Ventilatieklep: functies en werkingsprincipe

 Ventilatieklep: functies en werkingsprincipe

Alle mensen die in flatgebouwen wonen, worden vroeg of laat geconfronteerd met de problemen van ventilatie. Als condens op de wanden en het glas wordt gevormd, is vocht voelbaar, moet u de toevoer- en uitlaatelementen aan het ventilatiesysteem toevoegen. Hiertoe zijn in de wanden raamkozijnen ventilatiekleppen geïnstalleerd.

Dit zijn eenvoudige stand-alone apparaten die u zelfs met hermetisch gesloten deuren en ramen van schone lucht zullen voorzien.

Wat is nodig?

De ventilatieklep behoort tot elementen van extra ventilatie. Het is noodzakelijk voor een ongebalanceerde werking van het ventilatiesysteem.Het biedt een kleine toestroom van verse en afgevoerde lucht uit het appartement. Als het ventilatiesysteem wordt aangevuld met kunststof ventilatiekleppen, kunnen de volgende doelstellingen worden bereikt:

 • zuurstoftoevoer vergroten;
 • verbeteren van de luchtcirculatie;
 • behoud het saldo van inkomende en uitgaande luchtvolumes;
 • zorgen voor geluidsisolatie van panden van de straat.

types

Ventilatiekleppen zijn verdeeld in toevoer, uitlaat en toevoer en uitlaat. Er zijn 2 hoofdtypen inlaatkleppen: raam en muur. Wand apparaten zijn warmte en geluid geïsoleerd cilinder gemonteerd in de muur.

Aan de buitenkant van de cilinder bevindt zich een grill met een mug en een muskietennet.en aan de binnenkant - de regelklep. De methode om de luchtstroom te regelen - handmatig of automatisch, afhankelijk van het model. Automatische apparaten werken in reactie op veranderingen in vervuiling, vochtigheid, luchtdruk.

Wandventilatiekleppen worden meestal in de keuken gemonteerd, vooral als er geen uitlaatsysteem boven de kachel is waar het voedsel wordt gekookt. Het periodiek openen van de ventilatieopeningen zal het appartement niet redden van de dominantie van keukengeuren, vooral als het ventilatiesysteem omvalt.Constant openstaande ramen zijn ook geen optie, omdat er een koude luchtstroom het huis binnenkomt en alle geluiden van de straat veel duidelijker worden gehoord. Speciale filters zijn ingebouwd in de wanden om de binnenkomende lucht te reinigen. De grootste capaciteit van dergelijke apparaten is 60-72 kubieke meter. m / h

De muurmodellen van inlaatkleppen hebben de volgende nadelen:

 • installatiecomplexiteit;
 • de noodzaak van frequente reiniging van geïnstalleerde filters;
 • de mogelijkheid van bevriezing bij strenge vorst;
 • hoge prijs.

Vaak zijn er boven het verwarmingssysteem muurventielen geïnstalleerd - dit zorgt voor extra verwarming van de binnenkomende luchtstroom.

Wandventielapparaten zijn van de volgende variëteiten:

 • smoorkleppen bestaan ​​uit een metalen buis met een ronde of vierkante doorsnede en een demper met de mogelijkheid om de beweging ervan te regelen;
 • schijfafsluiters kunnen zowel in de muren als aan het plafond van de ruimte worden geïnstalleerd;
 • De driewegklep is ontworpen om de temperatuur van de passerende lucht te regelen;
 • De elektromagnetische klep heeft het kenmerk, dat het openen en sluiten van de klep wordt uitgevoerd door een elektrische actuator.
gasklep
schotelklep

Inventarisatie van vensterventielen is in eenvoudige bewoordingen slots in een hermetisch venster met kleppen. Ze onderscheiden zich door de eenvoud van het ontwerp en de automatische werking de hele dag door. De kracht van zo'n apparaat is klein - slechts 3-7 cent. m / h Vensterinlaatkleppen kunnen worden ingebouwd in een frame van bijna elk materiaal - van hout, aluminium, plastic. Locatie - de bovenste delen van de vensters. Voor een goede werking van het apparaat moet worden voldaan aan de voorwaarden zoals:

 • de natuurlijke uitlaat moet in de kamer zijn waar de ruitafsluiter is geïnstalleerd;
 • de temperatuur van de buitenlucht mag niet hoger zijn dan +5 graden;
 • de deur van de deur moet stevig sluiten;
 • vrije luchtcirculatie tussen de kamers van het appartement.

De belangrijkste voordelen van de raaminlaatkleppen zijn de volgende:

 • onzichtbaarheid;
 • eenvoudige installatie;
 • isolatie;
 • de stroom van inkomende lucht is naar boven gericht;
 • betaalbaarheid.

Het is belangrijk! Automatische kleppen zijn uitgerust met een apparaat dat reageert op de vochtigheidsgraad in de kamer.

De nadelen van venstermodellen zijn de volgende:

 • werk alleen met een goed uitlaatsysteem;
 • lage productiviteit;
 • geen filters;
 • koude buitenlucht in de winter;
 • risico op bevriezing van het apparaat.

Raamkleppen zijn ingedeeld in 3 types.

 • Spleet. Lucht wordt toegevoerd via een spleet, waarvan de afmetingen als volgt zijn: breedte - van 14 tot 17 cm, hoogte - van 1,2 tot 1,6 cm Buiten is dit gat afgedekt door een inlaatunit. Het beschermt de klep tegen insecten, vuil, strooisel en neerslag. Binnen is de opening afgedekt door een regeleenheid. De sleufinrichtingen zijn gemonteerd in het hoogste deel van de frames of in het horizontale profiel dat de framedelen scheidt. De voordelen van dit type zijn een goede doorvoer en eenvoudige installatie.
 • Genaaid. Ze worden gebruikt wanneer plastic frames al zijn gemonteerd. Ze zijn goedkoop en eenvoudig te installeren. Frisse lucht wordt aangevoerd via kleine, smalle gaten in de vestibule. Voordelen - eenvoudige installatie en behoud van geluidsisolatie. Nadeel is de kleine hoeveelheid lucht die door de gleuven gaat, hierdoor zijn de naadafsluiters niet geschikt voor grote ruimtes.
 • False. De grootste hoeveelheid lucht passeert deze kleppen, maar ze moeten worden aangebracht voordat ze raamkozijnen installeren, ze kunnen niet op reeds gemonteerde kunststof of aluminium ramen worden geplaatst.

Window-apparaten hebben meestal verschillende werkingsmodi.Aanpassing kan zowel handmatig als geautomatiseerd worden uitgevoerd. Voor handmatige aanpassing in sommige modellen is de kant aangepast zoals op jaloezieën, in andere is dit een handmatige regelaar. Automatische aanpassing van de klep is altijd duurder, maar het is het waard. Om dit te doen, biedt de klep sensoren voor vocht- en / of luchtdruk binnen en buiten de kamer.

Afzuigventilatieklep is ontworpen om de buitenlucht af te voeren.

Bovendien beschermt het de lokalen tegen de penetratie van insecten, pluis en strooisel. Het heeft een eenvoudiger structuur in vergelijking met de inlaatklep, namelijk:

 • het stationaire deel (rooster) voorkomt mechanische schade aan het beweegbare deel;
 • beweegbare demper die slechts in één richting opent;
 • flens voor bevestiging aan de ventchanaal.

De uitlaatklep vereist een zorgvuldige installatie om schade aan de klep en het binnendringen in de bouwresten te voorkomen. Anders zal het apparaat niet correct werken. Controleer daarom na de installatie de werking van het apparaat. Omkeerbare kleppen worden strikt verticaal gemonteerd, waarbij het hoofduitlaatsysteem wordt gedupliceerd.Hermetische ventilatiekleppen zijn in wezen een vergrendeling die is geïnstalleerd in uitlaatkanalen. Het blokkeert de luchtstroom.

Er zijn ook dergelijke typen kleppen als terugslagkleppen. In een situatie waarin de zogenaamde achterwaartse stoot in de appartementen verschijnt, dat wil zeggen, geuren uit de appartementen van de buren komen naar u toe, is de installatie van een terugslagklep geschikt.

Het wordt meestal geïnstalleerd in het ventilatiekanaal. Het kan zowel in het systeem van natuurlijke ventilatie als kunstmatige injectie / extractie functioneren. Er zijn apparaten met een ronde of vierkante doorsnede.

Terugslagkleppen zijn onderverdeeld in verschillende types.

 • Membraan huishouden. Het wordt gebruikt in combinatie met uitlaatventilatoren met elektrisch laag vermogen. Licht flexibele klep opent met luchtstroom. Wanneer de bewegingsvector van de lucht wordt omgekeerd, drukt de demper en de doorgang wordt gesloten.
 • Petal. De klep is star, bevestigd aan de as. Het openen en sluiten van de klep door hem te draaien.
 • Butterfly. In de kleppijp gemonteerd 2 kleppen op de veren. De opening van het kanaal vindt plaats onder de werking van luchtstroom en sluiten - een veermechanisme.Inbegrepen is een fan van voldoende prestaties.
 • Gravity. De kleppen zwaaien open onder de druk van de luchtstroom en sluiten onder hun eigen gewicht.

Het uitlaatsysteem en de terugslagklep moeten samen worden geïnstalleerd. De keuze van het type keerklep hangt af van de werking van de afzuigkap. Als regelmatig gebruik van dit systeem is gepland, is het kleptype niet belangrijk. Bij onregelmatige werking van het uitlaatsysteem moet de demper het gemakkelijkst zijn, zodat de natuurlijke luchtstroom deze kan openen. "Vlinders" worden geïnstalleerd in industriële gebouwen, de kracht van huishoudelijke ventilatoren is niet genoeg om hun deuren te ploegen.

Voor de installatie van zwaartekrachtkleppen passen slechts twee posities - verticaal en horizontaal. Hun ontwerp biedt geen strakheid. Andere soorten keerkleppen kunnen op elke locatie functioneren. Het handhaven van de klep in de gesloten toestand wordt geforceerd - onder de werking van een veermechanisme of een systeem van contragewichten. Het apparaat moet zorgvuldig worden afgesteld - een onjuist ingesteld systeem vereist meer ventilatorvermogen,en als een gevolg van extra kosten van elektriciteit. En het geluidsniveau zal toenemen.

Toepassingsgebied

Extra ventilatie-apparaten kunnen overal worden geïnstalleerd: in een appartement, in een privé-huis, op muren, ramen, zelfs op de vloer of het dak van een woning. Uiteraard zijn er voor elke installatieplaats geschikte klepmodellen beschikbaar.

Selectiecriteria

Om het type apparaat te bepalen, is het noodzakelijk om te begrijpen welke problemen het geïnstalleerde ventilatiesysteem heeft, ongeacht of het de toevoer van verse lucht verhoogt of om het uitlaatgedeelte van het systeem te helpen. Kies vervolgens of u een stand-alone of een elektrisch ventiel nodig heeft. Esthetiek speelt ook een belangrijke rol bij de selectie van een geschikt apparaat. En bereken ook uw financiële mogelijkheden. Wandafsluiters zijn krachtiger, maar hebben de bijbehorende prijs. Maar de installatie van vensterventielen is veel eenvoudiger dan de muur.

Het meest effectieve type inlaatsysteem wordt beschouwd als een structuur met een geforceerd instroomelement van luchtmassa's. De componenten van zo'n apparaat zijn als volgt:

 • elektrische ventilator;
 • filters voor het reinigen van de luchtstroom;
 • verwarmingselementen.

Dergelijke apparaten hebben de volgende voordelen:

 • de mogelijkheid om onafhankelijk van het algemene ventilatiesysteem te werken;
 • extra luchtzuivering;
 • vochtgehalte controle.

Het is belangrijk! De hoge prijs van het apparaat en de installatie ervan, evenals de extra kosten van elektriciteit zijn echter aanzienlijke nadelen.

Hoe om je eigen handen te zetten?

Houd je aan het volgende installatieregels voor muurinlaten:

 • voordat u aanvullende ventilatiekleppen gaat installeren, de plaatsen van hun installatie bepaalt, raadpleegt u het schema van het ventilatiesysteem dat in uw huis is geïnstalleerd, is het beter dat dit schema door experts wordt gemaakt;
 • Bepaal vervolgens de wanddikte en koop een geschikte constructie voor de lengte;
 • Boor een gat met een diameterreserve op de plaats die is gespecificeerd voor de montage van het apparaat;
 • nadat u de inlaatpijp hebt geïnstalleerd, vult u alle openingen met schuim om vast te zetten;
 • vervolgens wordt het externe rooster gemonteerd en wordt het apparaat zelf binnenin gemonteerd, volgens de instructies van de fabrikant;
 • installeer een vizier over de grill om te voorkomen dat neerslag in het inwendige van de constructie komt.

Meestal zijn afzuigventilatoren gemonteerd in de huisvestingsruimte - keuken, badkamer, toiletruimtes. De gehele installatieprocedure bestaat uit het aansluiten van de kleppen op de bestaande ventilatiekanalen. Gewoonlijk vindt de verbinding plaats met behulp van flenzen. Na het installeren van de klep is het buitenrooster bevestigd.

Tips meesters

Muurmodellen raden aan om muren te leggen, maar het is ook mogelijk om ze in kant-en-klare kamers te installeren. Raamafsluiters worden niet geadviseerd om zichzelf te installeren - het is gemakkelijk om de dichtheid van raamkozijnen te doorbreken en de garantieservice van de fabrikant te verliezen. Maar het belangrijkste is om het type extra ventilatie te kiezen dat u nodig hebt. Niet succesvol geselecteerde modellen kunnen het natuurlijke ventilatiesysteem van het pand verstoppen, het omkiepen of ongemakkelijke omstandigheden creëren met extra geluid van de werkende ventilator.

In de volgende video vindt u de installatie van de ventilatieklep.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer