Profielafmetingen voor gipsplaat

In moderne tijden een groot aantal mogelijkheden om de kamer mooi en gezellig te maken met een minimum aan kosten. Een optie is om gipsplaten te gebruiken, die in dit artikel gedetailleerder worden besproken.

Speciale functies

Profielen zijn een zeer belangrijk element bij het creëren van elk interieur. Om het ontwerp bestand te maken tegen de gipsplaat, is het profiel gemaakt van staal of aluminium. Staalopties zijn populairder vanwege het feit dat dit economy class-modellen zijn. Aluminium heeft betere eigenschappen, maar hun prijs is niet voor iedereen.

Er zijn twee opties voor stalen profielen: normaal en met een beschermende laag. Normale profielen zijn niet erg duurzaam, maar ze zijn goedkoper. Zulke profielen zijn goed te gebruiken voor niet erg zware constructies, evenals in ruimtes waarin geen te veel vocht aanwezig is.

Voor ruimtes waar de luchtvochtigheid hoger is, is het beter om gegalvaniseerde of aluminium metalen profielen te installeren.

Soorten metalen profielen

In elke hardware-winkel vindt u een groot aantal verschillende profielen. Om het goede te kiezen, moet je begrijpen hoe ze van elkaar verschillen. Er zijn de volgende soorten ontwerpen:

gids

De afgekorte aanduiding van dit profiel is PN (gidsprofiel), ook wel starten genoemd. Het heeft een u-vormige doorsnede. De wanden van dit profiel zijn glad. Meestal wordt dit product gebruikt om verschillende jumpers en rekken te ondersteunen. Het wordt in de structuur geplaatst en de rest van de onderdelen worden erop geplaatst. Maten: 28-27,50-40,60-27,75-50,100-40 mm.

rack

Het wordt meestal afgekort als PS. Dit profiel wordt ingevoegd in de hulplijnen, andere delen worden aan deze structuren bevestigd. Profiel heeft een grote belasting, hierdoor moet het meer rigide zijn. Het heeft ook de structuur in de vorm van de letter P, het heeft extra planken om de structuur te versterken. Afmetingen: 50-50.65-50.75-50.100-50 millimeter.

De aandacht wordt gevestigd op een belangrijk feit. Als de wanden in het gebouw een redelijk vlak oppervlak hebben, is het profiel van het type rack beter om rechtstreeks op het muuroppervlak te bevestigen.

Als de wanden niet erg vlak zijn en een sterke helling in een rechte lijn hebben, moet het profiel op u-type bevestigingen worden geïnstalleerd.

boven het hoofd

De belangrijkste benamingen van dit model zijn PP en PPN (ondersteunend en leidend plafondprofiel). Dit profiel heeft ook een snede die lijkt op de letter n, maar de snede is veel kleiner dan die van het muurprofiel. Binnen dit profiel zijn er kleine planken en extra randen om het frame van de constructie steviger te maken. Dit profiel heeft ook een lagere hoogte, wat ruimte in de kamer bespaart. Daarnaast is het vermeldenswaard dat gipsplaat, die wordt gebruikt voor het plafond, een kleinere dikte heeft, waardoor de belasting op het profiel kan worden verminderd.

Het is vermeldenswaard dat de dwarse geleiders zo moeten worden bevestigd dat de afstand tussen de bevestigers niet meer dan 900 millimeter is.

Om dit te doen, moet u verankeringen op de veren en U-vormige beugels gebruiken. Om de jumpers steviger aan te sluiten, kunt u klemmen in de vorm van krabben gebruiken.

In ruimten waar kroonluchters en andere zware constructies zijn geplaatst, moet het frame worden gemaakt met extra dwarsbalken.Dit beschermt de hele structuur tegen instorten. De grootte van de plafondmodellen: 60h27,75h50 millimeter.

boog

Het profiel heeft een meer complexe structuur, het heeft inkepingen aan de zijkanten, die de flexibiliteit van de structuur vergroten. Dit aspect is een belangrijk pluspunt voor het creëren van een flexibele structuur.

Er zijn ook een aantal aanvullende profielen. Ze worden meestal gebruikt om een ​​plafond te creëren met een hangende structuur en andere decoratieve werken.

Om de structuur robuuster te maken op plaatsen met speciale buigingen, kunt u een hoek van metaal of plastic gebruiken. Dit is nodig zodat de structuur onder elke hoek kan worden gebogen. De zweep van de hoek kan van 2000 tot 3000 millimeter zijn. De breedte van elke plank kan van verschillende typen zijn: 20,25,30 mm. De kleinste buigradius van de constructie moet minimaal 500 mm zijn.

Het is de moeite waard om op te merken dat de zwepen zelf nogal duur zijn, en om niet teveel 1000 roebel te betalen voor elke pijp, kun je het zelf maken.

Hiervoor is het noodzakelijk om grote snedes aan de zijkanten te maken op een afstand van 40-100 mm van elkaar.

 • Het hoekige metalen profiel in dwarsdoorsnede vormt een rechte hoek waarin het centrale deel enigszins uitsteekt. Het profiel wordt meestal gebruikt om verschillende gipsplaatconstructies te rangschikken.Meestal wordt het gebruikt voor de decoratie van hoeken in de structuur. Er zijn verschillende soorten:
 • Twee planken met grote en geperforeerde gaten, die nodig zijn om de hoek er esthetisch goed uit te laten zien en onderdeel te worden van de pleister. De rest van de constructie wordt op deze hoek gehouden.
 • Er is een hoekprofiel voor gipsplaat met gaas erin. Opdat de hechting beter zou zijn, kan een gaas in de constructie worden gelijmd, waarop de rest van de delen worden vastgehouden.
 • Hoekprofiel op papieren drager. Op de dikke papierlijm twee stroken van metaal. Het wordt meestal gebruikt in ontwerpen waarvoor er een maximale belasting is, bijvoorbeeld in raamopeningen, verschillende nissen.
 • Het bakenprofiel wordt gebruikt als basis voor pleisterwerk, het belangrijkste doel van dit apparaat is het oppervlak gelijkmatig te maken. Dit profiel ziet eruit als een metalen beugel. De breedte en hoogte van dit profiel is klein, de breedste is 1-3 cm.

Aanvullende elementen

Een ander belangrijk element dat wordt gebruikt bij de constructie voor het nivelleren van het oppervlak met gipsplaat is een cardanische ophanging.

Het is ook van verschillende typen.

 • De geperforeerde suspensie ziet eruit als een metalen tape van 125-60 mm groot. De ophanging is verdeeld in drie delen. Het centrale deel stelt u in staat om het product aan het plafond te bevestigen, de zijkant wordt gebruikt om de rest van het ontwerp te behouden. Ook een ledemaat gemaakt op 90 graden.
 • Ankerhangers worden meestal gebruikt om verlaagde plafonds te installeren. Het grote voordeel van deze ophanging is om de hoogte aan te passen, wat zeer noodzakelijk is voor de installatie van een verlaagd plafond.
 • De connector is single-level en two-level. Dit is de connector die wordt gebruikt om profielen vast te houden die elkaar snijden. Het is ook nodig om een ​​verlaagd plafond te maken.
 • Profile Extension - een apparaat dat wordt gebruikt als er niet genoeg profiellengte is. Het ziet eruit als een beugel met een grootte van 110-58 millimeter.

Hoe te kiezen

Om het juiste ontwerp te kiezen, is het erg belangrijk om aandacht te schenken aan waar het profiel van is gemaakt. Voor gipsplaten moeten gegalvaniseerde profielen worden gebruikt. Dit is het meest duurzame materiaal. Om een ​​kwaliteitsprofiel te kunnen onderscheiden, moet je je op verschillende aspecten concentreren.

Om een ​​goed profiel op te bouwen, is het de moeite waard enkele nuances waar te nemen.

 • Het moet gegalvaniseerd zijn, zink moet bijna honderd procent zijn. In dit geval zal het frame bijna nooit worden blootgesteld aan corrosie.
 • Metalen profielen, vooral modellen voor wanden, moeten zeer duurzaam zijn. Het muurprofiel houdt de hoofdbelasting zelf vast, het profiel moet ook de wand goed uitlijnen en mag niet worden blootgesteld aan corrosie.
 • Het plafondprofiel moet dik zijn, anders neemt het ontwerp te veel ruimte in beslag. Productgrootte - 0,4-0,6 millimeter.

Tips en trucs

In het proces van kopen en werken zeker om het advies van professionals te gebruiken op het gebied van reparatie.

 • Er moet aan worden herinnerd dat de muren en het plafond nooit verschillen in perfecte gelijkmatigheid na het voorbewerken. Om de muur gelijk te maken, kunt u gipsplaten gebruiken die zich op een bepaalde afstand van de muur moeten bevinden. Hiermee kunt u de muur snel waterpas maken zonder veel ruimtegebrek in de kamer.
 • Er zal altijd een kleine ruimte zijn tussen de isolatie en gipsplaatplaten. Dit is nodig zodat er zich geen vocht tussen de muur en de structuur verzamelt.Een zogenaamde airbag wordt gevormd tussen de vellen en de muur.
 • Er moet een opening zijn tussen de muur en de gipsplaat. Deze ruimte is erg belangrijk tijdens de bouw, het maakt het mogelijk isolatie op deze plaats te houden.
 • Het frame is een noodzakelijk moment in de constructie van gebogen structuren, het is precies dit dat het mogelijk maakt om de structuur flexibeler te maken.
 • Vellen met gipsplaten hebben geen hoge drempelwaarde. Als u enkele zware constructies moet repareren, moet u een profielkader gebruiken, zonder dat de structuur gewoon zal breken. De bevestiger moet in contact zijn met het hoofdframe.

Hulpprofielen

Het is ook de moeite waard eraan te denken dat er hulpprofielen zijn. Ze worden gebruikt tijdens de afwerking samen met gipsplaat en er zijn verschillende soorten.

 • Versterkt dik profiel geschikt voor ruimtes met zware scheidingswand tussen deuren. Het is ook goed geschikt om de stijfheid te vergroten. Meestal hebben ze een vaste lengte - 3000 - 4000 mm, maar als je wilt, kun je een productlengte van 6000 mm kopen. Standaard ribhoogte - 40 mmde wanddikte verschilt van conventionele profielen en is 2 mm.
 • Beschermende metalen hoek. Het dient als bescherming van hoeken tegen schade tijdens bedrijf. Na de installatie wordt het gebied geplakt en is het ook bedekt met aflak. Om de verf en oplossing beter te laten doordringen, wordt een groot aantal kleine gaten gebruikt. De lengte van deze hoeken is hetzelfde - 3000 mm.

Er is een andere versie van de beschermende hoek, die niet onder de plamuur wordt geplaatst, en bedekt met gipsoplossing. Om beter te penetreren, wordt een speciale mesh gebruikt.

Bevestigingsmiddelen en verschillende bevestigingsmiddelen

Tijdens de fabricage van het frame is het erg belangrijk om de structuur op de juiste manier aan te sluiten. Soms kan dit eenvoudig worden gedaan door profielen in elkaar te voegen, maar dit is niet altijd mogelijk. In deze situatie is het de moeite waard om bevestigingsmiddelen van verschillende typen te gebruiken:

 1. Connectors met twee niveaus. Dit ontwerp is nodig om de twee delen te verbinden, onder een hoek van 90 graden in een ander vlak. Meestal zijn deze onderdelen gemaakt van gegalvaniseerd staal in de vorm van een platte scan. Alvorens met de installatie te beginnen, moet dit ding handmatig in de gewenste hoek worden gebogen, de breedte van een dergelijke verbinding is 60 mm.Om het ontwerp te repareren, moet u in de zijdelen schroeven schroeven.
 2. Single-level connectoren of krabben. Deze bevestigingssystemen worden gebruikt om twee identieke modellen in een hoek van 90 graden aan te sluiten. Ze zijn te vinden in bijna elke winkel in de voltooide vorm. Installeer dit item zal geen problemen zijn, het klikt gewoon op de achterkant van de structuur.

Als de belasting op het frame niet groter is dan 20 kg per vierkante meter, volstaat de gebruikelijke vergrendeling om de constructie te bevestigen. Als de belasting groter is, is het de moeite waard om schroeven te gebruiken om de fixatie te verhogen.

Directe suspensies

Ze worden gebruikt tijdens de installatie van verschillende structuren, die worden gebruikt om het plafond te bevestigen en verticale profielen aan de muur te bevestigen. Deze producten zijn te vinden in elke winkel. Ze zijn gemaakt in de vorm van vlakke platen en om ze te installeren, moet je ze handmatig buigen in de vorm van een letter P.

Om een ​​verticaal of rekprofiel te bevestigen, moet u het tussen de ophanging plaatsen en voor montage om schroeven te gebruiken. De standaardhoogte is 125 millimeter, maar u kunt niet-standaardmaten van ophangingen vinden - 75 of 100 mm.De belasting op een dergelijke constructie kan niet groter zijn dan 40 kg.

Anker- of veerhangers

Alleen gebruikt in situaties waar u het verlaagde plafond moet demonteren. Met deze ontwerpen kunt u de hoogte van het plafond aanpassen en worden deze meestal in hoge plafonds gebruikt. De lengte van deze suspensies kan 200-300 millimeter zijn. De maximale belasting kan 25 kilogram zijn, als de belasting groter is, is het de moeite waard om extra bevestigingen te gebruiken.

Hoe het huwelijk te bepalen

Er zijn de volgende soorten huwelijken tussen de profielen voor GLA.

 • Het metaal heeft niet de gewenste dikte. Dit nadeel is erg belangrijk. De sterkte van de structuur hangt af van de dikte van het metaal.
 • Als er sporen van roest zijn, moeten ze ook opletten. Dit betekent dat het metaal slecht wordt verwerkt, wat ook tot negatieve resultaten leidt.
 • Verkeerde maten. Dit is een van de meest onaangename vormen van huwelijk, waardoor het onmogelijk is om de structuur correct te monteren.
 • Een slechte inkeping is ook een minpunt, omdat het het moeilijk maakt om de schroeven correct in te schroeven.

Het belangrijkste waar u op moet letten bij het repareren met behulp van gipsplaten is de juiste frame-keuze.

Je moet ook vooraf het gewicht van de constructie berekenen, omdat de keuze van het profiel en de bevestigingssystemen ervoor afhankelijk zijn. Als u alles correct kiest, zal de reparatie geen probleem zijn.

Zie onderstaande video voor meer informatie over de typen en formaten van profielen voor gipsplaat.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer