Ventilatie in het appartement: de subtiliteit van het systeem en de regels van zijn organisatie

Ventilatiesystemen in de appartementen kunnen zowel met hun eigen handen als met behulp van professionals worden uitgevoerd. De hoofdtaak van dit werk is echter de vorming en instandhouding van een gezond microklimaat binnenshuis. Het is vrij moeilijk om dit te doen, en je zult rekening moeten houden met veel nuances.

Hoe werkt het?

Ventilatiesystemen in het appartement zijn onderverdeeld in:

  • natuurlijke;
  • gecombineerd;
  • gemechaniseerde types.
gecombineerde
natuurlijk
mechanisch

De actie van de contouren van de eerste soort is te danken aan de natuurlijke processen, die de luchtmassa in de juiste richting duwen. Omdat het onder verschillende druk staat in de kamer en op straat, heeft het een ongelijke temperatuur, atmosferische stromen komen door elke beschikbare opening.Wanneer het nieuwe gedeelte alle kamers passeert, verlaat het de ventilatieopeningen die onder het plafond zijn geplaatst. Om een ​​dergelijke oplossing de toegewezen taken te laten oplossen, moet absoluut worden vermeden het pad voor luchtstralen te blokkeren. De beschreven optie vermindert de installatiekosten en het gebruik tot een minimum, werkt continu (behalve tijdens de zomermaanden) en kan door uzelf worden gemaakt.

Maar de passage van luchtstroom door de muur wordt beperkt door weersfactoren. Als de meteorologische situatie ongunstig is, kan in plaats van een uitstroom bijvoorbeeld een verhoogde toevoer van verse porties gas van buitenaf worden waargenomen. In dit geval eerst de delen van de atmosfeer die naar buiten moeten worden geëvacueerd. Omdat de thuisomgeving ophoudt aangenaam en comfortabel te zijn, en soms zelfs een gevaar voor de gezondheid.

Wanneer ventilatie ongeacht de situatie op straat zou werken, moet u een mechanische structuur kiezen.

Gebruik de gecombineerde ventilatie om de kosten te optimaliseren. Het gaat om de stroming door de vensters of speciale kleppen. De daaropvolgende verwijdering van de uitlaatlucht wordt geproduceerd door een uitlaatsysteem.De keuze voor een bepaalde methode is het beste om professionals toe te vertrouwen. In het geval van problemen, zou men niet moeten proberen om een ​​krachtiger systeem te installeren, maar eerst vaststellen of er obstakels zijn voor luchtmassa's.

Wettelijke vereisten

Omdat de uitwisseling van lucht rechtstreeks van invloed is op de kwaliteit van leven, worden de exacte parameters gespecificeerd in speciale regelgevingsdocumenten. Hun samenstellers gebruiken veelal de vruchten van vele jaren van wetenschappelijk en technisch onderzoek. De belangrijkste bron waarmee klanten van ventilatiesystemen bekend moeten zijn, is de regelset 54.13330.2016 "Meergezinswoningen" - dit is de verdere ontwikkeling van de norm 2003. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat de berekeningen niet kunnen worden voltooid door simpelweg de cijfers voor afzonderlijke kamers op te sommen. In het geval van woonkamers wordt luchtuitwisseling geïnterpreteerd als de aankomst van buitenlucht en de afvoer ervan naar de keuken of sanitaire eenheid.

Wat de technische delen van het appartement betreft, wordt luchtruil hier gedefinieerd als een combinatie van de lucht die uit de woonkamer komt en de verwijdering ervan buiten het pand. Hieruit volgt dat het noodzakelijk is om de noodzakelijke hoeveelheden instroom en uitgaande massa te berekenen.De basis wordt meestal genomen de grootste waarde om verzekerd te zijn tegen verrassingen.

Maar organisaties die appartementsgebouwen ontwerpen, berekenen de stroom van warmtebalans en de luchtuitvoer - op basis van de eigenschappen van ventilatieapparatuur.

Een fatsoenlijk niveau van berekening van de luchtuitwisseling (met een minimumfout) is alleen mogelijk voor een kunstmatige variant. Normen bepalen dat tijdens de natuurlijke bloedsomloop moet worden overwogen:

  • overmatige concentratie van waterdamp;
  • gebrek aan zuurstof;
  • buitensporig vergeleken met de normale concentratie koolstofdioxide.

Een andere eis die in het Russische regelgevingskader wordt gesteld, is het handhaven van de stroom van buitenlucht in de woon- en keukenruimte. Om de luchtmassa te verwijderen, hebt u ten minste keuken, toilet en badkamer nodig, ongeacht het oppervlak van deze kamers. Het is ten strengste verboden om de lucht die zich in de technische ruimten bevindt naar de andere vertrekken van de appartementen te dringen. Normen bepalen ook dat de lucht van de ene kamer naar de andere moet gaan, zelfs als de deuren strak worden voorgewend.Het is noodzakelijk om gaten te maken of om het canvas boven de drempel op te tillen, een opening achterlatend.

types

Het inlaatventilatiesysteem moet de nieuwste generatie ventilatoren bevatten. Om te gaan met overmatige verwarming of vocht in de kamers, moet u airconditioning gebruiken. Onder hen zijn gesplitste systemen het meest geschikt, een combinatie van betaalbaarheid, weinig ruis en eenvoudige installatie. Gesplitste systemen van de vereiste grootte laten zonder speciale moeilijkheden toe om een ​​normale luchtcirculatie in het appartement van een klein gebied te garanderen. Om echter alle taken aan te kunnen die zij waarschijnlijk niet kunnen.

In keukens wordt geadviseerd om een ​​extra autonome motorkap te gebruiken, nadat deze vooraf het type heeft bepaald. Het is het gemakkelijkst en goedkoper om een ​​ophangingsconstructie te installeren, maar daarvoor is een regelmatige vervanging van koolstoffilters vereist. Als de toegenomen kracht van een dergelijk apparaat relevant is, is het noodzakelijk om een ​​ingesloten optie te kiezen. Een bijkomend voordeel hiervan is de langdurige werking van het aluminiumfilter. Deze reiniger wordt gewoon gewassen en teruggebracht naar de site.

Het gebeurt zelfs dat zelfs de kracht van ingebedde modellen mensen niet bevredigt.In dit geval moet u de kappen voor de open haard (ook wel koepel genoemd) kiezen. Ze worden grote helpers in een grote keuken. Wat handmatige luchten betreft, kan dit veilig worden beschreven als de minst effectieve manier om het probleem op te lossen. Dit is niet alleen een kwestie van menselijke inspanning: lucht komt van buiten binnen, die rijk is aan gifstoffen en allergenen, het wordt luidruchtig in de kamer.

Verwarmde ventilatie is van belang in de winter. Maar de behoefte daaraan is ook aanwezig in het najaar en het voorjaar. In veel regio's van Rusland kunnen weersomstandigheden en in de zomerperiode tot gevaarlijke waarden verslechteren. Het verwarmen van de binnenkomende lucht helpt om het gevaar van koude tocht en aandoeningen van de luchtwegen, veroorzaakt door hen, te elimineren.

Een kenmerk van dit systeem is dat het kanaal moet worden geïsoleerd.

Subtiliteiten van het apparaat

Appartementen met kunststof ramen uit de uitzondering in de afgelopen 15-20 jaar zijn de regel geworden. Maar PVC-constructies, terwijl ze warmte vasthouden, verstoren tegelijkertijd de normale luchtstroom. Om de sfeer in uw huis weer normaal te maken, moet u speciale technische oplossingen gebruiken.Ze kunnen anders zijn, maar in elk geval zal een dergelijke ventilatie met kracht werken. Net als in andere situaties is het handig om aandacht te besteden aan de instructies van de SNiP.

Een typisch schema van geforceerde ventilatie in appartementen kan worden gevormd:

  • aardgas toevoer en ventilatieschachten;
  • inlaateenheid en afzuigventilatoren;
  • machine-uitlaat en natuurlijke instroom;
  • complex toevoer- en uitlaatcircuit met behulp van een warmtewisselaar.

Het is het laatste type ventilatie dat het gemakkelijkst te berekenen en aan te passen is voor volledige werking. Het wordt volledig gecontroleerd en elimineert bijna 100% alle afwijkingen van de norm. Dankzij de warmtewisselaar is het mogelijk om de verwarming van de inkomende lucht rendabeler te maken. Maar het zal meer aandacht moeten besteden aan de berekeningen van de luchtuitwisseling. Dergelijke apparaten houden geen rekening met de aanwezigheid van afzonderlijke extracten boven de gas- en elektrische kachels, boven de badkamer en het toilet.

Ondanks de lage prijzen van de inlaatkleppen, is hun zwakte de onmogelijkheid van een flexibele aanpassing van de hoeveelheid inkomende lucht. In een grote ruimte zullen meerdere kleppen moeten worden geplaatst.De berekening van de instroombehoefte moet voor elke kamer apart zijn. Zonder dit moment te hebben begrepen, is het onmogelijk om uit te vinden welke apparatuur moet worden geleverd.

In de laatste fase wordt het ontwerp van het netwerk van luchtkanalen opgesteld, de installatiepunten van de ventilatie-eenheden geselecteerd.

Ventilatie in de studio heeft zijn eigen kenmerken. Net als op andere plaatsen is de reinigingsoplossing de ideale oplossing. Om het uit te rusten met kachels is aan de eigenaars van het appartement. Als een afzuiger in de studio wordt geplaatst, moet deze in 60 minuten 10-12 keer luchtverversing in het serviced volume leveren. Met deze vereiste kunt u het minimale niveau van apparaatmogelijkheden definiëren, zonder dat er niets is om over te praten.

In de ruimten waar gasapparaten aanwezig zijn, moeten de zogenaamde ventilatoren worden geïnstalleerd. Ze gaan open wanneer de apparatuur is ingeschakeld en zorgen voor het pompen van zuurstof. De kosten van dergelijke apparaten zijn relatief klein. Het is een categorisch onaanvaardbare situatie wanneer ze eerst met de ontwerpers overleggen en pas daarna een technisch project maken.

Vaak heb je te maken met de restauratie van ventilatiekanalen in de appartementen. Zowel centrale stijgbuizen als geïsoleerde ventilatiekanalen zijn te gecompliceerd voor zelfreconstructie. Niet-professionele interventie dreigt met serieuze technische problemen. Als de kanalen uit elkaar liggen, moet je naar het dak van het huis gaan.

Om dergelijke problemen zo min mogelijk aan te pakken, is het noodzakelijk om meer aandacht te besteden aan het ontwerp van ventilatiekanalen.

Zonder een project op te stellen, is het mogelijk om breathers en andere autonome apparaten te installeren, evenals kleppen voor instroom. Het is vereist om alle kanaalconstructies te ontwerpen. Luchtverliezen tijdens transport worden op een geïntegreerde manier berekend. Indicaties van voorschriften voor luchtverversing in woonkamers zijn soms niet groot genoeg, maar in sanitaire ruimtes worden ze aanzienlijk overschat. Over het algemeen is het noodzakelijk om dergelijke normen alleen in openbare toiletten en badkamers te volgen.

Nauwkeurig en correct bepalen wat de werkelijke behoefte is, helpt bij het meten van koolstofdioxide.Dat hij zal laten zien welk niveau van ventilatie-activiteit op een bepaalde plaats optimaal zal zijn. Breng gaskleppen aan, inclusief een irisvariant ervan, het slaat nergens op - er komt alleen ruis bij. Pas de stroom aan is veel beter geschikt met behulp van diafragma's. Er is ook geen noodzaak voor de installatie van geluiddichte behuizingen.

Hoe te doen?

Alleen een project maken is niet genoeg. We moeten de gekozen apparatuur nog steeds met onze eigen handen installeren. Voor dit doel is het noodzakelijk om rekening te houden met de aanbevelingen van de fabrikanten. Bij het installeren van een geforceerd ventilatiesysteem kan een complex worden gemaakt in de vorm van een enkele eenheid en een samenstellende structuur. In het laatste geval zal het systeem het gebruik van de verwarmer en automatische componenten verbeteren.

Voor het bepalen van de grootte van het kanaal kan het uurlijkse luchtdebiet van de stroming en het belangrijkste structurele materiaal worden gegeven. De normale snelheid van luchtbeweging in de pijpen is van 150 tot 800 cm in 1 seconde. Als het kanaal van zwart staal is gemaakt, verhoogt de ruwheid ervan de aerodynamische weerstand dramatisch. Begin bij de installatie zelf met het achterhalen van de hoogte waarop de buis is bevestigd.

Als het erg moeilijk is om een ​​gat in de muur te maken, moet je de hulp inroepen van professionals die betrokken zijn bij diamantboren.

Bevestiging van het kanaal wordt uitgevoerd op de muur. Klem de pijpen om hen heen, waarna ze de nauwkeurigheid van de positioneringslijnen schatten. Er is een gat geboord in het plafond, een van de uiteinden van de klem is bevestigd. In de tweede is hetzelfde gat gemonteerd aan het tweede uiteinde, waardoor de horizontale locatie van het kanaal wordt gegarandeerd. Versterkte bevestiging van de buis is 150-200 cm van de klem. Als de pijpleiding geprefabriceerd is, moet deze aan het begin en het einde van alle secties worden bevestigd en moeten de secties zelf aan elkaar worden geschroefd.

Elke geforceerde horizontale sectie is uitgerust met ventilatoren. Deskundigen moeten kiezen waar ze te vinden zijn, en ook het specifieke model bepalen. Bij het installeren van de stroomafsluiters moeten deze worden geïsoleerd zonder gaten achter te laten. De behuizing is voorzien van een apparaat dat geluid absorbeert. Het buitenste deel van de buis is bedekt met een grill.

Hoe te controleren?

Wanneer de ventilatiekanalen in het appartement zijn gemonteerd en geconfigureerd, controleren ze dit zeker. Zelfs als al het werk door professionals is gedaan, is de verificatie van het verkregen resultaat erg belangrijk om te begrijpen waarvoor het geld wordt betaald.Bovendien is de test vereist wanneer ventilatie onafhankelijk is gemaakt. Zodra het rooster is geplaatst, wordt er een volledig vel papier op het lumen aangebracht.

Als de luchtbeweging normaal is, kleeft het papier stevig aan de kap, u hoeft het niet met uw handen vast te houden.

Het volstaat om op te merken dat er ten minste één hoek loskomt of dat het blad wiegt, wat het mogelijk maakt om te zeggen dat ventilatie van hoge kwaliteit niet is gewaarborgd. Een brandtest van de tractie in de ventilatieschacht is gevaarlijk. Ja, het is onwaarschijnlijk dat de plastic grill in brand vliegt. Maar stof of ontvlambaar gas kan gemakkelijk oplaaien. Dan rest het om alleen maar te hopen dat niet het hele appartement zal uitbranden voor de komst van de hulpdiensten. Maak de ventilatieschachten niet zelf schoon.

Zelfs ervaren vertegenwoordigers van gespecialiseerde operationele organisaties werken in speciale soorten, gebruiken geavanceerde hulpmiddelen. Binnen zijn er immers veel stofophopingen, schimmels en andere gevaarlijke voorwerpen. Detectie van een blokkade vereist veel kunst en het verwijderen ervan mislukt of dreigt met het uitvallen van een mijnbox. Vaak komen giftige en gevaarlijke dieren in de ventilatieschachten terecht.Bovendien zijn ventilatiesystemen het eigendom van managementorganisaties en zijn ze volledig hun verantwoordelijkheid.

Het feit dat dergelijke ventilatie in het appartement, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer