Gipsplaten: kenmerken en soorten afwerkingen

Een van de meest gebruikte en populaire afwerkingsmaterialen is gipsplaat. Het kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt: van het nivelleren van muren tot het maken van plafondstructuren met meerdere niveaus. Laten we de kenmerken van dit materiaal nader bekijken en de kenmerken ervan onderzoeken.

Wat is het?

Drywall is een bouwmateriaal dat een perfect vlakke plaat is, het bestaat uit twee lagen speciaal karton en kern. De tweede component bestaat uit vast gipsdeeg met de toevoeging van verschillende vulstoffen. Bovendien bevat de gipsplaat kleefstoffen en blaasmiddelen die specifiek zijn ontworpen voor gips.

Meestal wordt dit eenvoudig te gebruiken materiaal gebruikt voor het schikken van zelfs skins., lichte scheidingswanden en plafonds (single-level en multi-level).Verschillende armaturen worden vaak geïnstalleerd in gipsplaat, en dit kan niet alleen een gewone spot zijn, maar ook een volledige kroonluchter.

Te zware en grote apparaten om op gipsplaatfunderingen te hangen worden niet aanbevolen, omdat ze niet bestand zijn tegen indrukwekkende belastingen.

Speciale functies

Zo'n populair materiaal, zoals gipsplaat, is praktisch. Het kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt: met behulp van deze buigzame grondstof is het mogelijk om onafhankelijk verschillende ontwerpen te maken zonder grote bedragen uit te geven en er niet veel tijd aan te besteden.

Gipsplaten kunnen niet alleen worden gebruikt voor binnen, maar ook voor exterieurdecoratie, het kan bijvoorbeeld het ontwerp van de gevel van een privéwoning zijn en met behulp van hoogwaardige waterdichte gipsplaat kunt u een zeer mooie en originele compositie maken die de buitenkant van het huis zal veranderen.

Drywall heeft zijn voors en tegens, die de moeite waard zijn om te weten alvorens het te kopen.

Laten we om te beginnen eens nader bekijken welke voordelen dit afwerkingsmateriaal kan bieden.

 • Vellen gipsplaat hebben een perfect vlak oppervlak en kunnen daarom worden gekocht voor het egaliseren van ruwe oppervlakken. Dit kan de vloer, het plafond en muren zijn.Het belangrijkste is om al het werk correct te maken en de basis voor de installatie van gips goed voor te bereiden.
 • Gipsplaten hebben een hoge thermische geleidbaarheid. In een ruimte met wanden die zijn aangevuld met gipsplaten, zal een comfortabel microklimaat en een optimale luchttemperatuur altijd worden gehandhaafd.
 • Dit afwerkingsmateriaal kan worden gebruikt om verschillende ontwerpen te maken.
 • Een ander voordeel van gipsplaten is milieuvriendelijkheid: het is absoluut veilig voor huishoudens, omdat het geen giftige verbindingen bevat.
 • Materialen gemaakt in overeenstemming met GOST zijn brandveilig (niet verbranden en ondersteunen de vlam niet).
 • Gipsplaten hebben uitstekende geluidsisolerende eigenschappen.
 • Ook onderscheidt dit afwerkmateriaal dampdoorlaatbaarheid. Vanwege dit kenmerk broeden verschillende bacteriën niet op het oppervlak en sporen van schimmel of schimmel verschijnen niet.
 • Gipsplaten zijn goedkoop, dus bijna elke koper kan het betalen.
 • Bij de installatie van dit materiaal kunt u niet alleen het frame gebruiken: het is mogelijk om het te bevestigen met lijm en zelfs schuim op te bouwen.
 • Gipsplaten kunnen worden gecombineerd met isolatie. Bovendien zijn er dergelijke soorten panelen die het geïsoleerde doek beschermen tegen negatieve externe factoren.
 • Het werken met gipsplaatplaten is heel eenvoudig, hiervoor hebt u geen speciaal, duur gereedschap nodig.
 • Door middel van gipskarton is het mogelijk om de meest afwijkende ontwerpideeën te realiseren.
 • Dit afwerkingsmateriaal ademt geen onaangename en sterke geuren uit.
 • GKL is eenvoudig te verwerken: het kan worden geverfd, afgewerkt met behang, tegels en andere populaire materialen.
 • Gipsplaat, net gekocht in een winkel, kan onmiddellijk worden gebruikt voor reparatiewerkzaamheden: het vereist geen speciale training.

Ondanks het grote aantal voordelen heeft gipsplaat zijn eigen zwakheden.

 • Dit materiaal wordt niet aanbevolen voor installatie in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dit komt door het feit dat gipsplaten onder dergelijke omstandigheden na verloop van tijd zachter worden en instorten als gevolg van oververzadiging met vocht. Zelfs platen van hoge kwaliteit die contact met water overbrengen, beginnen na verloop van tijd te vervormen.
 • Gipsplaten kunnen beginnen af ​​te brokkelen.Het wordt niet aanbevolen om zware voorwerpen (lampen, schilderijen, bloempotten) op een spijker gehamerd in een gipsplaat te hangen. Anders kunnen de bevestigingsmiddelen eenvoudig uit hun basis vallen.
 • Het is noodzakelijk om voorzichtig te zijn om de gipsplaten niet te beschadigen, omdat ze geen hoge sterkte hebben.
 • Gipskartonplaten worden gekenmerkt door een stijve structuur en kunnen daarom niet tegen schokken of knikken.

Wat zijn de soorten?

Een zeldzame consument weet dat er verschillende soorten gipsplaat op de markt zijn. Elk van hen heeft zijn eigen kenmerken, evenals voor- en nadelen. Beschouw ze in meer detail.

Allereerst moet worden bekeken welke categorieën van dit materiaal bestaan.

 • GCR - Dit is een eenvoudige grijze gipsplaat, die universeel is. Het kan alleen worden gebruikt in droge ruimtes met een andere vochtigheidsgraad. Bescherming tegen vocht en vocht, evenals brandwerende eigenschappen van dit materiaal zijn afwezig.
 • gipsplaten - het zijn de gipsplaatplaten met een groene kleur. Ze zijn zeer goed bestand tegen vocht. Dergelijk afwerkingsmateriaal kan veilig worden gebruikt in de keuken, toilet of badkamer.
 • GKLO - deze afkorting behoort tot brandwerende gipsplaten, waarvan we de kenmerken hieronder beschouwen.
 • GKLVO - deze naam bestaat uit gipsplaten met een verhoogde weerstand tegen vocht. Ze combineren de nuttige eigenschappen van materialen zoals GKVL en GKLO.

Bekijk nu de eigenschappen van alle soorten gipsplaat in meer detail.

wand

Dit afwerkingsmateriaal is speciaal ontworpen voor het bekleden van vloeren in een privéwoning of appartement. In de regel is de kleur van de wallboard grijs en de markering erop is aangebracht met blauwe verf.

boven het hoofd

Op dit moment is veel vraag naar gipskartonplaten. Het wordt gebruikt voor de vervaardiging van prachtige en driedimensionale structuren die op het plafond worden geïnstalleerd. Met behulp van dit materiaal kan worden gevormd als een eenvoudige single-level en multi-level box.

boog

De dunst en lichtste zijn de gebogen platen van gipsplaat. Dankzij dergelijke onderscheidende eigenschappen kunnen materialen worden gebogen, zonder bang te zijn voor scheuren en andere beschadigingen. Bovendien is het voor directe installatiewerkzaamheden niet nodig om het met water te sproeien voor extraplasticiteit.

Met dit flexibele afwerkingsmateriaal kunnen prachtige kolommen worden gemaakt., binnenbogen, halve bogen, nissen, evenals de originele muren zijn rond of ovaal. De dikte van de gebogen gipsplaat is 6,5 mm, dit cijfer is middelmatig, dus deze vellen worden meestal in twee lagen gemonteerd.

Acoustic (GKLA)

Dit is een geluidsisolerend en geperforeerd materiaal, wat vrij zeldzaam is. Een kenmerk van akoestische platen is dat hun oppervlak een groot aantal kleine gaten heeft. Hun diameter is 1 cm, de achterkant van het blad wordt aangevuld door een geluiddempende coating, zoals spingebonden.

Dit soort gipsplaat wordt het meest gebruikt bij de afwerking van plafonds en plafonds in opnamestudio's, speciale muziekkamers, pompkamers en andere ruimtes waar hoogwaardige geluidsisolatie vereist is.

Brandwerend

GKLO (decodering - brandwerende gipsvezelplaat) - ook dit niet-brandbare materiaal is bestand tegen en zeer slijtvast. Dergelijke afwerkingsmaterialen zijn onmisbaar op plaatsen waar er verhoogde eisen zijn aan de brandveiligheid. Een dergelijke gipsplaat kan bijvoorbeeld de schoorsteen of openhaard omhullen.

Bovendien wordt vuurbestendig gips vaak gebruikt in mijnen. In de kern van dergelijke platen is een aanzienlijk aantal vezels en speciale additieven nodig voor versterking.

Vochtbestendig

Dit type gipsplaat is minder grillig en meer praktisch. Het moet worden geïnstalleerd in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Dit materiaal heeft een kern en karton, gekenmerkt door een ongewone samenstelling, waardoor het niet bang is voor vocht.

Bovendien worden als onderdeel van het vochtbestendige weefsel speciale antiseptische additieven waargenomen die het beschermen tegen schimmel en meeldauw.

Vochtbestendig en brandwerend

Dit type gipsplaat is een van de meest praktische en duurzame, omdat het de nuttige eigenschappen van gipsplaat en gipskarton combineert. Het wordt vaak aangepakt wanneer het productiegebieden betreft met een hoge luchtvochtigheid en hoge eisen voor brandveiligheid.

gelamineerde

Een dergelijke gipsplaat wordt beschouwd als een afwerkingsmateriaal van een nieuwe generatie. Het is gemaakt volgens de nieuwste technologieën die in Duitsland zijn ontwikkeld. De basis van gelamineerde platen is een speciale gipsplaat op een geweven basis.

Dit hightech materiaal is duurzaam, eenvoudig in onderhoud, snelle en eenvoudige installatie en de afwezigheid van schroeven.

Gelamineerd gipsplaat is ook decoratief, omdat het verschillende materialen vrij goed kan simuleren: hout, natuursteen, baksteen, verschillende soorten textiel. Een eenvoudig geverfd laken met een vergelijkbaar uiterlijk kan niet opscheppen.

voorzijde

Gipspandplaten voor gipsplaten doen het niet alleen uitstekend met de decoratie van het huis, maar ook met de isolatie en tegen externe invloeden. Om dit te doen hebben deze materialen de juiste structuur - de voorlaag van gevelpanelen is geïmpregneerd met speciale hydrofobe middelen. Deze behandeling beschermt de basis tegen het binnendringen van vocht.

Veel consumenten kiezen voor gipsplaat met gevelpanelen.omdat het de rol speelt van energiebesparende coating, waardoor het verlies van warme lucht en isolerende vezels wordt tegengegaan. Dit materiaal is vrij gemakkelijk geïnstalleerd en is brandveilig. Het is goedkoop en vereist geen complexe zorg.

versterkte

Dit type gipsplaat wordt vaak op de vloer gelegd.Het heeft een speciale versterkende laag bestaande uit glasvezel. Vanwege de samenstelling wordt dit materiaal ook gipsvezel genoemd. Hierin vindt de versterking direct plaats aan beide zijden van de kartonnen laag, wat zorgt voor een hoge sterkte van de panelen.

De achterkant en voorkant van met gips versterkte gipsplaat worden behandeld met een speciale substantie - waterafstotend, het maakt het materiaal vochtbestendig en duurzamer.

Versterkte gipsplaat is bestand tegen indrukwekkende belastingen, omdat deze specifiek voor de vloer is gemaakt. Het is bovendien extra gepolijst en gecoat met verschillende impregnaties die het materiaal beschermen tegen krijten. De levensduur van deze vellen hangt echter grotendeels af van de juiste installatie.

afmeting

Verschillende soorten gipsplaat hebben verschillende technische kenmerken en dimensionale parameters:

 • wandpanelen: breedte - 1,2 m, lengte - 2,3 m, 2,5 m, dikte - 12, 5 mm;
 • plafondmateriaal verschilt alleen van de wand in dikte, omvattende 9,5 mm;
 • vochtbestendige vellen kunnen een lengte hebben van 2,3 m, 2,5 m, breedte - 1,2 m, en dikte - 12,5 mm;
 • de parameters van brandwerende gipsplaatplaten kunnen zijn: lengte - 2 m, 2,5 m, 3 m, de breedte en dikte van dergelijke materialen blijven standaard en zijn 1,2 m of 12,5 mm;
 • gebogen gipsplaat heeft een zeer kleine dikte - 6,5 mm.

Voor de vervaardiging van binnenwanden wordt aanbevolen om gipsplaatplaten te gebruiken, gekenmerkt door een grote dikte - 14 - 21 mm. Dergelijke materialen hebben een hoge geluidsisolatie. Ze zijn niet bang voor indrukwekkende belastingen en mechanische schade.

Natuurlijk kan het gipsplaatdoek een verschillende lengte hebben, verschillend van de bovenstaande parameters. Dus, sommige moderne bedrijven produceren kortere panelen. Ze kosten iets meer dan standaardopties, maar werken met hen is veel eenvoudiger. Deze vellen worden meestal gebruikt in het ontwerp van het plafond in het toilet, de badkamer, de hal of de gang.

De meeste fabrikanten in de productie van gipsplaat voldoen nog steeds aan de drie belangrijkste maatstaven:

 • 3000х1200 mm;
 • 2500х1200 mm;
 • 2000x1200 mm.

kleur

Elk type gipsplaat heeft zijn eigen kleur:

 • standaard gipsplaten is grijs;
 • vochtbestendig - groen, en de markering wordt erop blauw aangebracht;
 • brandwerend materiaal is roze of lichtgrijs met rode markering;
 • vochtbestendige en vuurvaste gipsplaat heeft een groene kleur en rode markering.

Benodigde gereedschappen en accessoires

Bij het werken met gipsplaat is het noodzakelijk om verschillende componenten te gebruiken, zelfs zonder de meest eenvoudige reparatiewerkzaamheden. Een van de belangrijkste zijn metaalprofielen, met hun toepassing wordt een sterk en betrouwbaar frame geassembleerd, dat dan wordt omhuld met gipspanelen.

Deze noodzakelijke elementen kunnen in drie soorten worden verdeeld:

 • voor tegenoverliggende wanden en scheidingswanden;
 • plafond;
 • speciale gidsen.

Metalen profielen ontworpen om wanden en scheidingswanden af ​​te werken, zijn geleidingen en rek.

 • Gidsenrassen hebben een speciale UD-markering. Dergelijke onderdelen worden gebruikt voor hoogwaardige bevestigingsrekken en geleiders van het frame voor gipsplaat.
 • Het afvoerprofiel speelt de rol van een hoofdrail voor het installeren van gipsplaatplaten, waarop de bevestiging van de gehele beplating wordt uitgevoerd. Vergelijkbare items hebben het label CD.

Nader gericht zijn speciale handleidingen. Er zijn bijvoorbeeld speciale racks die alleen zijn ontworpen voor deuropeningen, waaraan vervolgens complete toegangssystemen worden bevestigd.

Er zijn ook speciale gebogen opties die kunnen worden aangepast voor de gewenste configuratie.

De combinatie van al deze componenten, bevestigd met een speciaal materiaal, zorgt voor een redelijk sterk en betrouwbaar frame. Een goed gemaakte constructie is gemakkelijk bestand tegen aanzienlijke belastingen, evenals het gewicht van de volledige gipsbekleding. In de regel worden de geleiders behandeld met zink, wat hen beschermt tegen corrosie en langzame vernietiging, waardoor het frame bijna eeuwig is.

Om te werken met gipsplaat moet worden aangevuld en andere noodzakelijke componenten.

 • Directe suspensies. Ze zijn de belangrijkste elementen van het raamwerk voor gipsplaten en zijn een rechthoekige plaat. Deze onderdelen zijn nodig om de framerekken te verbinden met dragende vloeren.
 • CD Gids Connectors (een andere naam - "krabben"). Dit element is nodig om de uiteinden van het profiel in een vlak met één niveau te verbinden.
 • Connectors met twee niveaus. Ze zijn nodig voor het kruiselings verbinden van de raamrails.
 • Ankersuspensies. Deze onderdelen zijn nodig voor de basis van gipsplaat. In de regel worden ze gebruikt bij het afwerken van het plafond. De belangrijkste taak van ankerhangers is om de basis direct met overlapping te verbinden.
 • Profielverlengers. Deze elementen maken de framerail iets langer.Ze moeten in de binnenkant van de profielen worden geïnstalleerd en met schroeven worden bevestigd.
 • Hoekconnectoren. Deze delen kunnen ook T-vormig zijn. Deze elementen moeten worden aangepakt als u het profiel loodrecht op een ander spoor aansluit.

Om met gipsplaten te werken, heeft u verschillende gereedschappen nodig:

 1. draadloze - het kan worden gebruikt om het frame aan de muur te bevestigen;
 2. boor - dit gereedschap is nodig voor een betrouwbaardere montage van het frame op de muur, het plafond of de vloer, het moet voldoende vermogen hebben voor dergelijke werkzaamheden;
 3. elektrisch boor;
 4. Bulgarian nuttig voor het snijden van geprofileerde delen en het afsnijden van overtollige delen van de resulterende structuur;
 5. cirkelzaag of elektrische decoupeerzaag handig voor het snijden van gipsplaat;
 6. elektrische schaar onmisbaar voor het snijden van metaal, als u een grote structuur met gipsplaten moet bouwen;
 7. gas montage pistool nodig voor automatische montageschroeven, wat tijd bespaart voor het ontwerp van de installatie.

Van handgereedschap bij het werken met gipsplaten heb je nodig:

 • speciaal mes voor gipsplaat;
 • meszaag voor gipsplaat;
 • een hamer;
 • tangen voor het bevestigen van profielen;
 • profiel piercer;
 • schaafmachine;
 • edge planer;
 • naaldrol.

Bij het werken met GLK-bladen kunnen andere apparaten nodig zijn, wat het installatieproces aanzienlijk zal vereenvoudigen en versnellen:

 • een apparaat voor de nadruk op de overlapping, dat is een speciale hendel met een slot, met zijn hulp zal het mogelijk zijn om het paneel in de juiste verticale positie te houden;
 • Handgrepen - gebogen stalen handgrepen die nodig zijn voor het veiliger dragen van gipsplaten;
 • een meetlint dat nauwkeurige metingen vereist;
 • bouwniveau;
 • bevestigingsriem;
 • lift voor gipsplaten;
 • speciale slagsnoeren;
 • lopers of platen voor het uitlijnen van een metalen profiel;
 • hoek en potlood of marker;
 • afdichtingstape;
 • stopverf voor stopverfhoeken van gipsplaat.

Alle gereedschappen en componenten moeten van hoge kwaliteit en betrouwbaar zijn, anders gaat het ontwerp niet lang mee en kan het vervormen.

Vergeet niet dat een van de hoofdrollen in hoogwaardige en aantrekkelijke gipsafwerking duurzaam en betrouwbaar is.frame, dus alle componenten moeten met name op verantwoorde wijze worden geselecteerd.

Zelf kiezen en afwerken

Het afwerken van een of andere ondergrond met gipsplaat is heel goed mogelijk om het zelf te doen. Alle benodigde hulpmiddelen en componenten zijn hierboven vermeld, dus u hoeft alleen een redelijke benadering te kiezen voor de keuze van de gipsplaten zelf.

De keuze van geschikte panelen hangt voornamelijk af van de omstandigheden waarin ze zullen zijn.

 • Voor een badkamer, zwembad of toilet wordt aanbevolen om een ​​uitzonderlijk vochtbestendig materiaal te kopen, omdat gewone gipsplaat in dergelijke omstandigheden snel zal falen.
 • Voor de keuken is het de moeite waard om duurdere kachels te selecteren, die zowel vochtbestendig als brandwerend zijn.
 • In de slaapkamer of woonkamer kunt u een eenvoudige gipsplaat gebruiken. Het is noodzakelijk om het zo zorgvuldig mogelijk te behandelen, omdat het nogal fragiel is, maar het is goedkoop en gaat zo lang mogelijk mee.
 • In de gang en de gang wordt gebruikt als een normaal en vochtbestendig materiaal. Het hangt allemaal af van hoe deze gebieden worden gebruikt in uw huis of appartement.

Het wordt aanbevolen om het materiaal alleen bij een bekende en bekende fabrikant te kopen: zoek niet naar goedkope gipsplaatplaten, aangezien dit materiaal al goedkoop is.Een te lage prijs kan duiden op een slechte kwaliteit van de goederen, dergelijke vellen gaan niet lang mee en worden snel onbruikbaar, dus u moet weigeren te veel te besparen.

Om het gipsplaat af te werken zo lang mogelijk en er esthetisch uitzag, moet u de volgende stapsgewijze instructies volgen. Overweeg de installatiestappen op het voorbeeld van muurdecoratie.

Eerst moet je de markering van de muren maken met een niveau en een speciaal potlood of een speciale marker. Het is noodzakelijk om lijnen te tekenen die zijn ontworpen voor het bevestigen van metalen profielen. Wat betreft de grootte, moeten ze worden verwijderd met behulp van een meetlint of een grote liniaal.

Geschoolde meesters adviseren om speciale rubberen strips op profielen te plakken voordat ze worden geïnstalleerd, worden deze delen op een andere manier zolen genoemd. In dit geval zullen ze de rol van zeehonden spelen. Op basis van de vooraf gevoerde lijnen is het noodzakelijk om het frame te bevestigen. Om dit te doen, moet u gaten in het plafond en de vloer van de gewenste grootte boren. De profielen van deze acties hoeven niet te worden uitgevoerd, omdat de noodzakelijke gaten er in eerste instantie in aanwezig moeten zijn.

Verticale profielen moeten worden bevestigd met behulp van beugels of gewone schroeven in de geleiders, die al op het plafond en op de vloer moeten worden geïnstalleerd.Installatie van verticale delen moet in stappen van 0,5 - 1 cm worden uitgevoerd. Bevestigingsprofielen moeten zo sterk en betrouwbaar mogelijk zijn, omdat dit de kwaliteit van het bevestigen van de gipsplaat beïnvloedt. Vaak wordt gipsplaat gelegd op een verscheidenheid aan isolatie- of geluiddichte doeken, bijvoorbeeld schuim of minerale wol.

Met de hulp van gipsplaat kunt u niet alleen effectief de muren uitlijnen, maar ook de lelijke draden en verschillende communicaties achter de muur verbergen. Bedrading moet worden uitgevoerd voordat de platen zelf worden geïnstalleerd, anders moeten ze worden verwijderd.

Na een goede voorbereiding en installatie van het frame, kunt u direct doorgaan met de installatie van gipsplaatplaten. Gebruik voor een hoogwaardige en betrouwbare bevestiging een schroevendraaier, het werken met deze tool kost veel minder tijd en kost minder stroom. De installatie van gipsen oppervlakken moet beginnen met het nivelleren. Houd er rekening mee dat je hiervoor de gaten voor de bodem en de plaats voor het installeren van de gloeilampen moet voorsnijden.

Aan de randen van gipsplaten waren meer glad en netjes, elke rand kan worden verwerkt met een elektrische decoupeerzaag of schaafmachine.

Na zorgvuldig uitlijnen kunnen de platen van gipsplaten op het frame worden geïnstalleerd. Het is beter om ze vast te schroeven met schroeven, deze delen moeten worden bevestigd in stappen van 20-25 cm .Als er een venster premant of deur op het bijgesneden plafond, dan moet een gipsplaat vel langs de rand secties van deze elementen worden vastgesteld. Dit is nodig zodat het blad zorgvuldig en correct op de basis wordt bevestigd.

Veel huismeesters denken na over hoeveel tijd het kost om gipsplaat op het frame te installeren. Allereerst hangt het allemaal af van de ruimte in de kamer waarin je de afwerking doet. Als we het hebben over een zeer ruime kamer, kan het 2-3 dagen duren om GLK-bladen samen te stellen.

Na het installeren en bevestigen van alle gipsplaatplaten, gaat u verder met de installatie van dergelijke kleinigheden zoals stopcontacten, schakelaars en verlichtingsarmaturen.

Wanneer al het moeilijkste en tijdrovende achterblijft, kun je doorgaan met de afwerking, het moeilijkste moment, in de regel, het verbergen van de verbindingen tussen de bladen. Om dit te doen, wordt het aanbevolen om een ​​stopverf te gebruiken, maar daarvoor moet u een speciale verstevigingsstrip aanbrengen op niet-esthetische elementen.

Wanneer alle verbindingen onzichtbaar worden, kunt u direct doorgaan met het afwerken van gipsplaat: hier hangt alles af van uw wensen en voorkeuren. Dit materiaal kan worden geverfd en behangen en gedecoreerd met decoratieve stenen, bakstenen en vele andere decoratieve coatings.

In de badkamer en toilet

Installatie van gipsplaat kan worden gemaakt in de badkamer en toilet. Natuurlijk Om dit te doen, moet u vochtbestendige platen kiezen die niet bang zijn voor vocht en vocht.

 • In dergelijke ruimtes moet je eerst de muren voorbereiden voor de installatie van gipsplaat.
 • Als we het hebben over het installeren van platen zonder kratten te dragen, moet je eerst alle gaten en scheuren op de muren verwijderen. Dit zal u helpen bij gewoon cement.
 • Na deze basis moet worden behandeld met een desinfecterende samenstelling en een primer mengsel (bestand tegen vocht).
 • Dan hebt u een roller nodig om lijm op de wanden en gipsplaatplaten aan te brengen.
 • Alle naden en verbindingen tussen delen moeten zorgvuldig waterdicht worden gemaakt.
 • Na het lijmen, ga je door de afwerking afwerking waterdichte stopverf.

Hoe gipsplaatplaten op metalen frames te installeren, we hebben al eerder overwogen.

Gipsplaten kunnen echter niet alleen in de badkamer worden gebruikt voor wand- of plafonddecoratie, maar kunnen ook worden gebruikt om:

 • maskerende dozen verbergen pijpen;
 • decoratieve doos of badscherm;
 • Voorbereiding van gipsbaden voor toekomstige bekleding - u kunt tegels of keramische tegels op de gipsplaat plakken;
 • Dicht het raam af dat de badkamer en keuken scheidt.

Bovendien kunt u op de gipskartonwanden in de badkamer de kaptafel, wastafel en kast met een spiegel bevestigen. Natuurlijk wordt hiervoor aanbevolen om lichtere items te kiezen.

Voor de gang

Drywall is een veelzijdig materiaal, dus het kan veilig worden gebruikt in de gang, Meestal hebben de gastheren in deze kamer een functionele inloopkast.

 • Voor de vervaardiging van een dergelijke structuur moet u de geleiders bevestigen aan de muren en aan de vloer en aan het plafond.
 • Vervolgens moet u het rek repareren, waarop gipsplaten worden bevestigd. Er moet een afstand van minstens 60 cm tussen deze elementen zijn.
 • Vergeet niet delen van de deuropening te markeren.
 • In het ontwerp is het nodig om verstevigingsrekken te maken waarop de deuren worden gemonteerd.Het is noodzakelijk dat het frame niet wordt vervormd onder hun gewicht.
 • Vervolgens moet een van de zijkanten van de constructie worden ommanteld met gipsplaat. In dit stadium kan schuim worden geïnstalleerd aan de binnenzijde of op de vleugel, die zal fungeren als een geluidsisolerende plaat. Na het installeren van de bekleding aan één kant, ga naar de tweede. Als we het gescheiden hebben, kunnen we aannemen dat het werk bijna voltooid is.
 • Nu kunt u doorgaan met het vullen en aankleden van uw kledingkast.

slaapkamer

Gipsplaat-ontwerpen zijn heel gebruikelijk in slaapkamers. Met hun hulp kunt u niet alleen een plafond met meerdere niveaus creëren, maar ook een handige dorpel van optimale grootte of een nette, verborgen gordijnroede maken, speciaal voor gordijnen. Voor de laatste is het dus noodzakelijk om de diepte en breedte van de nis te bepalen waarin gordijnen en gordijnen te zien zijn, en om de positie van deze delen in de bovenste en onderste vlakken te meten.

Op de gemarkeerde markeringen op de muur en het plafond moet u twee lijnen afsnijden (op speciaal gecoate draden). Het is noodzakelijk om een ​​streepje van 20-25 cm te behouden, daarna moeten de geleiderprofielen voor het raamwerk worden aangebracht en moeten schroeven en plastic deuvels als bevestigingsmiddelen worden gebruikt.Hierna kunt u overgaan tot het direct vastzetten van framedelen: u moet een breder profiel invoegen in de binnenkant van de doos. Het moet op het buitenbord worden bevestigd met hangers die zijn bevestigd aan de overlapping door zelftappende schroeven.

Nu, op de stippellijn, moet je een paar gaten boren en er plastic deuvels in plaatsen om de ophangingen te installeren en het tweede brede profiel erop te bevestigen.

Als u alle benodigde elementen van het frame hebt geïnstalleerd, kunt u doorgaan met hun gipsplaat. Om dit te doen, moet u via het frame zelf een strook pleister op de schroeven bevestigen. Vergeet echter niet de voorbereidende voorbereiding van de nodige groeven op het gebied van droog gips. Ze moeten aan het plafond worden gedaan, waar verticale profielen van het profiel zijn geïnstalleerd. Het wordt aanbevolen om de schroeven in stappen van 20 cm te schroeven.

Om de verticale strepen te installeren, hebt u een basis nodig waarop de gipsplaat wordt bevestigd. Het verzamelen van gegevens moet gebaseerd zijn op de diepte van de niche. Als deze parameter bijvoorbeeld 10 cm is, is deze voldoende om de zijkanten van de geleider en het plafondprofiel te verbinden.Laat de uiteinden van de gids 20-30 cm uitsteken tot voorbij de uiteinden van het profiel. Natuurlijk kunnen de afmetingen van de nissen absoluut willekeurig zijn: voor elke optie kunt u profielen van geschikte afmetingen kiezen.

Vervolgens moet u doorgaan met de montage van de muurnis. Gipsstrips moeten op een vooraf voorbereide basis worden geschroefd. Het is handiger om dit op de vloer te doen, want er zal heel weinig vrije ruimte zijn tussen de muur en de montageplaats, wat het gebruik van een gereedschap zoals een schroevendraaier zal voorkomen. De gipsen strook moet worden afgezaagd, waarbij een kleine breedte overblijft, aangezien dan ook de plint aan het plafond wordt vastgelijmd.

Nu kunt u direct naar de installatie van de resulterende muur gaan. Het onderdeel dat net op de vloer is gemonteerd, moet langs de rand van de horizontaal bevestigde gipsplaat worden geplaatst. Evenzo moet u de nevendetails van de nis verzamelen, waarvoor slechts één profiel (zonder gids) voldoende is. Deze elementen moeten ook aan de gipsplaatconstructie worden bevestigd.

De laatste fase van het werk zal de resulterende doos afwerken. Het is noodzakelijk om hoekige details, evenals gebieden waar de pleister bekleding werd bevestigd met schroeven. Hierna kunt u het frame samenstellen en het op één of meerdere niveaus maken.

vliering

Gipsplaten worden vaak gebruikt voor het bekleden van de zolder. In dit geval hangt veel af van de technische staat van het dak van het huis. Als het veel te wensen overlaat, zullen er op de wanddecoratie bij de eerste regen merkbare vlekken zijn. Daarom moet u, voordat u gipsplaat installeert, eventuele schade aan het dak repareren.

Ook een belangrijke rol gespeeld door balken en spanten. Ze moeten worden gecontroleerd op betrouwbaarheid en sterkte en er ook voor zorgen dat ze niet gaan rotten of barsten. Vergeet niet om alle houten delen te behandelen met antiseptische middelen.

Gipsplaten kunnen in dit geval ook worden geïnstalleerd op een klassiek frame van aluminium.

 • Eerst moet je de kamer meten waarin je de installatie van gipsplaat gaat maken. Bereken alles en koop alle benodigde items.
 • De krat moet worden geïnstalleerd vanaf de muren. De lay-out van de toekomstige constructie moet ook worden overgebracht naar het plafond en de vloer.
 • Nu moeten er langs de perimeter kadergeleiders worden geïnstalleerd. Alle secties van het profiel moeten op zijn minst 3 punten worden beveiligd. De grootste afstand tussen bevestigingsmiddelen is de meter.
 • Nu moet in de rails het rek op de metalen schroeven worden geplaatst en vervolgens de dwarsbalk worden bevestigd. In dit stadium moet de communicatie worden uitgevoerd.
 • Als volgende in het frame moeten cellen worden geïsoleerd.
 • Daarna kunt u overgaan tot de installatie van gipsplaten in stappen van 20-25 cm. Eindelijk de afwerking van het materiaal volgens het traditionele schema.

Tips en trucs

Denk bij het kopen van vellen gipsplaat altijd aan het microklimaat in uw huis en aan het type oppervlak waarop u ze gaat installeren. Het hangt af van welke materialen u nodig heeft: vochtbestendig, brandwerend of gewoon. Besteed speciale aandacht aan de vervaardiging van een gipsplaatframe, de stabiliteit en betrouwbaarheid ervan beïnvloeden de duurzaamheid van de afwerking en de esthetische kenmerken ervan.

Zelfs met dik gipsplaat moet voorzichtig worden omgegaan om het niet te beschadigen of te breken. In de meeste gevallen kan reparatie van aangetaste onderdelen niet worden uitgevoerd.

Na het kopen van gipsplaat moet worden opgeslagen in een droge en warme kamer, die beter te sluiten is. De temperatuur in de kamer mag niet onder de 10 graden komen.Het wordt echter niet aanbevolen om dit materiaal te dicht bij verwarmingstoestellen of batterijen te plaatsen. Het oppervlak waarop gipsplaten worden opgeslagen, moet perfect vlak zijn.

Fabrikanten en beoordelingen

Onder het grote aantal fabrikanten van gipsplaat kunnen de volgende bedrijven onderscheiden.

 • Gyproc. Consumenten kiezen de producten van dit bedrijf vanwege de betaalbare kosten, praktische bruikbaarheid en een laag gewicht. Uit de tekortkomingen van gipsplaat benadrukken deze leveranciers de fragiliteit en subtiliteit.
 • Danogips. Gipsplaten van deze fabrikant zijn erg populair. Kopers vertellen over de flexibiliteit en installatiegemak. Van dit materiaal zijn prachtige bogen, niet bang voor vocht.
 • Knauf. Productrecensies van dit bedrijf zijn dubbelzinnig. Sommige kopers waren tevreden over de kwaliteit ervan, terwijl anderen de kwetsbaarheid van dit materiaal en de onverenigbaarheid met de aangegeven kenmerken aangaven. Sommige consumenten die vochtwerende panelen kochten, merkten bijvoorbeeld op dat ze letterlijk "in stof veranderen" met een verhoogde luchtvochtigheid in de kamer.

Succesvolle voorbeelden en opties

     Je kunt zeer interessante en mooie constructies maken vanuit de gipsplaat die de kamers verdelen.Ze kunnen een golfachtige of afgeronde vorm hebben. Vaak bouwen ze kleine planken of nissen waarin verschillende decoratieve elementen worden geplaatst.

     Dit materiaal produceert spectaculaire en originele plafonds met ongewone vormen., deze ontwerpen zijn vooral aantrekkelijk als ze worden aangevuld met LED-verborgen tape en schijnwerpers rond de omtrek.

     Gipsplaten in de muren kunnen helpen bij het bouwen van niches. Ze kunnen verschillende vormen hebben. Ze plaatsen vaak niet alleen decor, maar ook verschillende apparatuur: televisies, stereo's en andere soortgelijke items.

     Zie onderstaande video voor meer informatie over de installatietechniek van gipsplaat.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer