Latex matrassen

Latex matrassen

Steeds vaker vindt u op de schappen van winkels matrassen en kussens van latex. Natuurlijke latex is gemaakt van rubber, dat wordt gewonnen uit het sap van de Hevea-boom. De resulterende grondstof ondergaat verwerking op de lange termijn, resulterend in een viskeuze massa met unieke eigenschappen.

Wat is het?

Natuurlijke latex heeft een speciale elasticiteit. Matrassen van dit materiaal worden als de beste ter wereld beschouwd en hebben een aantal unieke eigenschappen.

Kunstmatige latex gemaakt van synthetisch rubber technologie, die emulsiepolymerisatie wordt genoemd. De verschillen tussen kunstmatige latex en natuurlijke latex zijn zeer significant.

Typen vulmiddel

Natuurlijke latex is duur - de minimumprijs voor een matras gemaakt van dit materiaal begint bij $ 500. In natuurlijke latex is er iets meer dan 80% rubber, in vulstoffen voor matrassen - van 40% tot 70% rubber.

Kunstmatige latex kost minderHet is merkbaar moeilijker, de levensduur is relatief kort. Vaak zijn economische factoren cruciaal bij het kopen, maar de vraag naar producten gemaakt van kunstmatige latex neemt echter niet af.

Latexvuller is bestand tegen zware belastingen. Het kan monoblock worden geassembleerd of worden afgewisseld met andere vulstoffen gemaakt van kunstmatige materialen.

Kunstmatige latex - zeer elastisch polyurethaanschuim (vulmiddel merk HR), dat is gemaakt van monomeren van butadieen en styreen. Als je het vergelijkt met andere soorten polyurethaanschuim, dan is kunstlatex meer plastic, duurzaam en niet duur.

Vaak is kunstmatige latex te vinden in matrassen met veren en in monolithische matrassen.

Kunstmatige en natuurlijke latexen zijn merkbaar anders.

Kunstmatige latex:

 • Absorbeert vloeistoffen;

 • Het heeft een gelige tint;

 • Het heeft een chemische geur.

Natuurlijke latex om aan te raken heeft een olieachtig oppervlak, maar er zijn geen sporen van op de handpalmen, vocht wordt niet opgenomen in dergelijk materiaal. Naarmate de temperatuur stijgt, wordt de latex plakkerig en als de temperatuur daalt tot minusmarkeringen, wordt deze broos.

De belangrijkste eigenschap van natuurlijke latex is dat deze extreem duurzaam is en in staat is om meer dan vier decennia te dienen zonder zijn eigenschappen te verliezen. Latex wordt gebruikt als basis voor een matras, differentiërend in verschillende graden van stijfheid (van 3 tot 7).

Als er een mogelijkheid is, is het het beste om de matras te 'testen' voordat u koopt, door een horizontale positie op het oppervlak te nemen.

Wat is beter polyurethaanschuim?

Bij het kopen van een matras gaan veel verloren, niet wetende wat de voorkeur heeft - een product gemaakt van latex of polyurethaan.

Voordelen van een matras uit natuurlijke latex:

 • flexibiliteit;

 • elasticiteit;

 • onschadelijk;

 • Neemt geen vocht op;

 • Makkelijk te wassen.

Onder de tekortkomingen kan worden gezegd over de hoge kosten.

Kunstmatige latex is gemaakt van polymeren die schuimen met stoom. Volgens de kenmerken lijkt het veel op schuimrubber - het herstelt de vorm goed, maar heeft een relatief korte levensduur.

Als het in de eerste plaats gaat om het besparen van geld, dan is het rationeler om een ​​artikel van kunstlatex te kopen.

De beste keuze is een stevige matras van natuurlijke latex. voordelen:

 • Verzamelt geen statische elektriciteit;

 • Ideaal voor kinderen van 9 tot 14 jaar oud, wanneer de wervelkolom zich actief vormt;

 • Het heeft een lange levensduur;

 • Stimuleert de bloedcirculatie.

Matrassen kunnen een orthopedisch effect hebben, met verschillende mate van stijfheid.

Productie methoden

Er zijn twee technologieën voor het maken van latexmatrassen. De eerste methode wordt Dunlop genoemd, het bestaat sinds de jaren '30 van de vorige eeuw. Wanneer het schuim in een industriële centrifuge wordt opgeklopt, wordt het product in speciale vormen gegoten en gesettled. Met deze technologie wordt latex strenger gemaakt.

Talalay technologie - Dit is een methode waarbij de schuimmassa in vormen wordt gegoten en in vacuümkamers wordt geplaatst, waarbij de bubbels in de stof gelijkmatig over het volume worden verdeeld. Na het verpakken in vellen wordt de latex ingevroren bij -30 graden. Partities barsten in de bubbels en de matras wordt "ademend".

Vervolgens wordt de stof behandeld met kooldioxide, dat microporiën vormt. Hierna vindt verwarming tot +100 graden Celsius plaats, waarna de latex wordt gevulcaniseerd. De resulterende substantie wordt opnieuw afgekoeld en vervolgens opnieuw verwarmd.

Het Talalay-proces is gecompliceerder. De productie van één product vereist meer tijd en arbeid, daarom is het materiaal duurder, maar het heeft ook uitstekende kwaliteiten.

Welke technologie beter is - Dunlop of Talalay, is moeilijk te beantwoorden. Het volgens de eerste methode gemaakte matras is elastischer, in Rusland heeft het meer erkenning gekregen. De objecten gemaakt met de tweede methode zijn luchtiger en zacht, hun structuur is bijna uniform. In dergelijke matrassen uitstekende luchtcirculatie, die de ideale temperatuur van de gehele eenheid verzekert. Bij warm weer wordt deze factor vooral op prijs gesteld.

Voors en tegens van het materiaal

Latexmatrassen moeten worden gecertificeerd volgens de volgende normen:

 • Oeko-Tex;

 • Eurolatex;

 • LGA;

 • Morton Thiokol.

Latex, dat bestaat uit 100% natuurlijk rubber, is erg in trek. PVC-additieven zijn niet altijd een goede oplossing omdat ze een onaangename geur afgeven.Deze latexmatras lijkt qua geur op gesmolten melk.

Chemische additieven zijn schadelijk voor de gezondheid, vooral voor de jongere generatie van 0 tot 16 jaar. Daarom, als er een mogelijkheid is, is het beter om iets te kopen waarin ten minste 70% latex zit.

Om snel te controleren hoe de productkwaliteit is, kunt u een beetje testen. Plaats een glas water aan de rechterkant van de matras en spring dan aan de linkerkant. Als iets goed is gemaakt, blijft een glas water bewegingloos. Nog een latex van positieve kwaliteit - het maakt geen onnodig lawaai. Eventuele gifstoffen zijn afwezig in soortgelijke producten, dit feit wordt bevestigd door de strikte certificering van Oeko-Tex.

Een ander positief aspect van latexmatrassen is duurzaamheid. Het kan vele jaren dienen zonder de eigenschappen ervan te veranderen. Huisstofmijten die allergieën veroorzaken zijn afwezig in latexmatrassen.

Als we het hebben over kunstmatige latex, dan kunnen de matrassen van dergelijk materiaal beter buigen. Op de markt zijn ze ook goed in trek vanwege de harmonieuze combinatie van lage prijzen met uitstekende functionele kenmerken.

Kunstmatige latex is oorspronkelijk gemaakt voor de defensie-industrie. De tweede naam is latexschuimrubber. De basis is geschuimd polyester en isocyanaat. Bij de productie van dit product wordt schuim gebruikt met een dichtheid van 26 tot 34 kg per m3.

Nadelen van kunstmatige latex:

 • Er is een chemische geur;

 • Dient niet langer dan 10 jaar;

 • Slecht verdraagt ​​hoge temperaturen.

species

In de regel worden antiseptische en andere additieven aan latex toegevoegd. Fabrikanten kunnen in de uitvoer schrijven dat de matras 100% natuurlijke latex is, maar in elk geval zijn er extra componenten in het product aanwezig. De reden hiervoor is dat het nodig is om het te beschermen tegen schimmelschade en vroegtijdige aantasting door vocht.

De gecombineerde latexmatras kan uit één of meerdere lagen bestaan ​​en een sandwich met kokosnootkokos en holofiber zijn.

Matrassen met meerlaagse latex hebben enkele voordelen. Lagen kunnen worden verwisseld en aangepast aan de parameters van het lichaam. Een samenstelling van lagen van 16 cm en 5 cm heeft bijvoorbeeld meer de voorkeur dan een laag van 21 cm.

Latexmatrassen met geheugeneffect zijn gemaakt van zeer verschillende kwaliteit.daarom is de prijsklasse aanzienlijk. Soms kunnen deze producten meer dan duizend dollar kosten. De dichtheid van de structuur van een latexmatras met een geheugeneffect varieert van 34 tot 95 kg / cu. m. Hoe hoger de dichtheid van het schuim, hoe langer het product warmte opslaat. Met het verdwijnen van de lading en lichaamshitte neemt de substantie zijn originele staat aan. Bij dergelijke producten is het lichaam gefixeerd op het maximale aantal punten, wat een gevoel van absolute ontspanning geeft.

Het gebruik van een latexmatras is vooral handig voor het lichaam van een kind, wanneer een skelet net wordt gevormd en er een hoog risico op spinale kromming is. Moderne kinderen ervaren meer last van hun rug, dragen enorme schooltassen vol met boeken en spenderen vele uren op school aan hun lessen of thuis om lessen voor te bereiden.

Voor baby's is een dubbelzijdige matras de beste keuze. Dit product heeft twee soorten stijfheid. De hardere kant is geschikt voor de kleintjes die nog geen jaar oud zijn.

Voordelen van een vergelijkbaar latexproduct:

 • sterkte;
 • duurzaamheid;
 • elasticiteit;
 • Bevat geen allergenen;
 • Heilzaam effect op de ontwikkeling van het skelet;
 • Stoot geen onaangename geuren uit;
 • Er is een luchtuitwisseling binnen;
 • Verfrommelt niet;
 • Krijgt snel vorm terug.

De zachtheid van de latexmatras geeft microgranules lucht, ze worden vervormd door de werking van het lichaamsgewicht. De mate van stijfheid is rechtevenredig met het aantal van dergelijke cellen per kubieke centimeter. Als er bepaalde additieven in de latexmatras zitten, dan verkrijgt het de juiste stijfheid.

afmeting

De meest populaire matrassen voor kinderen zijn er in maten:

 • 63h158;
 • 120x60;
 • 65h156;
 • 68h153;
 • 80h150;
 • 75h120.

Maten van single adult-modellen:

 • 190x80;
 • 160h70;
 • 73h198.

Voor een tweepersoonsbed optimale parameters:

 • 140x200;
 • 160x200.

Volledige rust hangt af van hoe dik de matras is. De dunste exemplaren overschrijden een hoogte van 7 cm niet, het is ongemakkelijk om op dergelijke producten te rusten. Experts raden het gebruik ervan en kinderen niet aan, evenals patiënten met osteochondrose. Er zijn modellen waarbij de dikte van de laag 10, 12, 15, 17 cm is. Dergelijke producten zijn ook geclassificeerd als dun.

De optimale hoogte van het monolithische bed is 15 tot 30 cm. Matrassen, die onafhankelijke veerblokken hebben, zijn beschikbaar in diktes van 18 cm.

Matrassen met veel lagen worden als comfortabeler beschouwd.Premium-modellen hebben een dikte van 25 tot 42 centimeter. De meest gebruikelijke standaard is van 18 tot 24 cm, ideaal voor een volwassene.

De breedte van de matras moet iets kleiner zijn dan de breedte van het bed, anders zullen de randen naar beneden hangen, wat leidt tot overlast en onvolledige slaap. Soms, als het bed te breed is, worden twee matrassen gekocht, die in formaat overeenkomen met de opgegeven parameters.

Beoordeling door fabrikanten

Voordat een latex-matras wordt gekocht, moet deze zeker worden getest en proberen erop te gaan liggen. Een matras is geschikt voor elke persoon, mannen houden vaak van hardere producten, vrouwen geven de voorkeur aan zachtere producten.

Duizenden eenheden latexproducten worden elk jaar verzonden van Thailand naar Vietnam. Thailand staat bekend om hoogwaardige natuurlijke latex en producten daarvan. In een klein land zijn er tientallen bedrijven voor de productie van latex, vooral in de zuidelijke regio's. Ze produceren niet alleen matrassen, maar ook kussens, hoofdsteunen en andere producten.

Het wordt aanbevolen om producten alleen bij bekende fabrikanten aan te schaffen. Zelfs als de prijs van producten gedumpt, dan is het kopen van een latex matras van dubieuze kwaliteit niet de moeite waard.Een goed dubbel monster wordt geschat op niet minder dan $ 400, een kussen - van $ 70.

De hoogste prijzen voor producten zijn traditioneel toeristische plaatsen op Koh Samui, Phuket, Pattaya. De beste latexfabrikant in Thailand is Patex. Goede producten maken het bedrijf Durian, Knobby.

De kwaliteit van matrassen uit Vietnam is niet onderdoen voor producten uit Thailand. Vietnam wordt traditioneel beschouwd als een van de belangrijkste leveranciers van latex op de wereldmarkt.

Bij het kopen is het de moeite waard om op de brongegevens te letten. Als het label 100% latex zegt, moet je het niet geloven, vooral niet voor weinig bekende fabrikanten. Bedrijven waarvan de merken "niet gepromoot" zijn, proberen tijdens de productie zo veel mogelijk dure grondstoffen te besparen.

Het wordt aanbevolen om items van bekende merken te kopen, zelfs als ze te veel betalen voor hen. De Lien-fabriek maakt bijvoorbeeld hoogwaardige matrassen. De producten zijn vaak te vinden in winkels in ons land. Producten van deze fabrikant komen overeen met de aangegeven kenmerken die op het etiket aanwezig zijn.

Hoe te kiezen?

Het wordt aanbevolen om geen designerproducten te kopen, maar matrassen van fabrikanten die kunnen worden vertrouwd. Voordat u de definitieve keuze maakt, is het beter om de beoordelingen te lezen.Met dergelijke informatie zal het gemakkelijk zijn om door een groot aantal aanbiedingen te navigeren en naar het juiste ding te zoeken dat aan uw behoeften voldoet, zal veel eenvoudiger worden. Het is beter om informatie uit verschillende bronnen te verzamelen, omdat betaalde recensies op internet vaak worden gevonden. Bij het kopen van een belangrijke bron van informatie kan een verkoper zijn. Hij is niet alleen geïnteresseerd in de verkoop van een latexmatras, het is ook belangrijk voor hem dat er geen terugkeer naar de winkel is.

Serieuze fabrikanten bieden een garantie van maximaal tien jaarBovendien zijn ze klaar om producten te veranderen na meerdere jaren van gebruik, mochten zich problemen voordoen. Om van deze garantiegeval te profiteren, moet u de matras in zijn oorspronkelijke vorm bewaren. Het is ook erg belangrijk dat de schending in zijn werk een fabricagefout was en geen mechanische schade. De serviceafdeling van de meeste bedrijven zorgt ervoor dat gewetenloze klanten ze niet misleiden en de kwaliteit van producten die op de markt worden gebracht nauwlettend volgen. dus zulke gevallen zijn zeldzaam.

Het is belangrijk om de stijfheid en de grootte van de matras te beoordelen.Elke persoon kiest een ding voor zichzelf - iemand houdt van de matras om zacht of medium hard te zijn, voor iemand andersom. De dichtheid van het materiaal is ook van belang. In dit opzicht zijn meerlagige matrassen het meest gevraagd.

Bij het kopen moet u de beschikbaarheid van certificaten en certificaten voor producten controleren. Als hun authenticiteit twijfelachtig is, is het beter om af te zien van het verwerven van het ding, zelfs als het een aantrekkelijke prijs heeft. De dumpingprijs is een andere truc van gewetenloze fabrikanten, die dus proberen een product te verkopen dat niet aan de vereiste normen voldoet.

zorg

De voordelen van latexmatrassen zijn bekend:

 • Het komt niet op huisstofmijt terecht;
 • Het veroorzaakt niet de ontwikkeling van allergieën;
 • U kunt het product tot 40 jaar gebruiken.

Er zijn nadelen aan latex. Het kan niet worden opgeslagen bij temperaturen onder het vriespunt, omdat het barst. Als dit echter gebeurt, is er een speciale samenstelling die latex lijmt.

De matras kan in een wasmachine worden gewassen., maar hij is 'bang' voor detergenten, waarin chloorbestanddelen zitten. Het wordt ook niet aangeraden om dergelijke producten langdurig in direct zonlicht te bewaren.

Het matras heeft een goede basis nodig. Het bed moet kwaliteitslatten hebben. Als het erg groot is, heeft het extra ondersteuning nodig in het midden van het bed. Het wordt aanbevolen om het product elke drie maanden te laten draaien, zodat het niet bezwijkt op plaatsen met constante belasting. Als het mogelijk is, wordt het aanbevolen om het te ventileren bij warm zonnig weer door het onder een afdak in de frisse lucht te plaatsen.

Het is ook nodig om de matras op plaatsen te veranderen van de positie van het hoofd naar de voeten. Het wordt aanbevolen om het elke 3-4 maanden te doen. Alle kinderen springen graag op matrassen, maar het is absoluut niet aan te raden om dit te doen, omdat zelfs producten van hoge kwaliteit niet bestand zijn tegen grote puntbelastingen.

Op de matras die langer wordt geserveerd, moet u matrasbeschermers gebruiken. Ze nemen de dupe van de lading. Het wordt aanbevolen om eenmaal per maand te stofzuigen. Onvermijdelijk vallen stof en verschillende microdeeltjes op het oppervlak ervan, dat dient als voedingsbodem voor het verschijnen van bedplassen.

Gebruik voor het schoonmaken van de matras een shampoo of zeepoplossing, die u gemakkelijk zelf kunt bereiden. Dit gebeurt op de volgende manier: er wordt een afwasmiddel (70 g) aan het glas toegevoegd.Vervolgens wordt de inhoud in de mixer gegoten. Het apparaat gaat aan, er verschijnt een dik schuim dat een middel is om de matras schoon te maken.

Klantrecensies

Het leeuwendeel van de opmerkingen over latexmatrassen is positief, maar er is altijd een probleem met de keuze. De prijzen voor latexmatrassen zijn hoog, dus kopers denken vaak na over hoe een matras van goede kwaliteit te kopen, zodat het in alle opzichten past, maar er wordt niet veel geld uitgegeven. Om dit te doen, is het het beste om dergelijke producten offline in de winkel te kopen tijdens de verkoop, om niet te vallen op een neppe.

Vaak zijn er discussies over de hoeveelheid natuurlijke latex in een of andere fabrikant. Hevea-sap is twaalf uur ingevroren, dus echte connaisseurs van comfortabele rust beweren dat natuurlijke latexmatrassen alleen in Sri Lanka, Vietnam of Thailand kunnen worden gekocht. Deze vraag is controversieel. Bevroren hevea-sap is slechts een waardevolle grondstof, maar u kunt er wel iets moois van maken als u na verloop van tijd over moderne technologieën beschikt.

Ook op merkbare vraag zijn latexmatrassen gemaakt volgens de Ergo Foam-methode.Dergelijke producten veroveren langzaam maar gestaag de Russische markt. Kopers geven steeds vaker de voorkeur aan deze matrassen.

Hoe latexmatrassen worden gemaakt, zie de volgende video.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer