Hoe schroeven voor gipsplaat te kiezen?

Hoe schroeven voor gipsplaat te kiezen?

Gipsplaten (GVL) - het populairste bouwmateriaal. Een van de belangrijkste elementen van GVL-constructies zijn bevestigingsmiddelen, waarvan de kwaliteit de sterkte en duurzaamheid van het gehele samenstel direct afhankelijk is. Dus bevestigingsmiddelen zijn schroeven - een soort hybride boor en schroef.

Speciale functies

De zelftappende schroef - de speciale bevestiger die in staat is om schroefdraad tegelijkertijd in de loop van de productie van het armatuur te snijden. Functioneel is het een soort schroef, maar het heeft een dunnere staaf en een grotere hoogte van de draad. De veiligheid van mensen hangt af van de kwaliteit van bevestigingsmiddelen en de sterkte van het ontwerp.Daarom wordt geadviseerd om bij de aankoop van deze producten een certificaat van overeenstemming te eisen dat elke fabrikant verplicht moet ontvangen bij speciaal erkende certificatiecentra.

Voor het bevestigen van vellen van gipsplaat gebruikte schroeven, ankers en schroeven. Het meest voorkomende type bevestigingsmiddelen zijn schroeven, wat wordt bepaald door eenvoud, veelzijdigheid en betrouwbaarheid (met de juiste prestaties), vooral als de schroevendraaier bij de hand is.

Installatie, in de regel, impliceert de aanwezigheid van metalen of houten frames, waaraan de platen van gipsplaat en vastmaken. Het is het framemateriaal dat het type bevestigingsmiddel bepaalt dat voor de installatie wordt gebruikt. Houtschroeven zijn gemaakt met een zeldzamere spoed dan metalen schroeven.

De belangrijkste materialen voor het maken van schroeven zijn staal en messing. De eerste hebben een hoge sterkte, maar zijn vatbaar voor corrosie. Daarom zijn ze gecoat met een anti-corrosie beschermende laag, geoxideerd of gefosfateerd, waardoor ze een zwarte kleur krijgen.

Messing bevestigingsmiddelen - geel. Het is bestand tegen vocht, maar heeft een lage sterkte.

De afmetingen (lengte en diameter) van bevestigingsmiddelen bepalen grotendeels de reikwijdte.In de praktijk worden, afhankelijk van het doel, bevestigingsmiddelen gebruikt met een lengte van 10-15 mm en een diameter van 3,5-5 mm. Een dergelijke grote variatie in de parameters van het product bepaalt de variëteit aan typen modellen, hun doel en dus het belang van de juiste keuze van bevestigingsmiddelen voor elk afzonderlijk geval.

Gebruik bij het werken op gipsplaat voor het selecteren van schroeven speciale maattafels. Het geeft de nominale diameters van producten, hun lengte, inclusief de dop, en breedte aan.

Een belangrijk probleem bij het werken met gipsplaat is ook de vraag hoeveel bevestigingsmiddel geldt voor 1 vierkante meter van het product. Deze parameter moet optimaal zijn: aan de ene kant om te zorgen voor voldoende structurele sterkte, en aan de andere - om te zorgen voor besparingen in de materiële middelen die aan het werk worden besteed.

types

Zelftappende schroeven verschillen in veel parameters:

materiaal

 • koolstofstaal;
 • bestendig staal tegen chemicaliën en water (roestvrij of gelegeerd staal).

Op soorten draad

 • frequent;
 • zeldzaam.

dekking

 • fosfatovoe;
 • geoxideerd;
 • zonder dekking.
 • verzinkt.

Op tiptype

 • scherpe;
 • sverlopodobnye.

afspraak

 • Voor het monteren van gipsplaat;
 • voor dakwerken;
 • houtwerk;
 • werken met vensters;
 • metalen werken;
 • werken met beton en bakstenen.

In meer detail worden bevestigingsmiddelen onderverdeeld in producten met een universele draad, met een zeldzaam schroefdraadpeil en frequent. Fasteners met veelvoudige schroefdraden worden gebruikt om met metaal te werken.

Het feit dat de zelftappende schroef aan het uiteinde een boormachine heeft, maakt het niet nodig het materiaal voor te boren, wat de installatiewerkzaamheden versnelt.

Typen bevestigingsmiddelen met onregelmatige draden zijn ontworpen om te werken met zachte texturen: plastic, gips, asbest, hout en andere soorten. Universele bevestigingsmiddelen zijn geschikt voor bijna elke textuur.

De doppen van de schroeven zijn functioneel. Ze worden geproduceerd in het geheim, halfbolvormig, met grote en kleine drukringen, zeszijdig, trechtervormig onder de zeshoek.

Zelftappende schroeven voor elk type werk hebben verschillende parameters en ontwerpkenmerken. Om deze reden, het kopen van een product, is het belangrijk om duidelijk voor te stellen welke soorten werk zullen worden uitgevoerd en welke texturen moeten worden behandeld.

Om met gipsplaat te werken, is er ook een speciale combinatie: een zelftappende schroef en een plug-vlinder.

Wat te kiezen?

Het kiezen van het soort bevestigingsmiddelen voor GK is belangrijk om te weten:

 • lijstmateriaal (hout, metaal, andere);
 • waar precies bevestigingsmiddelen voor worden gebruikt;
 • hoeveel lagen zullen gipsplaat leggen;
 • bedrijfsomstandigheden van de constructie (binnenshuis, in de lucht, vochtigheidsgraad, enz.).

Als u in het systeem "GKL-metaal" moet werken, worden bevestigingsmiddelen geselecteerd voor metaalbewerking - met een "dikke" draad. In het geval van een houten frame, moet de schroef een grotere spoed hebben.

Als u de plank gewoon op de gipsplaat wilt bevestigen, kunt u een zelftappende schroef met een deuvel "vlinder" gebruiken, uitgerust met een uitrolmechanisme aan de achterkant en bestand tegen hoge belastingen.

Voor het leggen van platen van gipsplaat in 1 laag is de lengte van het bevestigingsmiddel 25 mm, in 2 lagen - 35 mm. De dikte van de draad in beide gevallen - 3,5 mm.

Als het product van GKLV op een verhoogde luchtvochtigheid moet functioneren, is het nodig om vochtbestendige bevestigingen te gebruiken: gelegeerd of gegalvaniseerd.

Want werk kan nuttig zijn in de zogenaamde "bugs" - verkorte schroeven met een boor, gebruikt voor het monteren van profiel. Bevestiging van het profiel rechtstreeks aan de muur of het plafond is gemaakt met ankerschroeven met deuvels.

Verbruikbevestigingen zijn rechtstreeks afhankelijk van de kwaliteit van schroeven, wat belangrijk is om te overwegen bij het kiezen van:

 • Uiterlijk moeten de parkers van dezelfde grootte zijn, met een uniforme schroefdraad, geen uitstulpingen en bochten, waardoor de sterkte afneemt.
 • Het sleufgat moet vrij zijn en zich strikt in het midden van de schroefkop bevinden. Verschillende soorten verzakking, uitstulpingen zijn technologische defecten. Niet-technologische slot van invloed op de kwaliteit van de installatie, kan de schroevendraaier van het mondstuk vervormen.
 • De kleur van de hele batch schroeven moet een uniforme donkere of grijszwarte tint hebben, wat een goede kwaliteit aangeeft bij fosfatering of oxidatieproducten. Anders leidt de toename van vochtigheid tot het verschijnen van roestige strepen, bijvoorbeeld onder behang, waarvan de eliminatie buitengewoon moeilijk is.

Een betrouwbare fabrikant markeert in de regel niet alleen producten op de verpakking, maar ook op het product zelf. Bijvoorbeeld de letters X, T, W, G, Z op de dop van de schroef. Dus de letter X duidt OMAX aan als een van de meest betrouwbare producenten van armatuur.

Om te werken op gasbeton, wordt een speciale groep zelftappende schroeven geproduceerd, die rekening houdt met de porositeit en broosheid, die de Nogli - universele soorten bevestigingen, zijn "kerstboomboom" -variëteiten, worden genoemd.

Zonder deuvels worden bevestigingsmiddelen voor cellenbeton praktisch niet gebruikt vanwege de speciale structuur en worden ze meestal gebruikt voor het bevestigen van constructies met een laag gewicht. Bijvoorbeeld, voor apparatuur van een versterkt netwerk op een cellenbetonmuur voorafgaand aan het pleisteren, wordt gebruik gemaakt van een inrichting met een brede spoed en een lengte van ten minste 100 mm.

Om het dak op het krat te bevestigen, zijn gegalvaniseerde zelftappende schroeven met een 6-zijdige kop van de volgende afmetingen nodig: 4,8 x 16 mm en 4,8 x 19 mm.

montage

Voor het uitvoeren van grote volumes bevestigingsmiddelen De hulpmiddelen die nodig zijn voor de installatie van de gipsgereedschappen zijn:

 • perforator of hamerboor;
 • schroevendraaier waarmee u gemakkelijk en snel bevestigingen kunt bevestigen;
 • niveau;
 • speciaal mes voor het snijden van vellen;
 • meetlint;
 • naaldrol voor het buigen van HL;
 • schilvlak voor het bewerken van de rand van de gipsplaat;
 • Bulgaarse en speciale schaar voor het snijden van profiel;
 • speciale tang om het profiel vast te maken (met hun hulp is het eenvoudig om het profiel op dezelfde manier aan elkaar te verbinden als een klinknagelsysteem);
 • gaspistool voor het monteren van gipsplaat;
 • een tapeschroevendraaier verkort de installatietijd, omdat zelftappende schroeven automatisch worden ingevoerd dankzij een speciale tape;
 • speciale kronen voor het snijden van gaten voor moffen, lampen of kabeldozen;
 • schijfsnijder voor het snijden van even materiaalstroken;
 • stoot voor de productie van gaten in het profiel;
 • een set zelftappende schroeven van verschillende lengtes, met frequente en zeldzame draden, met schreef aan de achterkant en andere soorten bevestigingsmiddelen.

Compleet met professionele tools is er meestal een hele reeks verschillende apparaten die het installatieproces van het gipsplaat en profiel aanzienlijk versnellen.

Om eenmalig werk voor het huis uit te voeren, heeft het geen zin om dure apparatuur (perforators, pistolen, enz.) Aan te schaffen, omdat het niet moeilijk is om altijd een alternatieve en economischer optie te vinden. Echter, bij het inhuren van installateurs moet aandacht worden besteed aan hun professionele apparatuur.

Goede installatie GKL vereist het naleven van verschillende regels:

 • Voorlopige en nauwkeurige markering van de locatie van de gaten voor de verbinding van gipsplaat en het profiel onderling, maakt niet alleen het verbeteren van de esthetiek van het product mogelijk, maar ook het vergroten van de sterkte ervan.
 • Het geschatte verbruik van bevestigingsmiddelen voor één stuk gipsplaat met standaardafmetingen is niet meer dan 70 stuks (met een gemeenschappelijke bevestigingsafstand tussen de gaten - 300 - 350 mm).
 • Het is praktischer en efficiënter om de gipsplaat te monteren met behulp van een schroevendraaier, met behulp van verschillende spuitmonden (bits) voor verschillende spieën van zelftappende schroeven.
 • Tijdens de bevestiging moet de eerste helft van de schroef met de maximale snelheid worden ingeschroefd, de tweede moet met de minimale snelheid worden vastgeschroefd om de mate van onderdompeling van de schroef in de gipsplaten volledig te kunnen regelen.
 • Gipsplaten zijn een kwetsbaar materiaal en daarom zijn nauwkeurigheid en nauwkeurigheid belangrijk bij het werken met zelftappende schroeven. Als tijdens het bevestigingsproces het vel is vervormd, moet de schroef worden losgedraaid, moet het putje op het vervormde gat worden geschroefd en moet het nieuwe gat op een afstand van ongeveer 50 mm van het oude gat worden geschroefd.
 • De kop van de schroef mag niet dieper dan 1 mm in het materiaal gaan en de locatie moet strikt loodrecht op het oppervlak van het blad staan.
 • Aan het einde van het werk is het belangrijk om te controleren hoe correct en nauwkeurig alle schroeven zijn geschroefd.

Voor het bevestigen van 2 houten elementen wordt het aanbevolen om zwarte schroeven met een zeldzame draad te gebruiken. In dit geval wordt niet vooraf geboord. Gebruik gele of witte schroeven om andere elementen aan de boom te bevestigen.Zilveren zelftappende schroeven worden gebruikt voor een meer duurzame bevestiging van plaatmateriaal.

Tips en trucs

Het verbruik van zelftappende schroeven per 1 m2 GCR-blad hangt af van de optimale grootte van de toonhoogte is geselecteerd op basis van de volgende functies:

 • praktijk leert dat het gemiddelde sterkteontwerp een steeknorm van 300 - 350 mm (afstand tussen de gaten) heeft;
 • om de constructie van de gipsplaat te verbeteren, kan de afstand tussen de gaten enigszins worden verkleind, soms tot 100 mm;
 • Om de schroef aan de rand van het vel minder dan 10 mm te plaatsen, moet dit niet gebeuren om afbrokkelen te voorkomen.

Bij werkzaamheden met een versterkt profiel (bijvoorbeeld 2 mm dik) is het noodzakelijk om zelftappende schroeven met een boor te gebruiken, waardoor een extra bewerking - voorboren - wordt ontlast en de bedrijfstijd aanzienlijk verkort.

Voor het ophangen van verschillende elementen van het interieur, is het beter om de "plug" -vlinder te gebruiken, die na installatie opent en een betrouwbare ondersteuning vormt. De installatie van een dergelijke plug wordt als volgt uitgevoerd: er wordt een gat geboord in de muur met een diameter gelijk aan de diameter van de plug, 5 mm langer dan de fitting. Nadat het gat is schoongemaakt, wordt de plug geplaatst en wordt de fixture geïnstalleerd.Eén zo'n "vlinder" kan maximaal vijfentwintig kilogram aan gewicht weerstaan.

Voor het werken met hout worden zelftappende schroeven gebruikt, meestal 24 mm lang. Voor een metalen frame adviseren experts het gebruik van schroeven met een kleine dop, omdat ze gemakkelijker te verbergen zijn onder de bekleding.

Na de markering wordt geadviseerd om het gat voor te boren met een dunne boor met een diepte van niet meer dan 3 mm. In de toekomst biedt het een hoogwaardige en betrouwbare bevestiging.

Het wordt aanbevolen om de gipsplaat op het plafondprofiel te installeren met een speciale bevestiging die de boordiepte beperkt tot een vaste maat. De dop van de zelftappende schroef moet gelijk liggen met het oppervlak van de plaat.

Bij meerlaagse constructie om de stijfheid te vergroten, worden langwerpige schroeven gebruikt, die vaker worden geïnstalleerd - met een steek van 200 - 400 mm.

Over hoe u de schroeven in de gipsplaat goed kunt vastdraaien, kunt u leren van de onderstaande video.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer