Houten 3D-panelen: technische kenmerken en ontwerp

Op de moderne bouwmarkt is er een enorme keuze aan bouwmaterialen die het ontwerp van elk appartement praktisch, mooi en uniek maken. Voor het bekleden van muren worden tegenwoordig bijvoorbeeld in toenemende mate houten 3D-panelen gebruikt, die een verbeterde versie zijn van de gebruikelijke decoratieve massief houten panelen. Hieronder staat een overzicht van dit afwerkingsmateriaal.

Speciale functies

3D-panelen zijn stroken van dezelfde grootte met een gedrukt driedimensionaal patroon van een andere aard. Constructie-elementen hebben meestal de vorm van een rechthoek of vierkant. Na installatie vormen de afzonderlijke stroken een enkel mooi canvas en blijven de kruispunten van de delen bijna onzichtbaar.Om de kosten van de panelen iets te verlagen, zijn hun basis en voorkant gemaakt van verschillende materialen. Kies bijvoorbeeld voor de basis meestal multiplex of MDF, dat wordt behandeld met speciale verbindingen om hun eigenschappen te verbeteren.

Kies voor de buitenzijde van de bulkpanelen meestal natuurlijk hout: as, eik, gespleten hout en andere milieuvriendelijke materialen.

Alle delen van de lamellen zijn uitgerust met speciale bevestigingsmiddelen, die een stevige verbinding van de onderdelen onderling garanderen. Bovendien faciliteert deze technologie bevestigingsmiddelen het installatieproces aanzienlijk en versnelt het. Moderne volumetrische panelen worden gekenmerkt door een lange levensduur - soms voor maximale duurzaamheid zijn de panelen bedekt met een laag speciale was, evenals de veiligheid voor het milieu en een grote verscheidenheid aan kleuren, texturen en afmetingen. De kosten van een dergelijk afwerkingsmateriaal zijn echter behoorlijk hoog.

De interieurdecoratie van de muren met dergelijk materiaal ziet er geweldig uit in elk interieur, waardoor het comfort, luxe en originaliteit.

Technische kenmerken van de modules:

 • breedte - 400 mm;
 • lengte - 200 mm;
 • dikte - 8-15 mm;
 • gewicht 1 vierkant. m - 6 kg.

De parameters van de panelen kunnen variëren, afhankelijk van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt.

Soorten 3D-panelen van hout

De panelen zijn verdeeld in twee groepen, afhankelijk van het type bevestigingsmiddelen en kenmerken van de productie.

Ze zijn:

 • Shields. Op de latten van dergelijke panelen worden bevestigingsmiddelen van tevoren bevestigd op multiplex basisplaten met een bepaalde afstand langs de rand, die zal dienen als verbindingsnaad als de panelen geen bevestigingen hebben met een bepaald interval.
 • Verzameld door individuele fragmenten te combineren. Dergelijke stroken worden al op een segment van de muur gemonteerd. Alle details stap voor stap vormen de assemblage van elementen en zijn gefixeerd op de ondersteunende structuur. Tegelijkertijd wordt de textuur van hout gecreëerd tijdens de installatie. Volgens de externe kenmerken van deze optie is niet anders dan de eerste.
 • Mozaïek op de basis van het gaas. Dergelijke panelen zijn gemaakt van een verscheidenheid aan kleine houten stukken, die uiteindelijk samenvloeien in een prachtige compositie, vergelijkbaar met een keramisch mozaïek. Dit soort decoratie kan niet alleen worden gebruikt in woonkamers en slaapkamers, maar ook in de badkamer, het bad en zelfs de sauna.
 • Gemaakt van plat hout of butt. Voor de vervaardiging van het reliëf van de eerste versie van de panelen gebruikt voorbereid hout of "rond hout", dat loodrecht op de boomstam wordt gesneden. Het resultaat is een paneel met uitstekende elementen die op een pixelsamenstelling lijken. De tweede optie omvat een decoratief paneel, gemaakt van lange delen van een boomstam. Borden zijn onderverdeeld in kleine fragmenten, dan obzolanie obzola en passen. Dit type panelen is ideaal voor brede muren die er zelfs nog meer uitzien vanwege de kenmerken van de structuur.

Voors en tegens

Volumetrische panelen hebben veel voordelen:

 • Esthetiek. De decoratie van de wanden of plafonds van houten panelen met ZD-panelen transformeert ogenblikkelijk elke ruimte: het wordt onmiddellijk mooier en interessanter. Deze decoratie benadrukt effectief de goede smaak van de eigenaar van het appartement. Met moderne technologieën kunt u elk patroon-, schaduw- en afwerkingsmateriaal kiezen. U kunt panelen toevoegen met elementen van leer, textiel, glas of honingraten imiteren. U kunt dergelijke panelen ook met achtergrondverlichting bestellen.
 • Milieuvriendelijkheid. In de huidige bijzonder belangrijk om aandacht te besteden aan het milieu, het verzorgen van haar. Aangezien de houten panelen zijn gemaakt van natuurlijke materialen, ze zijn absoluut veilig zijn voor de menselijke gezondheid en alle levende wezens. Natuurlijk hout niet de verergering van allergische reacties, wat betekent dat deze panelen ook in de slaapkamer en kinderkamer kan worden geïnstalleerd te lokken.
 • duurzaamheid. Als het paneel correct ingesteld met de wizard, of zelfs hun eigen handen, zullen ze een lange tijd duren. Omdat we weten allemaal dat de boom - het is een van de meest duurzame materialen, zodat het volume bar de eigenaar van onroerend goed voor tientallen jaren zal bevallen.
 • Uitvoerbaarheid. Je hoeft niet te besteden veel tijd om te zorgen voor de finish - soms al genoeg om het volume bar om stof te verwijderen vegen. Ook fabrikanten raden van tijd tot tijd aan de bouw van speciale wax wrijven te geven strips schijnen en hun veerkracht om externe schokken te vergroten.
 • Vochtbestendigheid. Unlike flat panel volumetrische uitvoeringsvormen aanzienlijk beter bestand tegen vocht - zij niet verslechteren en niet vervormd door water.Dit is te wijten aan het feit dat bij de productie van delen van het ontwerp is bedekt met een speciale lamineerfilm en ook is behandeld met waterafstotende impregnering.

Dergelijke panelen kunnen draden, leidingen of ventilatiesystemen perfect verbergen. Om dit te doen, is het noodzakelijk om een ​​frameconstructie te maken, waarbinnen er bedrading zal zijn, en van boven af ​​met decoratieve panelen.

Ondanks het grote aantal voordelen hebben dergelijke panelen verschillende nadelen. Voordat u bijvoorbeeld een materiaal voor het afwerken van uw huis kiest, moet u er rekening mee houden dat het zeer gevoelig is voor atmosferische schommelingen: elke verandering in temperatuur of vochtigheid kan de externe gegevens van de hele structuur beïnvloeden. Naast deze factor is er nog een nadeel: hun relatief hoge kosten. In meer of mindere mate gaat het om panelen die volledig uit massief natuurlijk hout zijn vervaardigd.

Maar voor degenen die willen sparen, is er een geweldig alternatief. Het is noodzakelijk om hybride ontwerpen te kiezen die zijn gemaakt van natuurlijk hout en bijvoorbeeld van MDF. U kunt ook kiezen voor panelen die volledig zijn gemaakt van goedkopere grondstoffen: bamboe, multiplex, MDF of spaanplaat.Analogons van houten ZD-panelen, die gemaakt zijn van geëxtrudeerd bamboe, zijn erg populair. Uiterlijk verschillen ze praktisch niet van een echte boom, maar ze zijn tegelijkertijd veel goedkoper.

Houd er ook rekening mee dat als het nodig is om frameconstructies te installeren, de hoeveelheid vrije ruimte in de kamer zal worden verminderd. Maar als lijm wordt gebruikt om de panelen te fixeren, zal het nuttige gebied niet verdwijnen.

Tips om te kiezen

Bij het kiezen van houten 3D-latten, moet u zich concentreren op verschillende parameters:

 • De algemene stijl van het interieur. Het is belangrijk dat de materialen overeenkomen met de kleur en het ontwerp van de ruimte met succes aanvullen en niet tegenspreken.
 • De kwaliteit van het materiaal. Je moet niet op de latten besparen - want als hun prijs vrij hoog is, dan wordt het, in verhouding tot hun levensduur, geen verspilling van geld, maar een winstgevende investering.
 • Doel van de kamer. Voor gewone woon- of kantoorruimtes geschikte panelen van elk materiaal. Als het echter nodig is om een ​​kamer met een hoge luchtvochtigheid te decoreren met decoratieve strips, dan is het noodzakelijk om hiervoor het juiste type materiaal te selecteren dat overeenkomt met de bedrijfsomstandigheden.

Afwerkingsopties

Decoratieve panelen met het effect van ZD - een echte vondst voor ontwerpers. Als u het ontwerp correct instelt, kunt u een uniek effect maken.

Hieronder enkele foto's met verschillende soorten afwerkingen.

   Verticale lijnen vergroten de hoogte van de wanden visueel.

   Een zaag gesneden houtblokken zorgen voor frisheid en originaliteit in de kamer.

   Ongebruikelijke vormen zorgen voor een perfecte diversificatie van het klassieke interieur. Dergelijke latten worden een onvergetelijk "hoogtepunt" in het ontwerp van de kamer.

   Nog enkele creatieve ideeën voor het decoreren van muren met behulp van driedimensionale lamellen.

   Mooie ontwerpideeën

   Hieronder staan ​​specifieke voorbeelden van verschillende interieurontwerpen met behulp van houten 3D-panelen van verschillende typen:

   In deze uitvoeringsvorm wordt de wand een echt "hoogtepunt" van de kamer. En dit is ondanks de kleur van het materiaal, omdat het erg bescheiden is. Klassiek meubilair in combinatie met de originele muurbedekking geeft een verbluffend resultaat.

   In dit geval wordt het ontwerp de verpersoonlijking van de perfecte smaak van de eigenaar van de kamer. Gereserveerde, elegante en tegelijkertijd ongelooflijk stijlvolle ontwerpoptie.

   Een dergelijke versiering van de muren zal ongetwijfeld veel uitzichten aantrekken.De muren zijn versierd met houten planken, die van verschillende grootte zijn. Dit creëert een zeer ongewoon visueel effect: de grootte en vorm van de muren zijn letterlijk vervaagd.

   Dit is een andere versie van de elegante en mooie inrichting van de kamer. De nobele kleur van natuurlijk hout in combinatie met een ongewone volumetrische textuur transformeert een woonkamer in klassieke stijl in een kamer met elementen van echte kunst.

   Een voorbeeld van een succesvol en spectaculair ontwerp van de muurlatten. Kleurenbalken kunnen heel verschillend zijn.

    Over wat de technische kenmerken van houten 3D-panelen zijn, zie de volgende video.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer