GVL-bladafmetingen

GVL-platen worden terecht beschouwd als een van de beste materialen die in de bouw worden gebruikt als alternatief voor gipsplaat. Ze hebben veel positieve eigenschappen waardoor ze een onmisbaar materiaal in de decoratie zijn. Hoewel dit een vrij nieuw materiaal is op de Russische markt, heeft hij zichzelf al met positieve aspecten kunnen aanbevelen. De multifunctionaliteit en betrouwbaarheid zijn gewaardeerd door bouwers en consumenten, en nu wordt GVL overal gebruikt.

GVL-kenmerken

Gipsvezelplaten worden gemaakt met behulp van een samenstelling van gips en cellulosevezels, verkregen uit behandeld oud papier. De vorm van het blad wordt verkregen door de pers aan te brengen. Onder hoge druk samentrekken de componenten en worden ze een gipsvezelplaat.Hoewel gipsplaat een soort analoge gipsvezelvezel is, zijn vellen GVL veel duurzamer en betrouwbaarder en presteren ze op veel manieren beter dan gipsplaten. Deze platen worden gebruikt wanneer het nodig is om te werken aan de bouw van sterke scheidingswanden.

Gipsvezelplaten kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdtypen: standaard (GVL) en vochtbestendig (GVLV). Het is ook mogelijk om platen te onderscheiden met een rand in de vorm van een longitudinale rechte lijn (aangeduid als PC) en een rand met een naad (gemarkeerd als FC). Platen zonder rand worden gemarkeerd onder de letter K. Vellen met een rechte rand (PC) worden gebruikt wanneer raamwerkconstructies nodig zijn, dat wil zeggen voor wanden en plafonds. Het is de moeite waard om te overwegen dat voor de verbindingen van dergelijke platen het aanbrengen van wapening noodzakelijk is. Vellen met een gevouwen rand (FC) zijn twee gelijmde vellen die ongeveer 30-50 mm axiaal ten opzichte van elkaar zijn verschoven.

Belangrijkste voordelen van GVL

 • Dergelijk materiaal is milieuvriendelijk, omdat het alleen cellulose en gips in zijn samenstelling heeft. Om deze reden geeft gipsvezel geen schadelijke stoffen af ​​en is het absoluut onschadelijk voor de mens.
 • GVL-platen zijn zeer bestand tegen temperatuurveranderingen, dus ze kunnen zelfs in een koude ruimte worden gebruikt.
 • Dergelijk materiaal is een uitstekende geluidsisolator. Vaak maken met het gebruik van GVL speciale schermen om externe ruis weer te geven.
 • Gipsvezel verdraagt ​​zeer goed vocht, dus het kan zelfs worden gebruikt bij het afwerken van een badkamer of keuken.
 • Het materiaal is zeer goed bestand tegen vuur, waardoor de kans op brand kleiner wordt.
 • Gipsvezel kan op elke maat worden ingesteld door het te snijden. Dergelijk materiaal brokkelt niet af en, indien nodig, kunt u veilig nagels indraaien of schroeven inschroeven.
 • GVL is ook een goede isolatie, omdat het een lage thermische geleidbaarheid heeft. Gipsvezelplaten kunnen de warmte lange tijd binnenshuis houden.

Standaard maten

GOST biedt verschillende maten GVL-platen in lengte, breedte en dikte. In het bijzonder zijn de volgende formaten beschikbaar in dikte: 5, 10, 12,5, 18 en 20 mm. Op de breedte wijst u de maten 500, 1000 en 1200 mm toe. GVL-lengte wordt weergegeven door de volgende normen: 1500, 2000, 2500, 2700 en 3000 mm.

Soms worden er platen en niet-standaardformaten geproduceerd.bijvoorbeeld 1200x600x12 of 1200x600x20 mm.Als het nodig is om een ​​aanzienlijke hoeveelheid niet-standaardproducten te kopen, is het soms eenvoudiger om het rechtstreeks bij de fabrikant te bestellen dan om het in afgewerkte vorm in een winkel te vinden.

gewicht

Het enige nadeel van GVL is dat het een vrij zwaar materiaal is, vooral in vergelijking met zijn verwante gipsplaat. Bijvoorbeeld, een plaat van 10 bij 1200 bij 2500 mm weegt ongeveer 36-37 kg. Daarom heb je bij het installeren van de GVL redelijk sterke profielen nodig, om nog maar te zwijgen van de echt sterke mannelijke handen. Het monteren van dergelijke platen op de wanden vereist een sterk frame. Soms worden in plaats daarvan houten balken gebruikt.

Platen van kleine afmetingen kunnen zonder de hulp van een frame op de wanden worden gemonteerd. Ze kunnen met speciale lijm worden gemonteerd.

GVL snijden

Soms tijdens de bouw is het noodzakelijk om een ​​vel GVL te knippen. Zelfs gewone messen kunnen worden gebruikt voor het snijden van gipsvezelplaten.

De procedure is als volgt:

 • Voor het vellen van GVL moet u een vlakke rail aanbrengen, waarop u de markup moet aanbrengen.
 • Een paar keer om een ​​mes op de opmaak te houden (5-6 keer).
 • Verder past de rail onder de incisie. Daarna moet de plaat voorzichtig worden gebroken.

Voor onervaren bouwers is de beste manier om een ​​vel GVL te zagen een puzzel. Alleen deze tool kan een gelijkmatige en duidelijke snede van de plaat bieden.

GVL op de vloer leggen

Voordat u de GVL-platen op de vloer monteert, moet u de basis zorgvuldig voorbereiden. De oude coating moet worden verwijderd en alle afval moet worden verwijderd. Afzonderlijke aandacht verdient zelfs vervuiling, die idealiter niet zou mogen zijn - ze dragen niet bij aan hechting. Onregelmatigheden en defecten moeten worden geëlimineerd met een cementmortel, waaruit de dekvloer is gemaakt. Vervolgens wordt een waterdichte laag op de vloer gelegd. Breng indien nodig toevlucht tot het toevoegen van geëxpandeerde klei, dit wordt gedaan voor extra thermische isolatie van de vloer. Na de bovenstaande acties kunt u direct doorgaan met het leggen van vellen gipsvezel.

Dit gebeurt als volgt:

 • In eerste instantie is het nodig om het kleefband te plakken.
 • Vervolgens worden de vellen zelf op de vloer gelegd. Hun bevestiging wordt uitgevoerd door het gebruik van lijm of schroeven. Het is belangrijk om te onthouden dat de schroeven moeten worden gedraaid, met een zekere afstand tussen de schroeven (aanbevolen ongeveer 35-40 cm).De nieuwe rij wordt gelegd met een naadverschuiving van minstens 20 cm.
 • In de laatste fase is het noodzakelijk om alle verbindingen tussen de vellen zorgvuldig te verwerken. Dit kan gedaan worden met lijmresten, maar het is beter om stopverf te gebruiken. Dan kan op de platen van gipsvezel elke coating worden aangebracht.

GVL voor muren

In dit geval zijn er twee manieren om vellen tegen de muur te monteren.

Frameloze methode

Met deze methode worden platen GVL met een speciale lijm aan de wanden bevestigd. Het type lijm en de hoeveelheid ervan hangt af van de onregelmatigheden op de muren. Als de defecten aan de muur klein zijn, wordt gipslijm op de vellen aangebracht en tegen het oppervlak gedrukt. Als de onregelmatigheden aan de muur aanzienlijk zijn, is het de moeite waard om een ​​speciale duurzame lijm aan te brengen rond de omtrek van het vel en vervolgens in het midden om de 30 cm gestippeld. voor meer betrouwbaarheid.

Frame-methode

Voor deze methode moet u eerst een ijzeren frame maken dat bestand is tegen een grote belasting. Ook onder het frame kunt u extra isolatie of geluidsisolatie plaatsen, u kunt ook de bedrading en andere communicatie verbergen. De vellen GVL zelf moeten op het frame worden bevestigd met behulp van speciale zelftappende schroeven met dubbele rij schroefdraden.

De belangrijkste fouten bij het installeren van GVL

Er zijn een aantal subtiliteiten waarmee rekening moet worden gehouden bij het werken met gipsvezelplaten.

Volg deze tips om de meest voorkomende fouten te voorkomen:

 • voor het aanbrengen van de stopverf hoeft niet af te schuinen;
 • voor het bevestigen van vellen aan de basis zijn er speciale schroeven met dubbele rij draad, die moet worden gebruikt;
 • het is belangrijk om gaten in de voegen van de platen te laten, die gelijk zijn aan de helft van de plaatdikte;
 • dergelijke gaten worden opgevuld met pleisterplamuur of speciale lijm;
 • Vóór de installatie van gipsvezelplaten is het belangrijk om de wanden voor te bereiden, dat wil zeggen om ze vlak te maken, onregelmatigheden te verwijderen en een primer te maken.

Waar moet bij het kiezen rekening mee worden gehouden

Als u bladen GVL koopt, moet u extra letten op de fabrikant. Sheets of Knauf, dat zich lang heeft gevestigd op de markt voor bouwmaterialen, heeft een zeer goede kwaliteit. Hoewel de analogen van binnenlandse fabrikanten goedkoper zullen zijn, is hun kwaliteit merkbaar inferieur aan die van Duitsland. Bij het kopen van vochtbestendige vellen moet u de etikettering van de goederen zorgvuldig lezen. Zulke vochtbestendige vellen qua uiterlijk mogen niet afwijken van de standaardvellen, daarom is het belangrijk om te lezen,wat staat er op de verpakking.

Bij het kiezen van bouwmaterialen moeten de kosten het laatste argument zijn. voor de keuze van een product. Goede vochtbestendige vellen Knauf, afhankelijk van de grootte, kan tot 600 roebel per stuk kosten, maar het is beter om niet hebberig te zijn, want de gierige betaalt twee keer.

conclusie

Vellen GVL zijn van zeer hoge kwaliteit en gemakkelijk te verwerken materiaal. Hun gewicht is behoorlijk groot, wat een grote belasting is voor de wanden van de kamer, maar de voordelen zijn talrijk. Voor het uitvoeren van de installatie van GVL kan en doe het zelf Ook is het materiaal zeer bestand tegen temperatuurveranderingen en zelfs tegen hoge vorst. De meeste vellen zijn bestand tegen 8-15 cycli bevriezen en verliezen hun eigenschappen niet. Dergelijk materiaal is onmisbaar bij het afwerken van verschillende oppervlakken, voldoet gegarandeerd aan alle verwachtingen en zal met een lange levensduur tevreden zijn.

Alles over de eigenschappen van werkbladen GVL zie hieronder in de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer