Hoe maak je een kachel voor de garage?

 Hoe maak je een kachel voor de garage?

Soms kan de aanschaf van sommige afgewerkte producten financieel moeilijk zijn, dus het kan nodig zijn om ze met de hand te produceren. Bijvoorbeeld, op het eerste gezicht lijkt het maken van een kachel voor een garage een onmogelijke taak, maar als je alle regels volgt, kun je het idee gemakkelijk implementeren.

Laten we meer in detail kijken naar de kenmerken en soorten garageovens, en leren over de fijne kneepjes van hun eigen productie.

Speciale functies

Sommige automobilisten brengen veel tijd door in de garage, reparaties of verbetering van de auto.Een garagekachel is geen gewoon product, omdat het qua uiterlijk en functionele kenmerken enigszins verschilt van een klassieke kachel. Maar daarnaast heeft het product veel voordelen, waarvan de efficiëntie en de financiële kant van het probleem de belangrijkste zijn.

Garage verwarming is niet alleen belangrijk vanuit het oogpunt van verwarming van de lucht, het is ook noodzakelijk om een ​​passende atmosfeer in de kamer te handhaven.

Feit is dat in de garage vaak vocht wordt waargenomen, wat kan leiden tot schimmel en schimmels en dat uniforme verwarming dergelijke problemen elimineert.

Een minimale kostprijs van materialen voor de productie en brandstof zorgt voor behoorlijke besparingen en zal geen aanzienlijke impact hebben op het budget.

Basisvereisten

Aangezien voornamelijk garage-ovens worden gebruikt om kleine ruimtes te verwarmen, moet rekening worden gehouden met een aantal eisen waaraan een bepaald product moet voldoen.

Afhankelijk van de grootte van de kamer, is het noodzakelijk om de beste ontwerpoptie te kiezen. en beslissen welke ovenverwarming het meest geschikt is en welk model het meest relevant en effectief is - een steenproduct of een variant van een lege cilinder.

Het is belangrijk dat het product niet alleen de hoogste efficiëntie heeft, maar ook voldoet aan alle veiligheidsregels. Om het binnendringen van rook in de kamer en het ontstaan ​​van een bedreiging voor het leven te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat de schoorsteen volgens alle regels is gerangschikt en zorgvuldig is afgedicht. In geen geval mogen bijtende dampen de kamer binnenkomen.

Alle ontvlambare objecten en ontvlambare stoffen moeten op een veilige afstand van het product worden bewaard, dus u moet van tevoren zorgen voor de locatie van de oven. Gebruik geen grondstoffen van dubieuze herkomst om aanmaakhout te maken, aangezien de vrijkomende dampen en gassen schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Bij het gebruik van metalen modellen is het noodzakelijk om de tijd van het vuur in verschillende perioden te verdelen. Het is beter om de kachel twee of drie keer te laten smelten, in plaats van terug te grijpen naar een lange brandperiode. Dit komt door het feit dat het metaal extreem heet kan worden en het contact met brandbare materialen tot brand kan leiden.

Het schoonmaken van de schoorsteen en de kachel als geheel moet worden gedaan, hoewel niet vaak, maar regelmatig - tot drie keer per jaar.

Tijdens het aanmaakproces en tijdens de gehele verbrandingsprocedure moeten de grondstoffen aanwezig zijnom de deur gesloten te houden om te voorkomen dat het vuur naar buiten komt en zich verspreidt door de ruimte van de kamer.

Het is ten strengste verboden om jonge kinderen alleen te laten met een gesmolten product.

Bovendien mogen er geen smeulende deeltjes in de buurt van gebouwen of in gebieden met overvloedige vegetatie in de vorm van struiken of droog gras worden gegooid. Alle afval moet op de grond worden verbrand of eerder moeten worden geblust.

Typen en materialen voor productie

Voor een handgeschreven constructie van ovens met een dergelijk plan, is het niet nodig om gespecialiseerde onderdelen aan te schaffen of individuele deeltjes te produceren. Soms zijn zelfs geschikte materialen geschikt voor werk, die voor een zeer lage prijs kunnen worden gekocht of zelfs gratis worden ontvangen. Maar absoluut zeker zijn enkele van de vereisten voor metalen en baksteenproducten die worden gebruikt voor de constructie van constructies.

Metaalelementen die bij het productieproces zijn betrokken, moeten bijvoorbeeld bestand zijn tegen hoge temperaturen. Hittebestendige eigenschappen van materialen zullen het gloeien van het metaal niet voorkomen, maar zullen het smelten ervan niet toestaan.

Laten we eens kijken naar alle variëteiten van ontwerpen en subtiliteiten van de vervaardiging van verschillende modellen.

Oven-kachel

Misschien is de kachel de meest gebruikelijke optie voor een garagekachel. Zulke modellen waren populair aan het begin van de 20e eeuw en waren praktisch in gebruik en praktisch in de vervanging van open haarden. De kachels waren populair in huizen en appartementen tot het uiterlijk van centrale verwarming, en daarna werden ze alleen gebruikt als dat nodig was.

Het raamwerk van de hele oven, inclusief zowel het hoofddeel als de schoorsteen, is gemaakt van metaal, wat aan de ene kant een pluspunt is, en aan de andere kant is het een nogal belangrijk nadeel, omdat het fornuis, door het onderhoud van de vuurhaard te stoppen en hout toe te voegen, snel afkoelt en opnieuw het wordt koud.

De dikke kachel is een zeer economisch product, omdat de productie ervan geen grote uitgaven vereist. Voor de productie kunt u bijvoorbeeld propaancilinders of grote ijzeren pijpen met dichte wanden gebruiken, die een aanzienlijke sterkte moeten hebben.

IJzeren vaten zijn ook geschikt, maar aan hun keuze moet speciale aandacht worden besteed. Het vat mag niet te groot zijn, omdat de kachel met te grote afmetingen omslachtig en niet erg praktisch zal zijn, maar wel dikke muren moet hebben - van 2 tot 5 mm.

Er zijn soorten buik met een watercircuitdie enigszins afwijken van de klassieke modellen. Het verwarmen van deze structuur wordt uitgevoerd door de temperatuur van het water te verhogen, evenals een bepaalde hoeveelheid ervan te verdampen, waardoor de muren langer warm blijven en veel langer warmte afgeven, waardoor de kamer wordt verwarmd.

Het grote voordeel van dit model ligt in de duur van de warmtedistributie, aangezien de distributie en het onderhoud van warmte voldoende kunnen zijn, zelfs voor het verwarmen van een klein landhuis. Wat betreft een kleine garageruimte, voor diegenen die het grootste deel van hun tijd met een auto werken, is dit een geweldige optie voor verwarmingsontwerp.

Baksteen constructie

Naast de compacte en eenvoudig te gebruiken kachel, is er ook een variant van baksteenconstructies, die een aantal voor- en nadelen heeft.

Dit model houdt de warmte veel langer vast omdat het langer moet worden afgekoeld. Een dergelijke warmtecapaciteit wordt verschaft door zowel de thermoregulerende eigenschappen van de steen als door het vrij grote gewicht van de constructie als geheel.

Voor een bakstenen model is het nodig om een ​​demper te hebben, ook wel de blazer genoemd, waarmee u de temperatuur in de ruimte kunt aanpassen. Het belangrijkste is om te leren hoe dergelijke functies van dit model te gebruiken, omdat oneigenlijk gebruik van de klep zelfs de gezondheid kan schaden.

Met een zelfgemaakte steenoven kunt u veel sparen, omdat het materiaal vrij goedkoop is en het proces niet zo omslachtig is dat het de arbeid van derden verstoort. Het belangrijkste is om de benodigde hoeveelheid stenen en cement te berekenen en om de benodigde gietijzeren onderdelen aan te schaffen.

De verwarmingskracht is direct afhankelijk van de afmetingen van de oven. Daarom is het, afhankelijk van de functionele eigenschappen van de ruimte zelf, mogelijk om de juiste grootte van de verwarmingsconstructie te maken met een geschikt vermogen.

Bovendien is de werking van een dergelijk product ook zeer economisch, aangezien het telen geen speciale middelen vereist. Geschikt als steenkool en het meest voorkomende brandhout.

Maar helaas heeft dit product enkele nadelen, die het proces van het gebruik van de oven enigszins kunnen verdonkeren.

Zo'n ontwerp koelt lang, maar het warmt ook behoorlijk lang op.daarom kunnen met de snelle verwarming van de kamer enkele problemen zijn. Bovendien is het noodzakelijk om de oven dagelijks te smelten om een ​​bepaalde temperatuur in de kamer te handhaven.

Als u de verwarmingsstructuur duurzaam en betrouwbaar wilt maken, zult u hoogstwaarschijnlijk een speciale steen met vuurvaste eigenschappen moeten aanschaffen, die vele malen hoger is dan normaal. Daarom kan het vraagstuk van de economie als zeer controversieel worden beschouwd.

Hoe doe je het zelf?

Voor degenen die geen relatie hebben met het sanitair en de bouw, kan het maken van een oven met uw eigen handen een ingewikkeld en arbeidsintensief proces lijken. Maar de ontwerpen zijn soms zo eenvoudig dat soms zelfs een eenheid voor verwarming kan worden gebouwd met geïmproviseerde middelen.

Maar men moet niet alles willekeurig doen, voor de vervaardiging van een zelfgemaakte constructie moet men eerst alle benodigde tekeningen maken en alle voor- en nadelen voorzien.Laten we eens in meer detail bekijken welke producten de hoogste efficiëntie hebben en wat u moet weten om ze te maken.

verticaal

De meest gebruikelijke optie voor de vervaardiging van een oven uit een cilinder, vat of pijp is een verticaal model, omdat het ontwerp zeer compact is en niet veel ruimte inneemt in een horizontale ruimte.

Eerst moet je een stuk cilindrische vorm kiezen, geschikt in grootte en parameters. Dan is het noodzakelijk om het hoofdonderdeel in twee verschillende maten te verdelen. Het onderste, smallere element is bedoeld voor as en de bovenste ruimte - voor aanmaakhout met behulp van brandhout.

Verder in de resulterende delen is het noodzakelijk om vierkante gaten te maken. De bodem kan klein zijn, maar de bovenkant moet vrij breed zijn, zodat u het hout gemakkelijk in het binnenste van de oven kunt plaatsen.

Gesneden delen kunnen niet worden weggegooid, omdat ze nuttig zijn voor de vervaardiging van deuren - er hoeven alleen scharnieren aan te worden bevestigd.

Binnen op de plaats waar de kachel in twee delen is verdeeld, is het noodzakelijk om een ​​solide rooster te lassen. U kunt een afgewerkt stuk kopen en het in grootte aanpassen of het zelf maken. Om dit te doen, heeft u stalen staven van versterking nodig, waarvan de dikte van 12 tot 16 mm is.De staven moeten in delen van bepaalde afmetingen worden gesneden en op een afstand van twee centimeter van elkaar aan de basis worden gelast.

Als er geen bodem is, moet deze worden gelast en in het bovenste deel van het uitgesneden gat, dat als een schoorsteen zal dienen. De buis wordt aan het gat bevestigd en vervolgens worden de afzonderlijke delen geassembleerd en als resultaat wordt een volwaardige schoorsteen verkregen die in staat is om rook uit de kamer te verwijderen.

Bij deze handgebouwde constructie van de verticale kacheluiteinden is het product klaar voor gebruik.

horizontaal

Een andere optie voor het plaatsen van een zelfgemaakte ijzeren kachel is een horizontale positie. Zoals reeds vermeld, is het nadeel van dit ontwerp omslachtig, omdat het een vrij grote ruimte op de vloer inneemt, zodat de horizontale versie categorisch niet geschikt is voor kleine garageplekken.

Dus hoe maak je zo'n model van de oven? Het is vrij eenvoudig. Voor de vervaardiging van geschikt als grote ballon, en een grote raketbuis.

Bij een horizontale opstelling is het niet nodig het hoofddeel in twee delen te verdelen, omdat de aslade afzonderlijk wordt vervaardigd en aan een van de afgeronde hoeken wordt gelast.kanten. De doos moet een rechthoekige vorm en zelfs lagere randen hebben, die ook als ondersteuning zal dienen.

Om ervoor te zorgen dat de as niet in de behuizing blijft maar in de doos valt, moet u verschillende gaten langs de hele omtrek van de muur die er direct boven ligt, boren. De openingen mogen niet te groot zijn, zodat de brandende deeltjes er niet in vallen, maar niet te klein zijn.

De volgende fase in de vervaardiging van de oven is de constructie van de schoorsteen. Om dit te doen, moet u een pijp van niet te grote diameter oppakken en in het bovenste deel van het lichaam een ​​overeenkomstig gat eronder snijden waaraan het onderdeel zal worden gelast.

Er moet speciale aandacht worden besteed aan de plaats van het lassen, omdat de naad glad, net en zonder kleine gaten moet zijn - de rook mag in geen geval de kamer binnendringen.

Indien nodig, kunt u de benen afzonderlijk maken. Ze helpen de constructie om recht en stevig op zijn plaats te blijven staan.

Vervolgens wordt een deur gemaakt - een gat wordt gesneden, scharnieren worden aan het ijzeren onderdeel gelast en dit alles wordt aan het lichaam bevestigd. Het is niet eng, want bij de sluiting zijn er scheuren - ze zullen lucht doorlaten, wat zal bijdragen aan een betere verbranding.

Nadat de deur is geconstrueerd, is het noodzakelijk om de behuizing van vuil te reinigen en kunt u het aanmaakhoutje starten.

Van twee vaten

Soms wordt het gebruik van een klassieke kachel of structuren gemaakt van eenlagig metaal onmogelijk, omdat de wanden erg heet zijn en te veel warmtestraling geven, waardoor de kamer te veel wordt oververhit. Om dit probleem op te lossen, werd de constructie van twee vaten uitgevonden.

Eerst moet je vaten van verschillende groottes oppakken en in een andere stoppen. Het is belangrijk dat er voldoende afstand tussen de muren is om deze gelijkmatig te bedekken met kiezels, zand of klei (in sommige gevallen worden speciale mengsels gemaakt).

Alvorens in slaap te vallen, is het noodzakelijk om het op het vuur aan te steken en het dan af te koelen.

De buitenste cilinder is uitsluitend een lichaam, maar de binnenste cilinder dient voor het ontsteken. In de vaten moeten ook alle nodige gaten, een doos voor de as en schoorsteen. Om de deur te bouwen, is het nodig om de opening tussen de twee delen te dichten met behulp van lassen en metaal om het uitbarsten van het zand en kiezelvulmiddel te voorkomen.

Dit ontwerp, hoewel het iets langer opwarmt en niet onmiddellijk begint met het genereren van warmte, het verwarmen van de kamer,maar het stelt je in staat om een ​​meer comfortabele sfeer in de garage te behouden en af ​​te koelen nadat het vuur is voltooid.

Lang branden

Van een lege gasfles, kunt u een structuur bouwen die zal dienen als een verwarmingsapparaat voor langdurige verbranding. Het idee, hoewel niet nieuw, werd relatief recent geconsolideerd onder de massa's, toen een van de forums instructies had voor het maken van de meest betrouwbare en veilige constructie.

Een lang brandende oven heeft één eigenschap, die ook een nadeel van het product is. - het heeft geen aparte aslade, dus om de binnenkant te verwijderen, moet u de behuizing omdraaien en handmatig uitschudden.

Het voordeel van het product is dat de oven zeer eenvoudig te produceren is en dat het, gewapend met een lasmachine, binnen enkele uren kan worden gemaakt.

Het ontwerp is zo geconstrueerd dat het verbrandingsproces van bovenaf begint en zich geleidelijk naar beneden uitspreidt. Dit is de reden voor het lange branden - de vlam verspreidt zich geleidelijk en vrij langzaam. Maar tegelijkertijd wordt ook de verwarming van de oven en de ruimte eromheen enigszins vertraagd.

Dit model moet cilindrisch van vorm zijn en mag uitsluitend verticaal zijn. Daarom, voor de vervaardiging passen zowel cilinders en brede ijzeren buizen, en standaard metalen vaten.

Het ontwerp heeft een beweegbaar deel in de cilinder, dat een kleine pijp is en een metalen cirkel die als belasting dient. Deze onderdelen moeten aan elkaar worden gelast.

Door deze structuur komt er lucht in de binnenkant van het product, wat zorgt voor een intensere verbranding.

Dit model van een garage kachel heeft een afneembaar deksel en een schoorsteen aan de bovenkant van de zijkant. De grootte van de schoorsteen wordt individueel bepaald, op basis van de parameters van de kamer, maar gemiddeld is het ongeveer 2-3 meter. Het is belangrijk dat de rook niet in de garage komt, omdat dit onveilig kan zijn voor de gezondheid en het leven.

Het grootste deel van brandhout en zaagsel wordt in het onderste gedeelte van het product gelegd - aan de bodem wordt een bepaalde hoeveelheid brandbaar materiaal aan de lading toegevoegd. Tijdens het branden valt het lager en lager en begint het hoofdtabblad geleidelijk te branden. Zodra al het brandhout is uitgebrand, zal de kachel vrij snel afkoelen en is er een nieuwe hoeveelheid brandstof nodig.

Het is belangrijk om te weten dat het lichaam vóór het begin van de productie van de oven grondig van binnenuit moet worden gespoeldvooral als het een lege gasfles is. Hierna moet het bovenste gedeelte van de cilinder worden afgesneden - dit onderdeel zal dienen als afdekking. Als een vat of buis wordt gebruikt voor de productie, moet het deksel afzonderlijk worden gemaakt op basis van individuele parameters.

Aan de bovenkant van de kap moet je een gat maken voor de pijp en aan de zijkant - de uitlaat voor de schoorsteen. Vervolgens wordt de binnenband aan de cirkel gelast en binnen geïnstalleerd, worden alle onderdelen aan elkaar bevestigd en stevig bevestigd.

En voor het gebruiksgemak kunnen kleine handgrepen aan het deksel en zelfs het lichaam zelf worden bevestigd.

Voor het gemak van het ontwerp worden enkele verbeteringen in het productieproces geïntroduceerd. In het onderste deel van een dergelijke oven kunt u bijvoorbeeld nog steeds een speciale ruimte voor de as bouwen met een kleine deur, van waaruit u de hele inhoud gemakkelijk kunt uitscheppen.

Maar om te voorkomen dat een grote hoeveelheid zuurstof door de onderste deur binnenkomt en het verbrandingsproces versnelt, moet deze luchtdicht worden gemaakt. Zodoende kan de lucht niet binnendringen in de binnenruimte als gevolg van een dichte afsluitingholes.

Een andere verbetering is de installatie van een bepaald aantal randen van een speciale vorm op een metalen cirkel. Dankzij deze innovatie zal de lucht zich gelijkmatig over het fornuis verspreiden, wat een gunstig effect zal hebben op het hele verwarmingsproces.

baksteen

De constructie van een bakstenen constructie is misschien wel het meest tijdrovende en langdurige proces, omdat er geen kant-en-klaar frame is, maar alleen verbruiksgoederen.

Om een ​​klein maar functioneel model te maken, hebben we het volgende nodig:

 • keramische steen - ongeveer 300 stukjes;
 • speciale deur voor de afmetingen van de oven 250x180 mm;
 • een rooster voor as - 240х250 mm;
 • ventilatordeur - 130x130 mm;
 • schuifafsluiter - 130x130 mm;
 • gietijzeren paneel, dat zal dienen als een kookpan - 720x290 mm.

Om de bouwkwaliteit en sterk te maken, is het noodzakelijk om de elementen op de kleimortel te leggen, waarbij de dikte van de naden tot anderhalve centimeter wordt bekeken. U moet weten dat het voor de bouw van deze oven noodzakelijk is om een ​​speciale basis te bouwen die niet alleen de levensduur van het product verlengt, maar ook helpt om te voldoen aan alle brandpreventiemaatregelen.

Het leggen van stenen is op een speciale manier gemaakt - de onderste negen rijen hebben praktisch geen overeenkomst met elkaar,De stenen zijn gerangschikt in een speciaal patroon om maximale sterkte en productefficiëntie te garanderen.

  Bij het leggen zal het nodig zijn gaten te maken waar gegoten gietelementen worden gelegd.

  De plaats voor het gieten moet iets groter zijn, aangezien stenen de neiging hebben om uit te zetten bij verhitting en vanwege te strak metselwerk kunnen scheuren optreden, waardoor de structuur snel zal beginnen af ​​te brokkelen en uit elkaar te vallen.

  Bovendien moet u weten dat voor het onderhoud van de isolerende eigenschappen mogelijk een speciaal materiaal nodig is.dienst doen als warmtewisselaar. Deeltjes van asbestkoord of hittebestendige minerale wol zijn perfect. En om de warmteoverdracht aan te passen, kunt u de klep gebruiken, die ook helpt om de temperatuur in de kamer te regelen, afhankelijk van de tijd van het jaar.

  Brandstoftypes

  Om een ​​kachel te ontsteken heb je de juiste brandstof nodig, en een zelfgemaakte garagekopie is geen uitzondering.

  Voorraad op diesel - diesel, veel gemakkelijker dan houtgrondstoffen kopen voor de garagemaar het heeft veel gebreken en wordt als het meest ontvlambaar beschouwd.Verbranding in de oven bij gebruik van deze brandstof vindt plaats als gevolg van de verhitting van de vloeistof en de verbranding van de ontwikkelde damp.

  De constructie, werkend aan afgewerkte olie, is niet minder gevaarlijk en vatbaar voor het optreden van ongewenste branden. Feit is dat de vlam bliksemsnel knippert en dat vonken per ongeluk op brandbare stoffen en objecten in de buurt kunnen komen.

  Daarnaast hebben modellen van kachels die op vloeibare brandstof werken een ander nadeel - een onaangename olieachtige geur die zich verspreidt in het verbrandingsproces. Anders zijn ze behoorlijk functioneel en economisch.

  Misschien is de meest bekende en veiligste optie een verwarmingsproduct dat op hout loopt. Maar sommige gebruikers geloven dat de grondstof te langzaam oplost, wat de verdeling van warmte beïnvloedt. Dit probleem is eenvoudig opgelost - je kunt het ontwerp uitrusten met een miniventilator. Als u dit element in het productieproces plaatst, draagt ​​het bij tot de beste luchtcirculatie, wat een gunstig effect heeft op het verbrandingsproces en aanmaakhout.

  Het is ook vermeldenswaard dat in sommige gevallen een gecombineerde brandstofvariant wordt gebruikt voor de langverbrandingsoven.

  tips

  Het is niet voldoende alleen om een ​​kwaliteitsproduct te maken en de locatie te bepalen, het is ook noodzakelijk om het op de juiste manier te installeren en veilig vast te maken. Hoewel sommige modellen een van de voordelen hebben van de mogelijkheid om de oven te verplaatsen en te verplaatsen, is de vaste positie toch belangrijk voor veilig gebruik.

  Allereerst moet worden opgemerkt dat de installatie van het product uitsluitend op een vlak oppervlak moet worden uitgevoerd. Zelfs een minimale hellingshoek is onaanvaardbaar, omdat dit kan leiden tot een ongelijkmatige verdeling van brandstof in de vuurhaard en het onzorgvuldig vallen op de vloer tijdens verbranding.

  Bovendien moet de kachel niet alleen op de vloer worden geïnstalleerd. Het beste is om deze asbestcementplaat of steenoppervlakte te gebruiken. Deze nuance is niet alleen een voorzorgsmaatregel voor brand, maar biedt u ook de mogelijkheid om deze of die vloerbedekking tegen beschadiging te beschermen.

  Professionals adviseren ook het gebruik van metalen platen om producten van alle kanten af ​​te schermen, met kleine gaatjes, sleuven of roosterdeeltjes. Als er vonken of brandende deeltjes uitsteken, kunnen ze niet op huishoudelijke artikelen terechtkomen,die de verspreiding van vuur zal voorkomen.

  Zie de volgende video voor meer informatie over het correct leggen van een steenoven.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer