Houten panelen voor binnenmuren: ideeën voor ontwerp

Houten panelen - een populair materiaal voor interieurdecoratie van het appartement of huis. Een ruime keuze aan kleuren, materialen en verwerking van deze panelen stelt u in staat om alle ontwerpideeën te realiseren en een uniek interieur te creëren.

Speciale functies

Houten panelen worden vaak gebruikt voor binnenmuren. Geproduceerd van natuurlijke materialen, zorgen ze voor een gezond binnenklimaat, waardoor het gezelliger, "warmer" wordt. De praktische uitvoerbaarheid van dit afwerkingsmateriaal stelt u in staat om het te gebruiken in elke kamer - slaapkamer, kinderkamer, keuken, woonkamer.

Het is onwenselijk om houten panelen te installeren in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld in een badkamer, vooral als de boom niet wordt behandeld met speciale verbindingen. Onder dergelijke omstandigheden zullen de panelen niet lang meegaan, ze zullen gaan rotten, verslechteren en zullen binnenkort vervangen moeten worden.

Dankzij de geluidsisolerende eigenschappen en het lage warmtegeleidingsvermogen creëren houten panelen een comfortabele atmosfeer in de kamer. Het aantrekkelijke uiterlijk en de milieuvriendelijkheid van natuurlijk hout geven het interieur een vleugje aristocratie. Maar wanddecoratie is niet de enige functie die houten panelen kunnen uitvoeren.

Ze kunnen worden gebruikt:

 1. bij het bestempelen van een kamer of het maken van accenten daarin;
 2. om geluidsisolatie te verhogen;
 3. om de warmte-isolatie van de kamer te vergroten;
 4. voor het maskeren van gebreken aan muren;
 5. als een middel om ruimtes, ingericht in verschillende stijlen, tot één geheel te combineren.

Bovendien kunnen panelen worden bijgesneden, kunt u er scheidingswanden van maken, nissen rangschikken, een verscheidenheid aan architecturale elementen creëren. Hout is eenvoudig te verwerken, dus dergelijke panelen kunnen bijna elke vorm krijgen.

Bij de productie van houten panelen worden alleen milieuvriendelijke materialen gebruikt. Dit is ofwel een reeks massief hout, of een verscheidenheid aan hout, die overblijven na primaire verwerking - chips, zaagsel, stukjes schors.

Voor- en nadelen

Net als elk ander materiaal hebben houten panelen hun voor- en nadelen.

De eerste categorie omvat:

 • breed bereik;
 • milieuvriendelijkheid;
 • eenvoudige verzorging;
 • eenvoudige installatie;
 • de mogelijkheid om de draden onder de panelen te verbergen;
 • mogelijkheid van installatie zelfs op een ongelijk oppervlak;
 • goede warmte- en geluidsisolatie-eigenschappen van het materiaal;
 • aantrekkelijk uiterlijk.

De nadelen zijn veel kleiner, maar ze komen ook voor. De belangrijkste daarvan zijn gevoeligheid voor vocht en een daling van het bruikbare gebied van de kamer. Als u van plan bent om het paneel op het lijmmengsel te monteren, moet u ervoor zorgen dat de wanden glad zijn.

Over het algemeen, houten panelen - de beste optie voor de muren in het appartement en in een landhuis. Ze passen harmonieus in bijna elk interieur, behalve misschien de moderne stijl van hightech en loft. De natuurlijke adel die inherent is aan natuurlijk hout, zal de status van het interieur benadrukken. Bovendien kan de boom een ​​gunstig effect hebben op de gezondheid en psychische toestand van een persoon. In de moderne wereld met zijn hectische ritmes, stress en betonnen jungle - dit is een belangrijke factor.

Als u neutrale kleuren gebruikt, bijvoorbeeld wit, zullen ze dienen als een uitstekende achtergrond voor alle heldere accenten in het interieur en zullen ze de aandacht niet naar zichzelf afleiden.

species

Momenteel biedt de markt een breed scala aan houten panelen voor elke smaak en portemonnee. Het kunnen lattenpanelen zijn, gesneden, geperforeerd, gemaakt van massief natuurlijk hout of composietmaterialen, rechthoekig of vierkant.

Bij het kiezen van panels moet u rekening houden met een aantal factoren.

 1. Het niveau van temperatuur en vochtigheid in de ruimte waar de houten panelen worden geïnstalleerd. Plotselinge druppels kunnen het uiterlijk en de levensduur van het materiaal negatief beïnvloeden. Voor extra bescherming zijn speciale beschermende stoffen nodig.
 2. Decoratieve eigenschappen. Wandpanelen onderscheiden zich niet alleen door het materiaal van vervaardiging, maar ook door de textuur van de coating, kleur, grootte.
 3. Warmte- en geluidsisolatie-eigenschappen.

Afhankelijk van de stijl van het interieur, de geometrie van de ruimte en de oppervlakte van de bekleding, is het mogelijk om panelen met een dergelijke vorm te kiezen die een harmonieuze aanvulling vormen op de bestaande inrichting.Dit kan een rechthoekige vorm zijn, die lijkt op een voering, tegels met verschillende lamellen (ook rechthoekig), vierkante vormen met lamellen van verschillende dikte.

Wat de decoratieve verwerking van tegels betreft, zijn er ook verschillende opties. Over het materiaal kan zijn:

 1. zet fineer - verkrijg een tegel met de textuur van natuurlijk hout;
 2. laminaat - geeft u de mogelijkheid om schaduw op te vangen;
 3. vernis of wax aanbrengen - beschermt tegen vocht, geeft glans.

Bovendien kan de reliëftechnologie worden gebruikt om de panelen te versieren.

De kosten van dergelijke panelen zijn afhankelijk van het fabricagemateriaal. Houtspaanplaten (DSP) zijn bijvoorbeeld goedkoop, verschaffen een vrij ruime keuze aan vormen, afmetingen, decoratieve oplossingen, maar de kwaliteit van dergelijke panelen laat vaak veel te wensen over.

Vezelplaatpanelen (HDF) zijn ook betaalbaar. Ze zijn verkrijgbaar in grote vellen, al dan niet in een decor. Platen zonder decoratieve coating zijn goedkoper.

MDF (vezelplaat met gemiddelde densiteit). Dergelijk materiaal is vaak gelamineerd of gefineerd, wat de textuur van natuurlijk hout imiteert.

OSB (georiënteerde streng of plaat). Gemaakt van gespleten hout, houtsnippers. Het kan worden gebruikt als een onafhankelijke decoratieve coating (na het schilderen) of als bekleding voor andere materialen.

Vergeet de spectaculaire 3D-panelen niet. Het geometrische patroon dat ze creëren - volumetrisch, uniek op zijn eigen manier - maakt van dergelijke platen het middelpunt van de aandacht in elk interieur. Ze kunnen niet alleen als decoratie worden gebruikt, maar ook als een volwaardig decorelement, als een helder accent van het interieur.

3D-panelen zien er goed uit in een kamer die is ingericht in een moderne stijl. Of als een "moderniserend" element in retrointerieurs. Klassiekers, ze voegen moderne dynamiek, levendigheid, expressie toe.

Panelen uit het massief van een natuurlijke boom - de duurste materialen. Maar ze rechtvaardigen hun kosten met hoge prestaties, honderd procent milieuvriendelijkheid, duurzaamheid en esthetiek. Bij de vervaardiging ervan kunnen verschillende houtsoorten worden gebruikt.

Ash Tree

Dit ras met zijn heterogene structuur van het patroon is zeer geschikt voor het ontwerpen van donkere kamers. Asplaten zijn ook geschikt voor vloeren in grote ruimtes.

walnoot

Dit is een waardevolle houtsoort. Vanwege de lage taaiheid is het niet onderhevig aan vervorming. Bestand tegen vocht, gemak van verwerking, verven, lakken of vlekken zijn de onbetwiste voordelen van dit ras.

berk

Deze boom heeft een gemiddelde hardheid en sterkte. De vezels onderscheiden zich door hoge viscositeit en elasticiteit - het is nogal moeilijk om berk te splitsen. De loop op de snede kan verschillende tinten zijn. Gebruik bij productie meestal kapovy, Kareliaan of opgehangen berk. Borden van dergelijk hout zijn bestand tegen schimmels, schimmels, enzovoort, hebben natuurlijke antiseptische eigenschappen en dankzij het prachtige structuurpatroon hebben ze hoge decoratieve eigenschappen.

beuk

De loop heeft een hoge structurele dichtheid (vóór de vorming van de kern, die pas op middelbare leeftijd verschijnt). Afhankelijk van waar en onder welke omstandigheden de boom groeide, kan het hout een andere kleur hebben. Dit maakt het mogelijk om een ​​tint te kiezen die harmonieus in het hoofdkleurenbereik van de ruimte past. Hout heeft ook een hoge sterkte en hygroscopiciteit.

eik

Duurzaam, zwaar hout.Zeer geschikt voor het ontwerp van een klassiek interieur. De hoge decoratieve kenmerken van dit ras zijn te danken aan de aanwezigheid van een mooi, gestructureerd patroon op de snit van de boom.

lariks

Vuurbestendige, vochtbestendige rots, die bij langdurige blootstelling aan water alleen maar sterker wordt. De roodachtige tint van het hart en de groeiringen geven esthetisch hout.

kers

Behandelt waardevolle rassen van een boom. Het hout wordt donkerder na verloop van tijd. Goede elasticiteit, gemakkelijke verwerking, lage sterkte, slechte weerstand tegen externe factoren - de karakteristieke eigenschappen van kersen.

esdoorn

Waardevolle ras. Volgens zijn fysieke kenmerken vergelijkbaar met eiken. Hout is vrij flexibel, duurzaam, slijtvast.

Pijnboom

Het meest toegankelijke ras. Het onderscheidt zich door zijn gemiddelde dichtheid en weerstand tegen schimmelschade. Eenvoudig te hanteren en te installeren.

  Bij het selecteren van panelen voor interieurontwerp moet rekening worden gehouden met hoe dit of dat type houten platen in het interieur past. Bijvoorbeeld, gesneden houten panelen - boiserie - zullen er goed uitzien in een klassiek interieur ingericht in de Empire-stijl.Vroeger werden dergelijke panelen gebruikt in de decoratie van de herenhuizen van de aristocratie, paleizen. En nu kunnen ze het interieur een luxe, verfijnde chic geven.

  Zelfklevende platen - een meer democratische optie, die ook gemakkelijk te installeren is. Maar de installatie vereist een glad oppervlak van de wanden, dus voordat u met de installatie begint, moet u de juiste oppervlaktevoorwaarde bereiken.

  Montage op het frame heeft de voorkeur. Dit type bevestiging is veiliger dan lijmen, en indien nodig worden de panelen gemakkelijker gedemonteerd. Bovendien zullen bij het demonteren van de platen van het frame hun toestand en uiterlijk nauwelijks lijden. Als de platen op lijm zijn geplant, worden ze na demontage volledig onbruikbaar.

  In het geval dat u niet de volledige coating, maar slechts een deel ervan ontmantelt (bijvoorbeeld om een ​​enkele tegel te vervangen of te repareren), zal het gehele oppervlak lijden. Voorzichtig verwijderen van een tegel zal waarschijnlijk niet lukken. Het zal waarschijnlijk de aangrenzende elementen beschadigen, bederven.

  toepassing

  Wandpanelen gemaakt van hout worden veel gebruikt in de decoratie van muren. Door hun hoge decoratieve eigenschappen, duurzaamheid en sterkte kunnen ze worden gebruikt in het ontwerp van bijna elke kamer.De milieuvriendelijkheid van dit materiaal is een ander onbetwistbaar voordeel, dat ook overeenkomt met de nieuwste trends op het gebied van interieurontwerp.

  Iedereen wil een huiselijke sfeer creëren van comfort, warmte en comfort. Natuurlijk hout maakt het eenvoudig om dit probleem op te lossen. Geconfronteerd met houten panelen in het appartement, wordt niet alleen het interieur aangenamer, maar heeft het ook een gunstig effect op het binnenklimaat. Essentiële oliën die door natuurlijk hout worden geproduceerd, hebben een positief effect op de gezondheid en het welzijn van de mens.

  Muurbekleding is niet het enige mogelijke gebruik van houten platen. Ze kunnen de vloer reveren, je kunt allerlei nissen, groeven, scheidingswanden creëren. De elasticiteit van het materiaal en het gemak van de verwerking ervan maken het mogelijk bijna elke fantasie te belichamen.

  Het is niet nodig om alle muren te omhullen. Als je er maar één maakt, zal het een spectaculair accent in het interieur zijn, aantrekkelijk voor de ogen. Tegelijkertijd zal het gunstige effect van de boom niet afnemen.

  Als we het hebben over een houten landhuis, dan zal de decoratie van de muren binnen met zijn houten panelen een holistische, harmonieuze uitstraling van het hele huis creëren.Uiterlijk en interieur vullen elkaar perfect aan.

  Bij het installeren van dergelijke panelen, is het belangrijkste om de juiste onderdelen te kiezen. Het kader waarop de platen, zelftappende schroeven of lijmstructuren worden gemonteerd, als de installatie met hun hulp wordt uitgevoerd, moet dit allemaal van hoge kwaliteit zijn.

  Het frame kan van metaal zijn (het is lichter) of van hout (van kleine balken - het gewicht is groter).

  Het installatieproces zelf wordt in fasen uitgevoerd.

  1. Berekening van het exacte aantal platen en hoe ze zich op de muur zullen bevinden.
  2. Frame-installatie. Mogelijke onregelmatigheden kunnen worden geëlimineerd met pads.
  3. Installeer het eerste paneel. Je moet vanaf de bodem beginnen, vanuit de hoek. Zorg ervoor dat u de locatie van de groef volgt - deze moet bovenaan staan.
  4. Installeren van het tweede paneel en bevestigen met schroeven.
  5. Nadat alle panelen zijn geïnstalleerd, worden ze uiteindelijk vastgezet met schroeven.

  Om te compenseren voor thermische uitzetting, moet u aan de zijkanten van de platen snijden. Als deze openingen te opvallend zijn en de weergave van de panelen bederven, kunt u ze verbergen met decoratieve overlays.

  Het decor van de panelen kan zeer divers zijn: fineren, vernissen, lamineren, schilderen.Als u de juiste voering kiest, die dezelfde kleur en textuur zal hebben, zullen de gaten niet opvallen.

  Handige tips

  Hout in het interieur kan niet alleen worden gebruikt voor wanddecoratie, maar ook bij het decoreren van de vloer of het plafond. Plafondpanelen verschillen niet veel van de muur. Ze kunnen niet alleen van massief hout worden gemaakt, maar ook in de vorm van een sandwich van drie lagen. De voorste laag in zo'n "cake" is een waardevolle houtsoort, de volgende - naald. De meest gebruikte den.

  De vervaardiging van houten panelen, in het bijzonder die gemaakt van composietmaterialen, kan het gebruik van toxische, schadelijke stoffen omvatten, zoals formaldehydeharsen. Daarom is het bij het kiezen van platen noodzakelijk om niet alleen op hun uiterlijk en operationele eigenschappen te letten, maar ook op indicatoren zoals de brandbaarheidsklasse.

  De hoogste weerstand tegen vuur is inherent aan producten van klasse KM1. Deze groep omvat laag ontvlambare (G1), vlamvertragende (B1), laag-vormende (D1) en niet-toxische (T1) materialen. Het ontstekingsrisico van dergelijke platen wordt geminimaliseerd en in geval van brand zullen ze niet veel rook of schadelijke stoffen uitstoten.

  Houtverzorging is eenvoudig. Het is voldoende om ze af te vegen met een vochtige doek, in geval van sterke vervuiling - om te wassen. U hoeft geen sterke reinigingsmiddelen of schuurmiddelen te gebruiken - u kunt het uiterlijk van de panelen bederven.

  Het gemak van installatie, onderhoudsgemak, milieuvriendelijkheid, hoge decoratieve eigenschappen, warmte, comfort die ze naar het interieur brengen - al deze gemaakte houten panelen zijn een populair decoratiemateriaal. Dit is niet alleen een 'landhuis', een dorpsversie, zoals recentelijk werd overwogen. Dit is een spectaculair, respectabel interieur in elke stijl.

  Het wordt afgeraden om houten panelen te gebruiken in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. - ze kunnen snel hun aantrekkelijkheid verliezen, barsten, vervormen. Om dit te voorkomen, moeten de platen worden behandeld met speciale beschermende verbindingen. Sommige modellen ondergaan een dergelijke verwerking tijdens de productie.

  Maar de behandelde panelen zijn nog steeds gevoelig voor vocht. Ze kunnen worden gebruikt als de ruimte een groot oppervlak heeft en u de platen op een aanzienlijke afstand van het water kunt plaatsen. Een directe hittestoot beïnvloedt de boom nadelig en veranderingen in temperatuur en vochtigheid kunnen de situatie verergeren.

  Badkamer, keuken - in deze kamers is het gebruik van hout, vooral in de buurt van waterbronnen of verwarmingselementen, ongewenst. Het gevaar van brand, vervorming, schade aan de panelen in dergelijke ruimtes is veel groter dan in dezelfde woonkamer.

  Houten panelen kunnen in de keuken worden gebruikt, als er niet veel tijd wordt besteed en maar zelden wordt gekookt. In dit geval zorgt de boom voor een geweldige sfeer en een stijlvol, respectabel interieur.

  Prachtige voorbeelden

  Hout in het interieur is altijd een luxe, discrete chic en comfort. Afhankelijk van de stijl en de grootte van het pand, kunt u panelen kiezen die het beste passen in het algehele stijlidee. Slaapkamer of woonkamer, studeerkamer of kinderkamer - natuurlijk hout is overal geschikt.

  Afhankelijk van het ontwerpidee kunt u lattenpanelen, vierkante of rechthoekige platen en 3D-modellen in de slaapkamerdecoratie gebruiken. Dit is een ruimte waarin je wilt ontspannen, kalmeren, ontspannen, zo heldere, expressieve kleuren, complexe structuren, koude oppervlakken zullen niet werken. Een boom met zijn aangename schaduwen voor de ogen, natuurlijke warmte, comfort zal de beste oplossing zijn voor het ontwerp van deze kamer.

  Als u de lambrisering aan de kop van het bed plaatst, kunt u precies het slaapgedeelte in de kamer benadrukken. Deze muur vereist geen extra decoratie, het is mooi en esthetisch op zich.

  Veel ontwerpgebieden betreffen het gebruik van hout in binnenhuisarchitectuur. Bijvoorbeeld in de boom in Engelse stijl - een belangrijk element van het decor. Panelen die het onderste deel van de muren bedekken, het plafond met balken, de vloer - promenade of parket - dit zijn allemaal integrale elementen van de Engelse stijl, net als een open haard en een stoel ervoor.

  De afwerking van de kast vereist een geheel andere aanpak. Deze kamer is ontworpen om te werken, dus het ontwerp moet een werkstemming creëren, een comfortabele, maar niet ontspannen sfeer creëren. En in dit geval zal de boom trouwens ook moeten.

  Dit materiaal werd oorspronkelijk gebruikt bij het ontwerp van kantoren. De aristocratie, in wiens huizen men privékantoren kon vinden, was niet bang voor de hoge kosten van natuurlijk hout. Nu kan duur natuurlijk materiaal worden vervangen door meer betaalbare opties - spaanplaat, vezelplaat, MDF, OSB.

  Als het kantoor vroeger werd ontworpen, meestal in de klassieke stijl, dan kunt u vandaag een verscheidenheid aan stijloplossingen vinden in de decoratie van deze kamer.Dankzij moderne technologie worden houten platen gemaakt van composietmaterialen in een grote verscheidenheid geproduceerd - zowel in vorm als in decor. Imitatie van een structuur van een natuurlijke boom, een metselen, een steen, fel beschilderde panelen - voor elke smaak.

  Panelen kunnen worden ommanteld op de bodem van de muren. Ze kunnen worden gecombineerd met behang. Krijg dan een interieur in de geest van het oude Engeland.

  Houten plafonds zijn geschikt en retro-stijl. In welk tijdperk het interieur ook wordt weerspiegeld, de boom past perfect in het totaalconcept. Verwerkt door vlek of geschilderd wit, het zal een goede achtergrond zijn voor meubels en decoratieve elementen.

  Houten plafonds met balken harmonieus passen in het interieur, gemaakt in de stijl van het land of de Provence. Engelse stijl impliceert ook een dergelijk plafondontwerp.

  Als de houten panelen zijn bedekt met witte verf en eroverheen lopen met schuurpapier, zodat de verf op sommige plaatsen wordt verwijderd, zijn ze de perfecte aanvulling op het shebbi-chique interieur. Panelen van donkere kleuren, zwart harmonisch passen in een dergelijke buitengewone stijl als een loft. Ze zullen in staat zijn om deze industriële stijl een vleugje huiselijke warmte, comfort en natuurlijke frisheid te geven.

  Met betrekking tot de klassieke interieurs van elk tijdperk, kunt u zien dat de boom lange tijd een integraal onderdeel van het interieurontwerp is geweest. Aristocratische interieurs zijn niet denkbaar zonder een parketvloer (meestal gemaakt van eiken), gesneden meubilair van kostbare houtsoorten, allerlei architecturale en decoratieve elementen. Zelfs in de paleizen waren de muren versierd met bewerkte houten panelen.

  Nu is de keuze aan afwerkmaterialen vrij groot. Je kunt de finish kiezen voor elke smaak - van steen tot plastic. Maar de boom geeft hun posities nog steeds niet op. Zijn natuurlijke schoonheid, milieuvriendelijkheid, duurzaamheid en speciale charme kunnen geen analogen hebben. Daarom is het aantal fans van deze afwerking niet verminderd.

  Een overzicht van houten 3D-panelen wacht op u in de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer