Afmetingen van silicaatsteen

De silicaatsteen is erg populair en vereist bouwmateriaal waaruit de meest verschillende structuren kunnen worden vervaardigd. Het is zeer duurzaam, waarvoor veel kopers ervoor kiezen. Bij het kiezen van dit bouwmateriaal is het echter zeer belangrijk om de dimensionale parameters ervan te overwegen. Vandaag zullen we in detail de afmetingen onderzoeken waarmee silicaatsteen wordt geproduceerd.

Technische specificaties

Silicaatsteen heeft bepaalde technische kenmerken die niet minder belangrijk zijn dan maatparameters. Ze moeten ook in gedachten worden gehouden bij het kiezen van dit materiaal. De belangrijkste kenmerken van silicaat zijn:

 • sterktegraad van 150 kgf / cm2;
 • vochtabsorptiegraad - 9,4%;
 • gemiddeld gewicht - 3,2 kg;
 • bestand tegen vorst en lage temperaturen - 35;
 • Dichtheidsniveau van 1600 tot 1900 kg / m. cc.;
 • Het vochtpercentage in deze materialen is 4;
 • vakantie vochtigheid - 20%;
 • thermische geleidbaarheidscoëfficiënt onder bedrijfsomstandigheden - 0,85;
 • vorstweerstandsniveau - van F25 tot F35.

Voors en tegens

De positieve eigenschappen van dit populaire bouwmateriaal zijn:

 • milieuveiligheid - in de samenstelling van de silicaatbaksteen zijn geen gevaarlijke en schadelijke componenten die de gezondheid van de mens of het milieu als geheel schaden;
 • hoge sterkte-eigenschappen - het is nogal moeilijk om een ​​silicaatbaksteen te beschadigen als deze is gemaakt volgens de technologie en met behulp van hoogwaardige grondstoffen;
 • goede geluidwerende eigenschappen - in gebouwen gemaakt van silicaatsteen is er geen overmatig lawaai van de straat, omdat dit bouwmateriaal een hoge dichtheid heeft;
 • verschillende kleuren - u kunt niet alleen standaard wit silicaat, maar ook rode of gele stenen ontmoeten (verschillende kleuren bouwmaterialen worden verkregen door verschillende pigmentcomponenten toe te voegen aan het productieproces);
 • weerstand tegen temperatuursprongen - silicaat is niet bang voor veranderingen in temperatuurregimes, zelfs als ze zich in een korte tijd voordoen;
 • goede damppermeabiliteitseigenschappen - dankzij deze kwaliteit, "maken de gebouwen gemaakt van silicaat" ademen "en het is comfortabel om daarin te zijn;
 • mogelijkheid tot combineren met elke mortel - u hoeft niet te zoeken naar speciale metselmengsels voor het werken met silicaatstenen - dergelijke bouwmaterialen zijn compatibel met alle producten;
 • juiste geometrie - silicaatsteen van hoge kwaliteit heeft een goede geometrie, daarom is het eenvoudig en flexibel in het werk;
 • betaalbare kosten - silicaatsteen is een zeer betaalbaar en goedkoop materiaal dat in veel winkels te vinden is.

Bij het kiezen van dit bouwmateriaal is het erg belangrijk om nog een van zijn karakteristieke eigenschappen in het achterhoofd te houden: hydrofobiciteit. Deze eigenschap wordt meestal silicaatdeficiëntie genoemd. De vergelijkbare baksteen absorbeert sterk vocht dat er voor vernietigt. Om deze reden is silicaat verboden om te worden gebruikt voor het bekleden van gevelfunderingen van gebouwen - in dergelijke omstandigheden zullen deze bouwmaterialen snel onbruikbaar worden, omdat ze zullen worden blootgesteld aan de negatieve effecten van neerslag.

Bovendien moet rekening worden gehouden met het feit dat silicaatstenen van elke grootte worden gekenmerkt door een hoge thermische geleidbaarheid en een indrukwekkend gewicht hebben, waardoor het niet zo eenvoudig is om met dit materiaal te werken. Aangezien silicaat van kleine omvang is, kost het nogal wat om een ​​bepaalde structuur op te richten, en dit is niet altijd economisch voordelig. Ja, en metselmortel laat in zo'n situatie veel over.

types

Er zijn twee hoofdvariëteiten van silicaatsteen populair onder consumenten. Laten we ze beter leren kennen.

 • Volle kracht Dergelijke bouwmaterialen zijn gemaakt in verschillende kleuren (de meest voorkomende zijn de standaard witte versies). In de structuur van massieve stenen zijn er geen holtes en cellen. Dergelijke materialen zijn dichter en duurzamer, wat hun levensduur beïnvloedt. Het gewicht van corpulente producten is echter indrukwekkender.
 • Hollow. Dergelijke stenen zijn gemaakt met onregelmatigheden en holtes in de structuur. Hoge wandstructuren van geringe dikte worden verkregen uit hol silicaat. Het is ook vermeldenswaard dat dergelijke producten uitstekende thermische eigenschappen hebben - ze maken warme woningen, die een comfortabel microklimaat behouden.

Vaak worden holle stenen gekocht voor de constructie van verschillende soorten landschappen.

Standaard formaat

Tegenwoordig zijn er veel verschillende silicaatstenen te koop, die niet alleen verschillen in dichtheid, maar ook in dimensionale parameters. Producten uit de categorie single (1 NF) worden bijvoorbeeld als standaard beschouwd. Deze opties hebben optimale afmetingen (250 x 120 x 65 mm), waardoor het handig is om ermee te werken.

Naast de populairste enkele stenen zijn anderhalve bakstenen bekend, waarvan de afmetingen overeenkomen met de standaard van 250x120x88 mm, en dubbele silicaatbouwmaterialen met afmetingen van 250x120x138 mm, die een groter gewicht en percentage dichtheid hebben.

lengte

De standaardlengte van een silicaatsteen is niet afhankelijk van het type (anderhalf, dubbel of enkel). Dus, de parameters van de lengte van verschillende producten hebben dezelfde waarde - 250 mm.

Als we het hebben over het zogenaamde blok, dan zal de lengte beginnen vanaf 250 mm. Partitioneringsmaterialen hebben vergelijkbare parameters.

hoogte

Bij het kiezen van goedkope silicaatstenen moet men ook rekening houden met de parameter van hun hoogte (breedte). Er zijn producten met de volgende parameters:

 • enkele stenen zijn verkrijgbaar op 65 mm hoogte;
 • anderhalve heeft een hoogte van 88 mm;
 • dubbele blokken zijn gemaakt met een hoogte van 138 mm (deze opties zijn verdikt en zijn dichter en zwaarder).

breedte

Silicaatstenen van verschillende categorieën verschillen alleen in hoogte, en in lengte en breedte zijn ze allemaal hetzelfde. De breedte van standaardproducten is 120 mm.

Natuurlijk hebben consumenten de mogelijkheid om stenen te kopen die niet-standaard dimensionale parameters hebben. Vergelijkbare producten worden op bestelling gemaakt. Vaak zijn ze duurder, maar als gevolg daarvan krijgt de koper de perfecte bouwmaterialen die aan alle vereisten voldoen.

Gewicht van het product

Bij het kiezen van een geschikte partij silicaatstenen van hoge kwaliteit moet men niet alleen rekening houden met de lengte, breedte en hoogte, maar ook met het gewicht ervan. Deze eigenschap is direct afhankelijk van het specifieke type bouwmateriaal. Er zijn modellen met zo'n massa:

 • silicaat enkele massieve bakstenen hebben een gewicht van 3,7 kg;
 • silicaat anderhalf corpulente producten worden uitgegeven met een gewicht van 5 kg;
 • silicaat anderhalf materiaal met holtes in hun structuur (hol) worden geproduceerd met een gewicht van 3,9 kg;
 • silicaat dubbele holle bakstenen hebben een gewicht van 5,8 kg;
 • enkele bakstenen met holtes worden geproduceerd met een massa van 3,2 kg;
 • silicaat reliëfvariëteiten hebben een gewicht van 4,1 kg;
 • afgestoken variëteiten worden meestal vervaardigd met een massa van 2,5 kg;
 • Meerkleurige silicaatstenen (gezichtsbehandeling) verschillen in gewicht van 5 kg (standaard).

Afmetingen van bouwmaterialen in een kubus

Alvorens tot dit of dat constructiewerk over te gaan, dient men in gedachten te houden dat de kubus van metselwerk een parameter is van de lengte van de wandstructuur vermenigvuldigd met de dikte en hoogte ervan. Bij het onafhankelijk uitvoeren van dergelijke berekeningen is het het moeilijkst te begrijpen wat de dikte van het metselwerk is, als het aan beide zijden geblokkeerd is. Fundamenteel, bij het berekenen van kubussen van silicaatmetselwerk, wordt een breedteparameter van 51 cm genomen (dit metselwerk wordt als het meest algemeen beschouwd - 2 stenen). Daarom is het bij het tellen van metselwerk in vierkante of kubieke meter absoluut noodzakelijk om uit te zoeken welk betontype u wilt gebruiken.

Als we het gemiddelde verbruik van silicaatstenen van verschillende grootte in een kubus of vierkante meter beschouwen, kunnen we de volgende waarden bereiken:

 • 394 stenen worden in een kubieke meter metselwerk opgenomen als er mortelverbindingen in aanmerking worden genomen (512 stuks zijn uitgesloten van de voegen);
 • halfsteen in een kubieke meter metselwerk is 302 stuks, rekening houdend met mortelvoegen (als je geen rekening houdt met de naden - 378 stuks);
 • dubbele bakstenen blokken in één kubieke meter metselwerk worden 200 stuks, rekening houdend met de naden (zonder rekening te houden met de naden - 242 stuks).

Handige tips

Bij het kiezen van een geschikt silicaatblok of gassilicaatblok is het van groot belang aandacht te besteden aan de grootte en markering. Als u ongeschikte bouwmaterialen koopt, worden ze snel onbruikbaar en zijn ze niet bestand tegen de belasting die ze hebben overgedragen.

Silicaatsteen kan worden gebruikt voor verdere afwerking in het proces van voltooiing van bouwwerken. Het kan bijvoorbeeld een structuur zijn in de bereiding waarvan een puinsteen of een gasvormig silicaatblok werd gebruikt. Voor gevelbekleding wordt meestal bouwmaterialenmerk M150 gebruikt.

Bij het kiezen van silicaatstenen van goede kwaliteit is het belangrijk om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de productie. Op een dergelijk bouwmateriaal mag niet worden afgestoken, gebarsten of diepe krassen. Het is onwaarschijnlijk dat dergelijke producten lang zullen meegaan, vooral als ze aan indrukwekkende belastingen worden blootgesteld.

Bij het kiezen van het juiste silicaat, moet u alleen vertrouwen op de meest geschikte afmetingen.Zelfs kleine afwijkingen zijn hier onaanvaardbaar.

Silicaatsteen wordt niet aanbevolen als u van plan bent een kelderstructuur te bouwen met uw eigen handen. Voor de vervaardiging van dergelijke structuren is het beter om bouwmaterialen uit keramiek te gebruiken.

In de volgende video wacht je op de voor- en nadelen van silicabaksteen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer