Ontwerp en installatie van ventilatiekanalen

 Ontwerp en installatie van ventilatiekanalen

Luchtkanalen zijn ontworpen om de luchtstroom door kanalen van verschillende materialen te verplaatsen. Ontwerpen kunnen verschillende doelen hebben, afhankelijk van de plaats van gebruik. Het rendement van de kanalen wordt bepaald door de diameter van de kanalen, hun vorm en mate van stijfheid. Vaak worden ze uitgevoerd met stijve of flexibele materialen, waardoor u een communicatie kunt creëren die optimaal geschikt is voor gebruik in bepaalde omstandigheden.

Verscheidenheid en keuze van duct

Volgens het materiaal

Elk luchtkanaal kan van verschillende materialen zijn gemaakt.

 • Flexibele slangen. De basis van dit materiaal is draad, dat bedekt is met een beschermend isolatiemateriaal. De doorsnede van producten is meestal rond. Ook in sommige modellen kunnen er extra geluidabsorberende of warmte-isolerende materialen zijn. Meestal worden dergelijke communicaties gebruikt in appartementen of houten huizen.
 • Gegalvaniseerde metalen doos. Dozen zijn gemaakt op speciale apparaten en kunnen een rechthoekige of ronde vorm hebben. Ook zijn de secties anders. Kenmerk van de producten is dat ze bestand zijn tegen externe mechanische belasting en een grote hoeveelheid lucht kunnen doorlaten. Dozen worden gebruikt voor de bouw van ventilatie in kantoren, winkelcentra en andere gebouwen. In appartementen zijn dergelijke producten onpraktisch in gebruik.
 • Stalen constructie. Pijpen van dozen zijn gemaakt van dikwandig staal en met elkaar verbonden door middel van lassen. Producten worden meestal gebruikt in industriële installaties voor het verwijderen van rook.

Zoals uit het bovenstaande blijkt, zullen flexibele slangen de beste optie zijn voor de bouw van ventilatiesystemen in woongebouwen.

Door de vorm van de sectie

Deze producten verschillen in de diameter van de luchtkanalen en kunnen rond of rechthoekig zijn. Als er bepaalde beperkingen zijn aan het object waar het systeem wordt gelegd, kunnen elliptische secties van de kanalen worden gebruikt. Het is ook de moeite waard om te overwegen dat met herhaalde veranderingen in de vorm van communicatie, de eigenschappen van materialen kunnen verslechteren. Het is belangrijk om de elementen van het systeem op de juiste manier te verbinden met behulp van afdichtingen en flenzen om luchtlekkage te voorkomen.

Op diameter

Deze waarde wordt in elk geval berekend, de optimale diameter van de communicatie wordt geselecteerd, afhankelijk van het volume van de kamer. Er zijn speciale tabellen met SNiP's waarmee u het beste kanaal kunt kiezen. Opgemerkt moet worden dat in verschillende soorten gebouwen de luchtuitlaat en instroom niet altijd hetzelfde zijn, en daarom moeten deze indicatoren in aanmerking worden genomen. De diameter wordt gekozen afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt om de buizen te vervaardigen, de klimaatzone van hun gebruik, de vorm van de pijpen, de aanwezigheid van bochten en bochten en de roosters.

Selectie van elementen in het netwerk en hun weerstand

Ventilatie is een complex ingenieursysteem dat door verschillende factoren kan worden beïnvloed. Onder hen noteren dergelijke:

 • systeemprestaties kunnen vele bochten verminderen;
 • de lengte van het kanaal in een gewoon appartement mag niet meer dan 3 m bedragen, omdat elke extra meter de ontwerpefficiëntie vermindert;
 • het is de moeite waard om elementen in een rechte hoek te vermijden bij het nemen van bochten;
 • terugslagkleppen worden aanbevolen;
 • een plaats van een uitgang van dozen die buiten opwarmen.

Regulerende documenten

Een aantal chemische en sanitaire vereisten worden opgelegd aan de constructie van deze systemen, en alle installatienormen voor de doos worden uiteengezet in documenten SNiP 3.05 01 85, CPD, BCH 237-80.

berekeningen

Door het aantal mensen

In een flatgebouw tijdens de bouw van een ventilatiesysteem, is het noodzakelijk om de juiste parameters te berekenen en rekening te houden met het aantal mensen dat daar woont. U kunt dit doen in een privéversie of dergelijke berekeningen bestellen bij gespecialiseerde bedrijven. Tijdens het evenement moet rekening worden gehouden met de algemene netwerklay-out, het gebied van het pand, het doel en het aantal bewoners. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de hoeveelheid luchtverversing. Het wordt gemeten in kubieke meter. Hierna moet de luchtsnelheid worden berekend, die 1 m / s zou moeten zijn.

Per gebied

Op basis van de bovenstaande parameters berekenen de experts ze met behulp van grafieken, waardoor het mogelijk is om de optimale doorsnede van de snelweg te bepalen voor verschillende structuren, afhankelijk van hun gebied. Een luchtkanaal met een rond gedeelte van een doos met een diameter van 150 mm of rechthoekig - 200 mm zou bijvoorbeeld optimaal zijn voor een ventilatiesysteem in een industriële ruimte met een volume van 300 vierkante meter.

Door de snelheid van luchtuitwisseling

Bij het leggen en bouwen van een luchtkanaal moet ook rekening worden gehouden met de veelheid van luchtuitwisseling en isolaatcommunicatie, die condensatie in het netwerk zal helpen voorkomen en een belangrijk onderdeel zal worden voor de goede werking van de hoofdleiding. Soms kan het nodig zijn om het luchtkanaal extra te isoleren om te zorgen voor voldoende luchttoevoer naar de structuur. Om het systeem continu en soepel te laten werken, is het noodzakelijk om de kanalen periodiek te reinigen. Dit gebeurt vaak zonder de communicatie te ontmantelen.

Basisregels en stappen

De installatie van ventilatiekanaal en ventilatiekanalen moet correct worden uitgevoerd. Om dit te doen, moet u bepaalde regels volgen en alle elementen in serie verbinden. Deskundigen wijzen op de volgende belangrijke punten:

 • de mouwen moeten zo veel mogelijk worden uitgerekt om doorzakken te voorkomen en de druk van de luchtstroom te verbeteren;
 • bochten zijn gemaakt van kleine diameter om de druk in de communicatie niet te verliezen;
 • in sommige gevallen zal het nodig zijn om de aarde met het netwerk te verbinden wanneer organische vaste componenten langs het netwerk bewegen;
 • Adapters moeten worden geïnstalleerd op de plaatsen waar de communicatie door de muren loopt, zodat de communicatie niet wordt beschadigd;
 • de afstand tussen bevestigingsmiddelen moet 40 cm zijn, waardoor verzakkingen worden voorkomen.

Installatie functies

Indien nodig moet isolatie op de doos worden aangebracht. Dergelijke componenten kunnen afzonderlijk in de winkel worden gekocht. De installatie wordt uitgevoerd met behulp van speciale hardware. Alle communicatie kan bovendien worden verwarmd met montageschuim en de verbinding van elementen kan met de hand worden uitgevoerd. Kappen moeten worden geïnstalleerd in overeenstemming met de bovenstaande regels, het is ook belangrijk om de apparaatkanalen goed te organiseren, en niet alleen de bevestiging ervan.

Een bijzonder kenmerk van de installatie is het feit dat het aanbevolen is om ventilatieroosters te gebruiken in verschillende ruimtes waar communicatiesystemen passeren.In één ruimte moet er ten minste één rooster zijn, dat via speciale geleiders op de mouwen is aangesloten en dat toegang tot interne communicatie mogelijk maakt. Afhankelijk van het kanaalsysteem kunnen verschillende bevestigingselementen worden gebruikt. Om extra kosten te voorkomen, wordt aangeraden om de hulp van experts in te schakelen voor het maken van berekeningen.

In sommige gevallen maakt de installatie gebruik van een nippel of koppeling. Ze kunnen buiten de communicatie worden gemonteerd. De flensverbinding wordt uitgevoerd met behulp van veermechanismen, waardoor het systeem flexibeler kan worden gemaakt en voorkomen wordt dat het door externe factoren wordt beschadigd. Niet zo vaak gebruikte bevestigingsmiddelen met verband. Hoewel deze methode zich onderscheidt door zijn hoge dichtheid, is hij vrij duur.

Om de ruis te verminderen wanneer de lijn in bedrijf is, wordt aanbevolen om minder beurten over de gehele communicatielengte te gebruiken. Het is ook de moeite waard om het gebruik van pijpen van verschillende diameter te vermijden. Als een deel van de communicatie plaatsvindt door de lucht of in de open ruimte, is het nodig om isolatie te produceren.In de industrie wordt dit gedaan met een speciaal schuim dat niet alleen zal helpen beschermen tegen vorst, maar ook geluid vermindert. Soms kunt u schuim of speciale lijm gebruiken om folietape aan te brengen.

Zoals hierboven vermeld, hangt de efficiëntie van de ventilatie af van het regelmatig reinigen van de doos. In sommige gevallen kan het nodig zijn om het systeem te ontmantelen, maar vaak procedures uitvoeren zonder dergelijke maatregelen. Reinigingsmethoden zijn chemisch en mechanisch en worden gekozen afhankelijk van het type communicatie en het soort vuil.

De mechanische reinigingsmethode omvat het gebruik van aërosolen, waarmee u tandplak in de dozen kunt verwijderen. Soms wordt het schoonmaken gedaan met behulp van chemische korrels, wanneer opgelost, komen de actieve stoffen in contact met de verontreinigingen en verwijderen ze deze. Het is belangrijk om te onthouden dat bij het gebruik van chemische methoden een volledige isolatie van de pijpleiding moet worden gewaarborgd.

Bij mechanische reiniging worden mechanische apparaten en pompen gebruikt die op de uitlaat van het systeem worden aangesloten. Tijdens dit werk reinigen de borstels aan de uiteinden van de luchtkanalen de binnenkant van de kanalen van alle soorten vuil die de pomp verzamelt.Mechanische reiniging is het meest gunstig en veilig als de vervuiling klein is.

Soms kan het nodig zijn om het systeem te desinfecteren. Hiermee kunt u de communicatie van bacteriën, mijten en andere microben verwijderen. Waterstofgebaseerde vloeistoffen, poeders of spuitbussen worden hier ook gebruikt. Het is noodzakelijk om alle ventilatiesystemen te desinfecteren en rekening te houden met de kenmerken van de kamer waar ze passeren. Op sommige plaatsen is het gebruik van desinfectie gecontra-indiceerd en verboden. Dit kunnen scholen of kleuterscholen zijn.

Bij de bouw van ventilatiesystemen worden in de regel al deze aspecten in aanmerking genomen en wordt in eerste instantie uitgegaan van de mogelijkheid om een ​​volledige set van maatregelen voor reiniging en diagnostiek uit te voeren. Als u het systeem in eerste instantie correct maakt, kunt u de optimale ventilatielijn organiseren en selecteren in overeenstemming met de installatiemethode en de installatieplaats. Dit alles zorgt voor een lang en ononderbroken gebruik van communicatie, ongeacht de complexiteit van het ontwerp en het gebruikte materiaal.

Hoe de ventilatiekanalen te reinigen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer