Frontpanelen onder de boom: kenmerken en voordelen

Het kijken naar de gevels met een boom ziet er altijd stijlvol en respectvol uit. De kosten van een dergelijke afwerking zijn echter hoog en de boom heeft constante bescherming nodig. Vanwege de hoge vochtdoorlatendheid, het brandgevaar en de neiging tot rotten, kan het materiaal niet lang dienen. Een uitstekend alternatief zijn voorpanelen gemaakt van duurzame materialen die de houten textuur imiteren.

Wat is het?

Voorpanelen "onder de boom" zijn platen of strokenplaten, waarvan de voorkant een bepaald type hout imiteert. De basis van dit materiaal kan zijspoor, metaalprofielen, vezelcement en andere materialen zijn. In de regel voeren dergelijke panelen niet alleen decoratieve functies uit, maar hebben ze ook hoogwaardige eigenschappen.

In tegenstelling tot hout zijn dergelijke materialen niet-brandbaar (bijvoorbeeld vezelcementpanelen) of beter bestand tegen verbranding. Moderne materialen voor de gevel worden gekenmerkt door een lage vochtopname en hebben ook een waterdichte basis die voorkomt dat vocht uit de wanden doordringt tot de dikte van het materiaal.

Gevelplaten vergelijken ook gunstig met houtvorstweerstand en weersbestendigheid. Gedurende de gehele werkingsperiode van het paneel van een bonafide fabrikant behouden ze hun kleur en oorspronkelijke uiterlijk. Het is vermeldenswaard dat het oppervlak van natuurlijk hout na de eerste winter donkerder wordt.

Moderne panelen "onder de boom" zijn milieuvriendelijk en biostabiel. Als een boom vatbaar is voor infectie in boomkevers, en als hij bevochtigd wordt, wordt hij bedekt met schimmels, dan kunnen panelen worden gebruikt die dergelijke problemen kunnen voorkomen. Hoge niveaus van warmte- en geluidsisolatie zijn ook een voordeel van de panelen en dankzij de installatiekenmerken is het mogelijk een isolatielaag tussen het materiaal en de wanden van het gebouw aan te brengen.

Wat betreft het uiterlijk, dankzij de moderne technologie imiteren plastic, metalen gevelbeplating en vezelcementpanelen "onder de boom" de schaduwen en textuur van hout zo nauwkeurig mogelijk.Zelfs bij nader onderzoek is het niet altijd mogelijk om te zien dat het luxe houten oppervlak slechts een imitatie is.

Het materiaal is eenvoudig te bevestigen, dankzij het vergrendelingsmechanisme of de groeven van de apparatuurpanelen. Dankzij hen worden ook de stevigheid van de constructie en de weerstand van de gevel tegen windbelastingen bereikt.

Zoals bekend krimpt hout (soms tot 15-20%), wat leidt tot vervorming van de structuur. Door het gebruik van panelen met de textuur van hout kunt u ze monteren zonder rekening te houden met de vervorming tijdens het krimpen. Na het gezicht is het niet nodig om 6-12 maanden te wachten voordat je verder gaat met het versieren van de muren.

Tot slot, in tegenstelling tot natuurlijk hout, hebben de panelen geen behoefte aan regelmatig onderhoud en behandeling met speciale verbindingen. De meesten van hen zijn in staat tot zelfreiniging, anderen hoeven alleen maar periodiek met water te worden gewassen. De levensduur van de panelen varieert van 20 tot 50 jaar.

types

Afhankelijk van het materiaal waaruit de panelen voor buitendecoratie van het huis zijn gemaakt, zijn er verschillende soorten.

plastic

Dergelijke panelen worden weergegeven door vinyl- en acrylvariëteiten. Ze worden gekenmerkt door vochtbestendigheid, weersbestendigheid, vorstbestendigheid. Producten zijn echter sterk genoeg, met een aanzienlijke mechanische actie kan kraken.Ze worden beschouwd als de lichtste panelen, dus vereisen niet de versterking van de gevel.

metaal

Metalen gevelbeplating panelen hebben een grote marge van veiligheid, in vergelijking met analogen van PVC. Dit veroorzaakt hoge slijtvastheid, een lange gebruiksduur. De basis van producten - aluminium profielen of "roestvrij staal". Op zichzelf is het metaal vatbaar voor corrosie, maar fabrikanten voeren hoogwaardige anticorrosiebescherming van het materiaal uit, zodat het niet bang is voor vocht en het uiterlijk van roest.

Vezelcement

Het materiaal is gebaseerd op gezuiverde cellulose en cementmortel. Soms wordt kwartszand toegevoegd om de sterkte te vergroten. Het resultaat is een duurzaam materiaal waarvan de levensduur 100 jaar kan zijn.

Lage vochtbestendigheid, brandwerendheid (vezelcement brandt of smelt niet), vorstbestendigheid tot 100 cycli, evenals hoge thermische isolatie-eigenschappen in combinatie met betaalbaarheid - dit alles zorgt voor de toenemende populariteit van vezelcementproducten. Als gevolg van keramisch spuiten, vertonen de panelen ook een hoge weerstand tegen UV-blootstelling.

Het nadeel van het materiaal is een vrij groot gewicht (gemiddeld 15-25 kg / m kV). Het is vermeldenswaard dat plastic analogen slechts 3-5 kg ​​/ m kV wegen. Dit feit vereist het gebruik van een solide basis.

Afzonderlijk kunt u meerlaagse sandwichpanelen selecteren, waarvan een onderscheidend kenmerk een isolatielaag is. Hierdoor hoeven de gefineerde oppervlakken geen laag isolatiemateriaal te installeren. Met sandwichpanelen kunt u snel een nette geventileerde gevel bouwen.

Er zijn hout-polymeer "sandwiches" gemaakt van afvalhoutbewerkingsbedrijven. Schaafsel en zaagsel krijgen een uniforme maat (zoals houtstof), waarna het mengsel met polymeerharsen wordt gegoten. Dientengevolge verschijnt een materiaal dat lijkt op een spaanplaat, maar dat bestand is tegen vocht, kracht en biostabiliteit. Er zijn ook gelamineerde oppervlakken die nog beter bestand zijn tegen vocht en een meer "elegante" uitstraling hebben.

Gefineerde panelen worden zelden gebruikt, wat wordt verklaard door hun relatief hoge kosten. Het materiaal is een basis van papier-cellulose-composiet,op de voorkant van het oppervlak is een laag fineer van kostbaar hout aangebracht. Van bovenaf is het bedekt met een beschermende polymeerlaag.

Afhankelijk van het doel van het materiaal voor buitendecoratie, worden gevel- en kelderpanelen onderscheiden. Deze laatste bevinden zich op de bodem, in de kelder van het gebouw. De kelder is onderhevig aan hogere mechanische belastingen, de actieve invloed van vocht, vervuiling, chemicaliën op de weg en bevriezing. Het is logisch dat het materiaal voor het afwerken van dit gedeelte van de gevel hogere prestatiekenmerken moet hebben.

Kelderpanelen voldoen volledig aan deze vereisten. In elke lijn (plastic, metaal, vezelcement) zijn er collecties van dergelijke producten. Desondanks raden deskundigen aan om geen gebruik te maken van plastic producten in het onderste deel van het gebouw. De voorkeur moet worden gegeven aan sterkere en duurzamere metaalanalogen, evenals aan vezelcement.

ontwerp

Panelen kunnen elk houten oppervlak imiteren. De meest populaire zijn de panelen onder het hout, ronde boomstammen, eurolining, scheepsboord of een ander bord.Dankzij het gebruik van goedkope (in vergelijking met houten) wandpanelen is het mogelijk om een ​​lelijk gebouw te transformeren in een respectabel gebouw dat is ingericht met zeldzame houtsoorten zoals eiken, beuken en ceders.

Het gebruik van panelen "onder de boom" is vooral geschikt voor gebouwen in de "rustieke" stijl. Het kan zowel een traditioneel Russisch blokhut- als alpine-chalet-huis zijn, evenals verfijnde gebouwen in de geest van de Provence.

Voor de stijl van de Provence passen fel gekleurde panelen, met het uiterlijk van geschilderde planken. Voor de Scandinavische stijl, heeft het de voorkeur om gebleekte planken te gebruiken, evenals geschilderd in grijze, grafietachtige tinten van analogen.

Houten platen worden perfect gecombineerd met stenen of metalen oppervlakken, evenals materialen die gips nabootsen.

In de regel is het onderste deel van landhuizen gemaakt van steen (of liever panelen die natuursteen imiteren), de rest van de gevel bestaat uit panelen onder de boom.

Oorspronkelijk lijkt het op een combinatie van panelen, die voering nabootsen en metselwerk. Vermijd de eentonigheid van houten oppervlakken en breng dynamiek aan de buitenkant, zodat de lambrisering anders kan worden georiënteerd.

Wanneer u alleen houtachtige panelen gebruikt, wordt het aanbevolen om 2 contrast- of 2-3 sluitschaduwen te combineren. U kunt dus het gevelvolume toevoegen en de nadruk leggen op architecturale elementen.

Installatie functies

Ondanks het feit dat de installatie vrij eenvoudig is, moet deze worden gemaakt volgens bepaalde vereisten.

Bevestiging van producten "onder de boom" kan direct op de muren of op de eerder gemaakte kratten worden gemaakt. Dit laatste is van hout of metaal (bij voorkeur omdat het geen extra verwerking vereist). Door de montage op de kist kunt u defecten en onregelmatigheden aan het oppervlak verbergen, de luchtspleet tussen de gevel en de muur behouden en ook externe isolatie van de gevel produceren, waardoor een laag isolatiemateriaal tussen de kist en de muur wordt gelegd.

Allereerst is het startprofiel op de kist gemonteerd, die dient als beginpunt voor het leggen van de resterende platen. Hij wordt op een afstand van 10 cm van de hoeken bevestigd. Borden worden naar boven gestapeld. Aanvullende elementen en accessoires worden gebruikt voor het ontwerpen van hoeken, richels, platbands en andere elementen van de gevel.

Bij het kopen van materiaal, is het belangrijk om niet te vergeten over de noodzaak van een aandeel (voor de waarschijnlijkheid van het huwelijk, snijden). In de regel voegen aan het hoofdaantal panelen nog eens 10-15% van de voorraad toe.

Een gedetailleerd overzicht van vezelcement aan de kant van CEDRAL wacht op u in de onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer