Karakteristieken van terugslagkleppen voor ventilatie en kenmerken van hun installatie

 Karakteristieken van terugslagkleppen voor ventilatie en kenmerken van hun installatie

De terugslagklep voor ventilatie is een belangrijk element van het ventilatiesysteem en wordt veel gebruikt in installaties van uitlaat en toevoer en uitlaat. Het gebruik van het apparaat beschermt de kamer op betrouwbare wijze tegen vreemde geuren en maakt het verblijf aangenaam en comfortabel.

Waarom ontstaat er omgekeerde stuwkracht?

Het principe van de werking van de toevoer- en uitlaatsystemen is gebaseerd op de gelijkheid van inkomende en uitgaande luchtvolumes. Bij een afname van het aantal binnenkomende luchtmassa's is er sprake van het kantelen van de stuwkracht, waardoor de lucht uit het afvoerkanaal weer de ruimte in komt.De reden voor de verstoring van de circulatie van de stromen is vaak de verstopte toevoerluchtopeningen, de installatie van kunststof ramen, evenals de afbraak of slijtage van de mechanismen die verantwoordelijk zijn voor de intensiteit van de instroom.

Het kan echter omgekeerd zijn wanneer de verhoogde uitstroom van luchtmassa's als oorzaak fungeert, wat vaak gebeurt wanneer rook en verbrandingsproducten de schoorsteenpijpen van kachels en haarden verlaten. Als de schoorsteen in goede staat verkeert, komt het hete mengsel zeer intensief naar buiten, en het inlaatsysteem kan het niet aan. Dientengevolge, is er een overschrijding van stuwkracht in het uitlaatkanaal, en de uitlaatlucht snelt in de tegenovergestelde richting.

Ook treedt het omgekeerde stooteffect op wanneer verschillende takken van het kanaal zijn verbonden met een gemeenschappelijk ventilatiekanaal. In dit geval wordt vaak een ongelijkmatige druk gevormd, wat leidt tot de omgekeerde absorptie van de stromen. Er zijn vaak gevallen waarbij verschillende punten van de afrastering met één kanaal verbonden zijn, waarvan er één is uitgerust met geforceerde uitlaat.

Als gevolg van de werking van de ventilator wordt luchtdruk opgewekt, niet alleen in de richting van het ventilatiekanaal dat naar buiten gaat, maar ook naar de andere punten van de afrastering, die niet zijn uitgerust met door uitlaat geforceerde inrichtingen.Dit effect wordt vaak waargenomen in oude huizen met gemeenschappelijke luchtkanalen, wanneer een van de buren een krachtige kap installeert. Dientengevolge wordt vervuilde lucht uit het gemeenschappelijke kanaal intensief in ruimten geleid die niet met dergelijke apparaten zijn uitgerust.

Een andere reden voor het ontstaan ​​van tegengestelde stuwkracht kan een verandering in de omgevingsomstandigheden zijn. Bijvoorbeeld, in overtreding van het reliëf door de sloop of de constructie van nabijgelegen gebouwen, kan de wind zijn richting veranderen en beginnen in het uitlaatkanaal te blazen. Dus, ongeacht de oorzaak van de omvergeworpen stuwkracht, bij de eerste tekenen van zijn optreden, is het noodzakelijk om het systeem uit te rusten met een terugslagklep die alle negatieve aspecten van dit effect kan neutraliseren.

Wat is het en waar is het voor?

Een keerklep is een apparaat dat is geïnstalleerd aan de uitlaat van het kanaal en bestaat uit een behuizing en een flap. De behuizing is op zijn beurt uitgerust met een decoratief rooster dat de interne delen en bevestigingselementen van de structuur bedekt. De klep heeft het vermogen om te openen onder de druk van de uitgaande lucht en om terug te keren naar zijn oorspronkelijke positie wanneergeen stroom.

Terugslagkleppen zijn beschikbaar in standaardafmetingen en zijn compatibel met alle soorten luchtkanalen. Het materiaal voor de vervaardiging van apparaten is hoofdzakelijk van plastic. Er zijn ook metalen modellen, maar hun reikwijdte wordt vaak beperkt door de vochtigheidsindicatoren van een bepaalde ruimte. Hoewel gegalvaniseerde en verchroomde producten een corrosiebestendige coating hebben en plastic kan worden gebruikt in badkamers, douches en keukens.

Het principe van de werking van de terugslagklep is als volgt: vervuilde lucht verlaat de kamer en drukt door de pad in de behuizing van het apparaat, drukt op de klep en opent deze. Zodra de druk van de uitstroming daalt, sluit de demper en begint deze te dienen als een stevige barrière tegen stof, vreemde geuren en kleine insecten. Bovendien vermindert het gebruik van zelfs de eenvoudigste klep de mate van externe geluiden uit een aangrenzende kamer of vanaf de straat aanzienlijk. Het apparaat is aan de binnen- of buitenkant van het kanaal gemonteerd en bij installatie op systemen met geforceerde luchtcirculatie - achter de ventilator.

species

De moderne markt van ventilatieapparatuur vertegenwoordigt vier soorten keerkleppen, elk met zijn eigen ontwerpkenmerken, evenals sterke en zwakke punten.

 • Enkelbladige bloembladmodellen van gravitatietype. De apparaten bestaan ​​uit een lichaam en een blad, waarvan de opening te wijten is aan luchtdruk, en de sluiting is te wijten aan zijn eigen zwaartekracht. Zwaartekracht ronde klep wordt gebruikt in systemen met natuurlijke luchtcirculatie, vanwege de lage weerstand van de opening van het blad.

Modellen met één deur zijn beschikbaar in twee versies. Het eerste type wordt weergegeven door producten met de positie van de as waarop de staaf rust, verplaatst ten opzichte van het midden van de sectie, en de tweede wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een contragewicht binnen of buiten de inrichting. Het voordeel van dit type is de mogelijkheid om te installeren op systemen die niet zijn uitgerust met geforceerde uitlaat, en de nadelen zijn onder meer de noodzaak om het apparaat in een strikt verticale of horizontale positie te bevestigen. Anders zal het contragewicht zakken en zullen er meer inspanningen nodig zijn om de klep te openen.

 • Spring dubbele vlindermodellen. Structureel bestaan ​​deze kleppen uit twee luiken die kunnen instorten met een sterke massadruk, en veren die de flappen terugbrengen naar hun oorspronkelijke positie in afwezigheid van luchtcirculatie. "Vlinders" worden alleen gebruikt in systemen met geforceerde uitlaat en zijn niet effectief in natuurlijke ventilatieomstandigheden.
 • Ventiel met rolluik. Het werkingsprincipe van deze inrichting is gebaseerd op de zwaartekracht en lijkt enigszins op het principe van de werking van enkelbladige klepinrichtingen, met het enige verschil dat in plaats van één vleugel meerdere elementen na elkaar worden gebruikt. Producten van dit type zijn gemaakt van metaal, verdragen perfect negatieve temperaturen en zijn bedoeld voor installatie op het buitenste deel van het ventilatiekanaal.

Diafragma-type kleppen zijn bijzonder gevoelige structuren en kunnen openen bij de geringste luchtbeweging. In de rol van de klep in hen dient een dun membraan, voor de opening van die zeer weinig inspanning vereist. Membraammodellen zijn ontworpen voor installatie in afzuigventilatie met een natuurlijke buiging en bij installatie in systemen met geforceerde circulatie is de installatie van extra baleinen vereist.Anders wordt het dunne membraan snel vervormd door de impact van sterke tractie en zal het, als gevolg van een losse passing, lucht gaan lekken.

Het volgende criterium voor de classificatie van apparaten is het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Op basis hiervan zijn er twee groepen apparaten: plastic en staal.

 • De meest voorkomende modellen zijn plastic. Dergelijke producten zijn niet gevoelig voor corrosie, eenvoudig in elkaar te zetten, hebben een lange levensduur en een lage prijs. De nadelen van plastic apparaten omvatten lage weerstand tegen negatieve temperaturen en onvoldoende structurele sterkte.
 • Gegalvaniseerde stalen apparaten veel krachtiger dan zijn plastic tegenhangers en goed bestand tegen lage temperaturen. Bovendien hebben metalen modellen een lange levensduur en zijn ze geïnstalleerd in krachtige kappen met hoge druk van passerende luchtmassa's.

Een ander belangrijk kenmerk waardoor anti-retourkleppen verschillen, is de regelmethode. Volgens dit criterium zijn modellen verdeeld in handmatig en elektrisch. Aanpassing van de eerste gebeurt met een hefboom of schuifafsluiter, terwijl de laatste zijn uitgerust met een elektrische aandrijving en een nabijgelegen bron van elektrisch vermogen vereisen.

De vorm van de kleppen varieert ook. De apparaten zijn verkrijgbaar in een ronde en rechthoekige uitvoering, waardoor ze eenvoudig te combineren zijn met elk type kanaal.

 • rondje huishoudelijke modellen hebben een doorsnede van 100, 120, 125, 150 of meer millimeters, wat overeenkomt met de meeste diameters van ventilatiekanalen. Industriële apparaten die worden gebruikt in krachtige afzuigkappen van winkelcentra en productiewinkels, worden vervaardigd met een diameter van maximaal 1000 mm.
 • Rechthoekig en vierkant Modellen worden vaker gebruikt in high-performance installaties van verschillende bedrijven en zijn ook verkrijgbaar in een breed scala van maten.

Bovendien onderscheiden de terugslagkleppen zich door de installatiemethode - de apparaten kunnen zowel in de verticale als horizontale vlakken worden gemonteerd, evenals in termen van doorvoer, die aangeeft hoeveel lucht het apparaat per tijdseenheid kan passeren. Apparaten verschillen in veiligheidsklasse. Samen met binnenlandse en industriële modellen zijn er explosiebestendige of intrinsiek veilige kleppen. Dergelijke producten zijn bedoeld voor ventilatiesystemen van explosieve zones van klasse B1, B1A en B1B, waarbij de beweging van explosieve mengsels wordt verondersteld.De apparaten zijn bestand tegen een druk van 1500 Pa bij een bewegingssnelheid van de stroom van 6-20 m / s.

Hoe doe je het zelf?

De moderne markt van uitlaat- en ventilatieapparatuur biedt een enorme selectie van goedkope kleppen, dus onafhankelijke productie van het apparaat is alleen gerechtvaardigd in het geval dat het ventilatierooster of ventilatiekanaal een niet-standaard vorm en grootte heeft. In dergelijke gevallen is het sneller en winstgevender om het apparaat met uw eigen handen te maken, in plaats van de moeite en het geld te besteden om adapters te maken. Het eenvoudigste voor een apparaat voor zelfuitvoering is een klepventiel met één klep, waar een stijve plaat gemaakt van plastic of dun metaal, een stuk karton of polyester film wordt gebruikt als een flap.

 • Dus, voor de fabricage van een terugslagklep met een natuurlijk kanaal, moet u een ventilatierooster nemen, het op een dik karton bevestigen, met een potlood rondsnijden en uitknippen. Vervolgens is het nodig om de hoogte en breedte van de ventilatieopening te meten en de resulterende rechthoek in het midden van de kartonnen blanco te tekenen.
 • Trek vervolgens vanuit het midden van de bovenkant van de getekende figuur de loodlijn naar de onderzijde omlaag, trek er 7 mm in beide richtingen uit terug en trek nog twee lijnen door deze punten evenwijdig aan de eerste. Als gevolg hiervan wordt de rechthoek in twee helften verdeeld door een verticale springer, waarop de vrije zijden van beide dempers later zullen rusten.
 • Dan moet je beide delen van de rechthoek inkorten, zonder de trui te raken. Het moet een figuur zijn die lijkt op een kunststof kozijn.
 • Vervolgens worden twee rechthoekige delen uit de polyesterfilm gesneden, elk half zo groot als een grote kartonnen plano. Daarna worden ze aan de buitenkant van het frame vastgelijmd, zodat ze in de gesloten toestand op de centrale springer vallen. Extern lijkt het ontwerp op een raam met twee deuren, de rol van een kader waarin een kartonnen plano wordt uitgevoerd en de rol van deuren wordt uitgevoerd door twee rechthoekige films. Bevestig de vleugel aan het frame met behulp van plakband of nietmachine.
 • Nadat het ontwerp klaar is, moet het met schroeven aan de muur aan het uiteinde van het ventilatiekanaal worden gebonden.De klep moet zodanig worden geplaatst dat de gelijmde flappen zich naar het kanaal kunnen openen.
 • Vervolgens moet u het venster openen en de werking van de klep controleren. Als dit goed gebeurt, zal de luchtstroom beide kleppen van het "kartonnen venster" openen en vrij in het kanaal gaan. Na het testen wordt het kunststof rooster op de kartonnen klep geschroefd met zelftappende schroeven.

Er is een eenvoudigere manier. Hiervoor wordt de vleugel van de film direct op de achterkant van het ventilatierooster geplakt. Bij dit ontwerp wordt de bevestiging van de film aan de zijkanten van het kunststofrooster echter uitgevoerd met behulp van plakband, dat na verloop van tijd zijn eigenschappen kan verliezen en losraken. Daarom verdient het de voorkeur om de luiken aan het kartonoppervlak te lijmen.

Hoe is de installatie?

Om de wandventilatie-uitlaat uit te rusten met een terugslagklep, moet ervoor worden gezorgd dat het effect van de omgevallen trek niet optreedt bij een combinatie van de badkamer, badkamer en keukenuittrekinrichtingen.Als er dus een T-stuk is geïnstalleerd in het ventilatiesysteem, dat lucht verzamelt van alle punten van de inlaat en deze leidt naar een gemeenschappelijk kanaal, moeten alle afvoeren worden uitgerust met kleppen.

Een belangrijke voorwaarde voor het plaatsen van terugslagkleppen is om ze gratis toegankelijk te maken. Deze vereiste wordt ingegeven door de noodzaak om de apparaten regelmatig te reinigen van vastzittend vet en stof. Als de apparaten zelden worden gereinigd of helemaal niet worden gereinigd van vuil, dan zullen vanwege de aangehechte afzettingen de kleppen niet langer strak op de klep passen en zal het apparaat niet meer werken.

Bij de uitlaat van het ventilatiekanaal wordt een terugslagklep geïnstalleerd met behulp van vloeibare spijkers of zelftappende schroeven. De tweede optie heeft veel meer de voorkeur vanuit een praktisch oogpunt: als u het apparaat moet reinigen, kunt u het eenvoudig losschroeven en na verwerking is het ook eenvoudig om het op zijn plaats te zetten. Bij het bevestigen van de klep moet worden gecontroleerd of het apparaat de kanaalopening volledig blokkeert.

Bij het installeren van kleppen op systemen met geforceerde verwijdering van vervuilde lucht, wordt het apparaat in het ventilatiekanaal achter de ventilator geplaatst.

 • Hiertoe verwijdert u de ventilator, plaatst u de klep in het kanaal en markeert u de plaats voor de bevestiging.
 • Vervolgens wordt de klep weer verwijderd en op de gemarkeerde plaatsen worden gaten geboord voor bevestigingsmiddelen.
 • Vervolgens wordt de klep opnieuw geïnstalleerd in het ventilatiekanaal en markeren door de geboorde gaten de bevestigingspunten op het muuroppervlak. Vervolgens met behulp van de bout gemarkeerde plaatsen geboord en voorbereid voor de installatie van deuvels.
 • Vervolgens wordt het anti-retourventiel in het ventilatiekanaal geïnstalleerd en gefixeerd, en vult het de opening tussen het apparaat en het oppervlak van het kanaal met siliconenkit. Sommige modellen hebben geen extra afdichting van aansluitingen nodig en zijn al uitgerust met een rubberen afdichtingsring, die bijdraagt ​​aan een meer dichte verbinding van kanaal en klep.
 • De laatste fase van de installatie zal zijn om de ventilator op zijn plaats te installeren en het systeem te testen.

De installatie van ventielen van het externe ventieltype gebeurt volgens hetzelfde principe. De enige voorwaarden voor de selectie van dergelijke apparaten zijn het fabricagemateriaal en de aanwezigheid van extra functies. Deze omvatten anti-vandalismeapparaten die schade of schade aan de jaloezieën voorkomen, evenals de aanwezigheid van warmteterugwinningsfunctie.De laatste optie is vooral belangrijk voor buitenmodellen: het voorkomt kleppenafzetting en draagt ​​bij tot de goede werking ervan tijdens de winterperiode.

De juiste keuze, bekwame installatie en tijdige service van de terugslagklep dragen bij tot de effectieve bescherming van het appartement tegen onaangename geuren, vreemd geluid en stof. Dit laat toe om de luchtkwaliteit in de kamer aanzienlijk te verbeteren en leidt tot het creëren van een comfortabel microklimaat daarbinnen.

Hoe je een terugslagklep met je eigen handen maakt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer