Wat is geforceerde ventilatie en hoe het te organiseren?

 Wat is geforceerde ventilatie en hoe het te organiseren?

Elke dag verwerven steeds meer huizen en appartementen moderne kunststof ramen. En dit is begrijpelijk, omdat ze volledig zijn afgedicht, wat het mogelijk maakt om een ​​hoog niveau van thermische isolatie te waarborgen en daardoor geld te besparen op energierekeningen. Niemand betwist het feit dat metalen deuren en kunststoframen hun verplichtingen volledig nakomen.

In de winter kunnen echter bepaalde problemen optreden. Als de ramen en deuren goed gesloten zijn, kan het appartement problemen hebben in de vorm van een hoge luchtvochtigheid, wat zeker zal leiden tot het ontstaan ​​van schimmel. Zonder regelmatige luchtverversing in de kamer kunnen goede leefomstandigheden niet worden gegarandeerd. De kanalen van het ventilatiesysteem, die zijn uitgerust in kamers zoals een keuken of badkamer, hebben niet de mogelijkheid om de afvalluchtmassa's af te voeren. De ideale oplossing is om frisse lucht te ventileren, wat wordt beschouwd als een van de meest effectieve en populaire versies van dergelijke systemen. In de loop der jaren heeft het zich weten te vestigen als een van de betrouwbaarste ventilatiesystemen, die eenvoudig zijn uitgerust en lange tijd dienst doen.

Hoe werkt het?

Ventilatie van frisse lucht is een uniek systeem dat nodig is om van buitenaf lucht naar een appartement of een landhuis te voeren. Velen zijn geneigd te geloven dat de inrichting van een dergelijk systeem een ​​verspilling van tijd en geld is een onvoldoende niveau van luchtverversing kan echter de volgende gevolgen hebben:

 • bij gebrek aan zuurstof bij mensen beginnen problemen met het zenuwstelsel en het cardiovasculaire systeem;
 • efficiëntie daalt tot een minimum, wat de productiviteit van mensen in de kamer beïnvloedt;
 • de vochtigheid in de ruimte groeit, namelijk, wordt het beschouwd als de hoofdoorzaak van schimmels en de reproductie van schadelijke bacteriën;
 • de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in de lucht neemt toe.

Er zijn dus veel redenen waarom dit type ventilatiesysteem in een appartement of andere woonfaciliteit moet worden geïnstalleerd. Afhankelijk van de variëteit kan een dergelijk systeem een ​​groot aantal elementen bevatten.

De eerste plaats in deze lijst wordt ingenomen door een ventilator, waarvan de essentie is om lucht de kamer in te trekken. U kunt het beste niet besparen op dit apparaat, omdat de kracht ervan een directe invloed heeft op de prestaties van het systeem als geheel. Natuurlijk, als het systeem alleen een ventilator bevat, zal het nauwelijks verschillen van een gewoon scharnierend venster. Samen met schone lucht in de kamer zal er vuil, stof, bacteriën en kou zijn.

Dat is de reden waarom er vaak een compact filter is geïnstalleerd dat voorkomt dat wol, dons en gassen de kamer binnenkomen. Er zijn veel luchtfilters op de bouwmarkt die geschikt zijn voor gebruik bij het creëren van een ventilatiesysteem. Sommige opties stellen u in staat om zelfs kleine verontreinigingen het hoofd te bieden. Hier moet u rekening houden met de kenmerken van het gebied waarin het huis zich bevindt.

Een typisch inlaatventilatiesysteem omvat de volgende elementen.

 • Luchtinlaatroosterlucht rechtstreeks naar het ventilatiesysteem sturen. Deze roosters kunnen, net als de rest van het systeem, de vorm hebben van een rechthoek of een afgeronde vorm. De meeste mensen denken dat dit onderdeel slechts een decoratieve rol speelt, maar biedt ook een effectieve bescherming tegen het binnendringen van water en verschillende voorwerpen.
 • Luchtklep. Het is noodzakelijk om te voorkomen dat lucht ongecontroleerd de ruimte binnendringt in het geval de inlaatventilatie wordt uitgeschakeld. Dit element is onmisbaar in de winter, omdat koude lucht regelmatig de kamer binnenkomt. Een ideale oplossing is om een ​​elektrisch bediende klep te installeren, die het mogelijk maakt om de besturing van het systeem volledig te automatiseren. Met andere woorden, als de ventilator werkt, staat de klep in de open stand en als de ventilator uit staat, wordt deze automatisch gesloten.
 • Luchtverwarmer. Dit element is alleen nodig als de ventilatie-uitrusting in het winterseizoen wordt gebruikt. De kachel is zowel water als elektrisch. Dit laatste wordt beschouwd als een betere optie voor kleine systemen, omdat de installatie ervan geen grote investeringen vereist.Als de ruimte wordt gekenmerkt door grote afmetingen, is het het beste om een ​​boiler te installeren, anders zullen de kosten van elektriciteit enorm zijn. Als u zoveel mogelijk geld wilt besparen, kunt u een speciale warmtewisselaar installeren. Dit is een uniek apparaat dat het mogelijk maakt om de lucht te verwarmen als gevolg van warmte-uitwisseling met de lucht die uit de kamer wordt verwijderd.
 • Silencer. Gezien het feit dat de ventilator een bron van lawaai is, is het noodzakelijk om te zorgen voor de aanwezigheid van een geluiddemper ernaast. Anders worden de geluiden van de bediening van de eenheid door het systeem verspreid.
 • Luchtkanalen. Voor deze doeleinden wordt een luchtkanaalnetwerk gebruikt, dat de luchtkanalen en fittingen zelf omvat. Bij het selecteren van hun selectie moet rekening worden gehouden met parameters zoals de doorsnede, vorm en stijfheid.

De meeste mensen geven de voorkeur aan dit specifieke type ventilatiesysteem, omdat het veel voordelen biedt. Onder de onderscheidende voordelen zijn de volgende:

 • Externe factoren hebben geen invloed op de hoeveelheid inkomende lucht in een appartement of huis, ongeacht het temperatuurverschil of het aantal geïnstalleerde raamopeningen. In het huis op een regelmatige basis zal verse en schone lucht zijn.
 • De mogelijkheid om de kosten van het verwarmingssysteem te verlagen. Het gebruik van ventilatie maakt het niet alleen mogelijk om overtollige lucht te verwijderen, maar ook om het te conserveren, wat zeker de temperatuur in alle kamers zal beïnvloeden.
 • Zelfs de kleinste systemen zijn uitgerust met speciale filters die zorgen voor een betrouwbare luchtreiniging tegen stof en vuil. Het is uiterst belangrijk voor mensen met allergieën.
 • Automatisme. Om de gebruikte lucht te verwijderen, is het niet nodig om constant ramen en deuren te openen, omdat het systeem in staat is om zelf lucht uit te wisselen.

Ondanks het enorme aantal voordelen van dit systeem, heeft het ook bepaalde nadelen waarmee rekening moet worden gehouden voor de installatie. Onder hen zijn de volgende.

 • Moeilijk installeerbaar. De ideale manier is om door het ventilatiesysteem te denken voordat de bouw van een landhuis begint. Maar in de reeds voltooide installatie van het huis of appartement zal de installatie behoorlijk gecompliceerd zijn.
 • Het is niet altijd mogelijk om voldoende ruimte te vinden voor de installatie van apparatuur, die vrij groot is.
 • Elementen van het systeem stoten sterke ruis en trillingen uit, dus u moet van tevoren voor geluidsisolatie zorgen, waardoor het bruikbare oppervlak van de kamer verder vermindert.
 • Het gebouw moet zijn uitgerust met luchtkanalen en het ontworpen project moet bekwaam zijn met nauwkeurige berekeningen.

Aanvankelijk lijkt het erop dat de installatie vrij eenvoudig is en het systeem zo efficiënt is dat er geen problemen zullen ontstaan ​​tijdens de operatie. De lucht zonder speciale verwarming wordt echter niet gekenmerkt door comfort, ook al is het buiten koud. Bovendien voorziet de inlaatventilatie in de installatie van speciale filters die vervuiling, stof en schadelijke stoffen tegenhouden. Apparatuur voor een dergelijke ventilatie moet noodzakelijkerwijs worden geïsoleerd, zonder welke de temperatuur buiten het kamp valt en condensatie en een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt, wat op zijn beurt zal leiden tot het optreden van schimmel.

Al deze punten moeten in aanmerking worden genomen om ervoor te zorgen dat het systeem niet alleen effectief is, maar ook comfortabel in gebruik.

types

Tegenwoordig zijn er een groot aantal soorten ventilatiesystemen, die elk hun eigen voordelen en sterke punten hebben.Een dergelijk systeem kan binnenlands en axiaal zijn, aan de muur worden gemonteerd, verwarmd en zonder dat systeem. Afhankelijk van de installatie van luchtkanalen, kan dit systeem van de volgende types zijn.

 • Underground. De essentie van een dergelijk systeem is dat speciale openingen in de deur- en raamopeningen worden gebruikt om zuurstof te leveren.
 • Channel. Hier wordt de lucht aangevoerd via een speciaal apparaat.

Als we rekening houden met de ontwerpkenmerken van ventilatie, kan dit zijn:

 • team, wanneer het systeem veel verschillende onderdelen omvat die zijn verbonden via een luchtkanaal;
 • monoblock - in één geval worden de belangrijkste elementen gecombineerd.

Bovendien kan het systeem worden onderverdeeld in typen, afhankelijk van de ventilatiemethode.

 • Local. Zijn essentie ligt in het feit dat lucht alleen wordt geleverd aan bepaalde kamers.
 • Complex. Een onderscheidend kenmerk is dat de lucht gelijkmatig wordt verdeeld.
 • Emergency. Zorgt voor de aanwezigheid van speciale apparaten die de verspreiding van rook in geval van brand niet toestaan.

Fundamentele parameters

Om dit type ventilatiesysteem maximaal aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen, moeten parameters voor elk onderdeel correct worden berekend en ingesteld.Allereerst moet u op de apparatuur letten voor het verwarmen van de lucht. Voor een appartement is het meestal voldoende om een ​​verwarming te installeren met een vermogen van 5 kW. Maar in het geval van een privéwoning is alles veel ingewikkelder: het zal nodig zijn om wat berekeningen uit te voeren, rekening houdend met de temperatuur van de buitenlucht en de kracht van de apparatuur.

Het is uiterst belangrijk om de belasting op het elektrische netwerk van een appartement of een landhuis met een werkende staat van het elektrische netwerk correct te bepalen. Vergeet niet dat te veel belasting van het netwerk een noodgeval kan veroorzaken. Als het verkeerd is om de parameters van het apparaat voor het verwarmen van de lucht te berekenen, dan heeft het bij sterke vorst geen tijd om op te warmen tot de gewenste temperatuur, waardoor koude lucht in het appartement binnendringt. Omgaan met dit probleem is alleen mogelijk als de ventilatorsnelheid wordt verlaagd. Hoe langzamer de luchtmassa's bewegen, hoe langer de verwarming moet opwarmen.

Om ervoor te zorgen dat de werking van het ventilatiesysteem geen negatieve invloed heeft op het leefcomfort,Het is noodzakelijk om de parameters van de akoestische kracht van de apparatuur correct te berekenen. Experts identificeren drie indicatoren: de input, output en het lichaam. Er moet zorgvuldig worden gelet op de geluidsproductie. Als dit cijfer hoog is, kunt u bovendien een speciale geluidsdemper installeren. Dit element kan alleen alle functies uitvoeren die eraan zijn toegewezen als de lengte meer dan 90 cm is.

Geforceerde ventilatie kan niet normaal werken zonder automatisering. Zelfs de meest primitieve varianten van dit systeem zijn uitgerust met speciale apparaten voor onafhankelijke regeling van de luchttemperatuur en de snelheid van de ventilatorbladen. Maar door het gebruik van meer geavanceerde automatisering kunt u instellingen maken voor verschillende tijden van de dag. Bijvoorbeeld, als het 's nachts nodig is om de temperatuur van de toegevoerde lucht te verlagen en om de snelheid van de ventilator te verlagen, omdat de behoefte aan lucht op dit moment van de dag minimaal is.

Voor de meest comfortabele bediening is het het beste om apparaten te kiezen met de volgende kenmerken:

 • de ventilator heeft 5 of meer snelheden;
 • de mogelijkheid om de snelheid in realtime te regelen;
 • controle van de filters en de mogelijkheid van afstandsbediening.

nederzettingen

De berekening van de luchtuitwisseling kan onder bepaalde voorwaarden worden uitgevoerd: de berekening van het verwijderen van overtollige warmte, de berekening van de reiniging en van het binnendringen van vuil. Professionele berekeningen zijn alleen vereist als het systeem is ontworpen voor winkelcentra en andere grote commerciële gebouwen. In het geval van woonruimten gaat het veel gemakkelijker. Een van de belangrijkste criteria zijn dergelijke.

 • Ruimte - een waarde die bepaalt hoe vaak elk uur een kamer of appartement de benodigde hoeveelheid lucht van buiten ontvangt.
 • veelheid - voor het uitvoeren van deze berekening moet rekening worden gehouden met twee cijfers: het luchtdebiet en de grootte van de ruimte. Tegelijkertijd doet het aantal mensen dat in een houten huis of appartement woont niet ter zake. Het belangrijkste is om gewoon de grootte van de kamer te kennen, waarmee u het volume en de prestatie-indicatoren van ventilatie kunt berekenen.
 • Sanitaire normen - in deze berekeningen moet worden begrepen dat voor elke persoon in de ruimte 60 m3 / h lucht nodig is.

Opgemerkt moet worden dat de SNIP's, GOST's en de rest van de regelgevende en technische documentatie noodzakelijkerwijs formules bevatten voor het uitvoeren van berekeningen in het proces van het creëren van een ventilatiesysteem. Gewoonlijk geeft het schema aan hoeveel luchtkamer en andere elementen produceren.

montage

Afhankelijk van hoe de luchtbehandelingsunit, in kleine afmetingen verschillend, zal worden gemonteerd, kan het installatieproces aanzienlijk verschillen. Dus, als u een gewone beademingstoestel gebruikt, met een luchtinlaatrooster, een klep en meerdere filters, is het proces vrij eenvoudig en duidelijk.

Om het systeem in de toekomst goed te laten werken en zijn verplichtingen volledig na te komen, moet er nauwlettend op voorbereidend werk worden gelet. Allereerst is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het algemene ventilatiesysteem van het gebouw in werkende staat verkeert. Preventie en tijdige reiniging van ventilatie in een flatgebouw - het werk van het managementbedrijf of de eigenaar van het huis.

Na het voorbereidend werk en de selectie van de meest geschikte uitrustingU kunt doorgaan met de installatie, die de volgende stappen omvat.

 • Bepaal de plaats waar het apparaat moet worden geïnstalleerd. Dit is een zeer belangrijke en cruciale fase, omdat de prestaties en efficiëntie van het hele systeem ervan afhangen. Deskundigen adviseren om een ​​plaats bij de ramen te kiezen.
 • Bepaal de plaats waar de boring zal worden uitgevoerd.
 • Boorgaten kanaaltype, waarvan de diameter maximaal 125 mm mag zijn. Meesters adviseren om dergelijke gaten te maken met een kleine helling om te voorkomen dat vocht binnendringt.
 • Productie en installatie van ontluchter. Tegelijkertijd moet de klep noodzakelijkerwijs buiten staan ​​en verticaal worden geplaatst.
 • Installatie van de behuizing van dit ventilatiesysteem aan de muur met behulp van vooraf gemaakte gaten en een set voor bevestigingsmiddelen.
 • Installatie van het verwarmingselement en filters voor geforceerde luchtreiniging.
 • Een grill monteren die het systeem op een buitenmuur beschermt.
 • Apparatuur verbinden met het elektriciteitsnet.

Opgemerkt moet worden dat de installatie van het inlaatventilatiesysteem in een appartement of een landhuis met hun eigen handen kan worden gedaan met behulp van een gewone inlaatklep, die een rooster en een kunststof kanaal omvat.Bovendien kunt u, indien nodig, warmte-isolerend element en filters gebruiken. In dit geval moeten ook voorbereidende werkzaamheden worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de ventilatie wordt aangesloten op het algemene systeem van het huis. U kunt ook een configuratiescherm maken dat, afgaand op de beoordelingen, het monitoringproces aanzienlijk vereenvoudigt.

Wat installatie betreft, is de beste plaats voor de locatie van de klep de afstand tussen de radiator van het verwarmingssysteem en het raamkozijn. De luchtstroom wordt geregeld door het draaisignaal van de flap te veranderen.

Speciale aandacht wordt besteed aan het ventilatiesysteem met een warmtewisselaar. Als tot voor kort het mechanische systeem in appartementen of huizen niet populair was, dan is met de ontwikkeling van geavanceerde technologieën op de markt een dergelijk systeem enorm populair geworden. Het principe van zijn werking is gebaseerd op het uitvoeren van warmteterugwinning. Dankzij deze warmtewisselaar zorgt de lucht die in de kamer wordt gebruikt voor een bepaalde hoeveelheid warmte naar de toevoerlucht.

De installatie moet goed in de gaten worden gehouden, omdat correcte en competente prestaties van alle installatiewerkzaamheden het mogelijk maken om schone lucht vanaf de straat te voorzien en deze op de optimale temperatuur te verwarmen.Een dergelijk systeem zal niet alleen gemakkelijk te beheren zijn, maar zal ook lang kunnen dienen en zijn werk goed kunnen doen. Het is het beste om kwaliteitsblokken te gebruiken die niet hoeven te worden gerepareerd of onderhouden, zelfs niet na jarenlang werken.

De inlaatventilatie is dus een systeem van hoge kwaliteit dat niet alleen frisse lucht naar de kamer brengt, maar ook een aantal andere functies vervult, waaronder het verwarmen van de lucht en het reinigen van schadelijke stoffen. Het belangrijkste is om elementen van het systeem correct te berekenen en te installeren, omdat dit een directe impact heeft op de efficiëntie en productiviteit. Door automatisering van een dergelijk systeem hoeft u zich geen zorgen te maken over zijn werk en onderhoud.

Zie de volgende video voor informatie over het monteren van de inlaatventilatie voor een appartement met uw eigen handen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer