Epoxylijm: soorten, eigenschappen en kenmerken

Voor het lijmen van delen van verschillende materialen gebruikte kleefmiddelsamenstellingen op basis van bindmiddelen. Caseïne, zetmeel, rubber, dextrine, polyurethaan, hars, silicaat en andere natuurlijke en synthetische verbindingen kunnen de hoofdcomponent zijn. Elke lijm heeft zijn eigen kenmerken en reikwijdte. Universele hoogtechnologische samenstelling wordt beschouwd als een hechtmiddelmengsel op basis van epoxyhars.

Wat is het?

Het belangrijkste onderdeel van epoxylijm is epoxyhars. Dit is een synthetisch oligomeer dat niet geschikt is voor onafhankelijk gebruik. Synthetische hars is op grote schaal gebruikt in de vervaardiging van verf en vernis en afwerkingsmaterialen.Afhankelijk van de fabrikant en het merk, kan de hars een vloeibare honingkleurige consistentie of een donkere vaste massa zijn.

In het pakket met epoxylijm zitten twee componenten. Er is een significant verschil tussen hen. Om klevende eigenschappen van epoxyhars te verkrijgen, worden verharders toegevoegd. Polyethyleenpolyamine, triethyleentetramine en anhydriet worden gebruikt als een verhardende component. De verharder met epoxyhars is in staat om een ​​vaste polymeerstructuur te vormen.

Epoxide, het aangaan van een polymerisatiereactie met een verharder, combineert de moleculen van het materiaal en wordt resistent tegen mechanische en chemische invloeden.

Eigenschappen en reikwijdte

De populariteit van epoxy veroorzaakt zijn positieve eigenschappen.

Epoxyhechtmiddelmengsel vertoont de volgende eigenschappen:

 • vormt een krimpvrije naad zonder scheuren;
 • hoge hechting op verschillende materialen;
 • bestendigheid tegen chemische oplosmiddelen, alkaliën en oliën;
 • hittebestendigheid tot +250 gadus;
 • vorstbestendigheid tot -20 graden;
 • kracht tegen mechanische stress;
 • elasticiteit maakt boren en slijpen van de naad mogelijk zonder chippen;
 • geharde lijm kan worden geverfd en gevernist;
 • geleidt geen elektrische stroom;
 • de uithardingssnelheid is niet afhankelijk van de dikte van de hechtlaag;
 • het vermogen om toe te voegen aan de samenstelling van extra componenten;
 • vochtbestendigheid;
 • weersbestendigheid;
 • slijtvastheid.

Vulstoffen kunnen aan het epoxymengsel worden toegevoegd om de eigenschappen van het oorspronkelijke product te verbeteren of om de kleur te wijzigen. De toevoeging van aluminium in de vorm van poeder verhoogt de thermische geleidbaarheid en de sterkte van het product.

De introductie van asbest verhoogt de hittebestendigheid en de hardheid. Titaandioxide geeft witte kleur aan de hele oplossing. IJzeroxide helpt rode kleur en brandwerendheid te bereiken. IJzerpoeder verhoogt de warmtegeleidingscoëfficiënt en hittebestendigheid. Verlaag de viscositeit en verhard het epoxymengsel van siliciumdioxide. Roet geeft de lijm een ​​zwarte kleur. Verhoog de sterkte en diëlektrische eigenschappen van aluminiumoxide. Glasvezels en zaagsel zullen aanzienlijk volume toevoegen bij het vullen van grote holtes.

Het nadeel bij het gebruik van epoxylijm is de instelsnelheid. In een korte tijd moet u de lijmlijn aanbrengen en repareren,verwijder overtollige lijm en maak het werkgebied en de handen schoon. Na uitharding van de hechtmiddelsamenstelling wordt verwijdering alleen uitgevoerd met een sterke mechanische werking. Hoe sneller het reinigen van kleverige epoxy begint, hoe gemakkelijker het is om de verontreiniging met minimale inspanning te reinigen.

Een epoxymengsel kan geen voorwerpen in contact met voedsel lijmen. Nikkel, tin, teflon, chroom, zink, polyethyleen, siliconen kunnen niet worden gelijmd. Zachte materialen worden vernietigd door contact met de op hars gebaseerde samenstelling.

Vanwege het grote aantal unieke eigenschappen, is een adhesief epoxymengsel op grote schaal gebruikt in verschillende sectoren van de economie. Epoxy-oplossing wordt op verschillende gebieden gebruikt.

 • In de bouwsector. De kleefstofsamenstelling wordt gebruikt om de scheuren van beton, cementdekvloeren, balken en platen van gewapend beton te vullen, waardoor de hele structuur verder wordt versterkt. Gebruikt om de ijzer- en betonelementen in de brug te verbinden. Epoxygelijmde secties van bouwplaten. Het geeft de afdichtingseigenschappen van isolatie en spaanplaat, vermindert warmteverlies en creëert strakheid in de sandwichpanelen.Tijdens het afwerken van tegels en mozaïek wordt een epoxymengsel als lijmoplossing gebruikt, die snel uithardt en waterafstotende eigenschappen heeft.
 • In de auto-industrie. Op de productie van epoxy lijm remblokken zijn bevestigd, plastic en metalen oppervlakken vast te maken, gebruikt in automotive reparatie voor metaal en kunststof. Het helpt om de defecten in de rug en de gastank te dichten, om de huid te herstellen.
 • Bij de vervaardiging van schepen en vliegtuigen. Tijdens de constructie van vaartuigen met een epoxy-samenstelling, wordt de romp behandeld om waterafstotende eigenschappen aan het materiaal te verlenen, gebruikt om delen van glasvezel aan elkaar te bevestigen, en technologische componenten vast te zetten. Bij het samenbouwen van hitteschildelementen met epoxy-lijm op vliegtuigen. Gebruikte epoxy voor de productie en fixatie van zonnecellen.
 • In het dagelijks leven. Met behulp van epoxylijm kun je meubels, schoenen repareren, plastic, metalen en houten delen van het decor en de technologie repareren. Je kunt de spleet van het aquarium afsluiten en fragmenten van een glazen vaas of plafond verzamelen. De epoxy lijmt het afgebrokkelde porselein en maakt de opening in de keramische tegel dicht, en bevestigt de haken en houders stevig aan de muur.Epoxy-samenstelling is geschikt voor het afdichten van riool- en waterleidingen, verwarmingselementen. Epoxy werd veel gebruikt in handwerken voor het maken van handwerk en souvenirs. Breng het aan op de bevestiging van decoratieve elementen bij de vervaardiging van sieraden en haaraccessoires. Lijm pailletten, semi-kralen, satijnen linten, kant, polymeerklei en andere materialen.

Technische specificaties

Epoxy kleefstofmengsel is een synthetische massa waarin een onomkeerbare chemische reactie plaatsvindt met de vorming van een duurzaam materiaal. De op hars gebaseerde kleefstof kan een modificator, een verharder, een oplosmiddel, vulstoffen, weekmakers omvatten.

De belangrijkste component in de kleefstofsamenstelling is epoxyhars. Het bestaat ook uit epichloorhydrine met fenol of bisfenol. De hars kan aan verandering onderhevig zijn. Met rubber gemodificeerde epoxyhars kan de eigenschappen van de slagsterkte verbeteren. Fororganische modificatoren verminderen de ontvlambaarheid van het product. De toevoeging van de modifier laproksiva verhoogt de elasticiteit.

De verharder kan bestaan ​​uit verbindingen van aminoamiden, polyaminen, organische zuuranhydriden.Door de epoxyhars met de verharder te mengen, kunt u een thermohardende reactie starten. Het aandeel verharders is 5-15% van de hars.

Oplosmiddelen kunnen xyleen, alcoholen, aceton zijn. Het oplosmiddel overschrijdt niet het gehalte van 3% van het totale volume van de oplossing. Weekmakers dragen bij aan het vergroten van de betrouwbaarheid van de bevestigde delen. Gebruik hiervoor de etherverbindingen ftaalzuur en fosforzuur.

Vulstoffen worden gebruikt om massale en aanvullende fysieke kenmerken van het eindproduct te geven. Als vulstof worden stof van verschillende metalen, minerale poeders, vezels, cement, zaagsel, micropolymeren gebruikt. Het aantal aanvullende vulstoffen kan variëren van 1 tot 300 gew.% Van de totale epoxyhars.

Werk met epoxylijm wordt uitgevoerd vanaf +10 graden. Nadat het mengsel is uitgehard, neemt de snelheid van volledige uitharding toe naarmate de temperatuur stijgt. Afhankelijk van de samenstelling kan de uithardingstijd variëren van 3 uur tot 3 dagen.

Het temperatuurbereik tijdens bedrijf is van -20 tot +120 graden. Vooral sterk hechtmiddel bestand tegen temperaturen tot +250 graden.

Epoxy lijm heeft 3 gevarenklassen volgens de classificatie van GOST 12.1.007-76 en is een irriterend middel dat weinig gevaar oplevert, maar kan een allergische reactie op de huid veroorzaken. Voor het milieu is het voor het milieu gevaarlijk en giftig wanneer het in water wordt geloosd.

De levensduur van het bereide mengsel is van 5 minuten tot twee uur, afhankelijk van verschillende fabrikanten. De verschillende samenstelling van het kleefmiddel vertoont een sterkte van 100 tot 400 kgf per 1 cm2. De gemiddelde dichtheid per m3 is 1,37 ton. De elasticiteit van de botsing en verplaatsing van de naad ligt in het bereik van 1000-2000 MPa. De geharde epoxylaag vertoont weerstand tegen benzine, alkaliën, zuren, zouten, oliën, kerosine. Vervangbaar in tolueen en aceton.

Epoxyverbindingen variëren in volume en gewicht. In spuiten giet de componenten van 6 en 25 ml. Duale spuiten zijn handig om te gebruiken in het dagelijks leven voor het lijmen van kleine oppervlakken. Universele epoxykleefstofmengsels worden gekenmerkt door een levensvatbaarheid op lange termijn van maximaal twee uur en worden geproduceerd in houders van 140, 280 en 1000 g. Epoxy met snelle uitharding nadert de snelheid van harden tot koud lassen, wordt gemaakt in buizen van 45 en 70 ml en in emmers en flessen van 250 en 500 g . Voor industrieel gebruik worden epoxycomponenten geleverd in tonnen van elk 15, 19 kg.

In universele vloeibare epoxy-samenstellingen is de hoofdkleur wit, geelachtig en transparant. Lijm voor metalen met een zilverachtige, grijze, bruine tint. Je vindt epoxy in roze.

types

Epoxykleefstofmengsels worden verdeeld in groepen volgens drie karakteristieken: door het aantal componenten, door de dichtheid van de massa, door de polymerisatiemethode. De samenstelling van de lijm kan uit één component en uit twee componenten bestaan.

Eén pakket aanwezig in één kleefmiddel, het hoeft niet voorbereid te worden. Mengsels van een enkel bestanddeel kunnen bij kamertemperatuur of bij toenemende warmte stollen. De sterkte-eigenschappen van dergelijke verbindingen zijn lager dan in een tweecomponentenoplossing. Er is meer vraag naar producten op de markt in twee afzonderlijke pakketten. Twee componenten worden gemengd voor het plakken. Universele epoxy tweecomponenten lijm vormt een flexibele monolithische laag met hoge sterkte.

De voltooide formuleringen variëren in dikte - vloeistof en klei.

De viscositeit van vloeibare oplossingen hangt af van de consistentie van de epoxyhars. Om de vloeibaarheid van de hars te vergroten, moet deze worden verwarmd. Vloeibare lijm is gemakkelijk aan te brengen, het vult alle poriën van het materiaal.Wanneer uitgehard vormt een elastische vochtbestendige naad.

De kleisamenstelling is qua structuur vergelijkbaar met plasticine. Verkrijgbaar in de vorm van staven van verschillende groottes. Om te werken wordt het mengsel met de hand gekneed en voorzichtig verspreid op het hechtoppervlak. Vaak heeft plastic massa een donkere metaalachtige kleur, omdat het wordt gebruikt als koud lassen. Het wordt toegepast om gaten en onregelmatigheden in het metaal af te dichten.

De polymerisatiemethode hangt af van de gebruikte verharder. Vloeibare mengsels met harders uit anhydriet en polyamine beginnen onder normale omstandigheden uit te harden. Om ervoor te zorgen dat de afgewerkte naad waterdicht is met verbeterde beschermende eigenschappen tegen oplosmiddelen, zuren en oliën, is het noodzakelijk om hoge temperatuur verwarming uit te voeren. Voldoende belichtingstemperatuur op + 70-120 graden. De ultrasterke laag wordt gevormd bij verhitting op + 150-300 graden. Tijdens het uitharden wordt een hittebestendige laag met elektrische beschermende eigenschappen verkregen.

verbruik

Het lijmverbruik hangt af van de dikte van de coatinglaag. Gemiddeld wordt 1,1 kg epoxy verbruikt per 1 m2 met een laagdikte van 1 mm. Bij het lijmen van poreuze oppervlakken zoals beton neemt de stroomsnelheid van het mengsel toe.Het verhoogt ook de kosten bij het aanbrengen van lijm op houten planken en hout. Vul voor het vullen van de scheuren 1,1 g per 1 cm3 leegte.

stamps

Volgens zijn kwaliteitskenmerken zijn er vier soorten epoxylijm: koudlaslijm, EDP-merk, contactplastamassa, vloeistofcomponenten van Moment-merk.

Epoxy kleefstof "Koud lassen" Geschikt voor snelle reparatie van metalen producten. Het kan worden geproduceerd in de vorm van klei en vloeibare ingrediënten. Het wordt gekenmerkt door hoge snelheid van verharding en speciale sterkte. Het is een vloeibare of plastische epoxymassa die 5-20 minuten kan stollen.

Veel fabrikanten maken dit merk lijm. Buitenlands bedrijf Akapol geeft epoxylijm vrij «Poxipol» twee consistenties. Het verhardt 10 minuten na het mengen. Russische fabrikant "Astatine" produceert lijm "Epoxy metaal" bij vloeistofprestaties vindt afwijzing plaats in 5 minuten. Onder het merk "Anles" gefabriceerde producten "Uniplast", "De epoxy-titanium" voor metalen. Onder de merknaam startbaan verkoop lijm "Epoxy staal".

EDP ​​universele epoxy samenstelling is geschikt voor vele soorten materialen - hout, metaal, plastic, aardewerk, keramiek, rubber, textiel, glas, gips, leer, beton,steen, enz. Binnenlandse fabrikant LLC NPK Astat vervaardigt EDP-merklijm - epoxy-diano met polyethyleenpolyamine. Gemengde samenstelling kan tot twee uur op het werk worden gebruikt. Binnen 24 uur bereikt de afgewerkte lijmlijn de aangegeven sterkte. LLC Groep van bedrijven Himalyans produceert lijmmerk EDP met een levensvatbaarheid van maximaal anderhalf uur. JSC "Anles" produceert merkanalogon EDP ​​Universal Epoxy Adhesive. Ecoclass Ltd. voert de productie van universele epoxy onder het merk uit "Klasse". Onder de merknaam "Himkontakt" verkoop epoxylijm voor alle doeleinden "Himkontakt-Epoxy".

Merk op epoxyhars "Contact" vertegenwoordigen een plastische, snel uithardende massa. Het wordt gekenmerkt door een verhoogde tempera limiet van -40 tot +140 graden. De samenstelling is in staat om op een nat oppervlak te lijmen.

Handig voor gebruik in de epoxyoplossing van het dagelijks leven "Moment". Merk is populair Henkel's Moment. Het produceert twee lijnen van epoxyverbindingen - twee-componenten vloeibare lijm. "Super Epoxy" in tubes en spuiten van verschillende groottes en "Epoksilin"verpakt in 30, 48, 100 en 240 gram.Positieve feedback is beschikbaar van lijm van epoxy-gelijk component. "Super-grip» productie ZAO Petrokhim. Consumenten hebben gemerkt dat ze gemakkelijk te gebruiken zijn bij het mixen van componenten.

Instructies voor bereiding en gebruik

Werk beter in een geventileerde ruimte, om de ademhalingsorganen niet te irriteren met epoxydampen. Je moet beschermende handschoenen en kleding dragen waarvan je vindt dat het niet erg is om vies te worden. De werkplek kan worden afgedekt met een krant of een doek om het oppervlak niet te vervuilen. Bereid de toepassingstool en de menghouder van tevoren voor. U kunt wegwerpschalen gebruiken.

Na het voorbereiden van de werkplek, is het noodzakelijk om het te verlijmen oppervlak te behandelen. Voor een betere hechting wordt het materiaal ontvet, geschuurd en gedroogd.

De verwerking van het product wordt uitgevoerd voordat de lijm wordt gemengd, omdat de oplossing onmiddellijk na de productie moet worden aangebracht.

Voordat u begint met het bereiden van het epoxymengsel met uw eigen handen, moet u de instructies van de fabrikant bestuderen die bij het pakket horen. Het toont de verhoudingen van de componenten van de hars en verharder.Verschillende fabrikanten hebben verschillende verhoudingen van stoffen. In universele vloeibare vloeibare formuleringen is het meestal noodzakelijk om 1 deel verharder en 10 delen epoxyhars te mengen.

Als de epoxyhars visceus is, zal het moeilijk zijn om de componenten te mengen. Om de hars gemakkelijk te verdunnen, moet deze op een waterbad of radiator tot 50-60 graden worden verwarmd. Gebruik een injectiespuit zonder naald om een ​​kleine hoeveelheid hars te meten en in de container te gieten. Draai vervolgens het gewenste deel van de verharder en los op in de hars, meng intensief om een ​​homogene massa te verkrijgen.

Na het mengen van de componenten gaat u verder met het lijmen van de oppervlakken. Aan de ene kant is het noodzakelijk om de afgewerkte lijm te plaatsen en met een inspanning om beide helften in te drukken, 10 minuten fixeren zonder verplaatsing. Als een kleine hoeveelheid van de oplossing uit de naad wordt geperst, moet deze onmiddellijk worden verwijderd met een servet. Totdat het epoxymengsel volledig is uitgehard, kan het product niet worden gebruikt en aan stress worden blootgesteld.

Zaagsel en andere vulstoffen kunnen aan de bereide epoxyoplossing worden toegevoegd, die extra volume geven, de kwaliteit van de afgewerkte verbinding verbeteren en de gewenste kleur geven.Als u zaagsel in epoxy maakt, moet het mengsel met het formulier worden gevuld. U kunt een scheidingsteken gebruiken om een ​​item te maken. Bevroren onderdelen kunnen worden geschuurd, geverfd en geboord.

Om het defect in de metalen producten van de carrosserie te dichten, wordt epoxylijm geïmpregneerd met glasvezel, dicht gaas. Dan, met de behandelde sectie, het deel dichten, en de randen bijkomend bewerken met een epoxyoplossing. Op deze manier kunt u het product herstellen dat moet worden gerepareerd.

Hoe lang droogt het?

De droogtijd van de lijmoplossing hangt af van de luchttemperatuur en de verhoudingen van de hoofdcomponenten in het mengsel. Het versnellen van de verharding van het afgewerkte mengsel zal helpen om een ​​grotere hoeveelheid verharder in de epoxyhars toe te voegen. De hardingssnelheid wordt verhoogd door de lijmverbinding te verwarmen nadat de samenstelling is ingesteld. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de epoxy hard wordt.

Volledige uithardingstijd bepaalt het type epoxylijm. "Koud lassen" hardt uit binnen 5-20 minuten. De vloeibare mengsels van EDP verdikken in een uur, ingesteld in twee uur, polymeriseren volledig in één dag.

Als het epoxymengsel niet uithardt binnen de in de instructies aangegeven tijd,Daar kunnen twee redenen voor zijn - de lijmcomponenten zijn vervallen en hebben hun kwaliteiten verloren of er kan een verstoring zijn in de bereiding van het mengsel, onjuiste verhoudingen. Het is noodzakelijk om herhaaldelijk te mixen met inachtneming van exacte metingen.

Het wordt niet aanbevolen om met epoxyverbinding in de kou te werken. In dit geval is het moeilijk om de lijmlijn te drogen, omdat de componenten worden gekristalliseerd. Breng epoxy-behoefte aan bij een temperatuur van +10 tot +30 graden. De weerstand tegen viscositeit in de hitte maakt beter werk mogelijk.

Hoe op te slaan?

In de instructies op de verpakking geeft de fabrikant aan dat de componenten van epoxylijm in de originele verpakking bij kamertemperatuur van 20-25 graden moeten worden bewaard. De verpakking moet op een droge plaats in een verticale positie worden geplaatst om de integriteit ervan niet in gevaar te brengen. Schade aan de container en contact met lucht leidt tot een verslechtering van de kwaliteit van het materiaal. Bewaar lijm niet op een open, zonnige plaats zodat kinderen er toegang toe hebben. Verpakt met epoxy los van voedsel en keukengerei.

De geldigheid van het epoxymengsel varieert van 12 tot 36 maanden, afhankelijk van de fabrikant.De hoofdcomponenten behouden hun eigenschappen na de vervaldatum, waardoor de kwaliteitskenmerken enigszins worden verminderd.

Hoe verser de epoxyhars en de verharder, hoe beter het polymerisatieproces plaatsvindt, de hechting verbetert, de hechtnaad meer kwalitatief is. Bewaar de bereide samenstelling kan niet, het moet onmiddellijk worden gebruikt voor het beoogde doel. De resten van het afgewerkte epoxymengsel kunnen niet worden opgeslagen, ze moeten worden weggegooid.

Hoe te wassen?

Wanneer u met een epoxyverbinding werkt, is het noodzakelijk beschermende middelen te gebruiken om te voorkomen dat het mengsel op de huid komt. Als het niet mogelijk was om besmetting te voorkomen, werd het ongeharde mengsel grondig gewassen met een sopje. Wanneer het niet mogelijk was om de resten van de componenten volledig weg te wassen, moet je aceton gebruiken, wrijven over de hardnekkige vlek.

Vloeibare plantaardige oliën worden gebruikt om uitgeharde epoxylijm te verwijderen. Onder invloed van olie wordt de samenstelling zacht en exfolieert deze van het huidoppervlak.

Er zijn verschillende manieren om uitgeharde epoxy uit verschillende materialen te verwijderen.

 • Bevries de vlek. Omdat het epoxymengsel bestand is tegen temperaturen tot -20 graden,dan lijkt het bevriezen in de vriezer niet effectief te zijn. Voor het invriezen een speciaal aërosolkoelmiddel aanbrengen. Na het spuiten van het koelmiddel wordt de epoxy broos. Nu kunt u de hars reinigen met een spatel of een bot mes. Er moet voor worden gezorgd dat scherpe fragmenten de huid niet beschadigen.
 • Verwarming vervuiling. Hoge temperaturen verzachten de epoxy. Voor verwarming kunt u een huishoudelijke haardroger of strijkijzer gebruiken. Met een föhn, op het maximale temperatuurniveau, worden solide hittebestendige oppervlakken verwarmd. Het is mogelijk om een ​​stroom warme lucht een paar minuten te laten stromen. Het verzachte gebied wordt verwijderd met een spatel. Verwarming wordt uitgevoerd tot volledige oppervlaktereiniging. Als de epoxylijm op de stof is gekomen, wordt de verwarming uitgevoerd met behulp van een strijkijzer, waarbij een katoenen doek aan de voorkant wordt geplaatst.
 • Schrapen. Mechanische reiniging is geschikt voor krasbestendige vaste oppervlakken. Versteviging kan worden gedaan met elke scherpe metalen tool.
 • Het gebruik van chemische oplosmiddelen. Deze methode is geschikt voor slijtvaste materialen die niet bezwijken onder de werking van verdunners.Aceton, ethylalcohol, tolueen, butylacetaat en aniline worden als oplosmiddelen gebruikt. Het besmette gebied wordt bevochtigd met elk oplosmiddel, laat het inwerken en gaat vervolgens verder met mechanische reiniging.

    Was de epoxy van glas of spiegel met oplosmiddelen of azijnzuur. Ook effectief zal de methode zijn voor het verwarmen van het oppervlak en het verontreinigde gebied. Verwijder de resten van lijm helpt spatel en een zachte doek.

    Om de epoxy te schuren van het gereedschap dat op de lijm is aangebracht, kunt u een doek gebruiken die is bevochtigd met oplosmiddel. Het is noodzakelijk om direct na het voltooien van de werkzaamheden te beginnen met reinigen, zodat de compositie niet uithardt. Hoe eerder u begint met het vervuilde gebied af te vegen, hoe gemakkelijker het zal zijn om de lijm te reinigen. De bovenstaande methoden om epoxymengsel op verschillende oppervlakken te verwijderen, zullen helpen om de vervuiling te reinigen en het uiterlijk van het product te behouden.

    Hoe je de epoxylijm goed prepareert, bekijk de video hieronder.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer