoombad, maar ook een plek voor rust en ontspanning. Om volledig te recupereren en geestelijk gereinigd te worden, moeten er zones zijn zoals het stoombad, de schuur (wachtkamer) en de douche. Natuurlijk, wanneer er een klein gebied is, is er niet voldoende ruimte voor eventuele uitbreidingen, maar je kunt altijd een uitweg vinden. Bijvoorbeeld om functionele gebieden in dezelfde ruimte te combineren.

  Een bad zonder wachtkamer is ongemakkelijk om te gebruiken, vooral als het huis op 10-15 meter afstand ligt. Het is noodzakelijk dat een persoon zich veilig kan uitkleden en zich op de procedure kan voorbereiden. Ook speelt deze kamer een grote rol in de warmtebalans. Het wisselhuis helpt de warmte van de stoomkamer niet te "verliezen" en blokkeert ook de weg naar koude luchtstromen in de winter. Bovendien worden alle badaccessoires hier bewaard: emmers, pollepels, verschillende gels en shampoos, badjassen, hoeden om het haar te beschermen tegen oververhitting, slippers en nog veel meer.Zonder deze kamer zal het gebruik van het bad ongemakkelijk en ongemakkelijk zijn. Met voldoende grootte kun je daar een tafeltje plaatsen om kruidenthee te drinken, drogen en afkoelen om naar buiten te gaan.

  Als we het hebben over de douche, dan moet dat volgens de aanbevelingen van artsen zijn. Voordat je de warme kamer betreedt, moet je je lichaam voorbereiden - een warme douche nemen. Het lichaam zal gemakkelijker plotselinge temperatuurveranderingen kunnen overdragen en de poriën zullen ook veel sneller open gaan voor actieve transpiratie en verdere zuivering. Deze zone hoeft niet groot te zijn (in de vorm van een douchecabine of een geïnstalleerd "staand bad"). Genoeg en één vierkante meter, die aan het gordijn kan worden opgehangen. In het geval dat er een mogelijkheid is om een ​​groot en volwaardig bad te maken, dan kan het worden uitgerust met een aparte ruimte voor een sauna of een jacuzzi. Het hangt allemaal af van de voorkeuren van de eigenaar.

  Het belangrijkste bij het bouwen van een sauna met uw eigen handen is om het zo comfortabel mogelijk te maken voor gebruik.

  Montage technologie

  Op zichzelf is het proces om een ​​bad te bouwen eenvoudig, als je een duidelijk actieplan hebt. Om een ​​hoogwaardig en prachtig gebouw te krijgen, je moet stap voor stap een aantal stappen voltooien.

  • Bereid een site voor op toekomstige bouwwerkzaamheden. Dit omvat het schoonmaken van de grond van puin, het uitgraven van struiken (indien beschikbaar), het schoonmaken van steenblokken en het nivelleren van het oppervlak (u moet grondheuvels verwijderen of diepe gaten opvullen). Maak ook markup voor het gieten van de toekomst van de stichting.
  • De stichting. Het kan anders zijn in de configuratie en het type installatie. Masters bevelen kolom of stapel aan.
  • Wandconstructie en dakinstallatie. In dit stadium worden de wanden gebouwd, worden er isolaties aangebracht, gaten voor de deuren en ramen gemaakt, het dak wordt gebouwd (het is noodzakelijk om een ​​opening voor de schoorsteen achter te laten).
  • Interieur decoratie. Het is gemaakt op basis van de gekozen stijl. Deuren worden geïnstalleerd, ramen worden geplaatst. De kamer is voorbereid op de noodzakelijke elementen voor de sauna en het bad in het algemeen.
  • Installatie van de oven en beugels in de stoomruimte.
  • Opstelling van meubels en accessoires.

  Strevend vasthouden aan het werkplan, zal het blijken om een ​​goed bad te bouwen. Ervaren bouwers adviseren van tevoren om tijd te besteden aan elke fase, zodat de constructie niet lang sleept of jaren meegaat.

  stichting

  In het geval dat een klein bad gepland is, is het nuttiger en goedkoper om een ​​gewone strookfundering te maken. Het allerbelangrijkste is om goede thermische isolatie te maken, anders neemt de vloer warmte van de kamer. Als gevolg hiervan kan condensatie optreden en vervolgens een reeks onaangename gevolgen.

  Het maken van een stichting omvat verschillende stappen.

  • Voor de bouw is het noodzakelijk om het grondgebied schoon te maken en te markeren. In de regel wordt 10-15 cm aarde verwijderd. Markeer de rand voor het bouwen van houten stokken (15-20 cm). Tussen de pinnen wordt de vislijn of een koord getrokken. De vlakheid van de hoeken wordt gecontroleerd (ze moeten exact 90º zijn).
  • Verder wordt de grond gegraven langs een gemarkeerde baan tot een diepte van 60-70 cm (de grond kan in het midden worden gegooid, het is nog steeds nuttig). Aan de onderkant van de resulterende geul wordt een zandlaag van 10 - 15 cm dik gestrooid en geramd. Soms wordt het voor een grotere dichtheid licht bevochtigd met water. Achter het zand wordt een laag graniet gestrooid of een steen in één laag. Dit wordt het ondersteuningsframe voor de lat, die is gemaakt van een dikke metalen staaf en ook is gelegd met een constructie uit één stuk.
  • Bekisting is gemaakt van houten planken.Het zal dienen als een vorm voor het gieten van cementmortel. In dit opzicht moeten de planken 40-50 cm hoger zijn dan het grondniveau.
  • Mortel wordt in bepaalde verhoudingen bereid: 1 deel cement, 3 delen zand en 3 delen fijn gemalen steen. Door consistentie, zou het op zure room moeten lijken. Het is noodzakelijk om het onmiddellijk in te vullen. Het is raadzaam om eerst de benodigde hoeveelheid te berekenen, anders wordt een fundament met slecht verbonden lagen verkregen.
  • Voor verder werk zal een bouwvibrator nodig zijn, die te huur is. Daarmee moet je de gevulde cementmortel "schudden", zodat alle lucht naar buiten komt en de holtes weggaan.
  • De volgende stap is de uitlijning van de bovenste laag. Na 5-6 dagen kunt u de houten zijkanten verwijderen. In deze vorm laat men het fundament volledig drogen en binden. Masters raden aan om 20-25 dagen te staan ​​voordat je verder bouwt. Gedurende deze tijd moet de fundering worden besproeid met water, anders kunnen er scheuren ontstaan ​​door ongelijke droging.
  • Vergeet de speciale openingen voor communicatie (rioolbuizen, elektrische bedrading) niet. In het stadium van gieten moeten de pijpen al op de geplande plaats liggen.

  Als u van plan bent om een ​​groot bad te bouwen en de site heeft een complexe hobbelige en onregelmatige vorm, dan is het beter om de fundering op heipalen te plaatsen. Ze zijn van verschillende typen: sommige kroezen, terwijl anderen in de grond "draaien". Voor het bad passen beide opties.

  Voordat het op de site wordt geïnstalleerd, worden soortgelijke voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd, zoals bij stripfunderingen. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de bevriezing van het land in de winter. Meestal worden deze gegevens afgestemd door SNiP. Op basis van de ontvangen informatie wordt een metalen buis met een wanddikte van 3-5 mm aangeschaft.

  De lengte ervan moet uit de volgende waarden bestaan:

  • de lengte van de vrieslaag van de aarde;
  • 40-50 cm voor "verdrinking" van palen;
  • 50 cm boven het maaiveld.

  Om het gemakkelijker te maken om de pijp in te brengen, wordt deze geslepen. Elk element wordt in de grond op een afstand van 1 m van elkaar rond de omtrek van de bebouwde kom geïnstalleerd. Het is erg belangrijk dat de stapels waterpas zijn. Om dit te doen, wordt elke pijp genivelleerd met behulp van een niveau (een liniaal met een vloeistof en een schaal).

  Op elke stapel moet een vierkante "hoed" (625 vierkante cm) worden gelast. Aan de uiteinden zijn gaten gemaakt voor de installatie van een frame van gewapend beton. Alle metalen elementen zijn noodzakelijkerwijs gecoat met een oplossing die corrosie voorkomt.Daarna wordt een laag zand en grind gelegd en geramd en alles wordt gegoten met cementmortel volgens de stripfunderingstechnologie. Na het installeren van de fundering, kunt u overgaan tot het installeren van muren.

  wanden

  Door hun soort zijn diversiteitsmuren:

  • gestel;
  • baksteen;
  • van het schuimblok;
  • uit het logboek van de boom.

  Om houten wanden van het frame te installeren, moet u de basis op de rooster plaatsen (er moet een waterdichte laag onder zitten). Daarna worden de rekken op de hoeken van het toekomstige bad gemonteerd. Ze worden vastgemaakt met behulp van metalen hoeken en voor grotere sterkte schuiven ze ze op (balken die onder een hoek van 45º staan).

  Elke halve meter wordt langs de hele omtrek een houten balk geïnstalleerd met obligate schuine stutten. Vergeet niet de deur- en raamopeningen die niet hoeven te overlappen. Tussen hen worden de verticale balken langs één lijn horizontaal bevestigd. Nadat het skelet van de muren klaar is, kunnen ze worden omhuld. Maar daarvoor is al het hout bedekt met impregnatie van rot en schimmel (zwarte schimmel is vooral verschrikkelijk).

  Verwarmde isolatie, hydro-barrièrefilm en bekledingsmateriaal. Als er een steen is gekozen voor de constructie van muren, is het beter om rood te maken. Het heeft de meest geschikte eigenschappen - het "trekt" geen warmte uit, zoals witte baksteen dat doet.

  In de regel bestaat de muur uit twee lagen baksteen. Het begin van het werk wordt vanuit de hoeken uitgevoerd, omdat ze het niveau instellen. De laag cementcement mag de 2 cm niet overschrijden. Voor het gemak van legmeesters, raden wij u aan om de lijn als niveau uit te rekken. In plaats van de toekomstige ramen en deuren wordt een latei van gewapend beton gelegd. Vervolgens worden de wanden vergroot tot de gewenste hoogte.

  De constructie van de wanden van het schuimblok is op dezelfde manier gemaakt als die van een baksteen. Het enige verschil is dat elke 4 rijen een metalen rooster moeten leggen. Het geeft meer stevigheid en stevigheid aan de muur.

  Het meest interessant, vanuit het oogpunt van het werk, is de installatie van de wanden van het frame van de boom. Het is heel belangrijk dat alle trunks dezelfde diameter hebben (een kleine fout van 1-3 cm is toegestaan). Voor de installatie wordt elk van hen gescand op defecten (knopen, schors blijven) en wordt ook behandeld met een antisepticum. Vervolgens worden op elk element "gaten" met een straal gemaakt.Bij de allereerste trunks, die aan de basis worden geplaatst, is één zijde recht gemaakt zodat ze niet "rollen". Verder hout past als een puzzel. Aan de hoeken maken ze een binding met een touw, beginnend vanaf de vloer zelf, en alle verbindingen tussen de staven worden gelegd met isolatie in de vorm van een tape.

  dak

  Volgens de handleiding voor het bouwen van een bad, is de volgende stap na het plaatsen van de muren de installatie van het dak. Dit proces kost niet veel tijd en moeite.

  Er zijn 3 grote groepen daken:

  • vlak;
  • vergieten;
  • gevel.

  De resterende soorten zijn een soort typische groepen. Professionals adviseren om een ​​schuurtje te installeren voor kleine baden. Als het gebouw van indrukwekkende omvang is, dan is de functionele kant van het dak al geselecteerd (bijvoorbeeld de 2e verdieping voor het recreatiegebied, gemaakt van zolder).

  Als de muren zijn opgetrokken uit baksteen, zal de eerste laag (vóór het leggen van de balken) een laag dakbedekkingsmateriaal zijn als afdichting. Vervolgens wordt een houten frame rond de omtrek van de muren gemonteerd met behulp van ankers. Het zal dienen als een ondersteuning voor alle verdere structuren die de ruggengraat van het dak vormen. Bovenop is een houten kist met de geselecteerde vorm gemaakt.De verwarmer wordt erin "gestoken" en er wordt noodzakelijkerwijs een dampscherm geplaatst. Nadat deze werken zijn voltooid, kunt u doorgaan met de buitenste en binnenste voering. Binnenin is het beter om het plafond met clapboard of voorbereide planken te schutten.

  Paul

  Seks in het bad moet de nodige aandacht krijgen, omdat de persoon direct en frequent contact met hen heeft.

  Net als muren zijn er 3 soorten vloeren:

  • hout;
  • baksteen;
  • beton.

  beton

  Baksteen is ongewenst als een vloer vanwege zijn fysieke eigenschappen (lage warmteafvoer). Het is erg heet en kan ernstige brandwonden aan de voeten veroorzaken. Beton is het meest gebruikte, nuttige en duurzame materiaal. Maar het moet duidelijk zijn dat een dergelijke vloer erg koud is en een extra isolatielaag van bovenaf vereist.

  Deze optie is heel eenvoudig geïnstalleerd.

  • Eerst wordt zand (minstens 15 cm) op de afgewerkte fundering gegoten. Vervolgens wordt gemalen steen of grind gelegd in een uniforme laag van 10 cm. Vergeet de afvoer niet, waaronder u de ruimte moet verlaten en de buis moet brengen, en deze moet in de afvoer of septic tank gaan.
  • Na het leggen van het "kussen" is de primaire betonlaag 5-7 cm dik.Wanneer het droogt, moet u beginnen met het leggen van isolatie (minerale wol, perliet, schuim) en waterdicht maken. Er wordt een versterkt gaas overheen geplaatst.
  • Wanneer het raster is bevestigd, kunt u de vloer vullen. Meesters worden geadviseerd om het voltooide mengsel te nemen, omdat het moeilijk is om het onafhankelijk te maken. Het wordt aanbevolen om vanuit de hoeken naar de deur te gaan werken. Zodra de vloer droog is, moet u beginnen met het leggen van de vloer. Het kan tegels, laminaat en andere materialen zijn.

  hout

  De meest praktische en comfortabele vloeren voor een bad zijn houten. Ze zijn van twee soorten.

  • Water door zichzelf in de afvoeropening laten lopen (rooster of lek). Dit is de gemakkelijkste en goedkoopste optie voor vloeren. Om ze te installeren heb je geen verwarmend materiaal nodig. Ze zijn op dezelfde manier gemaakt als een gewone vloer en laten alleen een opening tussen de planken en de vloer achter met een afvoergat van 5-10 cm. Hiertoe wordt een extra frame geïnstalleerd waarop de houten vloer wordt gemonteerd. Het belangrijkste is om hout tegen rotten en vocht te verwerken. In de regel wordt een dergelijke vloer in de stoomkamer zelf gemaakt.
  • Stationaire vloeren (niet lekkend). Ze worden meestal gemaakt in een wachtkamer of een rustruimte, maar ze kunnen ook in een stoombad zijn. Om te beginnen wordt er gedraineerd zodat er een volledige afvoer van water is. Verder is een identieke voorbereiding van de vloer gemaakt, zoals in de variant met beton. Vervolgens wordt de isolatie met waterdichting gelegd en wordt er een schone houten vloer op gelegd. Het is erg belangrijk om alle openingen en voegen met afdichtmiddel te smeren.

  Elektrische bedrading

  Er moet onmiddellijk worden opgemerkt dat alleen de persoon die over de kennis en vaardigheden op het gebied van elektriciens beschikt, zelf de bedrading kan uitvoeren. Het zal voor een nieuwkomer in deze kwestie erg moeilijk zijn, zelfs als hij de stapsgewijze instructies volgt.

  De installatie van elektrische bedrading moet in een strikte en duidelijke volgorde worden uitgevoerd.

  • Aarding van alle metalen structuren, elektrische behuizingen of pakkingen om uzelf en mensen te beschermen tegen elektrische schokken.
  • Sluit de voedingskabel aan. In ruimten waar geen contact met water is, wordt het in speciale plastic dozen gelegd. Waar water of stoom is, wordt het in PVC-buizen gelegd.
  • Kabelroutering naar kamers zonder toegang tot water. Een draad wordt vanuit de aansluitdoos langs dezelfde kunststof goten gelegd.Vervolgens wordt er een doorgaand gat gemaakt in de muur, waar de lamp zich in de andere kamer bevindt en deze aansluit. Het maakt ook verbinding met de schakelaar. In de doorgang voor de draden in de muur moet worden ingevoegd metalen huls en gevuld met niet-brandende samenstelling.
  • Elektriciteitsvoorziening naar de stoomcabine. Het is vermeldenswaard dat het binnenin ten strengste verboden is om de aansluitdoos en schakelaars te vinden. In deze kamer wordt het aanbevolen om laagvolteverlichting te gebruiken. Ook daar is het noodzakelijk om de spanning van de elektriciteitsstroom te verlagen, hiertoe worden step-down transformatoren gebruikt. De kabel die door een gat in de wand in de stoomruimte wordt opgewonden, moet hittebestendig zijn. Het gat in de muur wordt op dezelfde manier verwerkt als hierboven. Het is erg belangrijk om alle geleiders in de verdeelkast te markeren, anders zal het moeilijk zijn om de oorzaak te vinden in het geval van een stroomstoring.
  • Installatie van stopcontacten. Hun installatie wordt op dezelfde manier uitgevoerd. Het belangrijkste is dat elke uitlaat minstens 60 cm van de gootsteen en douche is. Ook op elk van hen zou een beschermende plastic dekking moeten zijn die hen tegen vochtigheid beschermt.

  Bij het aansluiten van de bedrading naar het bad moet een kabel worden gekozen in overeenstemming met de geïnstalleerde apparatuur moet rekening worden gehouden met het stroom- en elektriciteitsverbruik. Alle werkzaamheden moeten worden uitgevoerd in rubberen schoenen, in een droge ruimte en in rubberen handschoenen.

  Afwerking

  Tegenwoordig is het zeer winstgevend om de afwerking te voltooien. Als u deze service in het bedrijf bestelt, kunt u een vrij groot bedrag krijgen. Afwerking is een complex van bouwactiviteiten gericht op externe en interne verbetering van het gebouw. Het materiaal is van tevoren geselecteerd. Zijn keuze moet zeer serieus en verantwoord worden benaderd, omdat hij onder invloed van warmte en water geuren kan uitzenden of van vorm kan veranderen.

  Meesters adviseren om tegelijkertijd te werkenen niet in delen (eerste gevel, dan stoombad, enzovoort). Maar er moet een bepaalde volgorde zijn. Snijd eerst het plafond, vervolgens de muren en vervolgens de vloer. Op het moment van de renovatie moeten er al ramen en een deur geplaatst zijn (althans ruw).

  Interne (en externe) afwerking wordt uitgevoerd in een reeks stappen die moeten worden gevolgd.

  • Alle aangekochte materialen moeten acclimatisatie ondergaan. Als een boom bijvoorbeeld is geselecteerd voor werk, moet hij enkele dagen in de kamer rusten.
  • Montageframe, dat overlay wordt aangebracht.
  • Bookmark isolatie.
  • Waterdicht.
  • Installatie van panelen (hout, voering en andere).

  Soortgelijk werk wordt van buitenaf uitgevoerd.

  Exterieur ontwerp

  De buitenkant van het bad is net zo belangrijk als het interieur. Het is altijd aangenaam als het huis en het opgebouwde stoombad in harmonie zijn met elkaar, waardoor een uniforme stijl van het plot wordt gecreëerd.

  Hoe en van wat te doen de externe trim van het bad is afhankelijk van dergelijke factoren:

  • Algemene stijl. De harmonie en combinatie van gebouwen zal de eigenaar altijd behagen;
  • De huid moet bepaalde functies vervullen: bescherming tegen weersinvloeden, isolatie van interne warmte en insluiting van koude luchtstromen.

  De muren van het klassieke Russische bad zijn meestal gemaakt volgens oude tradities - stevige stammen. Dit is echt een van de meest comfortabele en aangename ontwerpen. Dergelijke wanden behoeven geen extra afwerking, maar soms wordt een touw langs de naden gelegd, die in hars is gedrenkt.

  Tegenwoordig is er een grote keuze aan materialen die de gevel van het bad prachtig en snel kunnen rangschikken.Dit kunnen voering, gevelbekleding (metaal, kunststof), vezelcementpanelen en andere zijn.

  Het meest voorkomende type bekleding is het gevelbekledingspaneel. Het wordt aanbevolen om vinyl of hout te kiezen. Ze zijn het meest geschikt voor het thema van het bad. Het is noodzakelijk om ze te monteren op een speciaal geïnstalleerd krat van hout met de gelegde lagen van isolatie. Soms wordt het gefixeerd met een metalen profiel. Vervolgens wordt het geïnstalleerd in een cirkel stootvoeg.

  Het tweede populairste materiaal voor het externe ontwerp is - voering. Het is handig omdat het rails van verschillende breedtes heeft (ze kunnen voor elke constructie worden gekozen), die kunnen worden gemaakt van kunststof, MDF of hout. De laatste optie wordt het vaakst gekozen. Het belangrijkste is dat alle platen goed worden behandeld met een speciale oplossing die het materiaal beschermt tegen vocht en rot. Gegoten plastic (vinyl) gaat ook lang mee, maar het vervaagt vrij snel door de werking van direct zonlicht. Maar het voordeel is dat het niet bang is voor vocht en plotselinge temperatuurschommelingen. De wandpanelen worden op dezelfde manier geïnstalleerd als de zijpanelen.

  Als het bad gebouwd is van baksteen, maar ik wilde dat het eruit zag als een houten, dan kun je in dit geval de bekleding van het blokhuis maken. Dit is een afwerkhout, dat overeenkomsten vertoont met eurolining. Het is gemaakt volgens een speciale technologie - 4 planken worden gesneden uit een ronde boomstam in een cirkel. Dientengevolge, zijn de planken volkomen vlak en vlak aan de ene kant, en convex-halfrond aan de andere kant. Met hun hulp is het gemakkelijk om een ​​nabootsing van een huis te maken dat is opgebouwd uit een logboek van een boom.

  Interieurontwerp

  Sinds de kindertijd is het beeld van een eenvoudig Russisch bad in de geest van iedereen gelegd. In de regel is het interieur van deze kamer volledig gemaakt van natuurlijk hout (elzen, linden), er zijn houten stoelen met smeedijzeren poten aan dezelfde tafel, zelfgemaakte nieuwe bezems gemaakt van berken of eiken hangen aan de muren, en het belangrijkste is de geur van houthars, gestoomd bladeren, zepen.

  Om de sfeer van dit traditionele Russische bad te behouden, is het het beste om houten meubels te kopen. (tafel, stoelen, banken). Het is heel mooi als het gesneden elementen heeft. Soms wordt er zelfgemaakte, gebreide of geweven beddengoed op de stoelen geplaatst.Ze zijn gemaakt met een helder ornament om het comfort en de vreugde van de ruimte aan te vullen.

  Het is raadzaam om het tapijt niet op de vloer in de wachtkamer te leggen. Schimmels en schimmels zullen zich daarin vermenigvuldigen als gevolg van een hoge luchtvochtigheid. Het is het beste om gewone tegels of houten planken te gebruiken, behandeld met een speciale oplossing. Wees geen overtollige planken op de muren. Ze zijn ook gemaakt van hout. Mokken voor bier, een theepot of mooie browniefiguurtjes passen daar perfect. Het hangt allemaal af van de verbeelding van de eigenaar.

  Ook in de stoomkamer moet comfortabel zijn. Meestal wordt er op de hoeken verlichting geplaatst met een schaduw van berkenschors, op de muren staan ​​gesmede haken die emmers en emmers bevatten. Emmers kunnen ook in etnische stijl zijn. Ze hebben gesneden handvatten of een metalen rand in het midden. Installeer op de bovenrand van het plafond vaak een decoratief paneel van hout. Het sneed etnisch ornament, dieren, badproces enzovoort.

  Een kleedkamer of lounge is ook gevuld met accessoires. Ze worden vaak alleen gedaan, kijkend naar rommelmarkten of folkloristische beurzen. Het is gemakkelijk om houten lepels, bast schoenen, gesneden brownie beeldjes, schors schilderijen en andere accessoires te vinden.Met behulp van hen is het gemakkelijk om comfort en warmte toe te voegen aan deze kamer.

  Een integraal onderdeel van het interieur van het Russische bad is de geur. Dankzij hem ontspant de persoon zoveel mogelijk en rust hij volledig (lichaam en ziel). Elke kamer wordt gedomineerd door de geur. In de stoomkamer - dit is het aroma van gestoomde eiken- of berkenbezems. Het is goed om een ​​aromalamp in het hondenhok te plaatsen en deze elke keer te veranderen naar uw humeur.

  stijl

  In de 21e eeuw is er een enorme verscheidenheid aan baden. Hun belangrijkste verschil ligt in de temperatuur van blootstelling aan het menselijk lichaam, evenals de hoeveelheid en kwaliteit van stoom in de kamer zelf (stoomkamer).

  • Russisch bad. De temperatuur van de stoomverwarming is 40º - 75º, de luchtvochtigheid is ongeveer 60%. Door dergelijke omstandigheden wordt het menselijk lichaam verwarmd en diep verhit en helpt het hoge luchtvochtigheid om de poriën snel te openen en te beginnen met zweten. Het resultaat is een hoogwaardige huidreiniging.
  • Hamam (Turks bad). Hier is de temperatuur iets lager - 35º - 60º, en de luchtvochtigheid is ongeveer 85-100%. De omstandigheden in dit stoombad zijn meer goedaardig. Dankzij dit kunt u hier vrij lang tijd doorbrengen om verschillende soorten cosmetische ingrepen (massage, peeling en andere procedures) uit te voeren.Het lichaam warmt geleidelijk op en de huid is constant nat. Dus, de "opening" en het stomen van de diepe lagen van de huid.
  • Fins bad. Het verschil tussen dit stoombad is dat het vrij hoge temperaturen (120º - 150º) gebruikt en dat het luchtvochtigheidsniveau erg laag is (10-15%). In dit verband, een reis naar een dergelijk bad heeft een aantal contra-indicaties en voorwaarden van het verblijf daarin. Het is niet ongebruikelijk dat iemands huid wordt leeggemaakt of verbrand. Maar tegelijkertijd warmt het lichaam op en ontspant het heel goed.
  • Japans waterbad. Dit type stoomkamer is heel specifiek. Een persoon zit in een vat met water dat tot 60º verwarmt. De huid is goed verwarmd en gestoomd, maar onder water ademt hij niet. Hierdoor komt overvloedig zweten voor, toxines en slakken worden uit de huid verwijderd.

  Hoe een ketel kiezen?

  Het hart van elk bad of stoombad is een verwarmingsketel of een kachel. Zonder deze functie kan de werking van deze ruimte in principe niet worden uitgevoerd. Het allerbelangrijkste is dat de verwarmingsketel tot een voldoende temperatuur kan worden verwarmd en dienovereenkomstig een goed thermisch vermogen heeft.Bovendien is het noodzakelijk dat de persoon het temperatuurniveau kan regelen met merkbare temperatuurslacunes. Al deze parameters zijn afhankelijk van het materiaal waaruit de ketel is gemaakt en van de juiste selectie van vermogen en grootte van de stoomkamer.

  Ketels voor het bad zijn gemaakt van metaal. In de regel is het gewoon of speciaal behandeld staal. In duurdere modellen kan de dikte 1-1,5 cm zijn, tijdens het langdurig gebruik van dergelijke ovens kan er zogenaamde "metaalmoeheid" optreden. Dit fenomeen manifesteert zich in een lichte vervorming van de vorm. Hierdoor kan de deur beginnen de deur te grijpen om de brandstof in te stellen, of kunnen de lasnaden zich "uitspreiden". Om deze reden raden vaklieden aan om gietijzeren ketels te gebruiken. Ze zijn veel sterker en hebben een langere levensduur.

  De belangrijkste functie van de ketel is om de kamer zo snel mogelijk naar de gewenste temperatuur te verwarmen. Dit vermogen verheft het op veel manieren boven de gebruikelijke steenoven. Op hun beurt kunnen metaalovens gewoon of lang branden. Het is beter om de tweede optie te kiezen, omdat een dergelijke ketel veel langzamer afkoelt en lang warmte vasthoudt en ook brandstof bespaart.

  Bij het kiezen van een kachel voor een stoomcabine, is het noodzakelijk om rekening te houden met de ontwerpkenmerken en gemakken voor een persoon. Elke ketel heeft een deur waar hout of kolen worden geplaatst. In sommige modellen bevindt deze zich in de stoomruimte. Aan de ene kant is dit handig, omdat het niet nodig is om de kamer te verlaten om de temperatuur te verhogen. Maar op hetzelfde moment in de stoomkamer is altijd nat, en het hout of kolen uit deze vochtige. Het blijkt dat eerst de brandstof in de oven wordt gedroogd en pas daarna de gewenste temperatuur geeft. Bovendien verzamelt alles, van brandhout en kolen, spaanders en puin die gestoomde, tedere voeten kunnen verwonden.

  Op de ketel moet een kachel zijn. Er zijn de stenen van middelmatige grootte geplaatst (dit kunnen kiezels uit de zee worden gebracht). Omdat ze op het hete metaal liggen, worden ze ook opgewarmd. Tijdens de badprocedure wordt er water in gegoten en wordt er stoom gegenereerd, wat zo nodig is in de stoomkamer.

  Kamenka kan bovenop de ketel zijn of aan de zijkant liggen. De zijdelingse optie is beter, omdat water alleen op de stenen komt. Dergelijke stoom wordt als zachter en correct beschouwd. Idealiter wanneer dit ontwerp (zoals een smeedijzeren emmer) de wanden van de ketel niet raakt.Dit komt doordat de steen de temperatuur lang vasthoudt, zodat deze de aangrenzende wand van de kachel kan vervormen, waardoor de levensduur van de ketel wordt verkort.

  De meeste modellen hebben een speciale container waarin het water wordt verwarmd. Ze scheppen het op met een schep en gieten het op de stenen om warmte aan de kamer toe te voegen. Het kan zich aan beide zijden van de ketel bevinden, maar het is het beste als het aan een pijp (schoorsteen) is opgehangen. Dus het water kookt niet, maar zal altijd warm zijn. Bovendien is het risico op brandwonden verminderd.

  Er moet speciale aandacht worden besteed aan het gewicht en de afmetingen van de ketel. Als de stoomruimte groot is, moet deze in de grootte van de ruimte passen. Als je de vloer niet van tevoren klaarmaakt, kan deze eenvoudig onder het gewicht bezwijken. Meestal wordt de toekomstige ruimte onder de ketel met beton gegoten tijdens de constructie van de fundering. Wanneer de kachel klein is, kan deze direct op de vloer worden geïnstalleerd, maar het is beter om een ​​laag stenen te leggen, omdat het hout opdroogt en vervormt van de hitte.

  De belangrijkste vraag - hoe kies je de kracht van de ketel in de grootte van het bad? Om de parameters van de kachel correct te berekenen, is het noodzakelijk om de kenmerken van het gebouw te kennen.

  Het houdt rekening met:

  • het materiaal waarvan het dak is gemaakt;
  • wanddikte;
  • aantal vensters;
  • kenmerken van het land waarop het bad staat;
  • warmte-coëfficiënt die vrijkomt bij de verbranding van de gebruikte brandstof.

  Het bovenstaande zijn de belangrijkste redenen waarom een ​​deel van de warmte van de ketel wordt besteed. Als u deze gegevens duidelijk kent, zullen de berekeningen nauwkeuriger en correct zijn. Vervolgens wordt al deze informatie in de formule vervangen. Op zichzelf is het erg groot, en zonder kennis van fysica en wiskunde zal het moeilijk zijn om het juiste antwoord te berekenen. Het is het beste om bekende gegevens bij een specialist te brengen. Meestal is er altijd een persoon in een winkel die is gespecialiseerd in ketels en verwarmingssystemen.

  Het belangrijkste bij het kiezen van een ketel is niet te focussen op de prijs, maar op de kwaliteit en eigenschappen van het product. Beste - het betekent niet goed. Het is de moeite waard om te weten dat in geval van breuk van bijna elk onderdeel in de ketel, u het volledig moet veranderen.

  tips

  Zelfs een ervaren meester op het gebied van constructie en reparatie zal niet gemakkelijk een bad te bouwen absoluut correct. Net als bij elk ander bedrijf zijn er enkele nuances en subtiliteiten van het werk en deze kunnen alleen worden geleerd van iemand die zich beroepsmatig met dit bedrijf bezighoudt.

  Het eerste dat de meesters adviseren, is dat de bouw van een bad het beste kan worden uitgevoerd in de droge en warme periode van het jaar. Dit is te wijten aan het feit dat alle oplossingen, stopverf en impregnatie tot het einde moeten drogen. Anders bestaat het risico om slecht verwerkt hout te plaatsen, dat slechts de helft van de voorgeschreven periode zal bedienen.

  Voor de bouw is het noodzakelijk om een ​​gedetailleerd project van het toekomstige bad te maken. Het moet de exacte afmetingen, de lay-out van de leidingen voor de afvoer en de waterstroom aangeven. Voor elektrische bedrading is het beter om een ​​aparte tekening te maken. Op basis van het plan zal het gemakkelijker zijn om de benodigde hoeveelheid materiaal te berekenen, en de beginnende bouwer zal onmiddellijk begrijpen welk werk hij niet kan doen zonder de extra hulp van professionals. Hij zal de kosten van hulpwerkzaamheden van buitenaf kunnen begroten.

  Als u een comfortabel en ruim bad wilt bouwen en er is niet zo veel ruimte op de site, dan kan het worden gemaakt als een uitbreiding van het huis. Het is dus mogelijk om te besparen op "4 wall" en ruimte.

  Voor het bad duurde een lange tijd, adviseerde de meester om het zo vaak mogelijk te ventileren. Hierdoor zullen houten en metalen coatings uitdrogen en zullen niet worden blootgesteld aan de vorming van schimmel en meeldauw.

  Prachtige voorbeelden

  • Dit voorbeeld suggereert dat zelfs een klein bad mooi en comfortabel kan zijn. Er is een klein stoombad en je kunt je in koud water onderdompelen in de hitte buiten. In de zomer zijn een tafel en stoelen gemakkelijk te plaatsen naast waar het leuk is om te zitten en thee te drinken onder de maan en de sterren.
  • Hier is een ruime stoomcabine te zien waar een vriendelijk gezelschap gemakkelijk kan passen. Vanwege deze grootte is er een plek voor een persoon om tot zijn volledige lengte te gaan liggen en een badbeest op te zetten, terwijl andere vakantiegangers rustig kunnen zitten en ontspannen.
  • In zo'n stoombad is het heel prettig om je geest en lichaam te laten rusten. Tijdens de procedure zal er een mogelijkheid zijn om de schoonheid van de natuur te overwegen. En de ronding van de vormen geeft de kamer een lichte charme en extra comfort.

  Hoe je een bad bouwt met je eigen handen, zie de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer