Regels voor het installeren van de oven in het bad

De installatie van de oven is de belangrijkste fase in de opstelling van de badruimte. Effectieve opwarming van de stoomruimte kan alleen worden bereikt met de juiste aanpak. Om het proces te begrijpen, moet u rekening houden met de details van de installatie van de ovenstructuur, evenals het algoritme van al het werk.

Speciale functies

Ovens voor een bad worden gemaakt rekening houdend met de volgende parameters:

 • minimale maten;
 • opwarmsnelheid;
 • minimale hoeveelheid brandstof;
 • optimale prijs.

Een belangrijk kenmerk van de saunakachel is de snelheid waarmee de kamer wordt verwarmd. Daarom wordt er aandacht besteed aan de keuze om de afmetingen van de eenheid aan te passen aan de bouwparameters. Houd er rekening mee dat stoom een ​​belangrijk onderdeel is voor de stoomruimte en voor het hele gebouw.

De verwarmingssnelheid is direct gerelateerd aan de juiste voorbereiding van de plaats voor de oven. De klassieke locatie in het bad moet verwarming bieden voor alle gebouwen van het gebouw. De kenmerken van deze evenementen impliceren de verplichte uitrusting van het externe brandstofkanaal.

De lay-out van de unit vereist een uiterst zorgvuldige isolatie van constructies. Dit werk moet voorbereid worden rekening houdend met het feit dat de hoogste temperaturen stijgen. Vooral warm in de schoorsteen.

De keuze van de locatie voor de kachel in het bad moet het gevolg zijn van een aantal van de volgende factoren:

 • structurele kenmerken van de kachel;
 • principe van het apparaat.

De mogelijkheid van een keuze van een plaats de ijzeren kachel met een draagbare vuur kamer een beetje beperkt. Maar moderne versies hebben apparatuur in de vorm van een telescopische vuurhaard. Indien nodig kan de lengte van een dergelijke vuurhaard worden verhoogd, dus de keuze van locatie-opties wordt ook uitgebreid. Voor uniforme verwarming wordt de kachel geïnstalleerd rekening houdend met de spreiding van convectiestromen. De beste optie voor het plaatsen van de kachel is in de stoomkamer, met een vuurhaard in de kleedkamer. U bereikt dus tegelijkertijd de verwarming van twee kamers.

De optimale kosten van het apparaat kunnen worden bereikt door een zelfproductie-kachel voor een bad.

Vereiste hulpmiddelen

Bij het plannen van de installatie van een badkachel, moet men niet alleen zorgen voor efficiëntie, veiligheid en functionaliteit, maar ook voor de noodzakelijke gereedschappen.

Om de kwaliteit van de installatie te verbeteren, moet u eerst het volgende voorbereiden:

 • staalplaten (8 mm dik);
 • pijp met een omtrek van ongeveer 50 cm;
 • staven van metaal, met een doorsnede van 100 mm;
 • het rooster, de oven, de deuren bliezen;
 • openhaard;
 • warmwaterkranen;
 • tank onder water in een volume van maximaal 1 kubieke meter.

Voor de installatie van de structuur, een lasmachine, zal een Bulgaar nuttig zijn. Het is belangrijk om alle voltooiende materialen te kiezen in overeenstemming met de bestaande bouwvoorschriften en bouwvoorschriften. Gegalvaniseerde asbestbuizen worden bijvoorbeeld niet aanbevolen voor gebruik.

Hoe om je eigen handen te zetten?

Bij het kiezen van de juiste locatie van de kachel, houdt u rekening met de locatie van de componenten die beschikbaar moeten zijn voor periodieke monitoring. Betrouwbaar en hoogwaardig voetstuk zal dienen als een dekvloer met isolatie, gegoten over een gegronde basis, op hetzelfde moment de bouwfase met de fundering. Als de vloeren in het bad onbrandbaar zijn, bijvoorbeeld van cement of betonnen vloeren, is er geen extra bescherming nodig.Brandvertragende materialen worden alleen gebruikt voor houten vloeren.

Als de grond op de locatie slap is, is het niet nodig om te leggen voor de kachel, niet verbonden met de fundering op de schroefpalen van het voetstuk van de plaat. Het kan in verband worden gebracht met de basis van het bad als het apparaat ondiep is. Voor de bundel wordt verankering van de bases en de oven en het bad uitgevoerd.

Regels voor de opstelling van het voetstuk voor de kachel

De afmetingen van de basis moeten groter zijn dan de afmeting van de kachel van metaal met beschermende schermen van 20 cm .De hoogte van de basis moet gelijk zijn aan de diepte van de badfundering. Het vrije deel is toegestaan ​​om te vullen met metselwerk.

Technologisch stap voor stap proces omvat:

 • Voorbereiding van de put.
 • Bekisting installatie.
 • Armwerk leggen.
 • Gietmortel.
 • De basis afdekken met een laag waterdichting.
 • Bakstenen in meerdere rijen leggen.

U kunt voorkomen dat u een afzonderlijk voetstuk onder de warmtewisselaar installeert, als de lag en de onderkant van de vloer sterk genoeg zijn om het gewicht van de constructie te behouden.

Varianten van oplossingen:

 • een plaat metaal op de basaltplaat leggen;
 • leggen van baksteen of stenen basis onder de kachel;
 • het leggen van keramische of porseleinen tegels.

Verticale delen die in contact komen met de structuur worden beschermd door hittebestendig plaatmateriaal. Specifieke waarden van de parameters worden aangegeven in de instructies van de fabrikant van de badkachel. Waarden zijn verbonden met het werkelijke thermische niveau van de kachel en zijn structurele nuances.

Remote Channel Furnace

Overweeg de installatie van een fabrieksbranderkachel met een brandstofkanaal op afstand, is het best geschikt voor een landbad.

Standaardinstructie omvat de volgende stadia van het werk:

 • opstelling van de opening in de muur;
 • thermische isolatie van de kachel;
 • brandwerende muren;
 • installatie van schoorsteenconstructie.

De site in de buurt van de structuur is bedekt met klei, cementmortel of vloeibaar glas. Op deze basis is het al toegestaan ​​om de kachel te plaatsen. De plaats voor de kachel is precies in overeenstemming met de richting van de schoorsteen. In de muur, naast een specifieke plaats ervoor, wordt een opening voorbereid. Het moet meer zijn dan de aslade.

Het oppervlak van de muur wordt beschermd door bulk-type minerale isolatie. Hittebestendig materiaal is afgewerkte muur grenzend aan het lichaam van de kachel. Zowel in de badkuipen als in de constructie van het hout is het knooppunt met bakstenen aangelegd.Thermische bescherming tegels zijn gelijmd over het metselwerk. Om de oven te fixeren, worden speciale lussen gebruikt, bevestigd met ankers.

De ideale schoorsteen mag geen bochten en knieën hebben en de eerste meters zijn noodzakelijkerwijs van hittebestendig staal. Voor de pijp is het wenselijk om een ​​lichaam van warmte-isolerend materiaal te hebben. Standaard rechte pijp wordt door het dak geleid. Daarom worden in het dak, in de aangewezen punten, montageopeningen voorbereid. De ruimte eromheen is gevuld met minerale wol en asbestplaat. De buis wordt afgesloten door een behuizing.

Over het algemeen neemt de installatie van de kachel met de juiste aanpak twee tot drie werkdagen in beslag. U kunt het echter niet minder dan zeven dagen gebruiken. Het is noodzakelijk dat bij het leggen onder de fundering beschermende systemen de vereiste mate van betrouwbaarheid krijgen. Het vullen van stenen Kamenka is alleen mogelijk na 14 dagen. Gedurende deze periode zal het voetstuk onder de oven krimpen.

Metalen oven

Metalen kachels voor stoombaden zijn op de golf van populariteit. IJzermodellen zijn hout, steenkool en andere soorten brandstof. Een van de positieve eigenschappen van het ontwerp is het kleine formaat. De unit is optimaal voor locatie in kleine baden.

Voor de aankoop van de oven, zelfs gietijzer, is vaak geen monolithische plaat onder de basis vereist. Nog een positief punt - in een kleine metalen structuur is verwarming sneller. Een steenoven zal bijvoorbeeld 3-4 uur opwarmen. Maar de stenen kachel zorgt voor een meer uniforme verwarming van het pand.

Vormen van metalen kachels zijn:

 • normaal;
 • horizontaal;
 • tonvormige en andere interessante configuraties.

Het ontwerp impliceert de verplichte aanwezigheid van een warmwatertank en een rooster voor de verwarming.

Kamenka

De kachels met een apart stoombad creëren een ideaal microklimaat voor bezoekers. Daarom krijgt de constructie van de verwarmer maximale aandacht.

Het zou moeten zijn:

 • productief;
 • safe;
 • compact.

Regels voor de opstelling van de kachel impliceren de aanwezigheid van:

 • metalen fundamenten;
 • geleiders voor het ontleden van de stoomstroom.

Badstenen worden meestal op een waterdichte basis gelegd.

Kachels-kachels zijn een soort van permanente vuurhaard. In tegenstelling tot andere soorten kachels, accumuleert de stenen bladwijzer de warmte beter, omdat het als een soort verdamper fungeert.Er wordt een vloeistof op het oppervlak van de stenen gegoten, die door de werking van warmte wordt omgezet in stoom.

Tegelijkertijd, als een waterdicht fornuis boven de vuurhaard is geïnstalleerd, kan stoom worden verkregen tijdens het verbranden van hout, en ze zullen niet worden gedoofd met water. Als de kachel zich in een eenvoudige kist bevindt, kan stoom pas worden verkregen na volledige verbranding van de brandstof.

De temperatuur van de stenen in de eerste plaatsingsvariant kan oplopen tot 600 graden, en in de tweede variant van plaatsing tot 300-350 graden. Er wordt aangenomen dat bij optimale plaatsing van stenen, een zachte stoom niet mag branden of de ademhaling mag belemmeren.

Tips en trucs

Ondanks alle beperkingen van de brandveiligheid mag de indeling van de badkachel in de stoomruimte verschillen. Als u het apparaat bijvoorbeeld naar een hoek verplaatst, kunt u voldoende werkruimte vrijmaken. Door de oven in het midden van de muur te plaatsen, kunt u aan de zijkanten banken en planken installeren, waardoor het aantal stoelen toeneemt. De laatste optie is echter niet erg handig om te onderhouden en tijdens badprocedures.

De installatie-instructies voor de kachel in het bad gaan uit van de maximale benadering van het apparaat aan de muur.In dit geval moet de afstand tot brandbare materialen van de wanden minstens een meter zijn. De regels voor het installeren van de eenheid in het voltooide bad omvatten het markeren van de plaats ten opzichte van de lag. Aldus zal een uniforme verdeling van de belasting op de steunen worden verzekerd.

Houten oppervlakken zijn bedekt met een beschermende basis, die een hoge weerstand van hout tegen temperatuurverschillen biedt. De efficiëntie van verwarming is beter als het ovendeel zich zeer dicht bij de basis bevindt. Sommige vakmensen zetten de oven zelfs speciaal in en verdiepen deze 10-15 cm in de vloer, zodat de planken warm worden. Wanneer geïnstalleerd onder de vloer van de oven is het onhandig om brandhout in de oven te leggen.

Fabrikanten en beoordelingen

Individuele bedrijven zijn doorgaans gespecialiseerd in de productie van verwarming en saunakachels. Bijvoorbeeld "Thermosfeer" bekend om zijn eenheden, die meer dan vier jaar op de markt worden verkocht. Producten zijn gemaakt van dikwandige materialen met behulp van innovatieve technologieën.

De beste optie van de oven voor een bad van dit Basjkiers bedrijf "Gorynych 3". Het model is uitgerust met een longitudinaal verbrandingssysteem dat het hele badhuis verwarmt zonder een extra ketel en radiatoren.

Een andere bekende fabrikant op de binnenlandse markt is het bedrijf. "Teplodar". Het populairste model van dit bedrijf. "Taiginka 16 T". Klein formaat ontwerp zal het stoombad verwarmen tot 16 kubieke meter. In dit geval is het systeem zo ontworpen dat zowel de douchekamer als de rustruimte van het kleine badhuis warm zal zijn. Beoordelingen van de kachel in de meeste positieve.

ovens "Ermak" op de markt een aantal ontwerpen gepresenteerd met verschillende kenmerken. Verwarming apparatuur kan werken op hout, elektriciteit, gas.

Bekende variaties:

 • "Ermak 12" - ontworpen voor 6-14 kubieke meter. m stoombad;
 • "Ermak 16" - 8-16 cub. m;
 • "Ermak 24" - 12-24 cu. m;
 • "Ermak 30" - 15-30 cu. m.

Gebruikers markeren het speciale aantrekkelijke ontwerp van binnenlandse fabrikanten van ovens. "Barbara". Deze apparaten hebben een stabiele vraag naar zichzelf en hebben geen klachten. Genoeg goede feedback van het bedrijf. "Hephaestus", produceren solide eenheden voor baden tot 120 cu. m. Het belangrijkste voordeel van deze apparaten - hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en goede prestaties.

Succesvolle voorbeelden en opties

De oven, gelegen in de stoomruimte in het midden, met banken en planken aan de zijkanten.

Een kachel geïnstalleerd in de hoek van de stoomkamer, uitgerust met een kachel om een ​​zachte stoom te creëren.

Metalen badkachel met een metalen vuurscherm dat in de muur zelf is ingebouwd.

Saunakachel, bekleed met baksteen. Deze optie beschermt tegen brandwonden. De hitte van de oven zal niet afnemen vanwege de luchtspleet tussen de behuizing en het afwerkmateriaal.

Zie hieronder in de video voor tips over het installeren van een kachel in een bad.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer