Functies en doel van ventilatie schakelkasten

 Functies en doel van ventilatie schakelkasten

De ventilatiecontrolekast is een belangrijk onderdeel van grote ventilatiesystemen en stelt u in staat om een ​​breed scala aan technische apparaten te combineren tot een enkele besturings- en bewakingseenheid.

Wat is en waarvoor is het?

De schakelkast is een afscherming (SCHUV) of standaard met daarop geplaatste meetinrichtingen, besturingssensoren, indicatoren van geluid en licht, evenals mnemonische schema's en schakelaars. Alle bedieningselementen zijn duidelijk zichtbaar en toegankelijk voor opdrachten. De methode voor het regelen van ventilatie met behulp van kasten kan zowel handmatig als geautomatiseerd zijn.Dit laatste omvat het gebruik van microcontrollers die in staat zijn om de werking van het systeem te programmeren, en vereist niet de constante aanwezigheid van een persoon.

De belangrijkste functionele verantwoordelijkheden van de schakelkasten zijn de regeling van de snelheid van de toevoerventilator, de regeling van de elektrische aandrijving van de klep, de regeling van temperatuurparameters en de aan / uit van de ventilatie-eenheid en het display. Bovendien kan de afscherming de werking van de luchtventielen regelen, de luchtcirculatie vertragen, warmtewisselaars tegen bevriezing beschermen, oververhitting van de wikkelingen van de motor en elektrische verwarmer voorkomen en ook verontreiniging van het filtersysteem en abnormale situaties signaleren. Door het schild te installeren, kunt u de gewenste temperatuur in de kamer handhaven en de vochtigheidsindicatoren controleren. Het toepassingsgebied van ventilatiecontrolekabinetten is vrij breed en treft bijna alle soorten ventilatie- en airconditioningsystemen.

De consoles worden gebruikt voor het bewaken van water- en elektrische verwarmingssystemen., voor apparaten met warmteterugwinning, installaties die werken volgens het principe van warmtestroomrecirculatie, evenals ventilatiesystemen voor uitlaatgassen, toevoer en bevestiging.Voor het regelen van huishoudelijke huishoudelijke ventilatiesystemen is het installeren van een schakelkast vaak onpraktisch. In grootschalige grootschalige netwerken met een groot aantal plaatsen die niet toegankelijk zijn voor continue bewaking (zolders, mijnen en kelders), is de installatie van een bedieningspaneel echter gewoon noodzakelijk.

Besturingskasten voor bestemmingen zijn algemene uitwisseling en brand en kunnen ook de ene en de andere functies combineren. De behuizing van het instrument is gemaakt van plastic of metaal en plastic modellen zijn meestal uitgerust met een kap of deuren en metalen zijn gemaakt in de vorm van een console of schild. In de meeste gevallen voldoen alle kasten aan de hoge beschermingsklasse IP 31, maar als het paneel wordt gebruikt in extreme omstandigheden van temperatuur of vochtigheid, wordt de beschermingsklasse verhoogd naar IP 45. De apparaten kunnen op de vloer worden geïnstalleerd of aan de muur worden opgehangen, alle apparaten van het gebouw verenigen of een specifieke sectie bedienen of vloer. De locatiekeuze hangt af van de configuratie van het apparaat en de afmetingen van de installatie.

accessoires

De ventilatorbedieningskast is uitgerust met een voeding, controllers, converters en een groot aantal aan / uit-schakelaars.De schakelaars zijn op hun beurt verbonden met elektrische luchtverwarmers, apparaten voor warmteterugwinning, ventilatoren, boilers en koeleenheden. Een verplicht element van het schild is een handmatige besturingseenheid, die de functies van regeling en besturing aanneemt in het geval van storing of uitval van de automatisering. Bovendien zijn alle kasten uitgerust met sensoren voor noodalarm, geactiveerd in geval van nood of pre-noodsituaties.

Een speciale rol bij het bewaken van de werking van ventilatiesystemen wordt gespeeld door sensoren, die een soort receptoren zijn, en informatie verzamelen over de gezondheid van elk knooppunt. Met hun hulp kunt u een duidelijk beeld krijgen van luchtverontreiniging, hun temperatuur en vochtigheid, evenals de snelheid van beweging van luchtmassa's en de frequentie van rotatie van de ventilatorbladen. Temperatuursensoren zijn beschikbaar in zowel digitale als analoge versies, en bij het wijzigen van de temperatuuromstandigheden in het systeem, dragen ze bij aan het omschakelen van de hele installatie naar een andere modus. Hetzelfde principe werkt en vochtigheidssensoren. De informatie ontvangen door de sensoren gaat naar de automatische regelaars, die op hun beurt de aanpassing van het werk van de belangrijkste knooppunten van de ventilatiesystemen uitvoeren.

Volgens de locatie van de sensoren zijn verdeeld in externe en interne. De eerste worden vaak atmosferisch genoemd en worden buiten de gebouwen geïnstalleerd. Intern zijn de cellen op hun beurt verdeeld in kanaal- en oppervlaktemodellen. Kanaal ingesteld in het kanaal op de muren of in de beweging van luchtmassa's. Het oppervlak wordt op het oppervlak van de knooppunten geplaatst en voert de verwijdering van parameters uit deze apparaten uit.

Een even belangrijk element van schakelkasten zijn regelaars. Apparaten accepteren informatie afkomstig van de sensoren en verwerken deze automatisch. Na verwerking van de parameters sturen de controllers een signaal naar de hoofdeenheden van de ventilatie-eenheden, zoals ventilatoren, verwarmingen, koeleenheden, waarna ze hun bedrijfsmodus wijzigen. Functioneel kan de controller meerdere apparaten bedienen of met slechts één daarvan communiceren. Universele modellen zijn vaak uitgerust met microprocessors, waardoor ze minder omslachtig zijn en gemakkelijk in een kleine kast of op een standaard kunnen worden geplaatst.

Een ander element van de schildconfiguratie zijn de frequentieomvormers van het ventilatorblad.Dankzij deze apparaten is het mogelijk het aantal omwentelingen van de motor te regelen, waardoor de hoeveelheid elektriciteit die door de installatie wordt verbruikt aanzienlijk wordt verminderd. Naast kostenbesparingen leidt dit tot een aanzienlijke vermindering van slijtage van ventilatoronderdelen en verlengt de totale levensduur van de ventilatie-eenheid.

Apparaat lay-out

De aansluiting van schakelkasten wordt uitgevoerd volgens het standaardschema en wordt geregeld door GOST R51321-1. Kasten, stands en schermen worden geïnstalleerd in gangen, afschermingsruimten of werkruimten. In aanwezigheid van technische omstandigheden bevinden de ventilatie- en brandmeldcentrales zich in dezelfde kast die in de controlekamer is geplaatst. Hierdoor krijgt u snel toegang tot de bedieningspanelen voor nood- en werkingsventilatie en kunt u snel reageren op systeemproblemen.

Het pand waarin de schilden worden geïnstalleerd, speciale eisen aan de luchtvochtigheid en temperatuur. Apparaten moeten worden beschermd tegen directe UV-stralen, waterdruppels en stof. Magnetische oscillaties en radio-interferentie kunnen ook een negatieve invloed hebben op de juiste werking van apparaten, dus hun effect op apparaten moet beperkt zijn.Het temperatuurbereik waarbij de bediening van schakelkasten is toegestaan, is van -10 tot +55 graden. De installatie van het apparaat vereist verplichte aarding en de frequentie van de netspanning mag niet hoger zijn dan 50 Hz. De voeding gebruikt door het lichtnet van 220 en 380 V.

De belangrijkste vereisten voor de lay-out zijn de locatie van alle bedieningsapparaten op één standaard en in hetzelfde vlak. De belangrijkste componenten die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van het apparaat moeten zijn voorzien van indicatielampjes en bij voorkeur zijn aangesloten op een personal computer. Bovendien moeten apparaten die verantwoordelijk zijn voor de juiste werking van de hoofdknooppunten zijn uitgerust met twee soorten regelingen: handmatig en automatisch. Het handigst voor gebruik zijn kasten, uitgerust met een afstandsbediening, waarmee een persoon die niet veel ervaring heeft met het beheer van ventilatie, zijn werk kan controleren. Bovendien moet het bedradingsschema van het apparaat eenvoudig en uiterst toegankelijk zijn. Dit helpt in geval van nood om de installatie zelf uit te schakelen, zonder te wachten op de komst van reparatiediensten.

montage

Installatie van schakelkasten voor ventilatie mag alleen worden uitgevoerd door een installatiewizard voor elektrische installaties die de juiste goedkeuring heeft en bekend is met het apparaat van instrumentatie en automatisering. Het is onwaarschijnlijk dat een schild of afstandsbediening met hun eigen handen lukt. Installaties worden in afgewerkte vorm en worden opgesteld volgens brandpreventiespecificaties. De kast wordt in een verticale positie op de vloer geplaatst of aan de muur opgehangen, zodat de persoon gemakkelijk toegang heeft tot de sensoren en schakelaars. De hoogte van het scherm of de standaard moet minimaal één meter zijn.

De set met onderdelen voor de ventilatiekast moet voorzien zijn van een begeleidende documentatie met een gedetailleerd montageschema, waarvan elke afwijking tot ernstige problemen leidt. Het installatieproces zelf kost niet veel tijd. Alle elementen zijn in de benodigde volgorde verbonden, waarbij de draden op de aansluitingen worden aangesloten en tussen de lijnen worden geplaatst. Een belangrijke voorwaarde voor een goede aansluiting is een zorgvuldige omgang met draden, die ten strengste verboden zijn om te verstrengelen en te buigen. Gewoonlijk worden nette bundels gevormd uit draden, dan worden ze vastgebonden en naar buiten gebracht.Daarna verbindt een ervaren elektricien de draden van de sensoren, controllers en schakelaars met hun apparaten en maakt een testrun van het systeem.

Professionele tips

De efficiëntie en betrouwbaarheid van het verdere werk van de ventilatie-eenheid of van de uitlaat hangt grotendeels af van de juistheid van de keuze van de schakelkast. Daarom is het beter om de verwerving van een dergelijke belangrijke en technisch complexe eenheid toevertrouwen aan professionals. Alvorens de kast aan te schaffen, zal de meester alle eenheden van het ventilatiesysteem volledig bewaken en de vulling van de kast bepalen. Na het kiezen van een complete set, zal een specialist de installatie testen en de maximaal mogelijke belasting op een bepaald apparaat en op het netwerk als geheel bepalen. Op basis van de ontvangen gegevens, zal de master het optimale verbindingsschema selecteren, de werkingsmodus van alle apparaten bepalen om hun efficiëntie te verhogen, en pas daarna zal het naar de benodigde apparatuur wijzen.

Bij het onafhankelijk kiezen van apparatuur, is het noodzakelijk om te focussen op de sterkte van de stroom in het circuit, de kracht van de eenheden en de grootte van de doorsnede van de draden. Dit komt door het feitdat in het geval van een verkeerde combinatie van de draad en stroom er een sterke oververhitting van de aansluitingen en contacten is, wat kan leiden tot breuk en zelfs ontsteking van de apparatuur. Wanneer u de kast zelf aanschaft en aansluit, moet u onthouden dat voor elke vierkante millimeter koperdraad er niet meer dan 10 ampère mag zijn en dat de uiteinden van de klemmen, waarvan er een is gemaakt van koper, en de tweede van aluminium onaanvaardbaar is. Dit kan een galvanisch effect veroorzaken en het contact verzwakken.

Schakelkasten voor ventilatie vormen een integraal onderdeel van grote ventilatiesystemen. Hiermee kunt u het beheer van verschillende netwerkapparaten op één plek concentreren, het aanpassen en beheren van de installatie efficiënter maken.

Zie de volgende video voor informatie over het installeren van een eenvoudige ventilatiecontrolekast.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer