Hoe de lijm "Moment" te schrobben?

Lijm "Moment" wordt vaak gebruikt in het dagelijks leven voor kleine reparaties van verschillende producten. Soms blijft het mengsel op de handen, kleding of verschillende voorwerpen. De samenstelling wordt snel hard en verhardt op het oppervlak, wat de verwijdering ervan bemoeilijkt. Dan om het lijmmoment af te vegen, zonder het vervuilde ding te bederven, is het nuttig voor iedereen om te weten.

Kenmerken van de compositie

Universele lijm "Moment" heeft een zeer complexe compositie.

Markeer de belangrijkste componenten in het lijmmengsel:

 • polychloropreenrubbers;
 • dimethylketon;
 • ethylacetaat;
 • fenol-formaldehyde harsen;
 • alifatische koolwaterstoffen;
 • speciale additieven die het mengsel inert maken voor chemicaliën;
 • colofonhars.

Vanwege deze samenstelling heeft het materiaal hoge technische kenmerken. De oplossing is in staat vrijwel elk materiaal te lijmen.Het mengsel droogt snel op het oppervlak en vormt een sterke verbindingsfilm.

Er zijn verschillende modificaties van Moment-lijm op de moderne bouwmaterialenmarkt.die verschillen in bepaalde kwaliteiten, samenstelling en reikwijdte. Als we het hebben over een universeel mengsel, is het geschikt voor het repareren van kleine voorwerpen. Deze universele lijm "Moment" wordt het meest gebruikt in het dagelijks leven.

Deze samenstelling heeft unieke kenmerken.

 • Veelzijdigheid van gebruik. Mix kan praktisch elk materiaal aan elkaar plakken.
 • Waterbestendigheid. Lijm kan worden gebruikt voor het repareren van artikelen die zijn blootgesteld aan water en vocht.
 • De oplossing kan worden gebruikt nadat deze is ingevroren en ontdooid. Lijm zal zijn technische eigenschappen niet verliezen onder invloed van lage temperaturen.
 • Het is een brandbaar materiaal. Werken met hem moet ver weg zijn van bronnen van vuur. Producten die met dit product worden behandeld, mogen niet worden blootgesteld aan hoge temperaturen.

Wat kan afwassen?

Superglue wordt door veel consumenten gewaardeerd om zijn uitstekende technische eigenschappen. Meng snel en betrouwbaar een verscheidenheid aan materialen.De voordelen van deze tool worden de nadelen als het gaat om het reinigen van het oppervlak van lijm.

Superlijm heeft een goede vochtbestendigheid, dus was het mengsel met gewoon water niet. Een uitzondering kunnen verse sporen van de oplossing zijn, die nog geen tijd hebben gehad om te drogen.

In de bouwwinkels kun je een speciale reiniger "Antikley" kopen. Dit mengsel kan niet alleen worden gebruikt voor het reinigen van verschillende items, maar ook voor de huid van handen. "Antikley" veroorzaakt geen allergische reacties en beschadigt de huid niet, maar u moet het mengsel niet te lang op het lichaam houden.

Naast speciale samenstellingen voor het verwijderen van lijm, kunt u thuis ook de beschikbare hulpmiddelen gebruiken. Bij het kiezen van een of andere reinigingsmethode moet rekening worden gehouden met het type oppervlak dat nodig is om resterend hechtmiddel te verwijderen.

Verwijder sporen van secondelijm kunnen de volgende folk remedies gebruiken:

 • aceton;
 • cosmetische nagellakremover;
 • geraffineerde benzine;
 • Terpentine;
 • "Dimexidum";
 • Vet-cosmetische crèmes of eetbare oliën;
 • voedsel zout;
 • zeep oplossing;
 • Vaseline.

Het is mogelijk om de vervuilde delen van het oppervlak niet alleen chemisch, maar ook mechanisch te beïnvloeden.De mechanische methode moet met uiterste voorzichtigheid worden gebruikt, vooral als het gaat om de huid van de handen. Om de lijm op deze manier te verwijderen, is fijnkorrelig schuurpapier of een stuk puimsteen vereist.

Methoden voor het reinigen van verschillende oppervlakken

Lijmmengsel kan sporen achterlaten op de meest verschillende vlakken. Handen, vloeren en kleding zijn het meest vatbaar voor besmetting. Ondanks het feit dat superlijm vrij duurzaam materiaal is, is het goed mogelijk om het te reinigen. Het is alleen belangrijk om een ​​geschikt gereedschap te kiezen en de juiste methode die geschikt is voor het materiaal dat moet worden gewassen.

doek

Superlijm laat behoorlijk opvallende vlekken op kleding en schoenen achter. Als er echter een druppel van het mengsel op de doek valt, betekent dit niet dat het ding kan worden weggegooid. Verse sporen van kleefstofmengsel kunnen in warm water worden gewassen. De vervuilde site moet overvloedig worden bevochtigd en met een wasmiddelwasje worden ingewreven. Daarna wordt het ding zorgvuldig gespoeld.

Als de stof van hoge kwaliteit en dicht is, wordt azijnzuur aan het water toegevoegd voor het beste resultaat. Jeans of grove stoffen broeken kunnen worden blootgesteld aan warm water (80 graden) om de lijm zachter te maken.

Gedroogde vlekken op kleding of stoffen hoezen kunnen chemisch worden geschrobd. Voor dit doel geschikte benzine, een speciaal gereedschap "Antikley", oliën van plantaardige en dierlijke oorsprong, "Dimexide" en verschillende oplosmiddelen. Het verontreinigde gebied wordt bevochtigd met een geselecteerd middel en wrijft voorzichtig over de vlek.

Op de lijm kunnen "vlekken" op de jas worden beïnvloed door kou. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het mengsel niet over de stof smeert, maar het gebied in de vorm van een dikke laag houdt. Kleding met een verstijfde lijmdruppel wordt in de vriezer geplaatst en enkele uren achtergelaten. Er moeten kleine scheurtjes op het oppervlak van de lijm verschijnen, waarna het item uit de vriezer kan worden verwijderd. De vlek wordt gereinigd met een metalen borstel.

Het wordt niet aanbevolen om oplosmiddelen op delicate stoffen te gebruiken. In dit geval is het beter om de meest zachte methoden te gebruiken om sporen lijm te verwijderen. Een oplossing van 20 gram citroenzuur en 200 milliliter water kan een dergelijke verontreiniging aan.

Je kunt superlijm uit suède verwijderen met ammoniak of vernisverwijderaar. Voor het beste effect, voordat ammoniak of aceton op het besmette gebied wordt aangebracht, moeten dingen die van suède zijn gemaakt, zes minuten boven de stoom worden gehouden.

Verwijder de gedroogde lijm van het oppervlak van het tapijt met vaseline-olie en antiseptische gel voor handen. Het verontreinigde gebied is geïmpregneerd met vloeibare paraffine, waarna een antisepticum wordt aangebracht. Op de behandelde lijmvlek moet je een paar papieren servetten doen, vooraf bevochtigd met water. Na dertig minuten kunnen de servetten worden verwijderd en het besmette oppervlak worden gewassen met warm water.

vloeren

Tijdens reparaties vallen lijmdruppels vaak op het vloeroppervlak.

Een middel om verontreiniging te verwijderen, moet worden geselecteerd op basis van het materiaal waarmee de vloer wordt bedekt of bedekt.

 • Lijmsporen op linoleum kunnen worden afgewassen met white spirit.
 • Het strippen van parket moet met meer voorzichtigheid worden benaderd. Verwijder dimethylsulfoxide, vernisverwijderaar of "Antikley" van een dergelijk oppervlak om de "Moment" -lijm te verwijderen.
 • Het meest veilige middel om lijm van laminaat te verwijderen is dimethylsulfoxide.

hout

U kunt lijm verwijderen van houten meubels en andere houten oppervlakken met vernis verwijderaar. Wees voorzichtig bij het werken met gelakte oppervlakken.Dergelijk materiaal kan niet worden beïnvloed door alcoholhoudende middelen en oplosmiddelen. De gelakte tafel kan worden gereinigd met plantaardige oliën. De vlek is goed geïmpregneerd met olie en blijft enkele uren staan, waarna het gemakkelijk mogelijk is om lijm van het oppervlak te verwijderen.

Kunststof en glas

Als de lijm op het vensterglas terechtkomt, kan deze met een conventionele wisser worden verwijderd. De restanten van het mengsel kunnen worden gereinigd met een briefpapiermes of scheermes. Sporen van superlijm op de glazen worden gereinigd met een oplossing voor cosmetische vernisverwijderaar die geen aceton bevat.

Verwijder op effectieve en veilige wijze "Moment" -lijm van het oppervlak van het scherm van een telefoon, laptop, pc-monitor en andere apparatuur met dimethylsulfoxide. Een doek bevochtigd met een oplossing moet worden afgeveegd over de besmette gebieden, waarna het oppervlak moet worden gereinigd met speciale doeken voor de technicus of met een droge zachte doek.

metaal

Momentlijm kan worden gereinigd van metalen oppervlakken met acetonbevattende vloeistoffen, gedenatureerde alcohol, azijnzuur, nitromethaan en gezuiverde benzine.Oplosmiddelen kunnen verschillende effecten hebben op verschillende soorten metaal. Daarom is het wenselijk om, voordat de kleefstof van het oppervlak wordt verwijderd, de geselecteerde oplossing op een onopvallend oppervlaktegebied te testen.

Als de geselecteerde agent de lijm niet volledig oplost op het metaal, moet het residu worden gereinigd met een mes of mes. Het wordt niet aangeraden om roestvrijstalen producten mechanisch te beïnvloeden. Zo'n oppervlak is gemakkelijk te bekrassen.

leer

Bij het werken met "Moment" -lijm blijven sporen ervan meestal op de nagels of de huid van de handen achter. Om dergelijke vervuiling te verwijderen, is het noodzakelijk om de meest goedaardige remedie te kiezen die geen irritatie en chemische brandwonden op de huid veroorzaakt.

Vlekken van het klevende mengsel kunnen worden behandeld met plantaardige olie. De olie moet een beetje in de huid worden ingewreven, waarna het mogelijk is om de lijm geleidelijk van de lijm te verwijderen.

Om superlijm uit handen te verwijderen, kunt u een speciale oplossing bereiden van zeep, water en keukenzout. In het resulterende mengsel wordt de huid gedurende vijftien minuten geweekt, waarna de verontreiniging gemakkelijk met een spons kan worden schoongemaakt.

Handige tips

Wanneer u kleine reparaties uitvoert met behulp van "Moment" -lijm, moet u voorzichtig zijn met enkele maatregelen voor handbescherming enverschillende oppervlakken. Door zorgvuldig te lijmen, blijft er geen spoor achter van het product. Maar zelfs als u uiterst voorzichtig met het kleefmiddel omgaat, is het toch mogelijk om vuil te worden.

Het is noodzakelijk om met zo'n mix in rubberen handschoenen te werken. Handschoenen gemaakt van doek kunnen niet worden gebruikt, omdat het materiaal met lijm in een chemische reactie kan binnendringen. Als gevolg van het vrijkomen van grote hoeveelheden warmte, kunt u zich verbranden.

Het werkgebied moet ook worden beschermd tegen contact met de lijm. Het oppervlak van de tafel moet bedekt zijn met een oud plastic tafelkleed of cellofaan. Om kleding te beschermen tegen vallende lijm, kun je een schort gebruiken.

Hoe en hoe lijm van een gelakte plaat kan worden verwijderd, wordt gedetailleerd beschreven in de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer