Kerstspeelgoed: soorten, materialen en tips bij het kiezen

 Kerstspeelgoed: soorten, materialen en tips bij het kiezen

De traditie van het versieren van de kerstboom met speelgoed is in de oudheid ontstaan. In de loop van de jaren veranderde de mode voor speelgoed, de materialen werden betrouwbaarder en veiliger, maar de wens om een ​​donzige bosschoon te verkleden, bleef ongewijzigd.

Geschiedenis van herkomst

Er wordt aangenomen dat de eerste keer om de kerstboom te versieren voor het nieuwe jaar begon in Duitsland. Het was er aan het begin van de zestiende eeuw dat de bekende Martin Luther op de vooravond van Kerstmis door het bos wandelde en stopte om de lucht te bewonderen. De gloed van fonkelende sterren verraste de Duitse theoloog: het leek hem dat de takken van alle bomen letterlijk bedekt waren met bloemen en flikkerende lichten.Toen de hervormer naar zijn huis terugkeerde, plaatste hij een kerstboom in een ton in de kamer, versierde deze met kleine kaarsen en bekroonde de bovenkant van zijn hoofd met een achtpuntige ster ter nagedachtenis aan het licht dat de magiërs de weg wees naar de plaats waar de baby Jezus werd geboren.

De traditie raakte snel gewend en na een paar jaar begonnen op oudejaarsdag in alle huizen kleine bomen met noten, appels en andere snoepjes te versieren.

Tegen het begin van de XIX eeuw begon de kerstboom te versieren en in andere Europese landen, evenals de traditie bereikt de kusten van Amerika. Aanvankelijk werden takken versierd met kaarsen en zoet fruit, en in de 20e eeuw werden elementen van watten, maar ook karton, klei, was en glas een vaste waarde.

In ons land is de traditie van het plaatsen van een nieuwjaarsboom geïntroduceerd door Peter de Grote. Zelfs toen hij heel jong was, bracht hij veel tijd door met zijn familieleden uit Duitsland en zag hij daar een kleine dennenboom versierd met snoepjes en sinaasappels. Dit idee was zo geliefd bij de toekomstige heerser dat hij onmiddellijk nadat hij een keizer werd een speciaal decreet uitvaardigde om het nieuwe jaar te vieren, net als in de landen van de Oude Wereld.

Helaas werd na de dood van de hervormer het mandaat genegeerd en werd de boom slechts een paar eeuwen later opnieuw een symbool van de nieuwjaarsvakantie.

Het eerste land dat begon met het maken van kerstboomversieringen was ook Duitsland. Het was vanaf dat moment dat de producten werden geleverd aan het pre-revolutionaire Rusland, en in die tijd waren ze alleen beschikbaar voor een beperkt aantal: sieraden werden alleen verkocht in zeer rijke galerieën in Moskou en St. Petersburg. Trouwens, een glas ding kopen voor een Rus in die tijd was hetzelfde als een moderne burger van ons land om een ​​auto te kopen. Zeer populair waren toen beeldjes gemaakt van porselein en glaswaren. Ze dienden als een maatstaf voor luxe, rijkdom en hoge afkomst, maar toen waren de ballen te zwaar, omdat ze pas aan het einde van de twintigste eeuw dunglas begonnen te produceren.

Onze eigen productie van kerstboomspeelgoed werd pas tijdens de Eerste Wereldoorlog in de stad Klin tot stand gebracht. Bij de productie die daar bestond, maakten ze glasflessen en apparaten voor apothekers, maar tijdens de oorlogsjaren lieten gevangenen onze technologen zien hoe ze glazen kralen en ongebruikelijke kerstboomballen konden maken.

Echter, in het land voor meerdere jaren was er een verbod op het vieren van het nieuwe jaar, dat volledig werd opgeheven alleen in 1935. Het was toen dat ze overal sierraden voor pluizige dennen begonnen te produceren. In die moeilijke jaren in de Sovjet-Unie waren er echter niet genoeg grondstoffen voor de vervaardiging van dergelijke dure sieraden, daarom gaven zij de voorkeur aan wollen producten gemaakt in de beste Sovjet-tradities. De allereerste elementen van het decor beeldden de belangrijkste attributen van de Sovjetstaat uit: sikkel, hamer, vlag. Even later verschenen er decoraties met atleten, pioniers en poolreizigers. Na verloop van tijd werd een vredig leven beter, mensen begonnen de nachtmerries van de oorlogsperiode te vergeten, dus het speelgoed werd vriendelijker. In grote hoeveelheden op de planken stonden afbeeldingen van tovenaars en kleine bosdieren. Populaire groenten, bessen en fruit, evenals veelkleurige poppen, die de vriendschap van de mensen in de broederlijke republieken symboliseerden.

In de jaren 60 kwamen producten van glaskralen in de vorm van kegels, ijspegels en kralen in zwang, werden ballen populair in de jaren '70 en in de vroege jaren '90 beheerste de binnenlandse productie de productie van plastic en schuim sieraden. Sindsdien is de mode voor nieuwjaarsdecoraties herhaaldelijk veranderd, nieuwe decors verschenen,ontwerpen en gebruikte materialen, dus tegenwoordig op de planken vindt u een brede selectie van alle kerstversieringen: van retro tot trendy high-tech.

species

Kerstspeelgoed is verdeeld in twee hoofdtypen: kerstverlichting en kerstboomversiering. Kerstslinger wordt herkend als een sieraad, zonder welke geen enkele nieuwjaarsvakantie. Ze kunnen lichtgevend zijn. Dergelijke producten hebben verschillende werkingsmodi en kunnen schitteren met de meest verschillende tinten nieuwjaarslichten. De slinger is echter van andere soorten: het is gemaakt van papier, folie, klatergoud en glazen kraal.

Kerstspeelgoed is gemaakt in verschillende decors: engelen, dieren, vogels, kegels, ijspegels, schattige dieren of eenvoudige piramides. En, natuurlijk, geen enkele kerstboom kan het doen zonder sprankelende ballen, die al tientallen jaren de constante liefde van consumenten over de hele wereld hebben genoten.

Kerstballen verschillen van elkaar in ontwerp en materiaal. In voorgaande jaren waren ze voornamelijk gemaakt van glas, maar onlangs hebben plastic producten dit gevaarlijke en gemakkelijk kloppende materiaal vervangen.Ze zijn niet zo mooi als glas, maar voor gezinnen met kleine kinderen en huisdieren, moet je ze kiezen. Plastic is een duurzaam materiaal dat niet breekt, en zelfs als het barst, kan het een kind of een geliefd huisdier niet beschadigen.

En, natuurlijk, de laatste details die het beeld van de kerstboom meer stijlvol en compleet maken, zullen regen en nieuwjaarslinten met strikken zijn. Ze zullen de inrichting van het nieuwe jaar aanvullen en de schoonheid en rijkdom ervan benadrukken.

materialen

In tijden van de Sovjet-Unie werden speelgoed van papier-maché wijdverspreid. Dit materiaal is een dichte substantie, die wordt verkregen door de pulp te malen en te mengen met een kleefstofcomponent, gips of krijt. In de Sovjet-Unie werden dergelijke speelgoedjes met de hand gemaakt en de productie was behoorlijk arbeidsintensief en tijdrovend: het verkrijgen van ruwe massa, modellering, stopverf en primer, en vervolgens het afwerken van polijsten en verven, en tussen elke fase werd aangenomen dat deze droogde bij een temperatuur van 40 tot 65 graden . In de laatste fase werden de speeltjes bedekt met een laag bertoletzout, waardoor het oppervlak zeer glad en glinsterend was.

Het assortiment gefabriceerde sieraden in die tijd bestond voornamelijk uit speelgoed met dieren, en uit beeldjes van de belangrijkste vertellers van de Nieuwjaarsdag: Father Frost en zijn kleindochter Snow Maiden. Trouwens, dit speelgoed wordt nogal gewaardeerd door verzamelaars, dus als je zulke voorwerpen in de borst van je oma vindt, kun je proberen ze heel winstgevend te verkopen. Net als alle andere oudheden hebben ze een behoorlijk hoge prijs.

Karton kan meer primitief en betaalbaar speelgoed worden genoemd. - Dit zijn afbeeldingen die zijn gesneden uit een convex, dicht karton, aan elkaar geplakt en bedekt met zilver of goudverf bovenop. Dergelijke speeltjes zijn nu hun relevantie kwijtgeraakt en in tijden van totale achterstand genoten ze van de grote liefde van onze landgenoten, omdat ze op dat moment betaalbaar en vooral goedkoop waren. Ze waren te vinden in elke winkel en zelfs besteld via de post, omdat de catalogi van topmodellen werden gedrukt in veel Sovjet-tijdschriften en kranten.

Meestal beelden ze vogels en dieren uit, maar ook sterren, belletjes en sneeuwvlokken. Nu geven de meeste gebruikers de palm aan plastic versieringen - dit zijn goedkoop speelgoed, maar tegelijkertijd aantrekkelijk en veilig.Giftige materialen worden echter vaak als grondstof gebruikt, daarom moet speelgoed alleen bij gerenommeerde fabrikanten worden gekocht en is het absoluut noodzakelijk om een ​​certificaat van overeenstemming en een hygiënecertificaat van de verkoper te eisen.

Op het moment van onze moeders waren glasproducten het populairst.

De allereerste versieringen van dit materiaal werden gemaakt in de vorm van ballen, kralen, evenals ijspegels en kegels. Ze waren veel zwaarder dan de huidige, omdat ze op dat moment gemaakt waren van een nogal dik plaatglas. In de loop van de tijd is de technologie van het maken van speelgoed gemaakt van glas verbeterd, en vandaag kun je hele dunne en elegante modellen kopen die een echte decoratie worden van de belangrijkste nieuwjaarsboom.

Opgemerkt moet worden dat glasmodellen veel duurder zijn dan plastic modellen, maar ze zien er indrukwekkender uit. Glas heeft een zeer interessant spel van licht en kleur, evenals een melodieus geluid dat optreedt wanneer speelgoed per ongeluk tegen elkaar botst. Dit alles creëert een atmosfeer van mysterie en een voorgevoel van magie, wat zo noodzakelijk is voor zowel kinderen als volwassenen.Het enige nadeel van kerstboomversieringen gemaakt van glas is hun kwetsbaarheid, maar als kinderen ze niet aanraken, dan kunnen ze met zorgvuldige opslag hun meesters vele jaren behagen.

Liefhebbers van ecostijl en country zullen dol zijn op speelgoed gemaakt van hout en textiel. Ze brengen het huis een gevoel van warmte en comfort, ze zijn zeer aantrekkelijk en praktisch, behouden hun uiterlijk en consumentenkenmerken nog vele jaren. Zulke producten kunnen het best worden gebruikt in combinatie met glas of plastic, maar ze zijn afgestemd op de belangrijkste. Pas daarna zullen ze het concept van de nieuwjaarsinrichting benadrukken en de juiste accenten leggen.

Sommigen geven de voorkeur aan eetbare decoraties. Om een ​​sfeer te creëren, is de nieuwjaarsboom vaak versierd met oranje cirkels en chocoladefiguren. De keuze is geweldig, dus in elke winkel die kerstversiering verkoopt, kun je producten kopen die niet alleen betaalbaar, maar ook stijlvol, mooi en sfeervol zijn.

ontwerp

Vroeger werden in plaats van kerstboomversieringen meestal snoep, peperkoekhuisjes en watten gebruikt. Een beetje later, mode gemaakte tekeningen op glanzend papier.

Tegenwoordig is het ontwerpen van sieraden diverser, maar er zijn een aantal modellen die al heel lang populair blijven.

  • Kerst engelen. Deze decoratie is al meer dan honderd jaar relevant. Voor het eerst werd een dergelijk speeltje in 1880 gemaakt en sindsdien zijn de afbeeldingen van engelen altijd aanwezig in de feestelijke decoraties, vooral in die gezinnen waar niet alleen het nieuwe jaar zelf wordt vereerd, maar ook Kerstmis.
  • ballen - het is een ornament dat nog vele decennia op zijn hoogtepunt was, is en waarschijnlijk nog zal zijn. Voor het eerst werden dergelijke sieraden gemaakt door Duitse meesters, maar al snel veroverde de mode voor hen Europa en van daaruit verhuisde het naar Rusland en Amerika. Kerstboom zonder ballen in onze dagen is zeer zeldzaam, meestal worden deze figuren het belangrijkste decoratieve element, en alle anderen zijn al opgenomen, met nadruk op en schaduw van de kleur en stijl van sieraden.
  • klatergoud - Een ander onmisbaar attribuut van de nieuwjaarsdecoratie. Aanvankelijk was het gemaakt van zilver, maar al snel creëerde Duitsland de formule voor zijn vervanger, die populairder werd. Het feit is dat natuurlijke zilveren sieraden vervagen met de tijd, maar het uiterlijk en de schittering van klatergoud blijft vele jaren onveranderd.
  • Kerst kaarsen. Deze decoratie was de allereerste in de geschiedenis, maar in de loop van de tijd is de relevantie ervan niet veranderd. Kaarsen creëren een magische sfeer vol comfort, warmte en een voorgevoel van een sprookje. Natuurlijk gebruikt niemand nu echte kaarsen, omdat het nogal gevaarlijk is, omdat het vaak tot branden leidt, maar kaarsvormig speelgoed en flikkerende decoraties zijn in constante vraag van bewoners over de hele wereld. Ze lijken vreugde, licht te symboliseren en worden beschouwd als een onmisbaar attribuut van het nieuwe jaar en Kerstmis.

Het ontwerp van speelgoed kan elk zijn. Onlangs zijn de symbolen van de jaren op de horoscoop en ultramoderne abstracte figuren erg populair en ze zijn gemaakt in verschillende kleuren en tinten. De kerstboom kan worden gedecoreerd in zilverblauwe kleuren, je kunt de voorkeur geven aan rode kleuren die perfect in harmonie zijn met goud, evenals populaire sneeuwwitte decors. Er is geen limiet aan de verbeelding, maar tegelijkertijd is het belangrijk om van tevoren al het nieuwe jaar door te denken tot in het kleinste detail, zodat de boom sterk, luxueus maar tegelijkertijd ook heel gezellig wordt.

stijl

Iedereen wil dat zijn nieuwjaarsboom niet alleen elegant, maar ook stijlvol is.Dit creëert een unieke uitstraling in het huis, benadrukt de kenmerken van het interieur en het ontwerpconcept. Onlangs zijn vintage retrodecora erg populair. In dit geval is de kerstboom versierd met felle, veelkleurige ballen en worden ze ook aangevuld met afbeeldingen van sprookjesfiguren, dieren of uren. Het lijkt allemaal onder te dompelen in de herinneringen aan een gelukkige jeugd. De decoraties die je hebt geërfd van grootmoeders en moeders zien er heel goed uit, maar als je dat wilt, kun je kunstmatig oude kopen. Meestal zijn dit zelfgemaakte textielproducten (zogenaamd loftspeelgoed), evenals schuimplastic decoraties in de vorm van ijspegels, ballen en sneeuwvlokken.

De laatste hand, zonder welke de afbeelding niet compleet zal zijn, zullen figuren van de kerstman zijn met de Snow Maiden, een rode ster bovenop en een overvloed aan regen. Ecostyle wint aan populariteit, vooral onder liefhebbers van een gezonde levensstijl, die in alles alleen de veiligste materialen proberen te gebruiken. In dit geval kunt u de boom versieren met noten, appels, sinaasappels en miniatuurchocoladefiguren. Gouache gekleurde kegels zien er erg stijlvol uit.

Een klein advies: om de kerstboom er niet te alyapistoy en bont te laten uitzien, is het de moeite waard om hem in één kleurenschema te maken. Geschilderde witte, rode of gouden verfkegels en noten zien er erg elegant uit en dit alles kan worden verdund met peperkoek of speelgoed gemaakt van natuurlijke materialen, bijvoorbeeld van polymeerklei.

De kamer, ingericht in een moderne stijl, zal de Europese kerstboom versieren. In de landen van de Oude Wereld is het gebruikelijk om bomen in één kleur te versieren. In de regel worden tinten rood en blauw gebruikt die het verdunnen met zilver of goud. De belangrijkste decoratie in dergelijke ontwerpoplossingen zijn ballen, maar ze kunnen worden overschaduwd door bogen of linten, maar in dit geval mag geen klatergoud worden gebruikt.

Combinaties van rood en wit, goud en thee, blauw en zilver, en ook een zeer goede combinatie van rode en witte sieraden worden als zeer voordelig beschouwd. Voor liefhebbers van een luxe levensstijl, kunnen we de koninklijke stijl van het nieuwjaarsdecor aanbevelen. Gebruik in dit geval een grote vertakkingsboom, die zo stevig is versierd met massief speelgoed dat de takken bijna onzichtbaar zijn.In de regel gebruiken ze ballen, grote bloemen en strikken van verschillende texturen: decoraties kunnen satijn, zijde of textiel, populair glas of duur plastic zijn. Wat de kleuroplossing betreft, deze is zodanig gekozen dat donkere tinten blauw of bordeauxachtig de hoofdmotief worden.

Maar voor hightech interieurs is het de moeite waard om stil te staan ​​bij het minimalisme in de inrichting van het nieuwe jaar. Dit betekent natuurlijk niet dat de kerstboom moet worden achtergelaten zonder speelgoed, maar je moet hun aantal tot een minimum beperken (5-7 grote ballen zijn voldoende), en je kunt een feestelijke stemming creëren door de boom rijkelijk te vullen met glitters en ze te bevestigen met haarlak. Tegenwoordig vind je de meest bijzondere kerstbomen, bijvoorbeeld omgekeerd, geometrisch of gemaakt van boeken - er is geen limiet aan de verbeelding, omdat het nieuwe jaar is uitgevonden, zodat iedereen zijn verbeeldingskracht volledig kan uiten en zijn creatieve potentieel kan realiseren.

Tips om te kiezen

Om de kerstboom te doen stralen met schoonheid, is het belangrijk om na te denken over het idee van de inrichting van het nieuwe jaar, maar het esthetische aspect is niet het enige punt waar u op moet letten bij het kiezen van kerstdecoraties.

Het belangrijkste is de veiligheid van aangekochte kerstversieringen. Helaas besteden veel mensen tijdens de pre-Nieuwjaarsrace geen aandacht aan de kwaliteit van het speelgoed dat ze kopen, en het is tevergeefs: gewetenloze fabrikanten maken hun speelgoed vaak van lage kwaliteit en vaak zelfs gevaarlijke materialen.

Het tweede ding dat de aandacht verdient, is de kwetsbaarheid van de producten. Als u kleine kinderen of actieve huisdieren in uw huis heeft, met name katten, moet u er alles aan doen opdat uw nieuwjaarsboom zo min mogelijk juwelen verslaat. Als je ze niet wilt opgeven, hang ze dan in ieder geval zo hoog mogelijk op, totdat je favoriete kind of nieuwsgierig dier het kan bereiken.

In het algemeen kunnen materialen zoals plastic, klei, textiel of schuim de voorkeur hebben. Zorg ervoor dat er geen chemische geur is en dat het product niet van hoge kwaliteit is. Zelfs in de winkel moet het lakwerk duurzaam zijn. Om dit te doen, bevochtigt u uw vinger met speeksel en wrijft u de versiering: als de huid vlekken op de verf aanbrengt, moet de aankoop zeker worden opgegeven.

Hetzelfde geldt voor de geur: het gekochte product mag niets ruiken. Alle onzuiverheden geven duidelijk aan dat de vervaardiging van producten goedkope materialen gebruikt die meestal schadelijke vluchtige stoffen uitstoten. Controleer alle pegs en bijlagen. Als de clips niet goed zijn gemaakt, begint het speelgoed bij het minste contact met de grenen te vallen en te breken. Helaas hebben de meeste producten die uit China worden geïmporteerd dit nadeel, dus je moet de bevestigingen zelf aanpassen en extra elementen gebruiken: draden of paperclips.

Probeer materialen te vermijden die gemakkelijk smelten.gooi de ontvlambare sieraden weg. Vergeet niet dat de statistieken van branden tijdens de nieuwjaarsvakantie zeer triest zijn en dat de meeste van hen verband houden met het ongeletterde gebruik van kerstboomversieringen. Geef indien mogelijk de voorkeur aan ecospeelgoed: ze zijn veel duurder, maar dit wordt meer dan gecompenseerd door hun duurzaamheid. En het is natuurlijk belangrijk dat u er op elk moment zeker van bent dat uw baby geen chemische vergiftiging krijgt en dat u geen astma of allergieën krijgt.

Vergeet niet de bruikbaarheid van hun overnames. Elk jaar is het besteden van een aanzienlijk deel van het budget een volledig oninteressant idee, dus probeer een speeltje te kiezen en blijf bij zo'n optie dat sieraden minstens 3-5 seizoenen meegaan. Houd er rekening mee dat het voor dit doel niet voldoende is om decoratieve elementen op de juiste manier op te slaan - het is ook belangrijk om alleen producten van de juiste kwaliteit van geverifieerde fabrikanten te kopen met alle benodigde certificaten die bevestigen dat producten voldoen aan de hygiënische en technologische normen.

Glitterspeelgoed ziet er erg mooi uit, maar vaak valt zo'n coating af, komt in de luchtwegen en veroorzaakt allergieën. Dus aarzel niet om ze in de winkel te schudden en de sterkte van de coating te controleren. Probeer geen zware sieraden te kopen. In dit geval zal de tak beginnen te zakken onder het gewicht van het stuk speelgoed, en het kan op zijn beurt gemakkelijk afglijden en eraf breken. Overweeg de grootte van de kamer bij het kopen van speelgoed. Het lijkt erop dat ze op geen enkele manier verbonden zijn - dit is niet waar. In een kleine ruimte kun je alleen een miniatuur kerstboom plaatsen en het is onwaarschijnlijk dat groot speelgoed er goed uit zal zien.

En, natuurlijk, zorgvuldig de verpakking onderzoeken.Het moet informatie bevatten over de fabrikant, de contactgegevens en de etikettering. Anders draai je je moedig om - voordat je nep gaat doen.

Prachtige voorbeelden

Versierd met kerstspeelgoed is kerstboom het hoofdsymbool van het nieuwe jaar.

Op het hoogtepunt van de populariteit van vandaag zijn zachte zolder speelgoed, vintage decoraties gemaakt van keramiek, zoutdeeg en multiplex.

Waarschijnlijk herinneren veel mensen zich de pas geboren sneeuwmannen uit onze kindertijd. Zeker veel grootmoeders bewaarden zulke in de borst.

Maar voor liefhebbers van moderniteit en minimalisme passen exclusieve moderne moderne high-tech decoraties.

En nog enkele mooie voorbeelden.

Hoe maak je kerstspeelgoed met hun eigen handen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer