Vlakken voor gipsplaten: soorten en functies van gebruik

Onlangs is het meest populaire bouwmateriaal dat voor interieurdecoratie wordt gebruikt gipsplaat geworden. Dit is een vrij eenvoudig materiaal, maar voor de betrouwbare en hoogwaardige installatie is de aanwezigheid van bepaalde gereedschappen vereist.

Vliegtuigen voor gipsplaat behoren tot die gereedschappen die niet altijd nodig zijn, maar door hun afwezigheid op bepaalde momenten kan het werk stoppen. Daarom is het beter om deze apparaten altijd bij de hand te houden en hun soorten en functies van gebruik precies te kennen.

afspraak

Gipskartonplaten (gipskarton) zijn een nogal breekbaar materiaal, hun randdeel brokkelt vaak af of breekt. Daarom moeten deze producten ondanks de schijnbare kracht en sterkte met zorg worden behandeld.Voor de meest gelijkmatige en hoogwaardige verbinding tijdens de installatie moet gipsplaat op de juiste manier worden verwerkt. Het is voor deze doeleinden dat de schaafmachine wordt gebruikt - een van de rassen van de rasp.

Bovendien is deze inrichting noodzakelijk, zodat aan het einde van de legwerkzaamheden de naden bij het afwerken van het oppervlak probleemloos kunnen worden aangebracht. Een afschuining wordt verwijderd door een vlak op de randen van de gipsplaat, waardoor een uitsparing wordt gevormd, die is gevuld met een plamuurpasta en in de toekomst bij de naden de vorming van scheuren en stoten wordt geëlimineerd.

Planer Vereisten

Voor het meest efficiënte en hoogwaardige installatieproces is het noodzakelijk om een ​​aantal vereisten voor een schaafmachine te kennen.

 • De lengte van het werkende deel van het gereedschap. Een belangrijke parameter die de snelheid van installatiewerk bepaalt. De lengte van de handgreep voor verschillende modellen kan variëren van 14 - 25 cm. Het grootste deel van het werkgedeelte is niet altijd een indicatie voor de beste resultaten. De tool moet in de eerste plaats gemakkelijk te bedienen zijn en voldoen aan de afmetingen die het meest acceptabel zijn voor de master.
 • De breedte van het gereedschap voor het snijmes. Het kan 1,5 - 4,2 cm zijn.Deze parameter is volledig afhankelijk van de dikte van het bouwmateriaal.
 • Blade materiaal. Dit deel van het apparaat kan van verschillende soorten staal zijn gemaakt. Messen gemaakt van gereedschapsstaal worden beschouwd als van hoge kwaliteit. Ze zijn veel sterker in gebruik en garanderen gegarandeerd de vorming van gladde randen.
 • Lichaamsmateriaal. Ze kunnen van plastic of metaal zijn. Producten van verschillende legeringen gaan veel langer mee.

  Momenteel zijn een groot aantal vliegtuigen van verschillende fabrikanten vertegenwoordigd op de markt voor bouwmaterialen. FIT 15025 is bijvoorbeeld een goedkoop maar eenvoudig te gebruiken hulpmiddel; STAYER PROFI 18855 - een vliegtuig met een werkend deel van hoogwaardig staal; De KANTENHOBEL-schaafmachine van Knower is de duurste en meest betrouwbare tool; "Leader" is een binnenlandse fabrikant die hoogwaardige en goedkope hulpmiddelen biedt.

  species

  Bij het werken met gipsplaat worden twee soorten schaafmachines gebruikt: voorbewerken en afkantelen.

  Peeling Planer is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om de randen van een gipsplaat te effenen. Dankzij hem kun je een perfect gladde rand krijgen, wat de installatie van gipsplaten en het proces voor het afwerken van de coating vereenvoudigt.

  De ruwe schaafmachine ziet er anders uit: het werkoppervlak bevindt zich op het onderste deel van het gereedschap en lijkt op een soort rasp, die veel puntige gaten heeft, en niet op bladen, zoals in het randmodel.

  De structuur van de schuurmachine:

  • huisvesting;
  • base - rasp;
  • pennen.

  Het gebruik van dit type gereedschap is eenvoudig: het vel langzaam vasthouden en alle ruwheid en onregelmatigheden verwijderen. Er moet aan worden herinnerd dat het gips niet verkrampt is zoals hout, maar zorgvuldig is versleten.

  Planer schuren gebruikt om de rand van gipsplaat gelijk te maken, evenals afschuinen, waarvan de afschuiningshoek in de regel 45 graden is. Er wordt dus een hoekige snede gemaakt. De bladen van dit gereedschap hebben de vorm van een trapezium, ze kunnen worden verschoven, waardoor de vereiste diepte van verwerking wordt bereikt.

  Scherpe schaafstructuur:

  • huisvesting;
  • blad bevestigingsschroef;
  • stalen messen aan de zijkant van het gereedschap.

  Een scherp vlak met een lemmet van kwaliteitsstaal kan ook worden gebruikt voor de verwerking van zacht hout.

  Naast de fabriekstools kun je een vliegtuig met je eigen handen maken. Het is noodzakelijk om:

  • metalen profiel;
  • kleine houten balk;
  • scharen voor gebruik op metaal;
  • schroeven en schroevendraaier.
  1. Het profiel wordt gemeten. Het moet 2 keer de vereiste lengte van het werkende deel van het geproduceerde gereedschap zijn.
  2. Het profiel is in het midden ingesneden met een schaar en vervolgens gebogen, maar niet gevouwen.
  3. Aan de ene kant van de schroevendraaier zitten veel doorlopende gaten, die het profiel aan een houten balk bevestigen. Hoe meer ze worden gedaan, hoe beter de prestatiekenmerken van een zelfgemaakte schiller.
  4. Vervolgens wordt het profiel langs de inkepingen dubbelgevouwen. Twee delen van het profiel zijn aan de zijkanten bevestigd met zelftappende schroeven en scherpe hoeken, indien aanwezig, zijn gebogen. Alle onregelmatigheden zijn bijgesneden.
  5. Voor het gemak kan het profiel worden opgerold met isolatietape.

  Hoe te gebruiken

  Er zijn verschillende regels voor het gebruik van randvlakken voor het verwerken van gipsplaat, waarmee je moet lezen:

  • bij het verwerken van het blad van gipsplaat moet staan ​​rand aan de kapitein;
  • op de rand van de traverse, afschuining;
  • een uitsparing van 5-11 mm breed verschijnt op het grensvlak van de twee vellen;
  • vellen gipsplaat moeten zo stevig aan elkaar worden bevestigd;
  • op de kruising van de bladen is serpyanka gelijmd, die als een zegel fungeert;
  • een laag gipsplaatplamuur wordt aangebracht op de serpyanka-band.
  • nadat de stopverf bij de verbindingen is gedroogd, is het volledige oppervlak van de gipsplaat bedekt met pleister.

  Druk tijdens het verplaatsen van het gereedschap licht op de achterste handgreep. De voorkant dient als een gids en als een voorwerp om de dikte van de te verwijderen laag aan te passen. Met de apparaattool kunt u de messen vervangen als het snijgedeelte versleten is. Moeilijkheden met de aanschaf van nieuwe dergelijke bladen komen niet voor, hun kosten zijn klein. Bij het naleven van het werkschema met de randen van het gereedschap blijken de verbindingen sterk en onmerkbaar.

  Met het pelvlak is het proces van GCR-verwerking enigszins anders:

  • een vel gipsplaat met de rand omhoog;
  • het vlak wordt op het gesneden vel geplaatst;
  • gereedschap passeert door de rand van gipsplaat.

  Om een ​​hoogwaardige verwerking van de rand van het vel te garanderen, moet het vlak iets naar de oppervlakte worden gedrukt. Soms is het, om optimale resultaten te bereiken, nodig om meerdere keren langs de rand van het oppervlak te lopen.

  Hoe te kiezen

  Let bij het kiezen van een schaafmachine op de volgende kenmerken:

  • Het blad in de kantschaaf moet van hoogwaardig staal zijn, het beste gereedschap. Het zou zonder problemen moeten veranderen en dergelijke details zouden gemakkelijk kunnen worden verkregen.
  • De optimale raspbreedte in de schilschaaf is niet meer dan 3 cm en de lengte is 25 cm.
  • In het afkantgereedschap moet de handgreep sterk en comfortabel zijn en moet het vliegtuig comfortabel in de hand liggen om geen overlast in het proces te veroorzaken. Om dit kenmerk van de handgreep te controleren, wordt het vlak in de hand genomen en imiteren de bewegingen van de materiaalverwerking.
  • Voor langdurig gebruik meer geschikte producten met een metalen behuizing. Het handvat kan van plastic zijn, hoewel plastic handgrepen na de aankoop vaak onafhankelijk worden vervangen door houten.
  • Een belangrijk criterium bij het kopen van deze tool is de prijs. De prijs is breed, afhankelijk van de fabrikant en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Je moet niet kiezen voor een tool die te goedkoop is: de kwaliteit van staal laat veel te wensen over. Het verwerkingsniveau van de rand van een dergelijk gereedschap zal onder het gemiddelde liggen.

  Hoe maak je een gipsplaat met je eigen handen, zie hieronder in de video.

  Comments
  auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer