Typen en kenmerken van glazen kerstballen

 Typen en kenmerken van glazen kerstballen

Elk jaar in december is bijna elk appartement in het land in volle gang om zich voor te bereiden op een van de belangrijkste feestdagen - het nieuwe jaar. Geschenken voor familieleden en vrienden worden gekocht, er wordt een vakantietafelmenu samengesteld en het allerbelangrijkste is dat een kerstboom is aangekleed.

Ze versieren de groene "gast" met speelgoed en guirlandes, hangen klatergoud en glanzende "regen" erop, strooi het met kunstmatige sneeuw. Toch is de meest traditionele versiering van de nieuwjaarsboom een ​​verscheidenheid aan glazen bollen die langs de takken hangen.

Uiterlijk geschiedenis

Lang geleden hadden de oude Kelten, die leefden in een land genaamd Bohemen (de verouderde naam van de Tsjechische Republiek), de gewoonte om één keer per jaar te offeren aan hun goden en geesten.Dit werd gedaan om hun locatie te verdienen, om zichzelf en hun geliefden te beschermen tegen ziekte, mislukking van gewassen en natuurrampen. In die tijd werd de heilige boom beschouwd als helemaal geen boom, en niet eens een pijnboom, maar een gewone appelboom. Deze boom was voornamelijk versierd met eetbare offers: noten, appels, eieren of peperkoek. Elk type delicatesse was een symbool van een bepaald "goed", bijvoorbeeld, noten werden gebracht om de sacramenten en snoepjes te onthullen - om het gezin tot zegen te zijn.

Fruit en snoep waren niet alleen op een appelboom hangen, ze waren beschilderd met verf, gewikkeld in feestelijk papier en folie. Tijdens het feestelijke plezier en dansen werden dergelijke "geschenken" gegeten door de gastheren en gasten, terwijl de verpakking aan de takken bleef hangen. De belangrijkste lekkernijen van de vakantie werden beschouwd als appels, verantwoordelijk voor de vruchtbaarheid en productiviteit. Ze werden in september teruggenomen en zorgvuldig bewaard tot ze rijp waren. Het was deze vrucht die het prototype werd van de eerste glazen kerstballen die jaarlijks miljoenen kerstbomen over de hele wereld versieren.

Volgens een oude legende waren er in een van de magere jaren in Bohemen niet genoeg appels om de heilige boom mee te versieren.Toen bood de beste glasfabrikant zich vrijwillig aan om zelf een vervanging voor sappig fruit te maken. Ze maakten kleurrijke ballen van het beste glas, die bij veel kopers in de smaak vielen.

Sindsdien is hun productie gegroeid en begon ze grote winsten te genereren, het idee werd eerst opgepikt in Europa en vervolgens wereldwijd. Tot op de dag van vandaag worden handgemaakte Tsjechische glazen bollen beschouwd als een van de meest kwalitatieve en dure versies van deze decoratie, en het woord "bohemien" heeft de betekenis van "duur" en "elite" gekregen.

Selectie functies

Verworven kerstballen moeten niet alleen mooi zijn, maar ook van hoge kwaliteit, dan zal dit fragiele materiaal veel langer meegaan.

Bij het kopen moet aandacht worden besteed aan een aantal belangrijke aspecten.

 • Price. Hoogwaardige glasproducten kunnen niet hetzelfde kosten als plastic ballen. Het is de moeite waard om voorbereid te zijn op het feit dat de decoratie van een kerstboom met klassieke glazen bollen een behoorlijke hoeveelheid kan opleveren.
 • Winkelprofiel. Koop geen glazen bollen in de overgangen en met de handen. Bovendien kunnen kerstboomversieringen van dubieuze kwaliteit ook in kleine winkels in de buurt van het huis worden verkocht.Producten van de hoogste kwaliteit kunnen rechtstreeks bij de fabrikant worden gekocht of op eigen kracht door de kapitein worden besteld. De prijs van dergelijke producten zal echter veel hoger zijn.
 • Verschijning. Op de bal mogen geen spaanders en slijtage zijn. Het moet vrij zwaar zijn, want hoe dichter het glas, hoe meer het weegt. Niettemin mag een tak van zowel natuurlijk als kunstmatig vuren of grenen niet worden gebogen onder het gewicht van één bal, anders valt deze er gewoon uit en breekt. Voordat u koopt, kunt u de metalen houder iets optillen en zien hoe de bovenrand van de bal wordt verwerkt. Voor een kwaliteitsproduct moet de glassnede glad en gepolijst zijn.
 • Pailletten. Je kunt de glanzende bal lichtjes met je vingers wrijven om te zien of alle sparkles en decoraties er stevig op zijn geplakt. Binnen zo'n bal moet er niets rammelen en in het geval van een lichte botsing met een ander glasproduct moet het dun zijn.
 • Suspension. Hoe groter en zwaarder de bal, hoe strakker en sterker de tape of het touw waarop hij hangt. Het is het beste van alles als een kant-en-klare houder aan de bal is bevestigd, want wanneer je hem zelf instelt, loop je het risico dat je een kwetsbaar speeltje laat vallen en splijten.
 • Verpakking. Op de doos met één of meerdere ballen moet de fabrikant met zijn adres en telefoonnummer worden vermeld. Het moet ook de volledige naam van het product en de samenstelling ervan vermelden. Alles moet zo worden geschreven dat u de informatie gemakkelijk kunt lezen.

Opslag en gebruik

Glas is een nogal breekbaar materiaal, daarom is speciale aandacht vereist tijdens gebruik en opslag.

 • Hang de ballen zodat ze de vloer, elkaar en andere meubels niet raken. Een lus van draad of tape moet zo ver mogelijk op de tak worden gedragen, om niet weg te glijden en er niet uit te vallen. Het is niet nodig om twee of drie speelgoed op een tak op te hangen, het zal onder hun gewicht buigen en alles zal breken.
 • Plaats de slinger niet te dicht bij het oppervlak van de ballen, de gloeilampen mogen op geen enkele manier in contact komen met hun oppervlak. Als de familie grote huisdieren heeft die niet in kooien of kleine kinderen zitten, moet u het glazen speelgoed opgeven. Ze kunnen niet gewoon breken, maar ook het kind of de pup verwonden. Als je nog steeds een dure decoratie wilt ophangen, is het het beste om daar op de hoogte een plaats voor te kiezen, zodat de kleine hooligans niet komen voor verleidelijke glitter.
 • Na de jaarwisseling veeg je de glazen ballen af ​​met een droge doek en wikkel ze in oude kranten of papier. Glazen speelgoed moet worden opgevouwen in een dichte plastic of kartonnen doos, aan de onderkant waarvan is gelegd zachte stof. Het is het beste om zo'n doos op een droge donkere plaats te bewaren: in een kast of pantry. Toegang tot speelgoed van glas moet worden beperkt tot dieren en kinderen.

Bovendien moet je een dergelijke doos niet boven andere uit de doos plaatsen, anders kun je hem laten vallen en alleen fragmenten in de doos vinden in plaats van kleurrijke ballen.

Doe het zelf

Als de afgewerkte glasornamenten te duur of niet origineel genoeg lijken, kun je ze met je eigen handen maken door verschillende patronen, kralen en linten te gebruiken. Hiervoor hebt u gewone transparante of monochromatische ballen nodig, die veel goedkoper zijn dan de gekleurde opties.

Je kunt handwerk versieren met behulp van verschillende technieken.

 • Paisley-patronen. Dergelijke patronen worden aangebracht met behulp van penselen en acrylverf, evenals verven van dezelfde kleur, maar met twee tinten: licht en donker. Deze ballen kunnen worden aangevuld met een geschikt kleur- of patroonlint.
 • Teksten met felicitaties. Ballen met de wensen van "Love", "Happiness" of "Good luck" zullen een uitstekende decoratie zijn voor de kerstboom. Je kunt alleen maar zinnen schrijven en je kunt sprankeling maken door het woord eerder met lijm te markeren en de bal over de placer van glitters te rollen.
 • Van binnenuit inkleuren. Voor deze kleuring is zelfs geen kwast nodig. Het is voldoende om de metalen houder van de bal te verwijderen, er een kleine hoeveelheid verf in te gieten en, op de houder te plaatsen, de bal in verschillende vlakken te rollen. Het zal vooral interessant zijn om naar zo'n speeltje te kijken, als je het vult met verven van verschillende kleuren, die, als ze worden gemengd, interessante wazige patronen zullen creëren.
 • Patronen en schilderijen. Met voldoende artistieke vaardigheden kun je hele kerstfoto's maken met kerstboom, kerstman en verschillende dieren op het glas. Degenen die dergelijke vaardigheden niet hebben, kunnen zich beperken tot het plukken van verschillende sterren of sneeuwvlokken. Voor een gelijkmatiger patroon kunt u kleine stencils van gewoon vloeipapier gebruiken.
 • Met geplakte inrichting. Speelgoed kan worden geplakt met steentjes en kralen, veelkleurige linten en kunstbloemen.Maak ze volumetrische delen van polymeerklei en lijm zelfs decoratief tape. Originele kerstballen in het mariene thema, versierd met zand en schelpen.
 • Met glitters. Elk patroon kan eerst met de lijm op de bal worden getekend en daarna worden gerold of gestrooid met regelmatige glitter. Perfect als een grote glitter van kerstcrackers en kleine zandkorrels voor het ontwerpen van nagels of make-up.

Dergelijke ballen zullen niet alleen dienen als versiering voor een nieuwjaarsboom. Handgemaakt product is een geweldig cadeau voor vrienden en collega's als een onafhankelijk geschenk, maar ook als aanvulling op een mand met cosmetica of snoep. En het schilderen van dergelijke ballen zal het hele gezin nemen, te beginnen bij grootouders en eindigend met kinderen, voor verschillende warme familieavonden die nog lang zullen worden onthouden.

In de volgende video vindt u een masterclass over het versieren van een glazen bol met decoupage-techniek van Irina Kozhukhova.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer