Gipsplaatstructuren: soorten en stap voor stap productie

Gipsplaatontwerpen nemen een speciale plaats in in het moderne interieur, omdat ze een originele toevoeging zijn aan elk interieur. Van dit materiaal kunt u zowel eenvoudige als complexe modellen maken, gaande van meubelstukken en eindigend met scheidingswanden en plafonds. Gipskarton is eenvoudig en veelzijdig in het werk, daarom is het heel goed mogelijk om er unieke elementen van te maken met uw eigen handen, zonder bepaalde vaardigheden daarvoor. Bovendien is het materiaal vertegenwoordigd door verschillende typen, waardoor het in ruimten kan worden gebruikt, ongeacht hun temperatuur- en vochtigheidsniveaus.

Speciale functies

Gipsplaten wordt beschouwd als een uniek bouwmateriaal dat wordt geproduceerd in de vorm van platen.Door zijn speciale structuur en flexibiliteit kan het op elk oppervlak worden aangebracht en het interieur van de kamers verfraaien met interessante ontwerpideeën. De meest populaire ontwerpen van gipsplaat zijn verlaagde plafonds en bogen. Omdat het materiaal lichtgewicht is, heeft het geen extra oppervlaktewapening nodig en is het snel gemonteerd. Om er krullende delen van te maken, volstaat het om de schema's van tevoren te tekenen, elementen erin te knippen en alles te repareren.

Het belangrijkste kenmerk van gipsplaat is dat het, als het nat wordt, gemakkelijk van vorm verandert. Vanwege deze kwaliteit kan het niet alleen worden gebruikt voor de implementatie van ideeën in het interieur, maar ook voor het egaliseren van oppervlakken.

Als we de voor- en nadelen van gipsplaatstructuren in ogenschouw nemen, is het vermeldenswaard dat ze veel voordelen hebben:

 • maak een gladde coating, aan het einde van het afwerkingsmateriaal dient als een ideale basis voor schilderen, keramische tegels en behang;
 • kunt u delen van verschillende vormen maken;
 • hoge luchtdoorlatendheid en milieuvriendelijkheid;
 • goede geluids- en warmte-isolatie;
 • brandwerendheid en duurzaamheid;
 • redelijke prijs.

Ondanks de positieve eigenschappen heeft gipsplaat één nadeel - het is kwetsbaarheid. Daarom wordt het niet aanbevolen om het te installeren op muren die worden onderworpen aan mechanische belastingen.

types

Constructies van gipsplaat zijn dozen, omhuld in bladen en versierd met decoratief fineer. Ze worden gebruikt voor binnenhuisarchitectuur, het resultaat is een prachtig interieur en de kamers zijn gevuld met huiscomfort. Gipsplaatcomposities kunnen complex, eenvoudig, kromlijnig, glad en insluitend zijn.

Afhankelijk van de omvang van hun gebruik, worden de volgende soorten structuren onderscheiden.

 • Plafonds. Voor de uitlijning van plafondplaten installeert u eenvoudige systemen met één niveau. Als het nodig is om de kamer op een originele manier te versieren, kies dan meerlaags plafonds, bestaande uit een reeks gevormde inzetstukken, verlichting en spanweefsel.
 • De muren. Van vellen gipsplaat, kunt u uitvoeren als een eenvoudige afwerking en alle gebreken van oppervlakken verbergen of een decor toepassen en elegante scheidingswanden maken voor het in zones onderverdelen van een kamer. Bovendien zijn er ook "volwaardige" muren gemaakt van dit materiaal, die helpen om de ene kamer van de andere te scheiden.
 • De bogen. Recentelijk hebben decoratieve bogen, die in tegenstelling tot gewone binnenopeningen een trapezoïde, afgeronde en rechthoekige vorm kunnen hebben, een grote populariteit genoten. Prachtig kijken bogen in de vorm van een ellips, evenals een halve cirkel
 • Furniture. Planken, planken en speciale nissen in de muren zijn vaak gemaakt van gipsplaat. Daarnaast is het ook mogelijk om een ​​toog, een kledingkast en een kleine muur voor een gang of woonkamer te maken. Meubels van dit materiaal zijn niet alleen stijlvol, maar ook multifunctioneel. Tegelijkertijd worden vochtbestendige vellen aanbevolen voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, waarvan het mogelijk is om planken in de keuken te bouwen voor het opbergen van spullen of een nis voor apparatuur.
 • Decoratieve doos. Ze zijn gemonteerd om kabels en verschillende communicatie te verbergen. Gipsplaat perfect uitlijnen van het raam en de deur hellingen of sluit het ventilatiesysteem.
 • De inrichting. Omdat dit bouwmateriaal gemakkelijk te voltooien is, wordt het vaak gebruikt voor de vervaardiging van kolommen, valse open haarden en nissen met geometrische vorm.

afmeting

Gewoonlijk produceren vellen gipsplaat standaardmaat 2500 * 1200 * 12,5 mm.Bovendien produceren veel fabrikanten vellen met een breedte van 1,2 m en een lengte van 2 tot 3,6 m. De dikte van gipsplaat kan ook verschillen van 6,5 tot 12,5 mm. Om het juiste materiaal te kiezen, moet u niet alleen de grootte weten, maar ook rekening houden met het soort oppervlak dat u van plan bent ze te bedekken. Om bijvoorbeeld delen van een complexe structuur te maken, wordt het aanbevolen om een ​​gebogen gipsplaat te kopen, de dikte is niet meer dan 6,5 mm, waardoor het product in elke straal kan buigen.

In het geval dat het nodig is om partities, niches te bouwen of de wanden uit te lijnenhet is beter om de voorkeur te geven aan gipsplaat met een wanddikte van 12,5 mm. Wat betreft de installatie van plafondconstructies, is gipsplaat met een dikte van 8 tot 9,5 mm ideaal voor hen. Hij ziet er niet anders uit dan het gebruikelijke materiaal, maar heeft een klein gewicht.

kleur

Gipsplaten worden in een breed scala geproduceerd, het wordt beschouwd als een van de meest populaire bouwmaterialen. Elk type product verschilt niet alleen qua grootte, maar ook qua eigenschappen en technische indicatoren. Als je gipsplaat gaat kopen, moet je erop letten dat het in verschillende kleuren wordt verkocht die de eigenschappen en de omvang van het materiaal aangeven.Het is vermeldenswaard dat de kleur het uiterlijk van de afwerking niet beïnvloedt.

Grijze gipsplaat wordt in de regel gekozen voor de installatie van binnenwanden en voor het uitlijnen van de wandenhet is gemaakt van karton en gips met een dikte van 12,5 mm. Het wordt beschouwd als de goedkoopste optie voor oppervlakken met een gezicht in kamers met een normale vochtigheid en temperatuur. Groene platen worden gekenmerkt door een hoge mate van vochtbestendigheid en worden daarom aanbevolen voor installatie in ruimten met een luchtvochtigheid van meer dan 70%. Rode en roze gipsplaat is zeer goed bestand tegen vuur, het wordt gebruikt voor het bekleden van ventilatiesystemen en haardontwerpen. De aanwezigheid van een gele kleur op het oppervlak van het materiaal betekent dat het kan worden gebruikt voor het afdekken van gevels en funderingen die constant worden blootgesteld aan de negatieve effecten van vocht, zonlicht en tocht.

Stijl en ontwerp

Verschillende ontwerpen zijn gemaakt van gipsplaten, die niet alleen de originele inrichting van het interieur zijn, maar u ook in staat stellen om verschillende ruimtes binnenshuis te verdelen of te combineren. Onlangs zijn in veel appartementen bogen te vinden,ze vormen een stijlvolle overgang tussen kamers en passen, in tegenstelling tot gewone deuropeningen, harmonieus in alle ontwerpstijlen. Om een ​​dergelijke constructie een compleet uiterlijk te geven, is deze bovendien versierd met behang of metselwerk.

Er zijn ook veel opties voor het ontwerp van gipsplaatnissen. Hun ontwerp kan verschillende diepten, afmetingen en vormen hebben. Verschillende decoraties in de vorm van beeldjes, bloemen, vazen ​​en speelgoed dragen bij aan het toevoegen van esthetiek aan niches. Bovendien bestaat hun afwerking uit de installatie van verlichting en gekleurd glas. In de keuken en badkamer worden gipsplaatwanden meestal afgezet met keramische tegels of een materiaal met een imitatie van steen, baksteen.

Hoe te kiezen en doe het zelf

Voordat u structuren van gipsplaat in een gerenoveerde kamer plaatst, moet u een exact schema maken met een indicatie van de grootte en locatie van de onderdelen.

Het is gemakkelijk om de elementen met uw eigen handen samen te stellen, maar het is raadzaam om dit te doen, zich aan bepaalde regels te houden, de volgende stap-voor-stap instructie zal hierbij helpen.

 • In de eerste fase is het noodzakelijk om het midden van de kamer te bepalen en de gidsen te markeren. Vervolgens worden profielen aan de in het diagram aangegeven plaatsen bevestigd.Voor bevestiging wordt de boog van het profiel extra versterkt door de staanders, met een tussenafstand van 20-30 cm.
 • Bevestig in de tweede fase het ontwerp van de bovenste geleiders.
 • De volgende stap in de installatie is om met gipsplaten te werken, waarvan de nodige constructiedetails worden voorbereid. Voordat u het materiaal buigt, moet u het met water bevochtigen, zodat u de maximale straal van het figuur kunt krijgen.
 • De laatste fase. De uitstekende resten van het materiaal worden gesneden met een mes en het resulterende detail wordt geplakt. Om ervoor te zorgen dat de structuur een vlak en glad oppervlak krijgt, moet deze ook worden behandeld met een primer en zorgvuldig worden geplast met alle verbindingen met een stopverf.

Afhankelijk van het type pand worden verschillende ontwerpideeën toegepast in de vorm van het installeren van een verlaagd plafond, nis of scheidingswanden. Met de hulp van gipsplaten interieur kan worden uitgegeven in de volgende gebieden:

Voor de woonkamer

In het geval dat een kamer hoge plafonds heeft, ziet het er idealiter uit op meerdere niveaus hangende structuren die versierd kunnen worden met verschillende kleurinzetstukken en artistieke schilderingen. In een kleine gipsplaatkamer is het aan te raden een nis te maken voor een tv, waarin u ook een aquarium kunt bouwen.Unusually kijken in de woonkamer en gipsplaat planken die kunnen worden geïnstalleerd in de buurt van de bank en worden uitgerust met lampen.

Naar de slaapkamer

Deze ruimte vereist een speciale benadering van het ontwerp, dus het interieur moet eenvoudige vormen en duidelijke lijnen bevatten. In de slaapkamer ziet de gipsplaat er origineel uit, niet alleen op het plafond, maar ook aan de muur. Het is goed voor hen om het hoofdeinde van het bed te versieren, een valse muur te maken en deze te versieren met profielen onder een houten balk. Je kunt ook stijlvolle nachtkastjes en nachtkastjes maken van gipsplaat, bij fel licht creëren ze een romantische sfeer in de kamer.

In de badkamer

Voor het bekleden van oppervlakken in de badkamer, moet u alleen vochtbestendig materiaal gebruiken. Gipsplaatstructuren in deze kamer kunnen verschillen. Als de ruimte klein is, is het mogelijk om een ​​hangend systeem met een eenvoudige constructie erin te installeren of slechts de helft van het plafond en de gootsteen te plaatsen. Tegelijkertijd zien plafondontwerpen met LED-verlichting er prachtig uit.

Voor de gang

Het interieur van deze kamer kan op een originele manier worden aangevuld met elke gipsplaatconstructie, waarvan de keuze grotendeels afhangt van de vloeroppervlakte.In de regel installeert u in de gangen gebogen structuren waarmee u een modern ontwerp kunt maken. Bovendien zijn in dergelijke ruimtes vaak plafonds met meerdere niveaus en valse wanden gemaakt van gipsplaat.

Naar de keuken

Omdat er tijdens het koken veel stoom in de keuken is, moet deze worden afgewerkt met vochtbestendige gipsplaat. Hieruit kunt u zowel partities als hoekkasten bouwen. Goed geschikt voor de keuken en zo'n gipsplaatconstructie als een boog.

Benodigde gereedschappen en accessoires

Decoratieve gipsplaatdelen zijn de originele decoratie van elk interieur, maar om ze te installeren, is het noodzakelijk om het juiste materiaal te kiezen, niet alleen het materiaal, maar ook de juiste gereedschappen. Voor duurzame bevestiging van de constructie wordt deze op een frame geplaatst, voor de vervaardiging waarvan een sneaker 0270 en metalen U-vormige profielen worden gebruikt met een lengte van 3 tot 6 meter. Daarnaast zijn ook de kader-, geleidings- en ondersteuningsprofielen vereist, waardoor het mogelijk is om de gewenste hoek van de metalen structuur onder de gipsplaat te vormen.

Wat betreft de extra bevestigingsmiddelen, dan omvatten ze ophangingen, schroeven en pluggen. Structuren van platen met SP 55 101 2000. Omdat de details van het ontwerp de juiste maat moeten hebben, worden ze gesneden met een mes. Ook voor het werken met gipsplaten heb je een meetlint, een niveau, een naaldrol en een liniaal nodig.

Tips en trucs

Om de ruimte aan het einde van de afwerking tevreden te stellen, tevreden met het kwaliteitsresultaat, moeten de gipsplaatoppervlakken correct worden uitgevoerd. Dit geldt ook voor de installatie van gipsplaatconstructies.

Als het interieurontwerp met de hand wordt gedaan, moet u deze aanbevelingen opvolgen.

 • Het is noodzakelijk om toepassing voor het afwerken van gipsplaat, die een vlak oppervlak heeft. Als er microscheuren op de vellen merkbaar zijn, wordt dergelijk materiaal als niet geschikt voor werk beschouwd.
 • De installatie moet worden uitgevoerd in een ruimte met een temperatuur niet lager dan + 10C.
 • Gesneden vellen moeten in een gasmasker en in een bril zitten.
 • Het materiaal moet worden verkregen, gezien het niveau van vochtigheid en temperatuur in de kamer.
 • Het is onmogelijk om de vellen vast te maken met spijkers.
 • Het is niet raadzaam om zware planken op gipsplaatwanden te hangen.

Fabrikanten en beoordelingen

Tegenwoordig wordt gipsplaat op de constructiemarkt vertegenwoordigd door zowel binnenlandse als buitenlandse fabrikanten.

Tegelijkertijd werden veel positieve feedback ontvangen door de producten van het Duitse bedrijf. Knaufmet fabrieken, niet alleen in Duitsland, maar ook in Rusland.

Enorme vraag naar drywall-productie Lafarge Group (Polen) en Gyproc (Scandinavië). Het materiaal heeft bewezen van hoge kwaliteit te zijn, het heeft duurzaamheid, vochtbestendigheid en is gemakkelijk te installeren.

Russische producten zijn ook populair. JSC "Gips" en "Hippolymer". Bij het kiezen van gipsplaat van deze fabrikanten, kunt u er zeker van zijn dat de afwerking lang en betrouwbaar zal meegaan.

Succesvolle voorbeelden en opties

In het moderne interieur zijn er veel ideeën voor het gebruik van gipskartonstructuren, omdat het met gipsen gipsplaat gedecoreerde oppervlak verder kan worden versierd met keramische tegels, behang, pleisterwerk of decoratieve steen. Elegant in plafonds met meerdere niveaus in de appartementen en huizen kijken met verlichting, ze passen harmonieus in het ontwerp van elke kamer. Ze kunnen worden versierd met verschillende krullende elementen in de vorm van bollen, kubussen en bloemstukken.

Een interessante optie is het ontwerp van gipsplaat, ingebouwd in de muren of afzonderlijk geplaatst. Bovendien, het interieur vraag en bogen, uitgevoerd in de oostelijke, gotische of klassieke stijl. Originele boogvormen en zorgvuldig geselecteerde afwerkingen maken woonkamers, gangen en slaapkamers gezellig.

Hoe maak je een boog van gipsplaat, zie hieronder in de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer