Functies en ventilatie-apparaat in een houten huis

 Functies en ventilatie-apparaat in een houten huis

Elk gebouw wordt blootgesteld aan fysieke factoren en weersinvloeden. Koud, hitte, temperatuur daalt - dit heeft allemaal een negatieve invloed op de staat van elk gebouw. Dit heeft een bijzonder negatief effect op houten huizen, omdat het sterker reageert op de genoemde categorieën van impact. Om deze reden hebben dergelijke gebouwen echt ventilatie nodig.

Heb ik luchtcirculatie nodig?

Veel deskundigen beweren dat gebouwen gemaakt van hout "ademen", ze hebben geen speciale creatie van ventilatiesystemen nodig. Naar hun mening is het voldoende dat lucht door de ramen het gebouw binnenkomt, evenals de openingen tussen de houten elementen. Eerder, misschien zou het kunnen zijn.

Maar vandaag zijn houten gebouwen zo gebouwd dat natuurlijke ventilatie in het huis van hout eenvoudig afwezig is. Bouwers proberen zo'n huis zo efficiënt mogelijk te maken en scheuren en tocht te voorkomen om zo veel mogelijk warmte te behouden. Installatie van ramen en deuren wordt ook zo strak mogelijk uitgevoerd en de voegen en spleten worden behandeld met speciale stoffen. Dat wil zeggen, in zo'n huis is er simpelweg geen mogelijkheid voor verse luchtmassa's om het pand binnen te gaan. Een ander probleem lijkt - uitlaatlucht moet ook ergens naartoe gaan. Althans om deze redenen zou er een ventilatiemechanisme in een privé-huis moeten zijn.

Maar dat is nog niet alles, want Er zijn andere redenen.

 • Hout absorbeert zeer gemakkelijk vocht, wat de vernietiging en het verval kan veroorzaken. Door vocht kunnen schimmel en schimmels ontstaan.
 • Ondanks het feit dat hout beter in staat is om lucht door te laten dan beton, zonder speciale vorming van het ventilatiemechanisme, heeft dit geen effect.
 • Handhaaf de temperatuurbalans. Dankzij de ventilatie is het eenvoudig om de gebruikte luchtmassa's te gebruiken om de kamer te verwarmen.
 • Water, hitte en koolstofdioxide kunnen niet door de boom worden verwijderd, wat betekent dat het onmogelijk is om te doen zonder het circulerende luchtsysteem.

In het algemeen is, zoals u kunt zien, de behoefte aan luchtcirculatie in een houten huis zeer, zeer hoog.

Apparaat en werkingsprincipe

Om aardig te zijn om in zo'n gebouw te zijn, is het niet alleen nodig om schone lucht te hebben, maar ook om de juiste temperatuur te hebben. En de lucht zou met een bepaalde snelheid moeten aankomen. En hoe lager deze indicator, hoe comfortabeler het is om in het gebouw te zijn. Lucht uitwisseling met het gebruik van een mechanisch lucht-afzuigsysteem zal aanzienlijk meer zijn dan in het geval van de natuurlijke tegenhanger. Voor een systeem met een afzuigkap varieert dit cijfer in het bereik van 3-5 kubieke meter per uur en in de versie met de natuurlijke één niet meer dan één kubieke meter in dezelfde tijd.

Om deze reden zorgt natuurlijke ventilatie voor iets meer comfort. Maar er zijn gevallen waarin je niet zonder een mechanisch type systeem kunt. Hoe lager de snelheid van het luchttransport in de pijplijn, hoe hoger de doorsnede.Voor hetzelfde volume van de pas, als een natuurlijke ventilatie wordt gebruikt, is een kanaal nodig dat een grotere doorsnede heeft dan bij de versie met mechanische ventilatie.

Voor uitlaatgassen met een capaciteit van driehonderd kubieke meter per uur is een kanaal met een diameter van 35 centimeter nodig voor natuurlijk transport. Voor een kap van mechanisch type is een kanaal met een diameter van slechts 20 centimeter nodig. Niet altijd kan een groot kanaal in de muur worden geplaatst. Maar de installatie langs de muur of onder het plafond, vanuit een esthetisch oogpunt, is misschien niet de meest succesvolle oplossing.

Typen systemen

Hoe precies de lucht in een bepaald houten huis moet worden uitgewisseld, moet u denken voordat de bouw begint en zelfs vóór het begin van de ontwerpfase. Ventilatie in zo'n huis wordt meestal op een natuurlijke manier georganiseerd. De passieve optie omvat de stroom van lucht via een aantal kanalen:

 • speciale luchtwegen die op de begane grond worden gemaakt;
 • raamopeningen in houten ramen, hoewel deze optie vandaag niet meer relevant is;
 • microcirculatie mechanisme in nieuwe kunststof ramen;
 • open ramen en ventilatieopeningen in de zomer;
 • inlaatkleppen, die behoorlijk interessante moderne oplossingen zijn.

Het eerste type ventilatie, dat op moet letten - passief. Passieve ventilatie zorgt voor de vrijgave van gebruikte lucht door de kanalen van het verticale type voorbij het dak. Een klassieker is het creëren van afzuigkanalen vanuit het toilet en de keuken. De afgelopen jaren is de beste oplossing om verticale extracten van mijnen apart te plaatsen voor woongebouwen, keukens en toiletten. En als er een omgekeerde stuwkracht is, dan vermijdt dit het gevaar van het mengen van geuren.

De circulerende luchtmassa tussen de kamers zal in dit geval worden voorzien met behulp van een opening van de vloer aan de onderkant van het deurblad. De ingang van de uitlaatas bevindt zich aan de bovenkant van de muur. Voor het leggen van de mijn zelf, is het het beste om buizen van metaal te gebruiken met een minimum aantal bochten of plastic met een glad oppervlak. De voordelen van een dergelijk systeem zijn onder andere:

 • lage kosten van regeling;
 • duurzaamheid;
 • installatiegemak;
 • betrouwbaarheid;
 • lage kosten van componenten, waaronder ventilatiepijpen, inlaatkleppen,ventilatieroosters;
 • geen behoefte om geld uit te geven aan elektriciteit;
 • gebruiksgemak;
 • gemak van het reinigen van kanalen.

Maar een houten huis, waarvan de ventilatie wordt gemaakt door passieve technologie, heeft ernstige nadelen:

 • het onvermogen om de kenmerken van temperatuur en vochtigheid nauwkeurig in te stellen;
 • de efficiëntie van de luchtuitwisseling tijdens de zomerperiode is aanzienlijk verminderd.

Een andere optie is actieve ventilatie. Deze oplossing heeft een hoog rendement van luchtuitwisseling, het vermogen om nauwkeurig temperatuurwaarden en vochtigheid te bepalen. In dit geval wordt de inlaatapparatuur gebruikt met een ventilator, bevochtigingsmechanismen, reinigingsfilters en geluidsabsorbers. Als een dergelijk systeem wordt geïnstalleerd in een huis met een zolderverdieping, kunt u de efficiëntie ervan verhogen door een ventilator van het uitlaattype te plaatsen. Met behulp van het systeem kunt u de beste omstandigheden bij elk weer bieden en uw verblijf in de kamer comfortabel maken. Maar een dergelijk systeem heeft ook aanzienlijke nadelen:

 • hoge kosten;
 • installatieproblemen;
 • hoge kosten van elektriciteit en de werking van een dergelijk systeem.

Een andere optie die kan worden gemaakt, is een gecombineerde oplossing. Een dergelijke oplossing is vooral effectief als u de treksnelheid verbetert door ventilatoren van de axiale categorie te gebruiken bij de ingang van de verticale luchtschachten. In dit geval wordt de lucht in de kamer door natuurlijke technologie uitgevoerd en er wordt een apparaat geïnstalleerd aan de uitgang van het ventilatiesysteem, dat een krachtige luchtstroom veroorzaakt.

ontwerp

Het creëren van een effectief ventilatiemechanisme in het type gebouw dat wordt overwogen, impliceert persoonlijk de behoefte aan bepaalde berekeningen gebaseerd op de volgende factoren:

 • het aantal mensen dat in het gebouw woont;
 • lucht in het gebouw;
 • de toegepaste techniek die een elektrostatisch veld vormt, waardoor de samenstelling van de lucht verandert en de aero-ionen verdwijnen.

Het projectcreatieplan zal starten met de uitwisselingen van luchtverversing. Deze parameter is de sleutel en geeft de mogelijkheid om te beslissen over de categorie ventilatie. Als het tot de natuurlijke groep behoort, zal de bewegingssnelheid van de luchtstromen ergens rond een kubieke meter per uur liggen.Als er sprake is van een toevoer- en uitlaatsysteem, dan neemt de waarde toe tot drie kubieke meter per uur. Rekening gehouden met en de snelheid van beweging van luchtmassa's. Bij het ontwerpen van de natuurlijke ventilatie van het uitlaattype in een huis gemaakt van hout, wordt aangenomen dat de transportsnelheid van luchtstromen minder dan geforceerd zal zijn.

Hoe hoger deze eigenschap, hoe lager het gedeelte van het kanaal nodig zal zijn. Als voorbeeld nemen we op dat voor het passeren van 300 kubieke meter lucht per uur door de uitlaat van het verplichte mechanisme, een sectie van 16 bij 20 centimeter of een diameter van twintig centimeter voldoende zal zijn. Over natuurlijke circulatie gesproken, de doorsnede moet 25 tot 40 centimeter of een diameter van 35 centimeter zijn. De berekening moet worden gemaakt in overeenstemming met de volgende kenmerken:

 • hygiënische en hygiënische eisen;
 • frequentie van luchtuitwisseling;
 • gebouwd gebied.

Trouwens, de veelvoud aan luchtuitwisseling zal rechtstreeks verband houden met de aanduiding van het gebouw. Keukenventilatie in het type gebouw dat in behandeling is, heeft een multiplicatiefactor van 1. Tenminste, als we het hebben over een normatieve waarde.Als er een fout is, moet de definitieve waarde naar beneden worden afgerond.

Opgemerkt moet worden dat het mogelijk is om een ​​goede luchtcirculatie te bieden zonder de betrokkenheid van specialisten. Maar je moet in staat zijn om met de tools om te gaan. Ten eerste moeten, zoals reeds vermeld, alle indicatoren van het ventilatiesysteem in een houten huis worden berekend. Het is noodzakelijk om te begrijpen hoe intens de luchtstroom is, zodat u later de noodzakelijke snelheid van de luchtuitwisseling kunt berekenen. Gewoonlijk genoeg waarden 150-200 kubieke meter per uur. Nu bepalen we de frequentie van de luchtuitwisseling, dat wil zeggen hoe vaak de volledige luchtvernieuwing in het gebouw zal plaatsvinden.

Om de efficiëntie van het ventilatiesysteem te vergroten, wordt rekening gehouden met de grootte van het gebouw., evenals het aantal mensen dat er permanent verblijft. Voor een betere luchtuitwisseling is het niet overbodig om elke kamer, inclusief het toilet en de badkamer, aan te vullen met inlaatkleppen. Volgens velen maken deze apparaten te veel lawaai, wat in feite niet helemaal waar is. De reden is dat ze zijn uitgerust met een speciaal materiaal van geluidsisolerende soort.Bovendien betekent de ventilatie van een dergelijk huis ook dat het vaak noodzakelijk is om de inlaatkleppen van een huisgemaakt type persoonlijk te installeren. Maar het zal alleen nodig zijn als de isolatie niet in het kanaal zit, maar alleen bij de uitgang. U kunt de categorie van de afzuigventilator kiezen met een gangreserve, die hem de mogelijkheid biedt om de lokalen van het huis uit te rusten met de stilste apparaten.

Indien gewenst kan ventilatie in een dergelijk gebouw worden verzorgd door een monoblock-systeem met filters voor verschillende reinigingen, evenals de mogelijkheid van een laag energieverbruik. Meestal wordt dit bereikt door de aanwezigheid van een ingebouwde warmtewisselaar. Houd in dit geval rekening met het bewegingspatroon van luchtstromen. Dan zal de warme lucht, volgens de wetten van de fysica, opstaan, en de kou blijft beneden. Om deze reden zijn vloer- en ondergrondventilatie van groot belang, en hiermee moet ook rekening worden gehouden in de berekeningen die zullen worden uitgevoerd.

Het moet ook op de hoogte zijn van de normen voor optimale luchtuitwisseling, die zijn vastgelegd in de SNiP. Deze normen moeten strikt worden gevolgd. Alleen dan kan ventilatie zorgen voor comfort in het huis. Als we specifiek over de verschillende kamers praten, zou het moeten zijn dat:

 • in het toilet zal het cijfer 30 kubieke meter per uur zijn;
 • in keuken 50, als een elektrisch fornuis is geïnstalleerd, en 70 als een gasfornuis is geïnstalleerd;
 • in het bedrijfspand bedraagt ​​dit cijfer 15 kubieke meter;
 • in woonwijken - 30;
 • in de badkamer - 50.

Hoe om je eigen handen te zetten?

Laten we het nu hebben over hoe we de ventilatie in het huis van hout met zijn eigen handen kunnen maken. Laten we dit laten zien aan de hand van het voorbeeld van een gebouw van 150 vierkante meter en met behulp van een luchtverdeelmechanisme met flexibele kanalen van gegolfd type.

Het is het beste om de ventilatiemechanismen op zolder te plaatsen, zodat deze, zonder het dak te beschadigen, het zo efficiënt mogelijk maakt. En op de riser en onder het plafond in de plafonds om verborgen snelwegen te maken voor de aan- en afvoer van lucht op verschillende verdiepingen van het gebouw. Je kunt natuurlijk een conclusie trekken door de muur, maar in dit geval is besloten om het op zo'n manier te doen dat de schoonheid van het gebouw behouden blijft.

De installatie van het mechanisme begint met de installatie van verdeelkasten voor 10 sockets. De eerste doos is verantwoordelijk voor de luchttoevoer en de tweede - voor de conclusie.Bovendien zullen ze de rol van geluiddemper spelen, omdat de dozen zijn omwikkeld met een laag van twee centimeters geluiddempend materiaal.

Nu de installatie van twee geluiddempers en een ventilatie-eenheid, uitgerust met een warmtewisselaar. De muur kan eenvoudig worden gedemonteerd voor vervanging van luchtfilters. Nu wordt de markering uitgevoerd en wordt een doorgang gemaakt door de dragende muur van hout de straat in voor het monteren van een tak, die verse lucht toevoert aan het huis.

De volgende stap is om de ventilatie-eenheid met geluiddempers aan te sluiten, de toevoer- en afvoerluchtleidingen te isoleren en ze vervolgens te installeren. Als de luchtinlaat aan de zijkant van het huis zou worden gemaakt, had het verwijderen van de afvoerlucht via het dak moeten gebeuren. Vervolgens zou de installatie van het zogenaamde doorloopelement worden uitgevoerd. Om dit te doen, ga je door het dak. Na het installeren van de schimmel is er een pijp op aangesloten, waardoor uitlaatlucht wordt geloosd. Vlak onder, al in de muur van het huis, is het nodig om een ​​rond gat te maken voor luchtinlaat, dat moet worden afgesloten door het ventilatierooster.

De volgende stap is om verbinding te maken met het tapsysteem. Hiertoe wordt de verbinding uitgevoerd met de geïsoleerde leiding van de installatie en de doorgang in het dak. Nu wordt er in de buurt een andere warmteput geregeld. Hij is verantwoordelijk voor de toevoer en afvoer van lucht. Zo'n pijp kan een afzuigkap aansluiten op de installatie via een keukenstopcontact. De volgende stap is het plaatsen en installeren van de plafondkorst. Dit moet worden gedaan volgens het ventilatieproject. Vervolgens kan tijdens het afwerken het plafond worden gemaakt en vervolgens wordt het uitstekende deel van de dozen afgesneden, waarna speciale schotelkleppen worden geïnstalleerd.

Wanneer dit is gebeurd, moeten flexibele kanalen met ribbels worden voorbereid. Het is noodzakelijk om de snelweg te identificeren, de gewenste lengte te meten en alles precies af te snijden. Nu verbinden we ze met speciale rubberen afdichtingsringen en een set sterke sluitingen. Nesten die vrij moeten blijven, sluit de pluggen. Door het kanaal te bevestigen, krijgen we een kant en klare snelweg. Hierna sluiten we alle schakelkasten van het plafondtype aan en gaan we naar de vlakke doorvoeroplossingen door de muur.

Voor installatie passen we ze aan in dikte, bevestigen en plaatsen het rooster.Indien gewenst, kunt u de roosterkanteling wijzigen, waardoor de luchtstroom in een bepaalde richting wordt gericht. Het tweede deel van het kanaal brengen we naar de aansluitdozen, die op het dak waren gemonteerd.

Elk kanaal valt in zijn nest. Dat wil zeggen, een deel levert lucht aan het gebouw, en het tweede neemt het. En zo zou het voor alle snelwegen moeten zijn. Bij deze installatie van het ventilatiesysteem in een houten huis is voltooid. De laatste hand zal worden gelegd aan de installatie van schijfafsluiters na de voltooiing van de afwerkingswerkzaamheden en het ventilatierooster voor buiten, dat ook aan het einde van de werken moet worden geïnstalleerd.

Hoe je ventilatie in een houten huis kunt maken, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer