Hoeveel weegt silicaatsteen?

De eerste silicaatstenen verschenen aan het einde van de 19e eeuw. Duitsland wordt beschouwd als de geboorteplaats van bouwmateriaal, hoewel in veel andere landen experimenten met de productie van soortgelijke stenen zijn uitgevoerd.

Ons artikel is gewijd aan variëteiten silicaatsteen en zijn massa.

Rassen en hun parameters

Goedkoop, kwalitatief hoogstaand bouwmateriaal bestaat voornamelijk uit kwartszand (ongeveer 90%), kalk (iets minder dan 10%) en een kleine hoeveelheid additieven. Productiemethode - autoclaveren. De oorspronkelijke componenten worden gemengd, geperst en onderworpen aan behandeling met waterdamp bij een temperatuur van 200 graden.

Er zijn verschillende soorten silicaatstenen. Door ontwerpkenmerken zijn ze onderverdeeld in:

 • full-bodied;
 • hol, holtes kunnen zowel door als doorgaand zijn (holheid kan tot 45% zijn).

Met opzet:

 • Privé (gebruikt voor de constructie van metselwerk);
 • tegenover (is een afwerkend bouwmateriaal).

In uiterlijk:

 • ongeverfde;
 • kleur.

Op dimensies:

 • dubbel;
 • anderhalf;
 • single.

De lengte en breedte van alle stenen zijn hetzelfde. De parameters worden strikt nageleefd, zoals vastgesteld door een speciale staatsnorm (GOST 530-2012). De eerste parameter (lengte) komt overeen met 250 mm, de tweede (breedte) is 120 mm. Alleen de silicaathoogte wordt beïnvloed.

Op maat kun je het type stenen bepalen. Dus, single heeft parameters 250x120x65 mm, anderhalve - 250x120x88 mm en dubbel - 250x120x138 mm.

Bakstenen worden geverfd door pigmenten toe te voegen aan het productieproces. In de loop van de tijd verandert de kleur praktisch niet, omdat de kleurstoffen bestand zijn tegen de externe omgeving. Gekleurde stenen (ze kunnen roze, geel, rood of blauw zijn) worden gebruikt voor tegenover elkaar liggende werken.

Verschil tussen specifiek en volumegewicht

Maak een onderscheid tussen volume en soortelijk gewicht van stenen. Bulkgewicht is afhankelijk van de ontwerpkenmerken van het bouwmateriaal.Van groot belang voor deze waarde zijn holtes in het lichaam van de steen, evenals de dichtheid ervan. Om het volumegewicht te bepalen, moet de massa van een steen in kilogram worden gedeeld door het volume in kubieke meter.

De kleinste indicator van het volumegewicht heeft tegenoverliggende producten met holtes. De beschouwde waarde voor dergelijke stenen is slechts 1.200 kg voor één kubieke meter voor dubbele en 1.400 kg voor anderhalf producten. Van 1300 tot 1640 kg valt per kubus op werkblokken met holtes.

Unaire massieve stenen hebben de grootste indicator van bulkdichtheid. De kubus van bouwmateriaal weegt 1900 kg. Op een kubus van anderhalf corpulente stenen zijn er 1700 kg. Het volumegewicht is betrokken bij de berekening van het laadmetselwerk op de fundering. De waarde wordt verkregen door het soortelijk gewicht te vermenigvuldigen met het metselwerkvolume.

De kwaliteit wordt beïnvloed door de kwaliteit van grondstoffen en porositeit. Om deze waarde te bepalen, wordt het volume van alle holten afgetrokken van het totale stenenvolume. Vervolgens moet de massa van de steen in "zuiver" volume worden verdeeld. De normale waarde van het soortelijk gewicht varieert van 2.000 tot 2.400 kilogram per kubieke meter. Een afname van de snelheid geeft een materiaal van lage kwaliteit aan.

Gewichtsberekeningsmethoden en hun kenmerken

Silicaatsteen wordt vaak gebruikt bij de bouw van woongebouwen en technische voorzieningen. Kapitaalconstructie zal niet lang duren als u niet voldoet aan de technische vereisten. De belangrijkste voorwaarde voor de duurzaamheid van elk gebouw is de juiste verhouding van de geselecteerde basis (fundering) en de belasting daarop. Daarom is het bij de ontwerpfase noodzakelijk het gewicht van de silicaatsteen te bepalen.

Vanwege de verscheidenheid aan soorten silicaatstenen, moet u beslissen over het gewenste type metselwerk, de aanwezigheid of afwezigheid van een deklaag. De muren zijn meestal opgetrokken uit witte bakstenen. In tegenstelling tot één, anderhalf versnelt het constructieproces aanzienlijk. De massa van standaard standaard anderhalve kopieën zonder gaten komt gemiddeld overeen met 4,9-5 kg. Naarmate het vocht toeneemt, neemt het gewicht toe.

Bij het uitvoeren van berekeningen van een bouwwerk, is het niet genoeg om te weten hoeveel 1 stuk weegt. enkele, dubbele of anderhalve baksteen. In de regel wordt een andere indicator gebruikt: kubus. Het is belangrijk om het metselwerkgewicht in kubieke meters te bepalen.

Bereken de vereiste waarde, vergeet niet om de resultaten naar één maateenheid te brengen.De maten van een standaard baksteen worden dus gegeven in millimeters en het volume wordt in de regel berekend in kubieke meter. Om de berekeningen uit te voeren, moeten de lengte, breedte en hoogte van één blok worden omgezet in meters.

De levering van bouwmaterialen aan de klant gebeurt in batches die op een pallet zijn geïnstalleerd. Het aantal stenen op een kleine houten pallet is altijd hetzelfde. Bijvoorbeeld afzonderlijke eenheden in een pakket van 280 stuks. Gezien het gewicht van 1 st. is 3,7 kg, het blijkt dat in een pakket 1036 kg.

Door eenvoudige berekeningen kunt u het aantal verschillende soorten stenen in één kubus bepalen, evenals hun gewicht.

Op basis van de resultaten kunt u het aantal vereiste pakketten vinden.

Rekenvoorbeeld

Het gewicht van een baksteen kan worden verkregen door het volume ervan te vermenigvuldigen met de specifieke dichtheid. Specifieke dichtheid - referentiewaarde vastgesteld door de norm. Het is waar dat deze regel alleen van toepassing is op krachtige kopieën. Holle en gegroefde oppervlakken verminderen het gewicht van stenen. Hoe meer lege ruimtes, hoe minder bouwmateriaal weegt.

Overweeg een voorbeeld van het berekenen van het gewicht van een standaard volle silicaatbaksteen voor elk van zijn typen. Basisgegevens zijn dimensies en dichtheid.De tweede indicator blijft ongewijzigd voor alle opties. Het varieert in het bereik van 1,8-1,95 g / cm3. Voor berekeningen nemen we de minimale dichtheid van 1,8 g per kubieke centimeter.

Berekeningen vereisen dat u het volume van één stuk stenen bepaalt. In dit geval moeten de totale afmetingen in centimeters worden beschouwd:

 • 25x12x6.5 = 1950 cm3 (voor enkel);
 • 25x12x8,8 = 2640 cm3 (anderhalf);
 • 25x12x13.8 = 4140 cm3 (voor dubbel).

Gewicht wordt verkregen door de verkregen volumes te vermenigvuldigen met dichtheid en het resultaat om te zetten in kilogram door te delen door 1000:

 • 1950 x 1,8 / 1000 = 3,510 kg;
 • 2640 x 1,8 / 1000 = 4,751 kg;
 • 4140 x 1,8 / 1000 = 7,453 kg.

Voor holle bakstenen moeten de lege volumes worden overwogen. De eenvoudigste manier om de parameters van doorlopende cilindrische holten te bepalen. Vanwege het feit dat de sleuven strikt loodrecht staan ​​op het grootste vlak van de stenen, is de lengte van de cilinder bekend. Het is gelijk aan de hoogte van het blok:

 • 6,5 cm in enkel;
 • 8,8 cm in anderhalf;
 • 13,8 cm in dubbel.

Uit het schoolcurriculum is de formule voor het gebied van een cirkel bekend: Het aantal π = 3,14. Het blijft om de diameter van het gat te meten.

Stel dat de diameter van het doorgaande gat 40 mm is, dan is de straal de helft van de helft - 20 mm. Neem het aantal gaten gelijk aan 3 stuks.In dit geval neemt het aantal stenen af ​​met de hoeveelheid lege ruimtes Het volume van elk van de holten is: 6,5 (cilinderlengte) x 3,14 (dimensieloze constante n) x (2x2) (straal van het gat in het vierkant) = 81,64 cm3. Het resultaat wordt verdrievoudigd door het aantal gaten. 81,64 x 3 = 244,92 cm3.

Het volume van een enkele steen in kubieke centimeters: 25 x 12 x 6,5 = 1950 cm3. Als we het volume van de holtes verwijderen, krijgen we het oorspronkelijke volume van de steen om het gewicht te bepalen: 1950 - 244.92 = 1705.08 cm3. De specifieke dichtheid van holle blokken ligt binnen 1,1 - 1,5 g / cm3. Dichtheidsvermenigvuldiging met "zuiver" volume geeft het bouwsteengewicht. We nemen bijvoorbeeld de maximale dichtheid, we krijgen het gewicht: 1,5 x 1705,08 = 2557,62 g, of 2,55 kg.

Als u het berekeningsprincipe kent, kunt u onafhankelijk het gewicht van elke silicaatsteen bepalen.

Alles wat u moet weten over silica-baksteen - zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer